• No results found

Třída 3.

Časová dotace 2 hodiny

Cíl Práce a komunikace ve skupině, rozvoj fantazie Řešený problém Řešení barevnosti a umístění do formátu

Technika Koláž doplněná malbou

Pomůcky Starý papír (noviny, letáky) lepidlo, čtvrtky A2, tempera, štětce, houbičky

Motivace Po domluvě s paní učitelkou jsme se v této aktivitě zaměřili na práci a komunikaci ve skupině. Připravila jsem si hru

„Farma.“ Na papírku jsou napsána zvířata, které na farmě žijí např. kráva, slepice, ovce, prase aj. Počet lístků je stejný s počtem hráčů. Na lístečku musí být minimálně dvě stejná zvířata. Lístečky vložíme do klobouku, děti si je vytáhnou, přečtou a zavážou oči. Jejich úkolem je vydávat zvuky svého zvířete a hledat zvířata stejného druhu. Po skončení hry děti zůstanou ve stejných skupinách.

Postup práce Zůstaneme v rozdělených skupinách a děti se domluví, jaké zvíře společně namalují. Podle své fantazie namalovaly temperovými barvami pozadí, některé malovaly štětcem nebo houbičkou (tupovaly). Na zaschlé pozadí si slabým štětcem pomoci tempery předkreslily zvířátko. Poté si natrhaly a zmačkaly malé kousky z papíru. Tělo předkresleného zvířátka potřely lepidlem a vlepovaly připravené kousky, kterými vyplnily celé tělo zvířátka.

Vzhledem k tomu, že jsem pracovala s dětmi ze třídy, které mají rozšířenou estetickou výchovu, nechala jsem jim prostor pro jejich fantazii (příloha C, obrázek č. 6, 7).

Tip: na pozadí mohu děti namalovat stopy nebo peří zvířete.

39 Tabulka č. 8: METODICKÝ LIST č. 6

Námět Kočka

Třída 3.

Časová dotace 3 hodiny

Cíl Konstrukce, rozvoj představivosti, zdokonalení jemné motoriky Řešený problém Vytváření prostorového objektu, řešení konstrukce

Technika Pletení z papíru

Pomůcky Starý papír (noviny, letáky) lepidlo, kartón, kolíčky na prádlo, drátek

Motivace Posadíme se dětmi na koberec a přečteme si pohádku O pejskovi a kočičce, kterou napsal Josef Čapek.

Povídáme si kdo má doma kočičku a jak je jeho kočička zbarvená. Následně si klekneme na kolena a protáhneme si hřbety a zamňoukáme jako kočičky.

Postup práce Připravíme si papírové roličky. Z nasbíraného odpadového papíru nařežeme 10 – 12 cm široké pruhy papíru. Poté za pomocí špejle, kterou umístíme do levého spodního rohu se sklonem cca 45 stupňů a pomalu vineme na špejli, a když už jsme na konci kolečka a vzniklo nám velké sluníčko.

Nyní musíme dno začistit, vezmeme sluníčko a osnovní roličky ohýbáme doprava přes další roličku. Poslední roličku, která nám zbyla, zasuneme přes první roličku, kde jsme začínali. Nyní máme dno začištěné a můžeme se pustit do pletení. Jednoduché pletení je plátnová vazba. Vezmeme si roličku, kterou zasuneme pod osnovní roličku a oplétáme přes jednu. Pokud máme sudý

40 počet osnovních roliček, pleteme plátnovou vazbu s dvěma roličkami. Upleteme cca 10 cm plátnové vazby, pletní skončíme tam, kde jsme začínaly plést. Vezmeme si dvě roličky a upleteme tři řady zpevňujícího opletku. Oplétáme oběma roličkami najednou, vždy musíme mít jednu roličku dole a jednu nahoře, překřížíme a pokračujeme dál. Tímto pletením dosáhneme zpevnění stěn. Útkové proutky ukončíme provlečením konce pod začáteční výplet a pokračujeme v pletení plátnové vazby, když dosahujeme výšky těla kočky. Začneme plést zpevňujícím opletkem, kterým začneme zužovat a tak vznikne krk kočičky. Pokud máme osnovní roličky krátké, musíme zasunout do osnovní roličky další. Nyní budeme vytvářet hlavu kočičky, kterou budeme plést zpevňovacím opletkem. Postupně rozšiřujeme osnovní roličky, aby vznikla hlava kočky. Osnovu kočičí hlavy pleteme, že osnovu neoplétáme do kola jako tělo kočky, ale pletením vytváříme placatou hlavu. Pokud jsme dosáhli velikosti hlavy, která nám vyhovuje, musíme rozdělit osnovy na dvě části, ze kterých nám vzniknou uši, které oplétáme stejným způsobem jako hlavu kočky. Nyní máme korpus kočky hotov a musíme kočku dozdobit - oči, nos s fousky a pusu, které vyhotovíme také z papíru (příloha C, obrázek č. 5).

Tip: kočku můžeme namalovat, namořit. Pokud chceme mít kočku mourovanou, předem si namalujeme připravené papírové ruličky.

41 Tabulka č. 9: METODICKÝ LIST č. 7

Námět Vesmír

Třída 3.

