• No results found

35 Nösnäsgymnasiet - Från tanke till handling

In document Utbildningsgruppens verksamhet 2013 (Page 36-40)

På Nösnäsgymnasiet i Stenungsund leder PC en utvecklingsprocess för att stärka pedagogernas lärande. Lärarna deltar i lärträffar en gång i månaden, vilket skapar förutsättningar för ett aktivt förändringsarbete i undervisningen mellan dessa tillfällen. Genom detta arbete möter man de behov som skolan upplever i det förändrade

utbildningslandskapet. Under 2014 kommer ytterligare gymnasieprogram på Nösnäsgymnasiet delta i denna insats.

Fair Sex: Nätverket

Under 2013 har Pedagogiskt Centrum i samarbete med den idéella föreningen RealStars tagit fram ett webbaserat spel om trafficking, sexhandel och mänskliga rättigheter. Nätverket riktar sig till elever i gymnasiet och förutom själva spelet finns även en handledning som stöd för lärare som använder spelet i undervisningen.

Produktionen har tagit hjälp av ämnesexperter på områden såsom trafficking, sexuell hälsa och sexualbrottslagstiftning, samt referensgrupper bestående av ungdomar och lärare. Under hösten testades spelet i två olika skolor och mottog starkt positiv respons både från elever och lärare. Spelets handling beskriver två berättelser. Fair Sex:

Nätverket finansierades av Allmänna Arvsfonden och spelet kan spelas på: www.realstars.eu/fairsex-natverket

GR Speldatabas

Pedagogiskt Centrums speldatabas grul.se har fått ett ansiktslyft och heter numer GR Speldatabas. Speldatabasen har fått en rad nya spel varav flera digitala och fler uppdateringar av gamla spel planeras under vintern 2013-2014. Speldatabasen är GR Utbildnings främsta verktyg för att sprida och tillgängliggöra de metoder och spel som tas fram inom verksamheten. Allt innehåll är kostnadsfritt att använda och ladda ner och databasen är tillgänglig för lärare i hela världen. Speldatabasen hittas på:

www.grspeldatabas.se

Mötesplats Skola

2013 arrangerades Mötesplats Skola för fjärde året i rad på Svenska Mässan. Under två dagar samlades 6039 deltagare på en av Sveriges största mötesplatser för personal inom utbildningslandskapet. Deltagarna hade möjlighet att besöka cirka 80 seminarier och konferenser, delta i olika aktiviteter och möten arrangerade av medlemskommunerna samt besöka en utställning. Målgruppen är från förskola till vuxenutbildning och syftet med mötesplatsen är att främja och möjliggöra idé-, kunskaps- och erfarenhetsutbyte kring skolutveckling.

Framtidens Ledare

Ny som chef

Tre ledarutvecklingsprogram för sammanlagt 60 personer genomfördes inom ramen för ”Ny som chef” under året. Programmet syftar bland annat till att ge deltagarna en god grund för sitt ledarskap och har som delmål att deltagarna ska känna sig säkra och trivas i chefsrollen. Slutmålet är ökad produktivitet genom ett utvecklande och hållbart

ledarskap. Programmet fokuserar på utveckling av det personliga ledarskapet men tar också upp hur kommuner kan styras och ledas, rollfördelning mellan politiker och tjänstemän, mål och målstyrning, förändringsarbete och konflikthantering.

Program för ledarutveckling inom Utbildningsförvaltningen, Göteborgs Stad

Hälften av förvaltningens chefer utanför den direkt pedagogiska verksamheten har genomgått ett utvecklingsprogram. Övriga genomgår motsvarande satsning under 2014. Gruppen har under 10 heldagar arbetat med sin personliga utveckling som ledare i syfte att öka trivsel och effektivitet mellan deltagarna och i de grupper de leder. Målet är att

36

genom ökad produktivitet skapa en ännu bättre service på respektive skola och därmed för den enskilde eleven.

