• No results found

Myndigheten för digital förvaltning

Vissa förkortningar

5 Arbetet med digital information från den offentliga sektorn

5.6.2 Myndigheten för digital förvaltning

Myndigheten för digital förvaltning (Digg) har i uppgift att samordna och stödja den förvaltningsgemensamma digitaliseringen i syfte att göra den offentliga förvaltningen mer effektiv och ändamålsenlig.

Såsom framkommit i flera rapporter och utredningar är styrningen av den digitala förvaltningen komplex. Digg har ett samlat ansvar för frågorna och syftet är att skapa en tydligare styrning mot de mål som regeringen satt upp. Digg har ansvar för den förvaltningsgemensamma digitala infrastrukturen såsom den beskrivs förordningen (2018:1486) med instruktion för Myndigheten för digital förvaltning. Enligt 6 § 2 förordningen ska myndigheten främja öppen och datadriven inno-vation samt tillgängliggörande av öppna data och vidareutnyttjande av handlingar från den offentliga förvaltningen. Digg bistår även regeringen med underlag för utvecklingen av digitaliseringen av den offentliga förvaltningen och följer och analyserar utvecklingen.

Digg har också tagit över Riksarkivets uppdrag att förvalta och utveckla portalen oppnadata.se. Myndigheten har vidare getts rätt att utfärda föreskrifter för utformning och innehåll av PSI-förteckningar, se 15 § arkivförordningen (1991:446).

5.6.3 Oppnadata.se och dataportal.se

Som ett led i Diggs arbete ansvarar myndigheten för den nationella dataportalen för öppna data och PSI; oppnadata.se. Dataportalen utvecklades som en teknisk plattform för förmedling av data som tillgängliggjorts för vidareutnyttjande. Via portalen kan man utifrån sektor eller myndighet söka på datamängder som är tillgängliggjorda som öppna data och på så vis antingen öppna informationen från oppnadata.se eller länkas vidare för att få tillgång till viss informa-tion. Man kan även som myndighet via oppnadata.se få upplysningar om hur man ska gå tillväga för att arbeta med tillgängliggörande av öppna data och om arbetet med PSI.

Även om stora utmaningar finns kring tillgängliggörande av infor-mation för att möjliggöra vidareutnyttjande pågår ett arbete hos

Arbetet med digital information från den offentliga sektorn SOU 2020:55

många myndigheter kring publicering av öppna data och möjlighet till vidareutnyttjande av information. Detta gäller inte minst inom de myndigheter som arbetar inom sektorer omfattade av Inspire-direktivet och som därför innehar information som sedan länge har identifierats som värdefulla datamängder. Hit hör t.ex. Lantmäteriet, Naturvårdsverket och Jordbruksverket.

Ett flertal exempel på myndigheters arbete framgår av oppnadata.se.

Naturvårdsverket har exempelvis arbetat fram en process för att till-gängliggöra öppna data. Myndigheten har utgått från den nationella vägledning som E-delegationen har tagit fram (Vidareutnyttjande av offentlig information, en vägledning för myndigheter). I denna finns en checklista för hur man snabbt kommer igång med öppna data och syftet har, liksom syftet med informationen som nu finns tillgänglig på oppnadata.se, varit att identifiera informationsmängder som inte innehåller sekretessreglerade uppgifter, personuppgifter eller tredje parts upphovsrätt och därmed kan publiceras som öppna data. Infor-mationen tillgängliggörs antingen som öppna data eller endast som metadata om det finns hinder för publicering. Genom att följa pro-cessen kan en organisation leva upp till PSI-lagens krav om att pub-licera en förteckning över vilka typer av handlingar som vanligen kan tillhandahållas elektroniskt för vidareutnyttjande samt tillhörande information (se vidare oppnadata.se/goda exempel).

Dataportalen

Ett arbete pågår under år 2020 med att ersätta oppnadata.se med en ny portal; Sveriges dataportal (www.dataportalen.se). Portalen, som är i ett uppbyggnadsskede, är tänkt som ett nav som samordnar in-formation som tillgängliggörs från såväl offentliga som privata aktörer och civilsamhällsorganisationer.

