• No results found

Bilden valdes med anledning av att det är den första bilden läsaren stöter på i boken och blir såldes ett slags första intryck av bokens vidare illustrationer.

Bildens grundbetydelse, denotation visar en inomhusmiljö med en säng i centrum, på sängen ligger tillhörande sängkläder, en tavla hängandes ovanför kortsidan av sängen, en ram av något slag finns uppfäst på långsidan väggen ovanför sängen med en teckning och en nallebjörn fastspända. Framför sängen finns en trasmatta, sidan om mattan står ett par mindre skor placerade.

Karaktärerna som finns på bilden är Lotta och hennes mamma, Lotta sitter på sängen i linne och underbyxor och ett par strumpor. I famnen håller hon ett rosa gosedjur. Lottas mamma står

31

placerad framför Lotta iklädd en grön skjorta, brunt bälte, en gråaktig kjol samt ett par tygskor. Hon håller fram en vit tröja till Lotta.

Bildens bibetydelse, konnotation visar att vi befinner vi oss i ett barn rum, alltså Lottas. Sängen som är i fokus på bilden ger intrycket av att någon just vaknat då sängkläderna är halvt uppbäddade. Inredningen med teckningen och björnen talar för att Lotta har fått bestämma hur rummet ska inredas. Helhetsbilden är något stökig samtidigt som rummet känns varmt och avslappnat med alla färger och detaljer.

Karaktären Lotta iklädd ett rosa linne, vita underbyxor och ett par något förstora blåa sockor sitter på sängkanten och håller bestämt i sitt gosedjur. Hennes hår står åt alla håll och kanter, av hennes uttryck att döma är hon arg eller missnöjd. Missnöjet riktas åt Lottas mamma som står placerad framför Lotta ihållandes en vit tjock tröja. Lottas mamma ser däremot lugn och harmonisk ut. Hon smilar och presenterar tröjan för Lotta. Mammans hår är tillskillnad från Lottas hår prydligt och välkammat, vidare är hon klädd i en grön skjorta knäppt ända upp i halsen, ett brunt bälte och en brunmönstrad utsvängd kjol som når ner till knäskålarna. På fötterna bär hon ett par enkla mörka tygskor med snören. Kläderna signalerar en proper stil med ordning och reda, tillskilland från Lottas som signalerar en ledig och avslappad stil.

32

Lotta, mamma och frukosten

Vi har nu förflyttat oss till en annan typ av miljö som vid första anblick ser inbjudande ut, vid en närmre titt förändras dock känslan. Jag väljer därav att titta närmre på miljö och karaktärer på bilden.

Bildens grundbetydelse, denotation visar en inomhusmiljö, i centrum av bilden finns ett bord med fyra stolar runt omkring. På bordet finns diverse fika utplacerat. Bilden visar även ett relativt stort fönster med en grön stor växt placerad på fönsterbrädan.

Karaktärerna är, Lotta iklätt linne, underbyxor och ett par sockor. Gosedjuret är placerad på en stol sidan om Lotta som står upp framför bordet. Sittandes på en utav stolarna finns Lottas

33

mamma. Iklädd en grön skjorta, brunt bälte och en brunaktig underdel. Med en tidning framför sig försvinner en del av hennes ansikte.

Bildens bibetydelse, konnotation visar en inomhusmiljö, mer specifikt ett kök då det centrala på bilden är ett matbord med fyra tillhörande stolar runt omkring. Bordet ser inbjudande ut då det är uppdukat med smörgåsar, smör, pålägg och två koppar med någon slags varm dryck. Känslan bilden förmedlar är av en hemtrevlig miljö, dock en relativt avskalad sådan. Med undantag för det framdukade frukostbordet.

När det kommer till karaktärerna får jag känslan av Lotta, med tanke på hennes klädsel tagit sig ur sängen för att äta frukost. Med armarna ut längs sidorna, händerna ihop knutna och benen isär får jag känslan av att Lotta är arg eller bestämd. Återigen på sin mamma då hon blickar år hennes håll. Lottas mamma sitter vid bordet och läser en tidning som tar upp en stor del av hennes ansikte och kropp. Viset Lottas mamma håller tidningen på ger en känsla av avskärmning, Lottas mamma känns inte speciellt närvarande i relationen till lotta av bilden att skåda, möjligtvis av anledning att hon nu erbjudit en fortsatt arg Lotta frukost och gränsar av deras spänningar med en tidning. Placeringen av Lottas gosegris uppfattar jag även som en slags mur mellan Lotta och hennes mamma.

34

Lyckliga Lotta

Vi har nu kommit fram till den allra sista bilden som analyseras, bilden valdes eftersom jag fastande för dess skarpa färger samt bilden av Lotta som nästan ett helt annat barn.

Bildens grundbetydelse, denotation visar en inomhusmiljö, ett mörkt rum med trägolv och betongvägg. Rummet är fyllt utav diverse möbler som bord, byrå, säng, stolar samt en massa andra småprylar. I ena änden av rummet finns ett litet fönster som står vidöppet.

Karaktären på bilden är Lotta, iklädd en stor t-shirt, knästrumpor och ett par bruna skor, i ena handen håller Lotta en dammtrasa som hon dammar av byrån med, i andra handen håller Lotta en docka.

35

Bildens bibetydelse, konnotation visar en inomhusmiljö som liknar en slags vindsvåning då rummets både väggar och golv är av de mörkare och rustikare slaget. Rummet är fyllt utav möbler av olika slag, rummet ger överlag en stökig och trång känsla samtidigt som en varm och harmonisk känsla dyker upp då rummet består av alla regnbågens färger. På golvet finnes allt ifrån kläder av olika slag till tidningar i olika högar.

Den enda karaktären på bilden är Lotta. Iklädd en stor, luftig vit t-shirt, knästrumpor och ett par bruna sandaler och en frisyr som spretar åt alla håll och kanter. Klädseln och håret signalerar en frihetskänsla. I ena handen viftar Lotta omkring med dammtrasa, i andra handen bär hon på en docka tätt intill sig. Av hennes ansiktsuttryck att döma är hon glad och belåten. Lotta verkar trivas utomordentligt bra, i miljön som både är stökig och plottrig, dock är det en miljö där Lotta får chansen att helt bestämma hur saker och ting ska vara. Det som känns viktigt för Lotta när en granskning av bilden görs är omhändertagande och en trevnadskänsla, mitt i röran har Lotta bäddat ner sitt gosedjur och lagt en filt över. I famnen håller hon en docka tätt intill samtidigt som hon städar och på bordet har Lotta dukat upp med service och placerat en blomma strax intill.

36

Related documents