Deltagarna har även genomfört och fått återkoppling på personliga profilanalyser, i syfte att öka förståelsen för sitt eget och andras beteenden och därigenom i högre grad kunna tillvarata olikheter. Målet är att genom denna ökade förståelse öka produktiviteten i varje möte med andra personer i allmänhet och i de grupper man leder i synnerhet.

Traineeprogrammet ”Framtidens samhällsbyggare”

Tillsammans med CMB och Chalmers har GR utvecklat ett program för traineer inom sektorn för samhällsbyggare. Syftet är att deltagarna ska få större förståelse för hela sektorn och därmed kunna effektivisera planering och genomförande i olika typer av projekt. Under året har representanter för sexton organisationer inom såväl privat som offentlig sektor arbetat med att skapa programmets struktur och mål. Själva utbildningen delas upp i två delar, branschkompetens över sektorsgränser och personlig utveckling med syfte att öka förutsättningar för samarbete över gränser. Under 2014 kommer det första programmet att starta och pågå i 14 månader. GRs roll är dels att leda hela projektet samt att genomföra utbildningen i deltagarnas personliga utveckling.

Ledningsgruppsutveckling inom Lokalförvaltningen, Göteborgs Stad

En av förvaltningens ledningsgrupper har vänt sig till Framtidens Ledare för att få hjälp att öka gruppens produktivitet. Deltagarna har även genomfört och fått återkoppling på personliga profilanalyser, i syfte att öka förståelsen för sitt eget och andras beteenden och därigenom i högre grad kunna tillvarata olikheter. Målet är att genom denna ökade förståelse kunna öka produktiviteten i ledningsgruppen.

Jag vill bli skolledare!?

Under 2013 genomfördes den tredje omgången av orienteringsprogrammet “Jag vill bli skolledare!?” Programmet vänder sig till personer som är intresserade av och bedöms som potentiella skolledare. Syftet med programmet är att deltagarna ska få en bild av skolledarens arbete och därmed även reflektera över sig själva som potentiella

skolledare, samt få möjlighet att tillsammans med andra utveckla sin ledarskapsförmåga.

Jag vill bli chef!?

Orienteringsprogrammet ”Jag vill bli chef!?” vänder sig till medarbetare som funderar på och bedöms lämpliga att gå in i en chefsroll. Deltagarna får möjlighet att tillsammans med andra utveckla sin ledarskapsförmåga samt få förståelse för chefskapets möjligheter och villkor i förhållande till områden som är centrala i chefsuppdraget.

Utvecklingsarbete i Lilla Edet

Utvecklingsarbetet med Bildningsförvaltningen Lilla Edet fortsätter under 2013. Syftet med utvecklingsarbetet är att utveckla och stärka hela ledningsgruppen och åstadkomma en varaktigt högre effektivitet i det strategiska ledningsarbetet. Huvudspåren som varvas är två: det första är att dels arbeta med gruppens mål och roller, att alla har en klar bild av, och är överens om gruppens mål, samt hur gruppen organiseras för att uppnå målen. Det andra är gruppens relationella struktur, mellanmänskliga påverkansmöjligheter inom gruppen. Gruppen blir således mer tydlig för varandra, vad gruppens syfte är och hur de effektivt når dit.

Kommunbaren

Kommunbaren är ett After Work-arrangemang som startades i april 2001 som en del i projektet Kom I Gen (Kommuner I Generationsväxling). Kommunbaren fungerar som en mötesplats för kommunanställda i GRs samtliga 13 medlemskommuner. Kom I Gen avslutades i december 2004 men eftersom Kommunbaren blev en sådan uppskattad tillställning lever den vidare i Framtidens Ledares regi. Kommunbaren genomförs fyra gånger per år där olika kommuner är värd för arrangemanget. Kommunbaren är ett mycket uppskattat arrangemang som varje gång besöks av flera hundra, upp emot tusen, besökare.

