• No results found

4. RESULTAT

4.3.2 NCC:s presentation av miljömässig hållbarhet

Under 2016 introducerades ett digitalt rapporteringssystem för hela koncernen som tidigare bara använts i Norge. Med hjälp av systemet kan olyckor, tillbud samt negativa och positiva observationer rapporteras. Den insamlade informationen ska användas för att förbättra säkerheten och förebygga arbetsplatsolyckor. NCC redogör under åren hur de har fortsatt att arbeta med rapporteringen av incidenter i det digitala systemet och tack vare det identifierat de vanligaste orsakerna till olyckor och tillbud. Årligen rapporterar NCC kring antalet dödsolyckor inom koncernen, där koncernen under 2018 inte hade någon arbetsrelaterad dödsolycka.

NCC:s Samhällsengagemang

NCC redogör genomgående om hur de vill bidra till en hållbar samhällsutveckling. De vill skapa inkluderande närmiljöer i samhället och stärka mångfalden inom koncernen.

Under 2016 identifierades genom studier på uppdrag av NCC att samhällsklyftorna vuxit därav redogör NCC att de vill: ”Genom samarbeten med andra samhällsaktörer och en ökad medborgardialog möjliggöra byggnation av hälsosamma, trygga och inkluderande miljöer” (NCC, 2016, s. 40).

NCC redogör genomgående för att det jobbar med utbildning. De lyfter sitt teknikprogram för gymnasieelever som ska ge eleverna en utbildning som förbereder för högskola men även som förberedelser för arbetslivet. Under 2015 nämns även att de i samarbete med Kunskapsskolan planerar att lansera en utbildning för nyanlända vuxna med ingenjörsutbildning. Gällande NCC:s satsning på utbildning är något som även lyfts i rapporten från 2018:

Sedan 2016 erbjuder koncernen arbetsmarknadsutbildningen NCC Nystart som vänder sig till utrikesfödda, arbetssökande ingenjörer.

Utbildningen har tagits fram i samarbete med Kunskapsskolan och Arbetsförmedlingen för att möta NCC:s stora rekryteringsbehov samt verka för integration och mångfald (NCC, 2018, s. 83).

4.3.2 NCC:s presentation av miljömässig hållbarhet

Frågor gällande NCC:s arbete kring miljömässig hållbarhet presenteras i det egna ramverket utifrån två fokusområden “Klimat och Energi” och “Material och avfall”.

Inledningsvis beskriver NCC sitt arbete på följande vis:

NCC arbetar målmedvetet med att minska såväl bolagets egen som leverantörernas och kundernas miljöpåverkan. Genom att kontinuerligt arbeta med att utveckla fler energisnåla, klimatanpassade och resurseffektiva produkter och tjänster, såväl på

32

egen hand som i partnerskap med kunderna, minimeras på-frestningarna på miljön och samhället utvecklas i en mer hållbar riktning (NCC, 2015, s. 34).

Under 2015 sattes målet att halvera koncernens koldioxidutsläpp till år 2020, vilket var det enda miljömålet av koncernens hållbarhetsmål. Året därpå, 2016, har hållbarhetsmålet utvidgats där NCC skriver: “I enighet med EUs avfallsdirektiv har NCC som mål att minst 70% av bolagets bygg- och konstruktionsavfall återanvänds eller material återvinns år 2020” (NCC, 2016, s. 14). Dessa är huvudmålen inom miljömässig hållbarhet och återkommer sedan för varje år där de presenterar hur utfallet för respektive år blev.

Resurseffektivitet hos NCC

NCC redogör genomgående under alla åren utifrån resurseffektivitet och hållbara materialval. Detta vill NCC åstadkomma genom att minska mängden avfall och öka mängden återvunnet byggmaterial. I rapporten från 2015 beskriver NCC koncernens egna återvinningsterminaler NCC Recycling, som bland annat återvinner asfalt, vilket både ska vara energi- och kostnadseffektivt: “Konceptet vidareutvecklas och i en nära framtid kommer återvinningsterminalerna kunna ta emot alla typer av byggavfall. Det innebär att NCC ska kunna hantera allt sitt eget byggmaterial” (NCC, 2015, s. 41). Citatet visar att NCC har haft denna målsättning redan från första året som inkluderades i vår studie och har sedan genomgående beskrivits i hållbarhetsredovisningarna under kommande åren.

År 2016 har ett tvärfunktionellt arbete inom koncernen inletts tillsammans med leverantörer för att kunna återinföra byggspill i produktionen. Överblivet material ska således kunna användas i andra projekt. Exempel på det är NCC Recycling samt NCC:s projekt Loop Rocks som är en plattform för smartare och effektivare hantering av andrahandsmaterial av sten och jord. Arbetet med återvinning har fortgått och under 2018 ges följande exempel:

I maj 2018 lanserade NCC tillsammans med Axfood, H&M, Houdini, IKEA, SSAB, Tarkett och Återvinningsindustrierna företagsforumet Circular Sweden. Syftet är att driva politik och utveckling framåt för att skapa mer cirkulära materialflöden. Utgångspunkten är att ett resurseffektivt samhällsansvar är en viktig del av lösningen i klimatomställningen och att ett skifte från linjära till cirkulära materialflöden är nödvändigt för att bibehålla välfärden i framtiden (NCC, 2018, s. 84).

