• No results found

6. Diskussion och analys

6.2 Informationsspridning

6.2.2 Motiv till informationsspridning på Facebook

Gilla/Reagera på ett företags inlägg eller sida

I avsnitt 5.6 om att gilla/reagera presenteras att respondenterna är mest bekväma med att gilla eller reagera på inlägg. Genom att gilla eller reagera på ett inlägg vill respondenterna på ett enkelt men försiktigt sätt visa att de har sett och tagit ställning. Vi ser att det går att koppla många motivationsteorier till respondenternas inställning till att gilla eller reagera på inlägg. Oh (2012, s. 546) menar i teorin 10 motivationsfaktorer att socialt engagemang är den främsta motivationsfaktorn för att interagera med andra användare. Ett upplevt behov av att känna samhörighet skapar motiv till att dela med sig av information (Deci & Ryan, 2000, s. 253). Behov av tillhörighet är en av de motivationsfaktorer som benämns i Maslows behovspyramid (Maslow, 1943, s. 73). Vi anser att respondenterna genom att gilla och reagera på inlägg vill skapa en känsla av samhörighet, precis som skrivs i teorierna av Deci och Ryan (2000, s. 253) samt Maslow (1943, s. 73). Respondenterna vill gilla inlägg för att interagera med andra användare och skapa socialt engagemang. Oh (2012, s. 545) menar att individer motiveras till att delta i kommunikation online för att bli underhållna. Vi ser att Ohs

62

(2012, s. 545) teori stämmer väl överens med respondenternas vilja att gilla och reagera på inlägg som upplevs som häftiga eller roliga.

Visa intresse för ett event skapat av ett företag

Det presenteras i avsnitt 5.6 om att visa intresse att respondenterna visar intresse för ett event främst för att själva komma ihåg händelsen samt se information om själva eventet.

Respondenternas beteende överensstämmer med den teori som presenteras om personlig vinning. Oh (2012, s. 546) menar att individer drivs av att personligen kunna ta del av fördelar genom sitt agerande. De fördelar som kan ses för respondenterna när de väljer att visa intresse för ett event är att de kommer ihåg eventet och ständigt blir uppdaterade med information om vad som händer i anknytning till eventet. Vi ser att den personliga vinningen i detta sammanhang är immateriell och består av uppdateringar och påminnelser.

I avsnitt 5.6 om att visa intresse presenteras ett citat av respondent 8 där han berättar om en gång han visade intresse för ett event ”Det är en gayklubb och där vill jag ändå att mina gymnasiekompisar ska se bara att åh han är en HBTQ-vänlig typ. Det är typ att jag vill visa att jag är en bra människa och att jag kanske kommer.” Vi anser att han motiveras av motivationsfaktorn rykte, vilken beskrivs under teorin om 10 motivationsfaktorer. Oh (2012, s. 546) menar att rykte skapas genom att bli kopplad till den information som sprids. Auty och Elliott (2001, s. 240) hävdar att motivation och identitet är väl sammanlänkade och att individer drivs av motivationsfaktorn rykte för att bli omtyckta och bekräftade av en grupp. Vi anser att respondent 8 genom att skapa ett rykte vill bli omtyckt och bekräftad av sina gymnasiekompisar. Det går också att koppla tvåfaktorteorin till att respondent 8 är mån om sitt rykte. Herzberg beskriver att hygienfaktorerna handlar om externa faktorer som går att koppla till en individs omgivning, ett exempel är status (Herzberg, 1987, s. 112, 113). Det går att tolka det som att respondent 8:s medvetenhet om sitt rykte beror på att han vill hävda sin status. Vi tror att respondent 8 motiveras av att stärka sin status. Därför tror vi att han väljer att ange att han ska gå på ett event, även om han inte är säker på att han faktiskt kommer att gå.

