• No results found

Nämnd för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration

In document SUNDSVALLS KOMMUN. Årsredovisning (Page 87-90)

Nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration (NAVI) arbetar med kommunens uppdrag inom områdena arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration.

Nämndens ansvarsområde är att genom utbildning och åtgärder underlätta för medborgarna att komma in på arbetsmarknaden.

Verksamhetens nettokostnad, mnkr Nämnd för arbetsmarknad,

vuxenutbildning och integration -154,4 -154,1 -143,1 0,3

arbetsmarknad -50,3 -45,2 -69,7 5,1

vuxenutbildning -44,6 -54,0 -64,6 -9,4

integration -1,3 -0,1 -0,8 1,2

administration och övrigt -56,9 -53,2 -6,6 3,7

politisk verksamhet -1,3 -1,6 -1,4 -0,3

Resultat i nivå med budget

Nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration redovisar ett resultat i nivå med budget på 0,3 miljoner kronor. Verksamheten arbetsmarknad avviker positivt mot budget med 5,1 miljoner kronor, medan vuxenutbildningen redovisar en negativ avvikelse med 9,4 miljoner kronor.

Personalkostnaden för nämndens förvalt-ningen uppgick till 176 miljoner kronor, 14,6 miljoner kronor under budget och 3,8 miljoner kronor lägre än 2016 års utfall. Minskningen mot budget beror på färre åtgärdsanställningar än planerat. När det gäller lönekostnadsut-vecklingen så följer nämnden löneavtalen och använder löneramen som har tilldelats.

Arbetsmarknadsåtgärder

Det totala överskottet på 5,1 miljoner kronor beror till stor del att projekten Arbetsmarknads-torg och arbetsträningsarenan Crea inte kommit upp i de antal åtgärdsanställningar som det var budgeterat. Personalkostnader för de ordinarie anställda har varit mindre än budgeterat som inneburit att det tagit längre tid än beräknat att få personal på plats.

Arbetsmarknadsåtgärderna finansieras till stor del av de 35 miljoner kronor som fullmäk-tige avsatt till det prioriterade området ”På väg mot jobb”. Där ingår satsningar för ungdomar, vuxna över 25 år och KomiJobb. Utöver det har nämnden 15 miljoner kronor i skattemedel.

Dessa finansierar arbetsträningsarenor. Alla åtgärdsanställningar i förvaltningen samord- nas av arbetsmarknadsverksamheter, totalt 167 åtgärdsanställningar. Det har totalt inkom-mit 38,2 miljoner kronor mot budgeterade 45,8 miljoner kronor i intäkter, det är bidrag som kommer från arbetsförmedlingen och består av olika åtgärdanställningar.

Vuxenutbildning

Vuxenutbildningens visar ett minusresultat på 9,4 miljoner kronor. Försäljning av utbildning visar ett minus på 1,7 miljoner kronor. Köp av tjänst, främst köp av utbildning, överskrider budgeten med 6,8 miljoner kronor. Bidragen är 3,4 miljoner kronor lägre än budget. De externa bidragen för vuxenutbildningen var år 2015 23,0 miljoner kronor för att år 2016 öka till 31,0 miljoner kronor. År 2017 uppgår de externa intäkterna till 31,4 miljoner kronor.

Underskottet i yrkesutbildningar egen regi beror på betydligt mindre försäljning av utbild-ning till andra kommuner både vad gäller Vård- och omsorg samt Barn- och fritidsutbildning.

Sammanlagt uppgår försäljning av utbildning till 1,5 miljoner kronor mot budgeterade 5 mil-joner kronor för utbildningar i egen regi.

Köp av gymnasiala yrkesutbildningar uppgår till 17 miljoner kronor vilket är 5,3 miljoner kronor mer än budget. Underskottet kompen-seras till en mindre del av mer statsbidrag och mer försäljning av upphandlad utbildning än budgeterat.

Flyktingmottagande

Flyktingmottagandet finansieras via den scha-blonersättning kommunen erhåller för varje ny-anländ flykting som bosätter sig i kommunen i två år. Ersättningen fördelas mellan verksamhe-ter inom Favi, Socialtjänsten, Barn-och utbild-ning, Kultur och fritid samt Kommunstyrelsen.

Verksamheten visar ett överskott på 0,8 miljoner kronor på grund av lägre personalkostnader.

