• No results found

Nástroje podpory obchodu a podnikání

4 Analýza specifik obchodu a podnikání ve Finsku

4.1 Nástroje podpory obchodu a podnikání

Jak již bylo zmíněno v úvodu 3. kapitoly, Finsko své občany aktivně podporuje a motivuje k podnikání. V kapitole 2.2 je zmíněn nedostatek světla v zimním období, který Finové řeší hledáním všemožných aktivit či vymýšlením nových nápadů, včetně těch podnikatelských.

Jak Education (2019) uvádí, ve Finku se nepodniká za účelem zbohatnutí, ale za účelem vyřešení každodenních společenských problémů, které jsou obvykle opomíjeny. Podpora na školách a pomoc již uvedených organizací však není to jediné. Tato kapitola představí dva výrazné hráče, co se podpory podnikání ve Finsku týče. Business Finland a Slush.

28

4.1.1 Organizace Business Finland

Business Finland (2019b) píše, že tato veřejná organizace řízená finským ministerstvem práce a hospodářství vznikla 1. ledna 2018 sloučením dvou organizací: Finpro, nabízející služby pro internacionalizaci, investice a podporu cestovního ruchu, a Tekes, který financoval inovační aktivity. Cílem je rozvíjet Finsko jako nejatraktivnější a nejkonkurenceschopnější inovační prostředí, ve kterém jsou společnosti schopny růst, měnit se a uspět. Toho se snaží docílit podporou a financováním podniků usilujících o globalizaci. Špičkoví odborníci a data z nejnovějších výzkumů umožňují firmám využít příležitosti trhu a proměnit je ve svůj prospěch. Organizace zaměstnává 600 odborníků ve 40 kancelářích v zahraničí, a ve 20 regionálních pobočkách po celém Finsku.

Business Finland poskytuje 6 různých služeb a to v oblasti financování, vytváření sítě kontaktů, objevování příležitostí, inovace, vstupu na trh a rozsahu podnikání.

Financování nabízí společnostem se snahou o růst na mezinárodních trzích a rozvoj podnikání prostřednictvím inovací. Jsou to společnosti se skvělými týmy, know-how, touhou pro růst, schopností přijmout rizika a nedostatek zdrojů samofinancování. Jsou také poradci při žádostech o evropské a jiné mezinárodní financování. V rámci financování poskytovatelů veřejných služeb umožňují zlepšit kvalitu služeb a rozvíjet nové organizační postupy. Přesněji je toto financování k dispozici pro obce, společné obecní úřady a nemocnice. Také financování malých, středních či začínajících podniků, to ale pouze působících ve Finsku.

Také velké společnosti registrované ve Finsku mají možnost financování, a to na obnovu a rozvoj či náročné projekty. Business Finland také poskytuje finanční prostředky na projekty výzkumných organizací, jejichž výsledky přinášejí prospěch jak jim, tak i společnostem, a vytvářejí tak nový obchodní a mezinárodní růst.

Poskytují pomoc při vytváření sítí s místními podniky na nových trzích. V neposlední řadě spojují mezinárodní výzkumné organizace a společnosti v úsilí o zvýšení mezinárodního obchodu.

Více než sto odborníků po celém světě ve spolupráci s finským ministerstvem zahraničních věcí vyniká při určování relevantních obchodních příležitostí, pevných obchodních příležitostí a budoucích trendů.

V inovaci podporují jak firmy, tak výzkumné organizace a veřejné subjekty. Financují projekty řízené veřejnými výzkumnými organizacemi a dalšími veřejnými agenturami, které poskytují výsledky, které mohou být využity soukromými společnostmi. Pro firmy je financování možné v rámci půjčky či grantu.

Business Finland (2019b) upozorňuje na to, že před vstupem na nový trh je dobré definovat cílový trh a zákazníka, cenovou nabídku pro zákazníky a jaký produkt nebo službu představit na novém trhu. Je také důležité zvážit obchodní model, distribuční kanály a logistiku, aniž byste zapomněli na doplňkové služby a marketing - a samozřejmě na nezbytné finanční zdroje. To může znít pracně. Business Finland však nabízí pomoc i v tomto směru.

Pomoci se dostane také společnostem s problémem vývoje. V určitém okamžiku může společnost dosáhnout bodu, kdy model, který dobře fungoval při vstupu na trh, přestane fungovat. Nebo je chtěný růst podnikání agresivněji než dříve, ale současné distribuční kanály to nedovolují. Pokud tomu tak je, může být užitečné přehodnotit takové věci, jako jsou distribuční kanály, marketing, řízení prodeje, logistika, produktová portfolia, služby podpory prodeje a zdroje.

Z toho všeho vyplývá, že Business Finland pomáhá zejména již fungujícím firmám. Na začínající podniky je ale také myšleno. V tomto ohledu funguje Slusch.