Precis som på oppnadata.se finns på dataportalen.se enbart infor-mation om datamängder, dvs. metadata. Själva inforinfor-mationen ifråga hämtas via länkar för nedladdning eller efterfrågas hos respektive organisation som alltså fortfarande är den som innehar och ansvarar för de egna datamängderna.

SOU 2020:55 Arbetet med digital information från den offentliga sektorn

5.6.4 Regeringsuppdrag

Vad gäller arbetet med att tillgängliggöra öppna data har regeringen nyligen meddelat att man kraftsamlar kring uppdrag gällande öppna data med avsikt att stärka välfärden och Sveriges konkurrenskraft.

Man satsar även på datadriven innovation.

Satsningen bygger delvis på slutsatser och förslag som framkom-mit genom tidigare uppdrag som olika myndigheter har genomfört.

Under de senaste åren har flera uppdrag redovisats på området öppen förvaltning, som stöder innovation och delaktighet. Följande uppdrag kan särskilt nämnas.

– Riksarkivets Slutrapportering av uppdrag om att främja statliga myndigheters arbete med att tillgängliggöra handlingar för vidare-utnyttjande (regeringsuppdrag Fi2015/02025/SFÖ och Fi2016/

01537/SFÖ).

– Statskontorets rapport Den offentliga förvaltningens arbete med att tillgängliggöra offentlig information (Stkt 2018:2) som redo-visning av uppdraget att göra en samlad uppföljning av statliga och kommunala myndigheters arbete med att tillgängliggöra hand-lingar för vidareutnyttjande (S2014/3536/SFÖ).

– Statskontorets rapport Hinder för att använda myndigheternas öppna data (Stkt 2018:6) avseende uppdraget att utvärdera hinder för vidareutnyttjande av öppna data från statliga myndigheter (Fi2016/01589/SFÖ).

– Tillväxtverkets slutrapport Uppdrag om att främja öppen och datadriven innovation rörande regeringsuppdraget om att främja öppen och datadriven innovation som ökar vidareutnyttjande av öppna data och information som omfattas av lagen (2010:566) om vidareutnyttjande av handlingar från den offentliga förvalt-ningen (Fi2017/02164/DF).

– Rapporten Säker och effektiv tillgång till grunddata (Fi2018/

02149/DF) där Bolagsverket, Lantmäteriet, Skatteverket och Digg redovisar uppdraget om säker och effektiv tillgång till grunddata.

Myndigheterna har analyserat egenskaper för grunddata och före-slår bl.a. ett antal gemensamma principer och riktlinjer för stan-dardiserat grunddata.

Arbetet med digital information från den offentliga sektorn SOU 2020:55

– Ett säkert och effektivt elektroniskt informationsutbyte inom den offentliga sektorn (Fi2018/02150/DF). Sex myndigheter fick i upp-drag att tillsammans lämnas förslag som syftar till att skapa ökad säkerhet och effektivitet i samband med digitala informations-utbyten inom och med den offentliga sektorn, bl.a. genom ökad standardisering. I slutrapporten lämnas förslag om att det ska finnas fyra kategorier av förvaltningsgemensamma byggblock i ett eko-system med förvaltningsgemensam digital infrastruktur för in-formationsutbyte. De fyra kategorierna är digitala tjänster, infor-mationsutbyte, informationshantering samt tillit och säkerhet – Vetenskapsrådets rapport Kriterier för FAIR-forskningsdata

avse-ende uppdraget att ta fram bedömningskriterier för att följa vägen mot ett öppet vetenskapssystem (U2017/05169/F), dvs. kriterier för att bedöma i vilken utsträckning forskningsdata som helt eller delvis tagits fram med offentlig finansiering uppfyller FAIR-prin-ciperna. Principerna innebär att forskningsdata ska vara sökbara (findable), tillgängliga (accessible), interoperabla (interoperable) och återanvändningsbara (reusable).

