• No results found

8. Analys och resultat

8.2 Motiv 2: Utanförskap

Det andra motivet som jag funnit är utanförskap, vilket behandlar hur personer som inte alltid anses vara ”önskvärda” kan skildras, bemötas och behandlas. Fokus ligger här på Skrot-Uffe och hans utsatthet, samtidigt som staden befinner sig under svåra omständigheter. Omständigheterna resulterar vidare i känslor som rädsla, ilska och misstänksamhet mellan invånarna.

8.2.1 Handling

I detta avsnitt kommer motivet utanförskap till uttryck genom karaktärernas handling.

Den beskrivning som uppges av gärningsmannen för alla kidnappningar av barn i staden lyder: ”en skäggig man som åker runt i en skåpbil på nätterna” (s. 29). En beskrivning som resulterar i att människorna i staden försöker att identifiera alla män som passar in i beskrivningen. Det framstår också som att det skapar en misstänksamhet mot de personer som stämmer in i beskrivningen.

Lisa upptäcker i ett scenario en pågående eld på bilskroten. Hon agerar snabbt för att ta sig på plats tillsammans med Robert. Det är Skrot-Uffe som bor där, och trots att Skrot-Uffe stämmer in på beskrivningen av gärningsmannen så skyndar sig Lisa för att försöka hjälpa och rädda honom. När Lisa och Robert kommer till platsen möts de av lågor som sträcker sig flera meter upp och uppmärksammar hur en grupp människor springer därifrån, ” När Lisa och Robert landade såg de en grupp människor springa därifrån” (s. 51). Indikationen tyder på att det kan vara de personerna

31

som medvetet startat branden, möjligen grundat på deras misstanke om att Skrot-Uffe är just den gärningsmannen som de söker efter.

Trots den rasande branden beslutar sig Lisa för att gå in i huset för att leta efter Skrot-Uffe när hon och Robert inte får något svar på sina rop. Här visar Lisa stor förmåga till empati och medmänsklighet då hon inte avser att lämna honom åt sitt ”öde”, trots misstankarna mot honom. Med risk för sitt eget liv skyndar hon in i lågorna och Robert kommer strax efter henne. När situationen inne i det brinnande huset blir ohållbar och hjältarna kommit ut ur huset igen, påbörjar Lisa med hjälp av sina superkrafter att släcka branden i väntan på brandkåren (s. 46–56). Detta gör Lisa trots att hon fortfarande är osäker på om Skrot-Uffe finns i huset eller inte. Lisa fortsätter att kämpa för att rädda Skrot-Uffes liv då hon måste utgå ifrån att han finns inne i huset, om inte annat så försöker hon i alla fall att rädda hans hem.

8.2.2 Tal

I detta avsnitt avser jag att analysera motivet utanförskap utifrån skildringen av karaktärernas tal.

Genom Lisas och Roberts tal får vi i detta scenario mycket information. När Lisa först upptäcker branden så visar indikationerna att Robert inte är lika motiverad att hjälpa Skrot- Uffe som Lisa.

Tänk om det är hos Skrot-Uffe, sa Robert. -Va?! Bor det någon där? frågade Lisa […] - Ja, Skrot-Uffe , eller Ruffel-Uffe, sa Robert. Vart ska du? -Han kanske behöver vår hjälp, sa Lisa (s. 46–47).

Att Robert här ifrågasätter vart Lisa ska framstår som han inte alls tänkt hjälpa Skrot-Uffe från början men lämnas inte med någon valmöjlighet när Lisa drar i väg med honom. ”Det känns konstigt att vi skyndar oss för att rädda Uffe, flämtar Robert när de sprang uppför trapporna. Jag tror inte att det finns någon i Rosenhill som tycker om honom” (s. 47). Det går i Roberts uttalande att urskilja en underton av att Skrot-Uffe inte skulle vara värd att hjälpa, baserat på att han inte är omtyckt. I så fall indikerar det uttalandet och antagandet om att Skrot-Uffes liv och egendom inte är lika mycket värd som andra människors. Robert konstaterar även att Skrot-Uffe stämmer in på den beskrivning som finns av gärningsmannen ” – Just det! Skrot-Uffe har ju både skägg och skåpbil. (Robert) – Vi måste verkligen skynda oss, sa Lisa” (s. 48). Oavsett överensstämmighet med beskrivningen av gärningsmannen så är Lisa fast bestämd att hjälpa Skrot-Uffe, vilket tydliggör att hon inte avser att göra skillnad mellan människors värde. Vilket även är en tänkbar tolkning när Lisa bestämmer att

32

de ska gå in i det brinnande huset, med risk för sina egna liv ”Vi måste gå in, sa hon. – Är du galen? skrek Robert” (s .51).

