• No results found

Se karta 6 samt bilaga 7 med sammanställning över funna naturvårdsarter.

Objekt 1. Gräsyta öster om Sjövägen Naturvärdesklass

Lågt naturvärde.

Beskrivning

Objektet består av skötta öppna gräsytor.

Naturvårdsarter

Inga naturvårdsarter funna.

Bedömning livsmiljö

De öppna ytorna kan fungera som jaktstråk för fladdermöss och utgöra möjlig rastplats för fåglar.

Naturvärdesobjekt 2. Lövsumpskog kring inlopp till Råstasjön Naturvärdesklass

Visst naturvärde.

Beskrivning

Objektet innefattar en relativt ung lövsumpskog kring Råstasjöns inlopp. Beståndet fortsätter västerut utanför inventeringsområdet. Trädskiktet norr och söder om vatten-draget domineras av björk och videarter. Enstaka grövre björkar förekommer. Skogen tätnar mot sydväst och blir svårgenomtränglig nära vattendraget.

Inloppet är uträtat och går genom finkorniga jordarter. Död ved förkommer sparsamt i vattnet. Trädskiktet består främst av björk och videsnår, och i buskskiktet finns bl.a.

hägg och brakved. Längst i väster finns ett tätt stråk med olika videarter, bl.a. jolster. I fältskiktet växer brännässla, videört och grenrör. I naturvärdesobjektet finns sparsamt med död ved, främst i klenare dimensioner.

Naturvårdsarter

Mindre hackspett, viktigt födosöksområde (källa: Hasse Ivarsson) Mindre flugsnappare (rastande)

Näktergal (revir)

Området har vissa artförekomster enligt bedömningsmetodik i standarden.

Bedömning livsmiljö

De snåriga täta delarna av skogen är lämpliga för en rad olika fåglar, t.ex. är det födo-söksområde för mindre hackspett som häckar i inventeringsområdet. Området ingår i revir för näktergal. Området kring inflödet är mycket produktivt.

Biotopen bedöms ha vissa ekologiska förutsättningar.

Naturvärdesobjekt 3. Klibbalskog nordväst om Råstasjön Naturvärdesklass

Högt naturvärde.

Beskrivning

Objektet utgörs av en långsträckt strandalskog. Delområdet gränsar till Råstasjön i sö-der. Det dominerande trädslaget är klibbal som finns spridd i hela området, med störst koncentration närmast sjön. På en sträcka om 200 m vid stranden finns elva grova löv-träd av klibbal och björk, flera med mulm och håligheter. En stor andel av alarna är flerstammiga och har tydlig sockelbildning. Ju närmare sjön desto yngre alar. I trädskiktet finns också björk och hägg. I buskskiktet finns bl.a. brakved. I centrala de-len av området finns allmänt med död ved och i kanterna endast sparsamt. Det finns flera döda stående alar (20-30 cm) med gamla bohål av större hackspett.

Längs stigen finns ett område med rik lundflora. Här finns bl.a. ormbär, vårlök, gulsip-pa, blåsippa och skogsviol samt kärrbräsma och kärrbräken. I det övriga fältskiktet finns bl.a. beståndsbildande blekbalsamin, topplösa, träjon och sjöfräken. I buskskiktet finns måbär, svarta vinbär, hägg, olvon och brakved.

I anslutning till gångvägen i väster finns en vattensamling.

I den västligaste delen utgörs marken av en gammal vägbank eller dylikt. Här finns några äldre klibbalar (40-60 cm grova) och gran (upp till 80 cm grov) med spår av granbarkgnagare. På en äldre sälg i västra delen hittades eldticka. Eldtickan är en van-lig vedsvamp, men ger förutsättningar för insekter som lever på tickor.

Naturvårdsarter

Mindre hackspett (NT), möjligt revir Trädkrypare, möjligt revir

Området har goda artförekomster enligt bedömningsmetodik i standarden.

