• No results found

Návrh wireframe (Titulní strána)

In document TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI (Page 57-63)

60

Informačním architektem je vytvořen pomocí wireframu návod či vzor pro grafiky a vývojáře konkrétního webu. Změny a úpravy18 je daleko snazší a rychlejší zapracovat právě do wireframu neţ do jiţ hotových grafických návrhŧ či naprogramovaných beta verzí webu. Dále je navrţený wireframe pouţit při prezentaci u zadavatele.

Mezi další výhody patří snazší úpravy. Není titiţ nutné předělávat celý grafický návrh.

Běžně jsou rozeznávány 4 základní typy wireframů:

Textový wireframe

- Definuje obsah a funkční prvky stránky pouze pomocí slovního výčtu.

Stručný či blokový wireframe

- Definuje rozloţení obsahu a funkčních prvkŧ pomocí polí se stručnou textovou informací. Jednotlivé bloky definují pozici a proporci textových i grafických prvkŧ na stránce.

Podrobný wireframe

- Určuje detailně proporci a umístění funkčních prvkŧ, obrázkŧ a textu. Konkrétně a doslovně definuje navigační prvky a odkazy, nadpisy a klíčové doprovodné texty.

Často také obsahuje popis chování jednotlivých funkčních prvkŧ.

Proklikávací či hypertextový wireframe

- Je rozšířenou variantou podrobného wireframu, kdy jsou jednotlivé stránky webu provázány a navigační prvky jsou funkční. Někdy je téţ naznačena funkce chybových či potvrzovacích hlášek.

5.3 Implementace

Prvním krokem implementace je nahrání zdrojových kódu k poskytovateli hostingu. Dále následuje instalace databáze a konfigurace zdrojových souborŧ k pouţití na daném serveru.

18 v této fázi je ţádoucí, aby k nim došlo

61

Po úspěšné instalaci je moţné začít budovat obsah informačního systému, kdy bude postupně naplňována databáze výrobci přívěsných vozíkŧ, jejich typŧ a označení včetně technických informací, cen a fotografií.

Dalším krokem je naplněn obsah doplňujících stránek jakými jsou např. stránky s kontakty, uţitečnými informacemi a radami pro návštěvníky.

5.4 Zkušební provoz

Ve zkušebním provozu je informační systém stále dostupný jen uzavřené skupině uţivatelŧ. Dochází k testování uţivatelského rozhraní, funkčnosti celého systému a ověření stability. Při komplikacích či námětech na změnu se práce na IS vrací zpět do vývoje k dalším úpravám.

5.5 Optimalizace řešení v oblasti SEO

V rámci optimalizace v oblasti SEO bylo na IS provedeno:

 Analýza klíčových slov

 Systém vhodných URL adres

Klíčová slova byla analyzována na základě historických dat z výsledkŧ měření návštěvnosti pomocí aplikace Google Analytics. Na webu jsou pouţity pro člověka přirozené texty, které nejsou příliš obvyklé a tvoří tak jedinečný obsah.

Vhodná URL jsou taková, která se dají zapamatovat a jsou čitelná pro člověka. Při pohledu na danou adresu si je moţné představit, jaký obsah se na dané adresa mŧţe nacházet.

Vhodné URL: /privesny-vozik/11/vz-7-exclusive/

Špatné URL: /index.php?kategorie=2&typ=7&id_produktu=11

62

V případě statického webu je generování vhodných URL bezproblémovou záleţitostí.

Ke kaţdé stránce existuje jeden soubor a ten my vytváříme.

V případě dynamicky se rozvíjejícího IS se počet stránek webu mění a pro generování vhodných URL lze pouţít nástroje serveru.

Pouţitím modulu mod_rewrite19 na serveru Apache20 se otevírají moţnosti generování takových URL. Je tedy potřebné nastavit určitá pravidla, podle kterých se má server chovat a podstrkovat prohlíţeči obsah na adresách, které ve své podstatě ani fyzicky na serveru neexistují.