Enligt avsnitt 5.6 om att visa intresse vill respondent 2 hjälpa andra att hitta event genom att själv visa att hon är intresserad av eventet. Detta anser vi kan kopplas till motivationsfaktorn empati från de 10 motivationsfaktorerna. Oh (2012, s. 546) menar att empati handlar om att hjälpa andra att hitta information. Vi anser att respondentens beteende går i linje med övriga respondenters resonemang om att vara aktiv i det dolda som presenteras i avsnitt 5.1.

Tagga personer i kommentarsfält och inlägg skapat av ett företag

Som presenteras i avsnitt 5.6 om att tagga upplever respondenterna att det är enkelt att tagga personer och företag i inlägg, respondenterna tycker att det är ett bra sätt att få direkt kontakt med andra användare. Information som respondenterna blir taggade i upplevs ofta som relevant. Detta går att länka till faktorn gemensamma intressen som står skrivet under 10 motivationsfaktorer. Oh (2012, s. 546) beskriver att en motivationsfaktor kan vara att individer har gemensamma intressen. Individer sprider information för att de har ett behov av tillhörighet och sammanhang (Oh, 2012, s. 546).

Vi anser att den typ av information som respondenterna sprider genom att tagga varandra i kommentarer eller inlägg skapade av företag är kopplad till gemensamma intressen. Vidare i avsnitt 5.6 om att tagga presenteras bland annat att respondent 6

63

taggar vänner i inlägg kopplade till hans intresse träning. Respondent 5 taggar vänner i recept, för att hon vill laga mat tillsammans med dem. Vi anser att dessa respondenters beteende motiveras av gemensamma intressen som skapar en känsla av tillhörighet och sammanhang.

Bjuda in till ett event skapat av ett företag

I avsnitt 5.6 om att bjuda in till ett event presenteras att respondenterna ofta marknadsför och bjuder in vänner till event som de har koppling till. Detta hänger ihop med den upplevda självförmågan som presenteras i de 10 motivationsfaktorerna. Oh och Syn (2015, s. 546) menar att individer som känner att de har kompetens att skapa och dela information motiveras att sprida den. Vi tänker oss att de som bjuder in till event och speciellt de som deltagit i skapandet av eventet, känner att de har kompetens att sprida information till andra genom att bjuda in till eventet.

Det går också att koppla denna aktivitet till motivationsfaktorn gemensamma intressen i 10 motivationsfaktorteorin. Oh (2012, s. 546) menar att individer som har gemensamma intressen motiveras att sprida information för att skapa en känsla av tillhörighet. Enligt 5.6 om att bjuda in framgår att respondenterna själva bjuder in vänner för att de vill gå på eventet tillsammans. Vi anser att teorin om att dela information till andra med samma intressen stämmer väl överens med respondenternas beteende på Facebook då både respondenterna och vännerna ifråga troligen har intresse av att gå på eventet.

Faktorn personlig vinning, även den från 10 motivationsfaktorteorin, går att koppla till respondenternas beteende när det kommer till att bjuda in andra till event. Att sprida information kan motiveras av den personliga vinning som kopplas till aktiviteten (Oh, 2012, s. 546). Vi anser att personer som exempelvis är med och arrangerar event har en så pass nära koppling till eventet att de genom att dela information kan uppleva personlig vinning. Med personlig vinning menar vi i detta fall att fler kommer på eventet och det blir ett lyckat event.

Checka in sig själv och/eller andra på en plats kopplad till ett företag

Nästan hälften av respondenterna kan tänka sig att checka in om de får något i utbyte, enligt vad som står skrivet i avsnitt 5.6 om att checka in. Respondent 5 uttrycker sig som följande ”Jo men checka in skulle jag kunna göra om det exempelvis står ”checka in så får du 10 % rabatt” Då kan jag tänka mig det, då är det Ove Sundberg som kommer fram”. Oh (2012, s. 546) beskriver att de som drivs av personlig vinning delar information för att de får någon form av belöning i koppling till att de delar information.

Vi anser att det tydligt framgår att respondenterna sprider information för att få ta del av en belöning.