Časová dotace 2 hodiny

Cíl Představivost, uvědomění si nekonečného prostoru ve vesmíru, opakování učiva

Řešený problém Využití plochy, procvičení jemné motoriky Technika Koláž

Pomůcky Voskové pastelky, černá tuš, štětec, papír s nižší gramáží (odpadový kancelářský papír) savý hadřík (bavlněný), velký karton, temperové barvy, štětec

Motivace Děti rozdělíme do skupinek. Jedna skupinka představuje vesmírné piráty a ostatní vesmírnou posádku. Každá vesmírná posádka si pojmenuje svou raketu. Ve vymezeném prostoru rozložíme 20 karet s názvem planet a hvězd. Posádka má za úkol najít karty. Pokud kartu najdou, napíšou na ni název své kosmické lodi. Vesmírní piráti hledání karet posádce komplikují a snaží se posádku odchytit a sebrat jim život. Hráč se musí znovu odebrat na start pro nový lístek. Pokud se družstvo (vesmírné lodi) drží za ruce a je v kruhu, piráti je nemohou odchytit. Není – li družstvo kompletní a nedrží se v kruhu, můžou je piráti chytat. Na lístku s planetou může být zapsána pouze jedna raketa. Pokud hráč najde lístek s názvem raket, jiného družstva musí ho položit a hledat jinou planetu.

Hra končí po objevení všech planet a hvězd. Na konci hry se sečtou počty navštívených planet a hvězd. Vyhrává ta posádka, která objevila nejvíce planet a hvězd.

Postup práce Na lavici nebo podlahu (záleží na rozměru papíru) rozložíme papír a pokreslíme po celé ploše voskovými pastelkami.

Pro lepší efektivitu malujeme abstraktní a fantazijní tvary. Papír pomalujeme po celé ploše. Část, která následuje po malování je

42 u dětí nejoblíbenější – celý pomalovaný papír zmuchláme do malé kuličky, kterou vší silou tiskneme v dlaních. Následně celý papír opatrně rozbalíme a uhladíme. Dalším krokem je potírání barevné plochy tuší, která se chytá na místa, kde se při muchlání vosková barva narušila (vydrolila). Nakonec bavlněným hadříkem zbylou tuš setřeme. Po zaschnutí barvy vytrháme nebo vystřihneme planety sluneční soustavy a nalepíme na karton, na který namalujeme pozadí (vesmír) použijeme temperové barvy a budeme je tupovat houbičkou.

43 Tabulka č. 10: METODICKÝ LIST č. 8

Námět Svět kolem nás

Třída 3.

Časová dotace 2 hodiny

Cíl Seznámení s charakteristickými rysy kontinentů Řešený problém Využití plochy, orientace a představivost Technika Koláž

Pomůcky Karton, časopisy, noviny, temperové barvy, štětec, lepidlo, tužka

Motivace Prohlížení atlasu světa, děti vypráví své poznatky z cest.

Postup práce Vytvoříme skupinky dětí a každá skupinka si vylosuje z klobouku jeden kontinent, který společně namalujeme.

Nejprve si na karton tužkou předkreslíme světadíly, důležité dodržet vzdálenosti a tvary, proto dáme dětem k dispozici atlas světa. Na předkreslené světadíly nalepujeme obrázky obličejů lidí, které vytrháme z novin. Obrázky nalepujeme po okraji i uvnitř kontinentů. Moře a oceány, které jsou mezi kontinenty, namalujeme temperovou barvou a štětcem, nebo můžeme použít místo štětce houbičku.

Tip: Děti mohou nalepovat obličeje podle kontinentů.

44 Tabulka č. 11: METODICKÝ LIST č. 9

Námět Louka

Třída 2.

Časová dotace 3

Cíl Procvičení jemné motoriky, geometrické tvary, abstraktní obrazce

Řešený problém Využití celé plochy, barevná kompozice Technika Mozaika

Pomůcky Černá čtvrtka velikost A3, lepidlo, štětec, noviny, časopisy, pravítko, tužka, nůžky

Motivace Vycházka do přírody

Postup práce Noviny nebo časopisy pomocí pravítka rozdělíme a rozstříháme na čtverce o velikosti 4 cm. Z takto připravených čtverečků poskládáme trojúhelníčky.

 základní čtverec přehneme na polovinu - vznikne nám obdélník

 delší stranu obdélníku přehneme opět na polovinu a vznikne nám čtverec, který rozložíme zpět na obdélník

 přehnutá strana obdélníku zůstává nahoře, vezmeme krajní roh a přeložíme jej k vyznačenému středu, totéž provedeme i s druhým rohem – vznikne trojúhelník.

Tímto postupem si připravíme větší množství trojúhelníku a na připravenou čtvrtku si sestavíme kompozici. Přikládáním trojúhelníků různými stranami, zasouváním trojúhelníků do sebe nám vznikají různé obrazce, efekty. Poté, co máme kompozici připravenou, vezmeme lepidlo a nalepíme na čtvrtku. Pokud máme barevnou čtvrtku, můžeme dokreslit detaily tuší, nebo bílou pastelkou.

Tip: Zajímavé je kombinování barevných a černobílých novin, používání trojúhelníků různých velikostí. Místo čtvrtky použijeme karton.

45 Tabulka č. 12: METODICKÝ LIST č. 10

Related documents