Obdobou v České republice je agentura CzechInvest (2019a). Ta pomáhá začínajícím inovativním podnikatelům a start-upům v rozvoji a to prostřednictvím vlastních programů. Je nápomocná při realizaci investičních projektů, poskytuje zahraničním investorům poradenství při vstupu na český trh a již působícím investorům poskytuje takzvané After Care služby.

Spravuje také databázi českých dodavatelských firem a podnikatelských nemovitostí.

V neposlední řadě také investorům zprostředkovává kontakt s orgány místní či státní samosprávy. Stejně jako Business Finland všechny své služby poskytuje zcela zdarma.

4.1.2 Slush

Slush (2019) na svých webových stránkách uvádí, že je jednou z největších start-up akcí v Evropě. Dále se popisuje jako střet festivalu a konference nebo také společenství lidí, kteří milují to, co dělají. Je řízen mladými lidmi, kteří chtějí ve svých společnostech něco změnit.

Během posledních sedmi let se společnost Slush rozrostla z 300 osob na globální komunitu pořádající více než 75 akcí s více než 40 000 účastníků po celém světě. Kromě globálních komunitních akcí v Helsinkách, Tokiu, Šanghaji a Singapuru se Slush rychle rozšiřuje do dalších částí světa. Spoluorganizují akce společně s nejvýznamnějšími start-up centry na všech kontinentech. V loňském roce se zúčastnilo 3 141 start-upů z více než 87 zemí, aby své společnosti posunuli na další úroveň. Během týdne Slush se uskutečnilo více než 10 000 předběžně uspořádaných schůzek s investory a tisíce dalších setkání.

30

Jak aktivity Business Finland, tak aktivity Slush potvrzují již zmíněný fakt, Finsko mezinárodní obchod a spolupráci podporuje.

V České republice v tomto ohledu funguje interní projekt agentury CzechInvest (2019b),

„Podpora start-upů“. Nikoli však formou festivalu či konference. Tento projekt je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. V projektu fungují 4 čtyři samostatné aktivity CzechStarter, CzechAccelerator, CzechMatch a Czech Demo. V rámci těchto aktivit mají podnikatelé možnost získat zvýhodněné služby mentorů a poradců v České republice i zahraničí. Ti jim předají své podnikatelské know-how, rady a zkušenosti pro urychlení rozvoje podnikatelských aktivit. Mezi další projekty spadající pod CzechInvest, podporující upy je CzechStartups.org, který poskytuje ucelené informace o českém start-up ekosystému. CzechLink Start, nástroj zvýšení příchozích investic od zahraničních či domácích investorů a nabízeny zvýhodněné služby mentorů a poradců v ČR i v zahraničí, kteří předávají své podnikatelské know-how, zkušenosti a rady za účelem urychlení rozvoje podnikatelských aktivit či ESA BIC Prague, podnikatelský inkubátor.

4.2 Mezinárodní obchod a investice

Mezinárodní obchod Finska v roce 2017 zaznamenal oproti předešlému roku znatelný nárůst. I přesto že došlo k výraznému zvýšení vývozu, vzhledem k nárůstům dovozů zůstal deficit obchodní bilance v téměř nezměněné výši. Jak již bylo v předchozích kapitolách zmíněno, mezinárodní obchod je podporován a zahraniční společnosti vítány. V porovnání s rokem 2016 se obrat vzájemného obchodu zvýšil o téměř 14 %.

Tabulka 1 Zahraniční obchod Finska (v mil. EUR)

2013 2014 2015 2016 2017

BusinessInfo (2018a) uvádí, že k investování motivuje finská vláda zahraniční investory celou řadou daňových a lokálních pobídek. Kapitola 2.2 poukazuje na Finy prosazovanou rovnost a odmítání společenské separace, která se projevuje i v podnikatelském prostředí. To se řídí zásadou rovnoprávného přístupu domácích a zahraničních investorů. Na území EU zaručují volný pohyb kapitálu jednotná pravidla vnitřního trhu. S většinou ostatních zemí, které nejsou členy EU, má Finsko uzavřené dohody o podpoře investic a zabránění dvojího zdanění. Zahraniční firmy, působící ve zpracovatelském sektoru, díky kterým se snižuje nezaměstnanost a zavádějí náročnou výrobu na výzkum a rozvoj, mohou žádat o podporu z fondu organizace Business Finland. Aktivity v rámci podpory přílivu zahraničních investic ve Finsku koordinuje organizace Invest in Filand. Její experti společně s finskými ministerstvy a dalšími institucemi státní správy spolupracují na propagaci Finska jako ideální země pro zahraniční investory.

Finsko nemá zóny volného obchodu, ale řídí se společnou obchodní politikou EU. V rozvoji obchodních vztahů s jednotlivými státy a skupinami států se v rámci této politiky angažuje prostřednictvím EU.

platí nová kodifikace pravidel pro společný systém DPH, směrnice č. 2006/112.

Podle BusinessInfo (2018c), je na rozdíl od některých jiných evropských zemí ve Finsku kladen větší důraz na kvalitu zboží a na trhu je menší množství dováženého levného zboží z Asie, než například v České republice.

Related documents