37

EU-projekt på Pedagogiskt Centrum

Plug In GR

GR är en av fem regioner i Sverige som deltar i Plug In, Sveriges största

samverkansprojekt för att minska avbrott från gymnasiet. Projektet finansieras av Europeiska socialfonden (ESF), tillsammans med de medverkande aktörerna. Sveriges kommuner och landsting (SKL) är projektägare och projektet pågår mellan februari 2012 och juni 2015. Sju kommuner i Göteborgsregionen deltar med olika delprojekt, och GR samordnar arbetet i regionen. Fokus för de olika projekten i regionen är unga som riskerar att avbryta sina gymnasiestudier samt unga som avbrutit sina studier, 16-25 år. Genom de olika delprojekten testas olika metoder för att ge unga stöd och hjälp utifrån sina behov och på så sätt undvika avbrott från gymnasiet, eller för att komma tillbaka till studier eller annan meningsfull sysselsättning.

Under 2013 har fokus legat på insatser för de unga, spridning och gemensamt lärande och resonemang kring implementering av framgångsrika metoder. Ur det regionala samverkansperspektivet har arbetet till stor del handlat om hur den regionala samverkan gällande unga i riskzon kan utvecklas, till exempel har flera samtal förts om hur GRs nätverk för det kommunala informationsansvaret kan utvecklas. Under senare delen av 2013 har även en förstudie kring hur registreringsverktyget kan utvecklas påbörjats. Just frågan kring elevregistrering är högaktuell, inte minst med tanke på de offentliga

utredningarna SOU 2013:13 och 2013:74, som bland annat behandlar hur det kommunala informationsansvaret föreslås utvecklas och förändras till ett kommunalt aktivitetsansvar.

PlugInnovation

Inom ramen för projektet Plug In, som är Sveriges största samverkansprojekt för att minska avbrott från gymnasiet, utvecklar PC PlugInnovation. PlugInnovation ska bli en nationell, digital plattform för att motverka att elever hoppar av, eller gör avbrott från, gymnasieskolan. Syftet är att på ett och samma ställe (webbplatsen pluginnovation.se) samla kunskap som är central för personer som arbetar för att motverka avbrott och främja närvaro i skolan. PlugInnovation är med sitt helhetsgrepp kring avbrottsfrågan en unik satsning i Sverige, och avser fylla ett nationellt behov.

PlugInnovation byggs upp kring några nyckelområden som allt arbete med att motverka skolavhopp måste utgå från. Dessa områden är forskning, metoder och statistik.

PlugInnovation samlar och tillgängliggör inom ramen för forskningsbanken aktuell forskning inom området. Inom ramen för metodbanken dokumenteras allt det arbete som bedrivs vid ca 80 olika verksamheter inom Plug In. Arbetet beskrivs på ett systematiskt sätt, vilket möjliggör att en omfattande effektutvärdering av insatserna inom Plug In kan genomföras. Därigenom kommer PlugInnovation att bidra till att öka den svenska kunskapsbasen kring vad som fungerar i arbetet med att motverka avbrott. Inom ramen för statistikdelen av PlugInnovation utvecklas en prototyp av ett

statistikverktyg som kan visa realtidsstatistik gällande elevers avbrott. PlugInnovation kommer att utvecklas i projektform t.o.m. juni 2015. Projektet har uppmärksammats vid flera kvalitetskonferenser och samordning med nationella aktörer har initierats.

GR Drop Outs

Det ESF-finansierade projektet GR Drop Outs avslutades under 2013. Projektet pågick mellan augusti 2011 till oktober 2013. I projektet har nära 1500 personer, som på olika sätt arbetar med unga i åldern 13-20 år, kompetensutvecklats för att skapa

förutsättningar för att motverka skolk och utanförskap. Under året har två olika typer av kompetensutveckling bedrivits, dels skolinsatser som syftat till att genom

kompetensutveckling av arbetslag på skolor starta processer för att utveckla skolornas arbete kring skolkproblematik, dels genom fördjupande insatser, där verksamheter haft en mer fördjupad och långtgående insatser, med syfte att utveckla mer specifika

38

medlemmar från projektgruppen samt nyckelpersoner från regionen som arbetar med skolk- och avbrottsfrågan deltog. Möten hölls med olika intressenter som jobbar med skolavbrottsfrågan på europeisk nivå, exempelvis kommissionen, regionalkommittén och flamländska utbildningsministeriet.