Redan från rapporterna lyfter NCC vikten av att fasa ut skadliga ämnen inom byggprocessen och att dessa ska ersättas med hållbara produkter. För att uppnå det följer NCC EU-regelverk och arbetar med spårbarhet i produktionskedjan. Under åren redogör företaget kring vikten av att kunna spåra material där de skriver:

I april 2018 fattade NCC, tillsammans med branschkollegor, beslutet att ta ett gemensamt ansvar för en hållbar samhällsbyggnad och att möta framtidens krav på en digitaliserad, spårbar och hållbar byggprocess genom att använda GTIN (Global Trade Item Number),

33

en gemensam och global standardiserad identifiering av produkter (NCC, 2018, s. 84).

NCC:s klimatpåverkan

I avsnittet “klimat och energi” redogör NCC varje år kring byggbranschens påtagliga miljöpåverkan och att NCC därför arbetar med att påverka samhällsutvecklingen i en hållbar riktning. Under åren 2015 och 2016 ligger fokus på biodiversitet där det beskriver att ett bra samspel mellan växter, djur och svampar behövs. Detta vill de gynna genom att bygga så kallade “mikromiljöer” med vegetation och växtlighet i tätbefolkade områden.

För år 2016 har de valt att redogöra för förändrade klimatförhållanden som kan medföra extrema väderförhållanden. Framförallt har risken för översvämningar lyft och att NCC kan hantera det genom deras dagvattenlösningar.

NCC beskriver år 2015 att de var först i byggbranschen med att erbjuda kunder så kallade hållbara anbud och därav har de en bred produktportfölj med hållbara produkter.

Exemplen som lyfts är energieffektiva lösningar, ekosystemtjänster och miljöcertifieringar. NCC arbetar även med livscykelanalyser av produkter där de identifierar i vilken fas som miljöpåverkan är som störst. baserat på analyserna kan de sedan eventuellt ändra materialval eller byggprocesser. Vidare beskriver NCC olika lösningar i form av arbetsmetoder och produktlösningar som de erbjuder för att minska koldioxidutsläppen, vilket kan förtydligas med följande citat:

Med hjälp av Virtual Design and Construction, VDC, finns potential för en enklare hantering. NCC är först i branschen med att undersöka och implementera den här möjligheten till effektivisering och har i ett pilotprojekt, Knutpunkten, Helsingborgs centralstation använt VDC i miljöbyggnadsarbetet (NCC, 2015, s. 40).

Året därpå redogör NCC på följande vis: “Genom att välja schaktfria metoder för denna förnyelse av ledningsnäten, så kallad No Dig, blir koldioxidutsläppen nära 70 procent lägre än genom att schakta på traditionellt vis” (NCC, 2016, s. 43). Minskade koldioxidutsläpp är något som NCC lyfter genomgående under åren. Detta kan de göra genom sin asfaltproduktion då de redogör för att denna står för ungefär 60% av koncernens koldioxidutsläpp. Genom att öka andelen återvunnen asfalt men även genom att övergå från användningen av fossila bränslen till träpellets kan NCC reducera utsläppen. ”Genom att övergå till förnyelsebara bränslen som träpellets samt minska andelen fukt i stenmaterial och asfaltsgranulat, har klimatpåverkan minskat de senaste åren (NCC, 2016, s. 42). Som citatet illustrerar arbetar NCC aktivt med att minska sina koldioxid-utsläpp. När ett asfaltverk hanterar återvinning av asfalt kallas det för Green Asphalt och under de granskade åren redogör NCC hur andelen asfaltverk har konverterats till att kunna producera produkten.

Från 2017 sker en förändring i utformningen av företags hållbarhetsredovisningar. NCC skiftar fokus och miljöarbetet handlar mer om koncernens mål om att bli en klimatneutral verksamhet. De skriver:

En effektivare energianvändning, interna processförbättringar, mer resurseffektiva produkter och en övergång från fossila bränslen till mer miljöanpassade energislag samt arbete för att påverka externa

34

aktörer att förbättra branschens hållbarhetsarbete, t.ex. genom att stödja arbeten inom upphandling, livscykelanalyser och utbildning, står högt på agendan för att minska verksamhetens klimatpåverkan (NCC, 2017, s. 10).

Från och med 2017 börjar NCC även att beräkna och presentera sina koldioxidutsläpp med hjälp av Greenhouse Gas- Protocol. Nytt för 2017 är även att de nämner risker och möjligheter. Med den ökade medvetenheten i samhället om klimatförändringarna kan efterfrågan och krav på mer hållbara och tjänster öka. Det vill NCC möta genom produktutveckling. NCC förväntar sig och välkomnar en striktare lagstiftning avseende byggnaders energieffektivitet men de ser även en risk i om lagstiftningen inte efterlevs av branschkollegor vilket då kan resultera i att de inte konkurrerar på lika villkor.

Related documents