Bedömning livsmiljö

Skogsstrukturen med klen till grov död ved, mulmträd och klibbal på tydliga socklar samt att det är variation i ålder i trädskiktet, ger förutsättningar för artrikedom. Den döda veden utgör en förutsättning för olika insektsarter som kräver död ved. I natur-värdesobjektet finns lämpliga häckningsmiljöer för mindre hackspett, som häckar i in-venteringsområdet. Hål uthackade av större och mindre hackspett ger möjliga häck-ningsplatser för hålhäckande fåglar och fladdermöss. Här kan det också finnas

yngel-plats för fladdermöss. I området observerades grå flugsnappare som eventuellt häckar i området. Naturvärdesobjektet ingår i revir för näktergal.

De äldre granarna som finns i området kan nyttjas av insektsarter som t.ex. granbarkg-nagare, som hittades på en av granarna. Att det också finns spår i andra delar av inven-teringsområdet indikerar att arten är spridd. I trädskiktet finns även inslag av alm, som är rödlistad. Genom området löper ett band med rik och skyddsvärd lundflora. Insla-get av vattensamling bidrar också till naturvärden. Objektet är potentiellt lekområde för groddjur.

Biotopen bedöms ha goda ekologiska förutsättningar.

Naturvärdesobjekt 4. Lundartad blandskog söder om tennishallen Naturvärdesklass

Påtagligt naturvärde.

Beskrivning

Området består av en kuperad lövskog med bl.a. äldre barrträd och ek. Genom objektet går små och större stigar. I öster vid tennishallen finns en kulle med tunt jordtäcke och öppen häll mot spårområdet. Här är trädskiktet glest och består av medelålders ek, björk och gammal tall. Gamla grova tallar (50-60 cm) finns i ett stråk med äldre tall, som sträcker sig genom norra delen av området från kullen i öst till gångvägen i väst.

Även grövre granar finns. Tallticka hittades på fem tallar och på flera granar finns spår av granbarkgnagare. I stråket finns även flera tillväxtsekar (40-50 cm), några vidkroni-ga med döda kvistar och delvis solbelysta stammar. Det är sparsamt med död ved. En-staka björklåga med fnöskticka finns, samt ett par högstubbar av asp. I en av aspstub-barna finns kläckhål av den mindre vanliga aspvedgnagaren; en skalbagge knuten till främst solexponerade, barkfallna aspstubbar. I fältskiktet på höjden finns bl.a. blom-mande liljekonvalj, vårbrodd och getrams. I buskskiktet finns bl.a. hassel.

I sluttningen kring kullen vid tennishallen finns partier där björk och asp växer tätt, men också mer luckiga partier med bl.a. ung (20 cm) ek, alm, lönn, rönn, sälg, fågelbär och druvfläder. I de täta partierna har inte fältskikt utvecklats och där skogen öppnar upp sig finns bl.a. ekbräken, stenbär samt fin lundflora med bl.a. ormbär, trolldruva, skogsviol och krollilja (trolig trädgårdsrymling). Här finns även stor nunneört. I busk-skiktet finns måbär, skogstry och nypon. I de täta partierna finns allmänt med klen, död ved. Här hittades också ett inaktivt sparvhöksbo och en padda (fjolårsunge).

Skogen i väst påminner om den i slänterna närmast kullen, men här finns också tätare partier. I trädskiktet finns gamla tallar (60 cm), ek (50 cm) och enstaka grov lönn (50 cm) och fågelbär (60 cm). Flera ekar har döda kvistar på stammen, annars är det rela-tivt fattigt på död ved. Buskskiktet är stundvis tätt med bl.a. alm, asp, skogstry, rönn och fläder. I söder mot naturvärdesobjekt 3 och 6 är trädskiktet tätt och består av klib-bal (15-30 cm), sälg, asp, rönn, lönn, ek, tall och gran.