Satsning på extratjänster

Regeringen har avsatt 500 miljoner kronor som fördelas på kommuner och landsting angå-ende extratjänster. För att Sundsvall ska få del av pengarna krävdes att 59 personer anställts senast 31 december 2017, och efter ett intensivt och framgångsrikt arbete dagarna före jul nåd-des målet. Vid december månads utgång hade Navi tillsatt 65 extratjänster. Navi får därmed drygt 4,1 miljoner kronor från regeringen i extra statsbidrag. Extratjänsterna är fördelade på nämnderna utifrån storlek. Flest godkända och bemannade extratjänster har för närvarande Navi (31 st), Barn- och utbildningsnämnden (16 st). Socialnämnden har 18 godkända platser som ännu ej är bemannade. Totalt har nämnderna ansökt om 105 platser.

mostphotos.se

Prioriterade verksamhetssatsningar i mål- och resursplan 2017-2018 Sommarjobb för ungdomar

Antalet personer som fick sommarjobb 2017 var 797 personer. Ingen avvikelse vad gäller budgeten.

På väg mot jobb

På väg mot jobb har totalt 35 miljoner kronor i budget, 31,3 mnkr förbrukades 2017.

Lägre inflöden av deltagare än beräknat och egna personalkostnader som inte fått full effekt för helåret är orsaken till budgetavvikelsen.

Rekrytering till vuxenutbildningen Under 2017 har nämndens förvaltning ökat med 19 tillsvidareanställda. Förklaringen till den stora ökningen finns framförallt hos vuxenut-bildningen. Vuxenutbildningen har å ena sidan expanderat för att möta förväntningar och å andra sidan har verksamheten haft flera lycko-samma rekryteringar med behöriga sökanden.

Låg sjukfrånvaro

Sjukfrånvaron inom Favi har under lång tid varit låg och är det också fortsättningsvis. Utöver de normala variationerna över året hade den totala sjukfrånvaron en försiktig stigning från januari till juli 2017. Efter det ser vi en sakta återgång och framme vid årets slut är sjukfrånvaron (4,98 %) lägre än den var vid årets första månad (5,16 %)

Framtida utmaningar och behov

Nämndens verksamhetsområden är alla viktiga för Sundsvalls och regionens kompetensförsörj-ning. Det handlar om att bidra till att arbets-marknaden får den kompetens som efterfrågas och göra individer anställningsbara eller förbe-reda för vidare studier. Nämndens samtliga tre politikområden är i hög grad berörda av vad som händer i omvärlden och på arbetsmarknaden.

Förutsättningarna för att bedriva verksamheten påverkas i stor utsträckning av vad som beslutas på nationell nivå inom till exempel arbetsmark-nads- och utbildningsområdet.

Fler i arbete

Bostäder är en stor utmaning för kommunen, men den största utmaningen är att öka andelen flyktingar som kommer in på arbetsmarknaden.

De nyanlända har ofta en låg utbildningsnivå.

Blir det ingen kraftig förändring av flykting-arnas etablering på arbetsmarknaden kommer sannolikt många att bli beroende av ekonomiskt bistånd den dag den statliga etableringsersätt-ningen upphör.

I Sundsvall är arbetslösheten i december 2017 något högre än i riket. Arbetslösheten bland ungdomar är fortfarande hög, även om den har minskat kraftigt. Måttet för ungdomsarbets-lösheten är dock ett dåligt mått som överdriver arbetslösheten. Ungdomar med en slutförd gym-nasieutbildning har inga större problem med etableringen på arbetsmarknaden. Om de har problem att komma in på arbetsmarknaden så är det andra bakomliggande faktorer som spelar in.

Den stora utmaningen framöver är att öka andelen flyktingar som får ett arbete. Kom-munen har under senare år satsat mycket på åtgärdsanställningar, arbetsträning, praktik och utbildning för personer långt ifrån arbetsmark-naden. Detta har också påverkat storleken på både arbetslösheten och ekonomiskt bistånd.

Arbetsförmedlingen har också tagit initiativ till ett utökat samarbete med kommunen kring målgrupper som vi idag inte samverkar kring.

Framöver ses ett ökat behov av platser utöver extratjänster samt praktik och arbetsträning inom de kommunala förvaltningarna.

Vuxenutbildning och ökad måluppfyllelse Vuxenutbildningen står väl rustad att möta den förväntade tillströmningen av studerande. En stor utmaning är dock att rekrytera behöriga lärare. Detta gäller främst inom ämnet svenska som andra språk där det finns en stor brist även på nationell nivå, men bristen finns också inom omvårdnadsområdet. På sistone ser det ut som om möjligheterna att rekrytera lärare till Vuxen-utbildningen har förbättrats något.

Den kanske största utmaningen för Vuxen-utbildningen i Sundsvall, men även i resten av landet, är att öka andelen studerande som når målen för utbildningarna. Elever på yrkesut-bildningar klarar sig bra, men med en variation mellan utbildningar. Bland elever som läser allmänna kurser på gymnasial nivå är det en hög andel avbrott. I den nya läroplanen för vuxen-utbildningen fokuseras på digital kompetens.

Detta kommer kräva kompetensutvecklings-insatser.

In document SUNDSVALLS KOMMUN. Årsredovisning (Page 87-90)

Related documents