• No results found

Parallellt med intervjuer av boende i Näsby har jag gjort en egen studie av området genom besök och studier av diverse material. Jag utgår här från samma nyckelord som i samtalen med boende i Näsby.

Läge: Näsby är en stadsdel som ligger avgränsat från staden. Det finns klara avgränsningar i form av arbetsplatsområden, järnväg och trafikleder. På Näsbys västra sida finns ett stort naturområde Näsby fält, i norr avslutas staden och stadsdelen mot öppen jordbruksmark.

Service: I Näsby finns en grundservice, med möjlighet till dagligvaruhandel, post, bank skolor, omsorg, hälsovård och bibliotek med mera. En koncentration av service finns i Gamlegårdens centrum men service finns även spridd i stadsdelen.

De arbetsplatser, som finns i bostadsområdet Näsby, finns främst inom skola och barnomsorg. En ny och relativt stor arbetsplats är Högskolan. Inom Näsby industriområde finns ett relativt stort antal arbetsplatser av en traditionell typ. I arbetsplatsområdet intill högskolan är det arbetsplatser med en högteknologisk inriktning.

Miljö

Fysisk: Bostadsbebyggelsen i Näsby kan delas upp i två huvudgrupper Gamla Näsby och Gamlegården.

I Gamla Näsby kan man se hur drömmen om eget hem bidragit till att villaområden här, liksom på många andra håll, har växt upp i städernas ytterområden. Tomtpriser avgjorde placeringen och när tomtpriserna ökade i stadskärnorna växte villaområdena upp allt längre från staden. I en del områden som tex. Näsby är villabebyggelsen delvis blandad med flerfamiljshus. Gamla Näsby har en blandad bebyggelsestruktur med god vardagsarkitektur från olika tidsperioder. Det är inte bara en åldersblandning utan även en blandning av hustyper, allt ifrån små enfamiljshus till större villor och flerfamiljshus. I gamla Näsby bor ca 35- 45 personer/ha. Den största koncentrerade bostadsbebyggelsen i Gamla Näsby är Fröknegården, ett område byggt på 60- talet, med bostadsrättslägenheter i tre- och 4-våningshus. Befolkningstätheten är ca 45 personer/ha.

Gamlegården är den del av Näsby som är beläget längst bort från stadens centrum och med en klar avgränsning till det övriga Näsby. Området byggdes på 60- talet och ingår i vad man kallar miljonprogrammet. Befolkningstätheten är ca 100 personer/ha Det är en storskalig bebyggelse med ca 1900 lägenheter fördelade i bostadshus på tre – till fyra våningar som är placerade runt gårdar. Huskropparna är sammanbyggda tre och tre med räta vinklar. Längs Näsbychaussén finns sex åttavåningars lamellhus. Gårdarna är placerade runt ett stort gemensamt grönområde, Gamlegårdsparken. Gamlegården omsluts av en ringled med korta matargator som sträcker sig in i kvarteren. Det finns stora parkeringsplatser längs matargatorna och mellan ringleden och bostadshusen.

Näsby industriområde väster om bostadsbebyggelsen har även det tillkommit under en lång tid. Det finns ett stort cementgjuteri, som tar en stor del av området i anspråk. I övigt är det en blandad form av verksamheter som finns i området. Den fysiska miljön i Näsby industriområde liknar de flesta ytterområden i våra mellanstora svenska städer. Området består främst av enklare byggnader på stora tomter där det inte har lagts någon större vikt och omsorg vid planering och arkitektoniska kvaliteter. Som vi ofta kan se så är arkitektur och utformning mindre viktig desto längre från centrum man befinner sig .

Även söder om Näsby finns ett par olika arbetsplatsområden. Högskolan är belägen i sydvästra delen av Näsby och utmärker sig med sin militärarkitektur.

Social: Åldersfördelning; Gamlegården har den lägsta genomsnittsåldern i Näsby medan det angränsande villaområde har den högsta. Inkomstfördelningen är även den fördelad på ett liknande sätt med lägst medelinkomst i Gamlegården och högre inkomst ju närmare stadens centrum man kommer.