Naturvårdsarter

Blåsippa, allmän förekomst Gullviva, enstaka förekomst Ormbär, allmän förekomst Trolldruva, allmän förekomst Stor nunneört, enstaka förekomst Tallticka (NT), åtta tickor på fem tallar Alm (VU), ung

Granbarkgnagare

Aspvedgnagare, förekomst på en aspstubbe Vanlig padda, en fjolårsunge

Mindre hackspett (källa: Hasse Ivarsson) Näktergal

Stenknäck, enstaka observation Grå flugsnappare; möjligt revir

Kråka, har en minskande trend men bedöms inte vara knuten till lövskogsmiljöerna i lika hög grad som de andra arterna som har minskande trend.

Området har goda artförekomster enligt bedömningsmetodik i standarden.

Bild 6. I naturvärdesobjekt 4 finns ett stråk med äldre tall, flera med tallticka. På bilden syns en tall-ticka, några meter upp på stammens vänstra sida.

Bild 7. På en kulle i naturvärdesobjekt 4 är trädskiktet glest och består av medelålders ek, björk och gammal tall. Här finns också öppna gräsytor.

Bedömning livsmiljö

Karaktäristiskt för marken i området är att den är relativt opåverkad och att det inte verkar finnas fyllnadsmassor. I stora delar finns rik lundflora. Marken utgör troligtvis ett bra habitat för svampar. I området finns ett utsträckt stråk med många skyddsvärda äldre tallar och granar. Många av tallarna har pansarbark och på fem av dem har tall-ticka hittats. Talltall-ticka lever på tallar som ofta är över 150 år och finns i områden med kontinuitet av gammal tall. I inventeringsområdet är det dåligt med tallföryngring och efterträdare till de gamla tallarna. Objektets ekar är medelålders, men ändå ett viktigt inslag i ädellövskogen. Riktigt gamla och grova ädellövträd saknas. I objektet finns sparsamt med död ved och kontinuitet på död ved saknas. Hål efter granbarkgnagare noterades på ett par granar, liksom kläckhål av aspvedgnagare på en barkfallen hög-stubbe av asp. I naturvärdesobjektet finns stigar som fungerar som jaktstråk för flad-dermöss.

Området är viktigt som sommarhabitat för vanlig padda och vanlig groda. Det finns hål uthackade av större hackspett och dessa ger möjliga häckningsplatser för hålhäck-ande fåglar och kanske yngelplats för fladdermöss. Naturvärdesobjektet är troligen fö-dosöksområde under vegetationsperioden för mindre hackspett. Naturvärdesobjektet ingår i revir för näktergal.

Biotopen bedöms ha vissa ekologiska förutsättningar.

Objekt 5. Gräsyta söder om tennishallen Naturvärdesklass

Ingen klass, lågt naturvärde.

Beskrivning

Objektet består av en skött gräsyta.

Naturvårdsarter Gullviva (enstaka) Bedömning livsmiljö

Objektet har betydelse som lucka i skogen och fungerar som jaktstråk för fladdermöss.

Naturvärdesobjekt 6. Halvöppen blandskog med äldre tall och ek Naturvärdesklass

Påtagligt naturvärde.

Beskrivning

Objektet utgörs av en halvöppen blandskog med rik lundflora. Trädskiktet är glest med dominans av ek (40-50 cm) och tall (50-60 cm). Flera av ekarna är bredkroniga. På två av tallarna hittas tallticka. I västra delen av området finns även en grov gran (50 cm).

Centralt i området har döda almar avlägsnats och här skjuter rikligt med almskott upp.

I väster finns en grov död alm, i övrigt finns det sparsamt med död ved. I fältskiktet finns bl.a. skogsnäva, häckvicker, hässlebrodd, humleblomster och stor kardborre. Om-rådet karaktäriseras av en rik lundflora, med förekomst av bl.a. gulsippa, vårlök, ängs-viol, trolldruva och ormbär.

Naturvårdsarter

Ormbär, några kvadratmeter Trolldruva, 30-tal plantor Gulsippa, en liten förekomst

Tallticka (NT), sex tickor på två tallar Alm (VU), ung

Mindre hackspett, födosöksområde Näktergal, revir

Området har goda artförekomster enligt bedömningsmetodik i standarden.