Pravidla jsou v zásadě zaloţena na porovnání regulárních výrazŧ a následném nahrazení vyhovujících podvýrazŧ určeným textem. Existuje velké mnoţství moţností, přepínačŧ a modifikátorŧ, díky kterým lze s pomocí mod_rewrite vytvořit z pŧvodní URL prakticky jakoukoliv variantu. Z mod_rewrite se stává velice silný, robustní, ale také značně sloţitý mechanismus.

Pro účely IS je tak moţné mít na serveru jen jeden soubor index.php, kdy další data budou klientovi zaslána přes parametry v URL.

Nativní odkazy v podobě:

http://www.example.com/index.php?id_produkt=11&popis=vz-33

mají do ideální podoby hodně daleko a porušují hned několik principŧ. Je tedy nutné je nějakým zpŧsobem maskovat za „veřejné“ permalinkové adresy typu:

http://www.example.com/privesny-vozik/11/vz-33/

19 Mod_rewrite. Dostupné na WWW: http://httpd.apache.org/docs/current/mod/mod_rewrite.html.

[cit. 2011-05-12]

20 Apache. Dostupné na WWW: http://www.apache.org/. [cit. 2011-05-12]

63 Níţe uvedené pravidlo takový přepis zajistí:

RewriteRule ^privesny-vozik/(.*)\/(.*)/$ /index.php?id_produkt=$1&popis=$2 [QSA,L]

Pokud tedy někdo poţaduje stránku z naší domény začínající na znaky „privesny-vozik/„

následují dva parametry oddělené lomítkem a na konci je opět lomítko. Pak je podstrčena adresa vedoucí ke skutečnému obsahu. Díky tomuto pravidlu nemusí stránky v takové adresářové struktuře vŧbec existovat. Mod_rewrite totiţ přemění adresu dřív, neţ Apache začne zjišťovat, zda stránka existuje.

Uvedené pravidlo má v hranatých závorkách uvedeny ještě příznaky, které jsou volitelné.

Příznak QSA zajistí, aby se do nové adresy přenesl i query-string (část adresy za otazníkem). L příznak pak říká, ţe jde o poslední pravidlo a další jiţ nemá aplikovat.

64

6 Rozšíření informačního systému

6.1 Návrh databáze

Po zhodnocení všech poţadavkŧ na informační systém a konzultacích s firmou A. B. S. MB, s.r.o. byla v programu CASE Studio navrţena odpovídající databáze.

Z dŧvodu široké podpory uţivatelŧ a poskytovatelŧ hostingu byl zvolen velmi stabilní databázový systém MySQL v aktuální verzi 5.5 na enginu MyISAM, který je optimalizován pro dotazy typu SELECT a typ kódování UTF-8.

Pouţití této kombinace by mělo zaručit stabilní systém, rychlé zobrazovaní stránek.

Většina provozu bude zaloţena na dotazech typu SELECT, tedy zobrazování obsahu s niţším počtem úprav a vkládání nových záznamŧ

Na (Obrázek 13: Návrh databáze) je moţné vidět propojení jednotlivých tabulek databáze včetně všech entit.

Obrázek 13: Návrh databáze

65 6.1.1 Popis vytvořeného návrhu databáze

Entita produkt:

Tato entita je stěţejní entitou celého databázového systému, ostatní entity s ní však velmi úzce souvisí a spolupracují. V entitě jsou uvedeny základní poţadované atributy produktu.

id_produkt – primární klíč entity produkt id_oznaceni – cizí klíč entity oznaceni vybava_strucne – atribut pro strucny popis výbavy v URL

dph – výše DPH cena – atribut ceny

popis – popis celého produktu

viditelne – moţnost, zda bude produkt v katalogu viditelný či nikoliv

zobrazeni – udává počet zobrazení produktu v Katalogu

In document TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI (Page 57-63)