• No results found

Ett framträdande motiv hos de intervjuade eleverna var att det var ett yrkesinriktat program. Det kunde skönjas en föreställning hos dessa elever, om att det skulle vara ett minimum av studier och närheten till ett jobb efter avslutad utbildning.

Jaa, för jag vill komma ut och börja jobba direkt, och sen kända jag att liksom… ja, varför inte? Det verka intressant och det va rätt kul, och så verka roligt liksom. Så… så kände jag… det pas- sar (elev nr.2).

De flesta hade el/automation som förstahands val. Några få elever hade tänkt sig en annan inriktning eller ett annat program, men av olika anledningar hade de funnit sig i sitt val av program.

Först ville jag bli vanlig elektriker, men jag kom lite fel, sen så var det för sent att byta, så att jag fortsatte gå här (elev nr.10). Alltså det var… jag valde det som andrahand. Det var inte min första tanke att ta elprogrammet egentligen. Så det blev som ett andrahandsval. Det var egentligen att jag skulle bli golfproffs, eller golfpro… tränare inom golf, men jag hade för lågt handi- kapp eller för högt handikapp, så jag kom inte in på golfgymna- siet, så fick jag gå el som andrahand. Jag ville inte gå samhäll eller natur (elev nr.8).

En anledning kunde vara den sociala tryggheten i klassen och relationerna med klasskamraterna. En annan anledning till att man fortsatte på den valda utbild- ningen var att eleven hade accepterat den otillräckliga poängen till det program man hade som förstahandsval.

Jag valde inte elprogrammet. Jag valde bygg, men mina poäng räckte inte till, så att jag kom in här istället som andrahand (elev nr.9).

Två elever var i det närmaste apatiska och genomled gymnasiet genom att sitta av tiden. De tänkte eventuellt att få en ny chans att välja något som intresserade dem efter gymnasiet.

Jo, jag trodde jag gick installationselektriker, men så hamnade jag i denna klassen. Man börjar med ellära som man gör på in- stallation nu. Sen så när vi började med det andra, med dator och sånt, tänkte jag att det här måste vara fel, men då gick det inte och byta sen. Det hade varit mycket att gå om och sånt. Det pall- ade jag inte (elev nr.10).

Det jag hade planer om att gå ekonomi också. På eller… en sån inriktning på humanus, men nu blev det inte riktigt så för att dom hade rätt höga intagningspoäng, och jag tyckte inte det var lönt att sätta det som något val alls (elev nr.9).

Den största drivkraften var dock intresset för el med automation som inriktning. Flera av de tillfrågade eleverna hade en förälder som arbetade med el och auto- mation. Detta sågs också som en draghjälp till en presumtiv anställning inom fö- retaget där pappan arbetade.

… det verkar vara det som mest stämmer in på mig. Lite prak- tiskt och sånt, och sen var det att jag ville jobba med el. Min pappa jobbar med el. Jag har ju varit med han och pillat lite och sånt på jobbet (elev nr.1).

Jag valde det därför att jag titta så här lite snabbt: vad är lättast att utbilda sig till, och var får man mest lön, direkt snabbt och lätt? Då tänkte jag så här: jaha… har jag hört givetvis att för vi har… min far har lite kund… jobbar med Tetra Pak, och han sa det här är nog det bästa jobbet som man kan få som… inom sån här service och sånt. Jag vill jobba som det, med att det är lätt och lära och sånt inom servicebranschen. Så valde jag in till el- automation därför att jag hade kontakt med en där på Tetra

Pak… trainee… till lärlingsutbildning efter jag gått ut här. Så därför valde jag elprogrammet (elev nr.4)

Min pappa är utbildad i detta och arbetar… Han visste att man kunde få arbete inom det så det blev en… blev liksom en sån tradition att gå i farsans fotsteg (elev nr.5).

En elev uppger att en bidragande orsak till valet av Elprogrammet med automa- tion som inriktning, var förutom intresset för automationsteknik även hans känne- dom om läraren i detta ämne på skolan där denna undersökning gjordes.

… också hade jag hört genom kompisar som hade gått här innan om (eleven nämner lärarens namn) och att han va bra (elev nr.4).

4.3 Framtidsplaner

De flesta av de intervjuade eleverna tänkte inte fortsätta med studier på högskola.

… jag hade bara tänkt läsa upp dom elämnena jag behöver för och få… men inte gå vidare på högskola eller nånting sånt. Jag vill ut och jobba (elev nr.1).

Nej, det var lite därför jag valde el, för att jag vill liksom få en bra utbildning och sen så vill jag ut och jobba. Så… man vet ju aldrig om man kanske söker nåt annat så här, men i så fall skulle det kanske va om jag skulle välja nån KY-utbildning eller nåt sånt. Det har jag övervägt om det inte skulle gå bra på arbets- marknaden så där, om man liksom känner nä det kanske inte va nånting för mig ändå. Menar på kolla om där finns nån sån ut- bildning som man kan gå och… Men jag… högskola och så där har jag… nä det känner jag inte så… inte så mycket för och bara läsa liksom. Jag vill helst göra nånting och lära mig (eleven säger något ohörbart). Så därför har det vatt liksom bra och gå på el för vi har haft mycket praktiska övningar här inne i klassrummet. Så att det är lärorikt (elev nr.2).

De siktade på utbildning inom företaget där de eventuellt får anställning. Några av dessa elever räknade med att få utbildning i det företag som pappan arbetade i. Målet var att snabbt få komma ut i arbetslivet.

Ja, alltså deras trainee är ju som en sån här… det är ju både… det är fyra dar i veckan, är det på skolbänken i fyra år. Ungefär samma sak som att gå uppe på LTH en ingenjörsutbildning, fast detta är för arbetsplatsen, och sen så en dag är det då praktiskt i fyra år. Man får ju en handledare samtidigt så att man kommer klara dessa kurserna och sånt, så att man kan bli civilingenjör, intern civilingenjör, så.. så det är ju… man kan ju säga att det är studera vidare (elev nr.4).

Några av de tillfrågade eleverna kunde tänka sig högskolestudier efter en tid i ar- betslivet, samt att samtidigt komplettera med studier på KomVux så att högskole- behörighet uppnåddes. Detta var dock osäkert, eftersom dessa elever först ville se om de hade en ekonomi som tillät fortsatta studier.

Jag hade tänkt och söka jobb. Jobba ett år och sen får jag se. Man kan ju kanske läsa vidare senare. Jag har ju ett jobb på golfklub- ben som hjälptränare där, men det är inte så jävla bra betalt. Sen så får jag se om jag läser vidare eller tar nåt annat jobb eller nåt sånt (elev nr.8).

Ja, just nu är det och försöka hitta något deltidsjobb och läsa upp mina betyg på KomVux samtidigt (elev nr.7).

Jag har sökt in till Banverket i Ängelholm som styrtekniker , sig- naltekniker. Sen har jag sökt in till en annan skola. Egentligen skulle papperna ha kommit igår, men det är lite försenat (elev nr.6).

Mina planer överhuvudtaget är att börja jobba först och sen så får vi ju se. Kanske plugga upp mina betyg och sen så plugga vi-

För … ja, jag fortsätter studera senare en, två, eller ett och ett halvt år. Det beror på hur min ekonomi ser ut (elev nr.5).

En elev ville sadla om helt efter gymnasiet och bli bilhandlare.

Ja, jag… inom el så är det ingenting jag vill jobba med som… ja, som intresserar mig så, men bilfirma hade varit roligt och starta, men inom el är där ingenting som jag skulle vilja jobba med i framtiden (elev nr.9).

Related documents