Bedömning livsmiljö

I området finns flera äldre, grova tallar varav två med tallticka. Tallticka är en rödlis-tad, skoglig signalart som växer på tallar som ofta är över 150 år. I inventeringsområdet är tallföryngringen obefintlig. Det finns mycket sparsamt med död ved och kontinuitet på död ved saknas. Det saknas även gamla och grova ekar.

I den halvöppna skogsmarken finns en rik och skyddsvärd lundflora. Den luckiga strukturen är gynnsam för fladdermöss, men negativ för lundfloran. Ingår i land-skapsobjekt för fladdermöss och mindre hackspett. Ingår i revir för näktergal.

Biotopen bedöms ha vissa ekologiska förutsättningar.

Objekt 7. Ung björkskog på fyllnadsmassor centralt i inventeringsområdet Naturvärdesklass

Lågt naturvärde.

Beskrivning

Objektet utgörs av ung björkskog på upphöjning med fyllnadsmassor. I buskskiktet finns bl.a. enstaka svarta vinbär.

Naturvårdsarter

Inga naturvårdsarter funna.

Bedömning livsmiljö

Området ingår i landskapsobjekt för mindre hackspett och fladdermus. Området bin-der samman de östra och västra delarna av skogen norr om Råstasjön.

Naturvärdesobjekt 8. Vide- och klibbalskärr centralt i inventeringsområdet Naturvärdesklass

Högt naturvärde.

Beskrivning

Objektet ligger i centrala delen av inventeringsområdet och innefattar ett fuktigt vide- och klibbalskärr. Genom objektet rinner ett vattendrag med svagt strömmande vatten.

Vattendraget sträcker sig från spårområdet i norr till Råstasjön i söder och utgör ett in-lopp till sjön. Norr om gångvägen finns en vattensamling som är ca 30 x 10 m och har klart vatten och håller vatten året om. I vattnet finns sparsamt med växtlighet, men det förekommer bl.a. sommarlånke. I vattnet förekommer död ved. Vid inventering under våren hittades rom från vanlig groda i vattnet. Två juvenila (årsunge och ettårig) pad-dor påträffades på sensommaren.

Det täta trädskiktet runt vattnet domineras av flerskiktad klibbal (10-30 cm), sälg och vide. Några sälgar här har troliga födosöksspår av mindre hackspett. Det finns även flera grova klibbalar (upp till 50 cm) med sockelbildning, enstaka ung björk, rönn och alm. I fältskiktet växer bl.a. videört, skogssäv och kärrbräken. På land finns sparsamt med död ved. I en stubbe av sälg finns gamla gnagspår av myskbock. Eftersom sälgen sedan länge är död finns inte heller myskbocklarver kvar i stubben.

Bild 8. I naturvärdesobjekt 8 finns en långsträckt vattensamling med klart vatten. I vattnet finns rik-ligt med liggande död ved.

I östra delen av området finns gamla sälgar med spår av myskbock, och här finns le-vande sälgar vilket ger anledning att tro att myskbocken finns kvar i området. Här finns också en liten idegransplanta. Buskskiktet längs vattendraget är snårigt och be-står främst av svarta och röda vinbär, hagtorn och nypon. Här finns högväxt olvon.

I inloppet växer enstaka kabbleka. Här växer också sälg (10 cm), lönn och asp. I busk-skiktet finns hägg och hallon. På en äldre sälg hittas eldticka med flera stora frukt-kroppar. Eldtickan är en vanlig vedsvamp, men ger förutsättningar för insekter som lever på tickor.

Myskbock, spår på två sälgar, samt ytterligare en sälgstubbe där arten inte finns kvar.

Vanlig padda, två unga individer Vanlig groda, rom har observerats Näktergal, ingår i revir

Mindre hackspett, ingår i revir

Området har goda artförekomster enligt bedömningsmetodik i standarden.