GR SYVO

GR SYVO (studie- och yrkesvägledning och orientering) är ett tvåårigt ESF-finansierat kompetensutvecklingsprojekt i GR. Syftet är att öka samverkan mellan utbildning och arbetslivet med studie- och yrkesvägledningen som motor. Under 2013 har projektet erbjudit kompetensutveckling inom sju områden för studie- och yrkesvägledare, rektorer, lärare och arbetslivsrepresentanter. Dessa utbildningsdagar har följts upp med

frukostseminarier på samma tema. Projektet har också erbjudit en rektorsutbildning. En central del i GR SYVO är dess organisationsutvecklingsinsatser där kommuner,

organisationer och enskilda skolor erbjuds processtöd för att öka samverkan skola-arbetsliv. Projektet har även skapat nya och innovativa kontaktytor mellan skola och arbetsliv, exempelvis Jobbskuggning och Anställningsbaren på Gymnasiedagarna där över 50 yrkespersoner stod redo att prata arbetsmarknad och framtid med regionens årskurs 8 och 9. Projektet har också tagit fram två digitala plattformar; Entreprenörskap i Skolan och www.syvonline.se. Projektets andra transnationella aktivitet genomfördes i juni då tretton entreprenörskapsaktörer i regionen gjorde en gemensam

erfarenhetsutbytesresa till Barcelona. Eventuellt kommer projektet att förlängas under våren 2014.

EE&WOW (Entrepreneurship Education & the World of Work)

EE&WOW är ett europeiskt nätverk bestående av åtta nationaliteter varav Sverige och GR är ett av partnerländerna. Syftet med nätverket är att ta fram gemensamma framgångsstrategier för hur skolor kan arbeta mer entreprenöriellt på nationellt,

regionalt och lokalt plan. Resultatet av nätverkets kartläggning publicerades i form av två dokument; Do’s and don’ts. Nätverkets slutkonferens ägde rum i Göteborg i maj 2013, och arrangerades av GR. Det går att läsa mer om projektet och dess resultat på: http://www.ee-wow.net/?lang=sv

Maths Practice PALs

Under hösten 2013 avslutades det två år långa Comenius Regio-projektet Maths Practice PALs. Projektet syftade till att utveckla och pröva en mentorskapsmetod, Peer Assisted Learning (PAL), för att stötta elever i 14-16-årsåldern i utvecklingen mot att nå målen i matematik. Projektet genomfördes i nära samarbete med Buckinghamshire County Council i Storbritannien och gav möjlighet till lärande och erfarenhetsutbyte kring

förutsättningar för lärande för elever i behov av särskilt stöd i allmänhet och i matematik i synnerhet. Projektet har skapat en god relation mellan GR Utbildning och

Buckinghamshire County Council som har valt att samarbeta under kommande programperiod i Comenius Regio-projektet Developing Global Citizens through Anti Bullying Work, en direkt effekt av Maths Practice PALs.

Innovative Technologies for an Engaging Classroom (iTEC)

Pedagogiskt Centrum deltar som associerad partner i iTEC som är EU:s hittills största forsknings- och utvecklingssatsning om IT i skolan. Forskare, lärare och politiker från 12 europeiska länder samarbetar för att hitta innovativa pedagogiska lösningar med IKT som verktyg. Pedagogiskt Centrum har under året deltagit på konferenser i

Storbritannien och Österrike, vilket bland annat uppmärksammats av Skolverket.

Gränsöverskridande nordisk undervisning (GNU)

GNU är ett projekt som syftar till att beforska metodik i klassrummet kopplat till hur digitala verktyg för lärande används. Projektet är ett samverkansprojekt mellan norska, danska och svenska partners där PC är ansvarig för det svenska engagemanget i

39

In document Utbildningsgruppens verksamhet 2013 (Page 36-40)

Related documents