Föreningslivet har bredd, men är inte särskilt känt bland de som inte tillhör någon viss förening. Svenska kyrkan har kyrksal och församlingsgård i Gamla Näsby

Åldersfördelningen kan ha betydelse för den hållfasta utvecklingen på kort sikt då det kan ta mer eller mindre tid att förändra värderingar, val och vanor beroende på hur befolkningssammansättningen ser ut. Ska man till slut nå en hållfast utveckling måste även livsstilen förändras.

Ekologisk: Näsby fält Väster om Näsby har förblivit tämligen orört genom åren. Det har sin bakgrund i att det har varit under militärt (P6) inflytande och staden har inte haft nyttjanderätt till marken. Områder har stora naturvärden bland annat i form av våtmarker. Stora delar av dessa våtmarker är av riksintresse samt skyddas enligt den europeiska konventionen om våtmarker (RAMSAR- konventionen) och uppfyller de direktiv som finns angående fågelliv och ingår i det nätverk som består av de mest värdefulla naturområden i Europa. Området har även andra stora naturvärden, som olika skogs typer, öppna gräsmarker, vass och videbälten. Alla naturtyperna innehåller skyddsvärda arter.

Det är många saker som tillsammans gör Näsby fält till ett oerhört viktigt naturområde. Till dessa faktorer hör det stadsnära läget. Näsby fält ligger inom gång- och cykelavstånd från Kristianstads centrum och andra omkringliggande stadsdelar. Området har möjlighet att vara ett

närrekreationsområde för hela Kristianstad. Det finns goda kollektivtrafikförbindelser till området vilket det inte gör till andra strövområden runt Kristianstad. Man behöver med andra ord inte köra bil för att kunna få möjlighet att vistas ute i naturen. Ungefär en tredjedel av fältet betas, men även slåtter förekommer. I den södra delen av Näsby fält finns flera av kommunens dricksvattentäkter.

Näsby gård ligger inom det område som varit övningsfält för P6. Gården ligger på Aralövsjöns östra strand och används som rekreationsområde. Här finns planer hos bostadsföretaget att skapa en allaktivitetsgård med möjlighet att till exempel duscha efter joggingturen.

Inom Näsby finns flera parkområden; Norringa parken; Hjärtebacke park och Gamlegårdsparken. Parkerna är av olika karaktär men fungerar som grannskapsparker i området. Norringa parken vid Högskolan består av en sydlig del där det växer mest fruktträd, en mellandel med gräsmattor omringade av stora lövträd och en del med ett tätare bestånd av stora lövträd. Hjärtebacken park ligger mitt i Näsby och sammanbinder två villaområden med varandra. Det finns gott om träd och buskar som är fruktbärande vilket är bra för fågellivet. Parken knyter ihop den grönstruktur som trädgårdarna bildar med varandra. I parken finns en stor rund bollplan och en lekplats. Gamlegårdsparken är belägen i norra Näsby, mitt i Gamlegården. Parken består till största delen av stora öppna klippta gräsytor. De planterade träden är av poppel och andra snabbväxande arter. Man kan klart och tydligt se att de tre parkerna är anlagda under olika tidsepoker med skilda stadsideal. Alla är representativa för sin tid. Ur ekologisk synpunkt kan det dock vara befogat med en del förändringar som skulle kunna stärka den ekologiska mångfalden. I Näsby finns även ett stort antal trädgårdar, ett flertal små lövträdsdungar, alléer och planteringar längs gaturummen. I Gamlegården och Fröknagården finns det större bostadsgårdar med vegetation i form av träd, buskar och gräsmattor.

Skolgårdarna domineras av hårdgjorda ytor, mindre gräsområden och relativt få träd. På daghemmens gårdar är växtligheten mera varierad, bland de olika trädarterna finns även äppleträd. På gårdarna i Gamlegården finns mycket buskar, en del snabbväxande lövträd och prydnadsträd. I anslutning till varje kvarter finns stora asfalterade parkeringsplatser Mellan Näsby och Näsby industriområde finns ett brett stråk genom vilken en genomfartsled, Snapphanevägen, går. Stråket består till största delen av klippta gräsmattor träd och buskar. Även inom industriområdet finns en del grönska i form av buskar och träd. Näsby försörjs genom det kommunala VA- nätet dit dagvattensystemet i området också är anslutet. Sydöstra delarna av Näsbyfält omfattas av särskilda bestämmelser för skydd av vattentäkt.