Bedömning livsmiljö

En stor långsträckt vattensamling med klart vatten är ett viktigt element i landskapet och utgör en bra groddjurslokal. I vattnet har rom från vanlig groda hittats och i närhe-ten av vattnet har två ungdjur av paddor påträffats. I vattnet finns dessutom rikligt med liggande död ved, både i olika dimension och i nedbrytningsgrad. Död ved i vat-ten är ett bra substrat för bland annat olika mossor och insekter. Naturvärdesobjektet är troligen födosöksområde för mindre hackspett och ingår i revir för näktergal.

Biotopen bedöms ha goda ekologiska förutsättningar.

Naturvärdesobjekt 9. Vassbälte i norra Råstasjön Naturvärdesklass

Påtagligt naturvärde.

Beskrivning

Området utgörs av ett brett ganska homogent vassbälte längs Råstasjöns strandkant med vass och kaveldun. I vassbeståndet finns även grupper med videbuskar. Bland rötterna finns små hålor som är möjliga lekplatser för groddjur, men ingen rom påträf-fades 2013. Här växer bl.a. kärrbräken i en ganska stor förekomst. Vattenrall har över-vintrat här flera vintrar, då vattnet hålls öppet av det tillrinnande vattnet. Den har även häckat sommartid enstaka år. Närmast stigen är marken torrare. Där påträffades orm-bär. Knölsvan och sothöna häckar här.

Naturvårdsarter Ormbär, enstaka Sävsparv

Vattenrall

Kärrbräken, enstaka-allmän förekomst

Området har vissa artförekomster enligt bedömningsmetodik i standarden.

Bedömning livsmiljö

Vassmiljön är den enda breda zonen med vass på den norra sidan av sjön. Naturvär-desobjektet erbjuder skyddade miljöer för fåglar och groddjur. Området ingår i revir för sävsparv. Vassbeståndet riskerar på sikt att växa igen med viden om inte åtgärder utförs. Området är en övergångszon mellan skog och sjö.

Biotopen bedöms ha goda ekologiska förutsättningar.

Naturvärdesobjekt 10. Lövskog väster om Råstasjöns utlopp Naturvärdesklass

Visst naturvärde.

Beskrivning

Objektet utgörs av en långsträckt lövskog med fuktigare partier med sälg i öster och torrare delar med inslag av alm och triviallöv i väst. Objektet fortsätter söder om gång-vägen och gränsar där till Råstasjön. Skogen är ung (30-40 år), flerskiktad och står till stora delar på fyllnadsmassor.

I östra delen av objektet finns Råstasjöns utlopp, längs utloppet växer en bård av tät lövfuktskog, främst 30-åriga sälgar, ung hägg och enstaka ung alm. Det finns även in-slag av asp. Här domineras fältskiktet av bl.a. grenrör. I övrigt saknas fältskikt i de täta partierna. Trädskiktet är tätt på västra sidan av utloppet och rikligt med grenar hänger ner över vattnet. Ändå är det bara sparsamt med död ved i vattenmiljön. Öster om ut-loppet är det mer öppet. Här växer arter som gynnas av näringsrika förhållanden i busk- och fältskiktet. Utloppet är ca 6 m brett, har ett uträtat lopp och är dämt.

Norr om utloppet växer medelålders alm, enstaka äldre grov poppel, flerstammiga grova sälgar, asp, lönn samt yngre björk, hägg och rönn. Utbredda i fältskiktet är vide-ört och bredbladiga gräs som grenrör och lundgröe. Här hittas också flenvide-ört, upp-ländsk vallört, stenbär och vintergröna, som är en förvildad trädgårdsväxt. Buskskiktet är varierat och domineras av uppväxande alm, björk, ek, rönn, hägg, lönn, olika arter hagtorn, nypon och skogstry.