– Tillgängliggörande av särskilt värdefulla datamängder (Delrapport och slutrapport till regeringsuppdrag, I 2019/01415/DF). Ett uppdrag, där Lantmäteriet är samordnande, om att analysera bud-getära konsekvenser av öppna data-direktivets krav om tillgäng-liggörande av särskilda värdefulla datamängder. Uppdraget om-fattar att identifiera vilka datamängder som kan komma ifråga att tillgängliggöra som värdefulla datamängder enligt artikel 14 i öppna data-direktivet och vilka aktörer som kan omfattas av kravet på tillgängliggörande. De budgetära konsekvenserna på kort och lång sikt analyseras. Vidare ingår en analys av de samhällsekonomiska nyttorna som tillgängliggörandet av de värdefulla datamängderna väntas ge.

Av pågående uppdrag kan nämnas följande.

– Öka den offentliga förvaltningens förmåga att tillgängliggöra öppna data, bedriva öppen och datadriven innovation samt använda artificiell intelligens (I2019/01416/DF, I2019/01020/DF). Reger-ingen har gett Digg i uppdrag att öka den offentliga förvaltning-ens förmåga att tillgängliggöra öppna data samt bedriva öppen och datadriven innovation. I uppdragsbeskrivningen hänvisas till

SOU 2020:55 Arbetet med digital information från den offentliga sektorn

rapporten Hinder för att använda myndigheternas öppna data (Statskontoret 2018:6), i vilken Statskontoret har identifierat flera återkommande hinder som försvårar för olika användargrupper att vidareutnyttja myndigheternas öppna data, se vidare i avsnitt 6.3.

Initialt ska Digg inom ramen för uppdraget prioritera information inom områdena trafik, arbetsmarknad, hälsa, geodata samt öppna forskningsdata. Myndigheten ska även bl.a. utveckla stöd i form av principer och riktlinjer om enhetlighet när det gäller licensier-ing, spridnlicensier-ing, delning och tillgängliggörande av information för vidareutnyttjande, samt genomföra informations- och utbildnings-insatser. Stödet bör ha ett särskilt fokus på vidareutnyttjarnas behov, speciellt små och medelstora företag, start-ups och civilsamhällets organisationer. En delrapport med handlingsplan för offentliga öppna data har publicerats i mars 2020. En slutrapport ska lämnas senast den 31 januari 2021.

– Samordna det nationella arbetet med att införa öppen tillgång till forskningsdata (U2018/04815/F). Vetenskapsrådet har sedan 2017 ett uppdrag att samordna det nationella arbetet med att införa öppen tillgång till forskningsdata. Vid genomförandet ska Veten-skapsrådet samråda med Kungliga biblioteket, universitet och högskolor samt Riksarkivet. Målet är att en omställning ska vara genomförd senast 2026. En statusrapport, Samordning av öppen tillgång till forskningsdata, med summering av arbetet åren 2017–

2019 och en beskrivning av det fortsatta arbetet gavs ut under våren 2020.

– Uppdrag att etablera ett nationellt ramverk för grunddata inom den offentliga förvaltningen (I2019/03307/DF, I2019/01412DF, I2019/01447/DF). Digg, Bolagsverket, Lantmäteriet, Myndig-heten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Skatteverket har i uppdrag att etablera ett nationellt ramverk för grunddata inom den offentliga förvaltningen. Med ramverket avses en upp-sättning regler, riktlinjer, principer och modeller och andra verk-tyg som syftar till en säker och effektiv hantering av grunddata inom utpekade grunddatadomäner. Bakgrunden till uppdraget är de förslag som lämnades i rapporten Säker och effektiv tillgång till grunddata (se ovan) och uppdraget ska slutrapporteras senast den 31 januari 2021.

Arbetet med digital information från den offentliga sektorn SOU 2020:55

– Uppdrag att etablera en förvaltningsgemensam digital infrastruktur för informationsutbyte (I2019/03306/DF m.fl.) Digg leder uppdra-get där målsättningen är att etablera en varaktig och säker struktur för förvaltningsgemensamt informationsutbyte. De andra upp-dragsmyndigheterna är Bolagsverket, Domstolsverket, E-hälso-myndigheten, Försäkringskassan, Lantmäteriet, MSB, Riksarkivet och Skatteverket. De ska gemensamt ta fram en lämplig struktur med gemensamma arbetsformer, rutiner, organisation och ansvars-fördelning för analys, kravställning, utveckling och förvaltning av de byggblock som ska ingå i infrastrukturen. Slutrapportering ska ske senast den 31 januari 2021.

6 Behovet av en översyn