Respondent 3 och 8 har valt att checka in när de rest, för att få uppmärksamhet och gilla-markeringar, vilket framgår i avsnitt 5.6 om att checka in. Respondent 8 uttrycker det som att ”En check in på en flygplats med en öl, det ger automatiskt typ 100 likes av någon anledning.” Detta beteende går att koppla till teorin om inre och yttre motivation.

Inre motivationsfaktorer är exempelvis erkännande och relationer (Deci & Ryan, 1985, s. 194). Vi anser att respondenterna drivs av inre motivation. Vi anser att respondenterna genom att checka in vill ha erkännande, respondent 8 uttrycker exempelvis ett behov av gilla-markeringar. Några respondenter vill att andra ska se att de har det bra eller gör något coolt, varför de ibland väljer att checka in. Vi anser att dessa respondenter i detta sammanhang motiveras av motivationsfaktorn rykte, som

64

beskrivs i 10 motivationsfaktorer. Oh (2012, s. 546) beskriver att de som motiveras av rykte delar information för att skapa ett rykte, de vill bli kopplade till den informationen som de delar med sig av. Oh (2012, s. 546) beskriver att rykte kan kopplas till antalet följare en individ har. Vi anser att respondent 8:s önskan om att få många gilla-markeringar är kopplat till ett behov av att känna sig omtyckt och en önskan om att det ska synas för hans vänner. Han vill skapa ett rykte och en image av att vara populär.

Maslow (1943, s. 394) menar i sin behovspyramid att behovet självkänsla uppfylls genom att få feedback från andra. Vi anser att de respondenter som checkar in för att visa andra att de har det bra vill fylla sitt behov av självkänsla genom feedback från andra.

Dela ett inlägg eller event skapat av ett företag

I avsnitt 5.6 om att dela presenteras att respondent 3, 6 och 9 gärna vill hjälpa sina vänner och delar ibland inlägg som är kopplade till sina vänners företag. Detta hänger ihop med faktorn empati som står beskriver under avsnittet 10 motivationsfaktorer. Oh (2012, s. 546) menar att användare av sociala medier motiveras av att sprida information för att hjälpa och stötta varandra. Vi anser att motivationsfaktorn empati stämmer väl överens med respondenternas agerande att hjälpa sina vänner genom att dela inlägg för deras skull. Respondenterna har uttryckt att de vill hjälpa företagen att synas för att de står bakom deras värderingar. Nästan hälften av respondenterna kan tänka sig att dela information om företag där de har arbetat eller arbetar för tillfället, enligt vad som beskrivs i avsnitt 5.6 om att dela. Respondent 1 berättar att hon ibland delar inlägg för Blodcentralen där hon tidigare arbetat, i syfte att påverka andras agerande. Oh (2012, s. 546) menar att den som är altruistisk motiveras av att informera och hjälpa andra utan att de förväntar sig något i utbyte. Vi tolkar det som om respondent 1 motiveras av att hjälpa Blodcentralen utan att hon får något i utbyte, hon gör det endast för att hon tycker att det är viktigt att ge blod.

I avsnitt 5.5.1 presenteras att respondent 3 och 9 uppger att de har upplevt påtryckningar att marknadsföra företaget de arbetar för. Respondenterna har inget emot att dela information om företagen de arbetar för med anledning av att de sympatiserar med företagens värderingar. Detta indikerar än en gång för oss hur viktigt det är för respondenterna att kunna stå bakom ett företags värderingar för att de ska kunna dela information kopplat till dem. Att respondenterna delar inlägg eller event kopplade till företag kan knytas till teorier om WOM. Att sprida positiv information om ett företag är precis det som respondenterna har beskrivit att de gör. Castronovo & Lei (2012, s. 118, 119) menar att individer är benägna att sprida WOM om de exempelvis är lojala ett företag. Det går att se det som att respondenterna som har en personlig koppling till ett företag är lojala företaget, vilket kan motivera dem att sprida WOM.