I västra delen av objektet finns ett område med täta snår av sälg och vide. På marken har inget fältskikt utvecklats. I övrigt är skogen här mer öppen och ljus. Ung björk och rönn dominerar trädskiktet. Det finns även en vildapel (15 cm). I buskskiktet finns rik-ligt med brakved, samt förekomst av äldre och yngre hagtorn, alm, rönn, hägg,

druvfläder, röda vinbär, skogstry, olvon och krusbär. Det finns även små plantor av ek och oxel samt bestånd av den invasiva trädgårdsrymlingen parkslide. I fältskiktet finns bl.a. smultron, lundgröe, häckvicker

och liljekonvalj. I nordväst finns ett mindre sumphål där det i kanten växer skogssäv. Här hittades platticka på sälg. Söder om gångvägen mot sjön finns tät klibbalskog (15-30 cm). Här finns även yngre alm, sälg och pil.

I naturvärdesobjektet finns tämligen allmänt med nydöd lövved i olika di-mensioner, särskilt mycket i de täta skogspartierna. I östra delen av områ-det finns kläckhål av myskbock på sälg. I västra delen finns flera aspar med mulm och enstaka stående död björk. I området har fyra plockplatser för sparvhök eller duvhök observerats.

Delområdet ingår i revir för näktergal och mindre hackspett.

Kråka, har en minskande trend, men bedöms inte vara knuten till lövskogsmiljöerna i lika hög grad som de andra arterna med minskande trend.

Området har vissa artförekomster enligt bedömningsmetodik i standarden.

Bedömning livsmiljö

De grova sälgarna är viktiga för vedlevande insekter och bidrar som födoresurs till ex-empelvis mindre hackspett som häckar i inventeringsområdet. Det finns även fyra plockplatser för duvhök eller sparvhök, vilket indikerar att området används av en el-ler fel-lera individer. Häckning av sparvhök i inventeringsområdet är konstaterad.

I minst en sälg finns troliga kläckningshål av myskbock och hackspår av större hack-spett. Hål uthackade av större hackspett ger möjliga häckningsplatser för hålhäckande fåglar. Myskbocken är knuten till äldre, levande sälgar och andra videarter. När träden dör försvinner också myskbocken från trädet. Söder om Råstasjön finns flera fristående sälgar med spår av myskbock. Det är troligt att det kontinuerligt sker ett inflöde av myskbock härifrån till lövskogen norr om Råstasjön. Det finns också rikligt med klen död ved i skogen, vilket är ett bra substrat för olika insekter.

Bild 9. Gömt inne i det täta videsnåret i naturvärdes-objekt 11 finns ett inaktivt sparvhöksbo. Objektet ingår även i revir för näktergal, som trivs i snåriga miljöer.

Det täta buskaget i väster är viktigt för fågelarter som t.ex. näktergal. Förekomst av stå-ende död ved gör att området troligen är födosöksområde för mindre hackspett under vårvintern. Det är den period under året då det är svårast för denna art att hitta till-räckligt med föda. Utloppet är ofta öppet vintertid och här övervintrar en del änder.

Skogen i området är ung och växer delvis på fyllnadsmassor.

Biotopen bedöms ha vissa ekologiska förutsättningar.

Naturvärdesobjekt 11. Videkärr i östra delen av inventeringsområdet Naturvärdesklass

Visst naturvärde.

Beskrivning

Området utgörs av ett tätvuxet videkärr där trädskiktet domineras av vide med inslag av al och pil. På träden växer besksöta. I kanterna på snåret växer brakved, som där dominerar buskskiktet. Stora delar av marken är utan fältskikt, men i fuktigare delar med ljusinsläpp växer bl.a. sjöfräken och vasstarr samt enstaka träjon och älggräs.

Spritt i videsnåret finns rikligt med död klen ved, främst döda kvistar. Här hittas också ett inaktivt sparvhöksbo. Objektet ingår i revir för näktergal.

Längs stigen finns en zon med vass, uppländsk vallört och kanadensiskt gullris samt

Längs stigen finns en zon med vass, uppländsk vallört och kanadensiskt gullris samt

Related documents