I slutet av det scenario som har beskrivits ovan, konstateras det att Skrot-Uffe inte var hemma och därmed är oskadd. Det framgår då i händelseförloppet att Robert ändrat inställning: ”Robert skyndade sig att meddela Lisa den glada nyheten. – Uffe var inte hemma!” (s. 59). Vidare synliggör Lisas mottagande och svar på Roberts nyhet att hon känner en stor besvikelse över människors agerande och grymhet, såväl som hennes motstånd till ett sådant beteende. ”Lisa suckade av lättnad, men hon var allt annat än glad. – Han kunde ha varit hemma, sa hon. Hur kan någon vilja bränna ner någon annans hus?” (s. 59). Att någon eller några anser sig besitta rätten att försöka skada en annan människa eller dennes egendom framstår som helt oförståeligt för Lisa.

8.2.3 Miljö

I detta avsnitt avser jag att analysera motivet utanförskap utifrån den miljöskildring som skrivs fram i kontexten.

Miljön utspelar sig på en bilskrot som är placerad i utkanten av staden. ” Då såg hon rök och eldsflammor i utkanten av staden. […] det brinner på bilskroten.” ( s. 46). Fokus är här på Skrot- Uffe, som beskrivs vara en person som ingen av stadens övriga invånare tycker om. Det är tänkbart att en bilskrot rimligen ligger i utkanten av staden av praktiska skäl, då den helt enkelt inte passar in i stadsmiljön. Men det är också tolkningsbart att den i kontexten är placerad i utkanten av staden för att skapa ett avstånd mellan Skrot-Uffe och de övriga invånarna. Det kan alltså även vara ett tydliggörande av hans utanförskap i kontexten. Hans utsatthet och utanförskap blir ännu tydligare när det skrivs fram frågeställningar eller antaganden om att branden i hans hus möjligen är anlagd av människor som vill honom illa. ”När Lisa och Robert landade såg de en grupp människor springa därifrån. – Det var säkert de som tände på, sa Robert” (s. 51). Även intrycket av att det tog tid innan brandkåren anländer till platsen skapar en illusion om att de inte skyndade sig så mycket som det är förväntat: ”När brandkåren äntligen kom var Lisa helt slut (s. 56). Detta bidrar ännu mer till bilden av Skrot-Uffes utanförskap och den utsatthet som detta resulterar i.

33

8.2.4 Värdegrund

Genom motiv utanförskap finner jag samband till fyra av de fem värden som värdegrunden ska förmedla, nämligen människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde och solidaritet med svaga och utsatta.

Tre av dessa, människolivets okränkbarhet, alla människors lika värde och solidaritet med svaga och utsatta, syns i min mening regelbundet genom det som jag presenterat ovan. Det finns indikationer om att Robert inte helt och hållet respekterar dessa värden, medan Lisa kämpar och agerar i enlighet med värdena för att hjälpa Skrot-Uffe. Hon gör ingen skillnad på hans värde som människa eller värdet av hans egendom utifrån att han inte är omtyck av övriga eller att han kan vara den misstänkte gärningsmannen. Individens frihet och integritet går också att tolka in då Lisa inte verkar lägga något fokus eller värde på Skrot- Uffes persona, genom vilken han framstår som ”dömd” av övriga stadens invånare. Möjligtvis kan han även valt sitt utanförskap själv, oavsett visar Lisas personlighet på att han oavsett vad besitter ett människovärde som alla andra, samt att han bör respekteras och få den hjälp han behöver. Lisas ställningstagande öppnar även för tolkningen om att hon anser att man kan få vara den man är, som man är, och är ändå lika viktig och mycket värd som alla andra människor.

Det centrala skeendet i kontexten i detta motiv är att några möjligen har anlagt branden i Skrot- Uffes hus, vilket utgör ett angrepp på honom som går emot alla fyra identifierade värden, människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde och solidaritet med svaga och utsatta.

Related documents