• No results found

Amcor Flexibles Nový Bydžov poskytuje svým zaměstnancům rovněž široké spektrum nepeněžních benefitů. K výčtu nepeněžních benefitů byly do 31. 8. 2015 poskytovány také zaměstnanecké půjčky. V současné době nejsou povoleny, případné výjimky podléhají schvalovacímu procesu ve spolupráci s Business Unit Amcor. Pro poskytnuté zaměstnanecké půjčky do tohoto data nebo v rámci schválené výjimky platí, že zaměstnanec může požádat o bezúročnou či úročnou půjčku v max. výši 100 000 Kč.

Půjčky na návrh přímého nadřízeného zaměstnance schvaluje generální manažer společnosti Amcor Flexibles Nový Bydžov.

Příspěvek na vzdělání, zdraví, kulturu, rekreaci a penzijní či životní pojištění poskytuje zaměstnavatel svým zaměstnancům formou měsíčního příspěvku do systému benefitů Cafeteria, který představuje efektivní nástroj realizace nepeněžního odměňování zaměstnanců. Výhodou tohoto systému je dostupnost statistik a reporting ohledně využívání jednotlivých benefitů zaměstnanci. Pro společnost Amcor Flexibles Nový Bydžov tento systém zajišťuje společnost Sodexo, jejíž nabídka služeb byla popsána v kapitole 4.3.1. Cafeteria mojeBenefity je tedy internetový systém, kde má každý zaměstnanec své virtuální konto, na které jsou mu měsíčně připisovány body. Ve společnosti Amcor Flexibles Nový Bydžov jsou body zaměstnancům přidělovány dle délky zaměstnání ve společnosti. Do systému se zaměstnanec přihlašuje prostřednictvím soukromého emailu a hesla. Připisování bodů na konta zaměstnanců probíhá vždy k prvnímu dni v měsíci. Výše bodového příspěvku, závisejícího na dosažené senioritě, znázorňuje Tab. 11.

Tab. 11: Bodový příspěvek v závislosti na dosažené senioritě v systému Cafeteria Délka zaměstnání do 3 měsíců 4 měsíce až

Zdroj: Vlastní zpracování dle interních materiálů společnosti Amcor Flexibles Nový Bydžov

Zaměstnanci nemají nárok na připisování bodů:

 v prvních 3 měsících zaměstnání (v nezávislosti na stanovenou či nestanovenou zkušební dobu),

 ve výpovědní době (výpověď ze strany zaměstnance),

 po 6 měsících od nástupu na mateřskou dovolenou a do skončení rodičovské dovolené,

 v případě dlouhodobé nemoci.

Čerpání přidělených bodů může probíhat pouze ve fiskálním roce (červen – červenec), ve kterém byly body přiděleny. Body se proměňují v různém koeficientu v závislosti na tom, na co se čerpají. V případě čerpání bodů na benefity (dárkové poukazy, gurman passy atd.), které jsou daňově nevýhodné, je to v koecifientu 1:1,34. V rámci proměny v peněžní hodnotu je poměr 1:1. Zaměstnanci nesmí nikdy čerpat do mínusu a ve výpovědní lhůtě nemohou čerpat body na poukazy či služby, které jsou následně zdaňovány. Pro přehlednost je v systému Cafeteria u každého benefitu zobrazena daňová výhodnost či nevýhodnost. Stav konta zaměstnanců je zaměstnavatelem nulován vždy k poslednímu dni měsíce června daného fiskálního roku. Nevyčerpané body zaměstnanců jsou pak věnovány na charitativní účely, o nichž rozhoduje Rada zaměstnanců a management. V rámci systému je možné ve výjimečných případech (vždy po posouzení personálního oddělení) získat extrabody, jejichž využití je stejné jako u klasických bodů, ale platnost je vždy 1 rok ode dne připsání.

Dovolená jako nepeněžní benefit je stanovena automaticky pro všechny zaměstnance po dobu 5 týdnů v kalendářním roce.

Dalším benefitem je poskytnutí pracovního volna s náhradou mzdy ve výši průměrného výdělku v případě důležitých osobních překážek v práci na straně zaměstnance. Toto volno je poskytováno nad rámec legislativní úpravy uvedené v Nařízení vlády č. 590/2006 Sb. v případě:

 narození dítěte manželce nebo družce – 2 dny v kalendářním roce,

 prvního nástupu dítěte do 1. třídy základní školy – 1 den v kalendářním roce.

Podle studie společnosti TREXIMA (2016) je zaměstnavateli nejčastěji plošně poskytovaným benefitem příspěvek na stravování, který nechybí ani v nabídce zaměstnaneckých výhod společnosti Amcor Flexibles Nový Bydžov. Daňově uznatelná hodnota pro zaměstnavatele je 55 % ceny jednoho jídla. Maximálně uznatelná hodnota stravenky je 70 % stravného podle platných cestovních náhrad při trvání pracovní cesty 5 – 12 hodin. Nominální hodnota poskytovaných stravenek činí 75 Kč. Za jednu pracovní směnu má zaměstnanec nárok na jedno teplé jídlo nebo jednu stravenku za stanovených podmínek:

 pracovník má odpracované minimálně 3 hodiny v pracovní směně ve standardním pracovním režimu,

 nárok na teplé jídlo či stravenku mají všichni zaměstnanci společnosti pracující na pracovní smlouvu, zaměstnanci pracující na DPČ či DPP pouze v případě sjednání tohoto benefitu v daném kontraktu,

 v případě ukončení pracovního poměru jsou pro zaměstnance drženy max. do 20.

dne následujícího měsíce po ukončení pracovního poměru a vyplaceny v hotovosti.

Pro účely stravného se do odpracovaných dnů nezapočítávají dny, kdy pracovník:

 neodpracoval alespoň 3 dny základní pracovní doby,

 byl v pracovní neschopnosti,

 čerpal dovolenou/neplacené volno,

 bylo mu poskytnuto pracovní volno z důvodu důležité osobní překážky v práci,

 byl na služební cestě a náleželo mu za ní stravné za tento den.

Distribuce pitné vody na pracovišti je plně hrazena společností a je určena k přímé spotřebě na pracovišti. U kávových a jídelních automatů si každý zaměstnanec hradí cenu nápojů a potravin sám.

V případě vzdělávání zaměstnanců jako benefitu není limit pro osvobození na straně zaměstnance stanoven. Zaměstnavatel takto vzniklé nedaňové výdaje hradí ze zdanění po zisku. Prostřednictvím bodů v systému Cafeteria je hrazena účast na kurzech či školeních mimo pracovní dobu (např. kurzy cizího jazyka, počítačové kurzy aj.).

Příspěvek na dovolenou, rekreaci či zájezd je v limitu do 20 000 Kč pro osvobození na straně zaměstnance, do něhož se započítává i plnění poskytnuté pro rodinné příslušníky zaměstnanců. Patří sem například:

 poznávací zájezdy (s návštěvou pivovarů, vinných sklípků apod.),

 sodexo poukázky – Holiday Pass a Flexi Pass,

 benefiit na přání na dovolenou, rekreaci či zájezd,

 benefity Cafeterie v kategorii „Cestování & rekreace“.

Do limitu 20 000 Kč se započítávají i náklady přepočítané na osobu, které firma vynaložila na zájezd. Příkladem může být akce vinný sklípek:

Tab. 12: Příklad akce vinný sklípek

Typ nákladu Částka

ubytování 35 000 Kč

doprava - autobus 15 000 Kč

občerstvení 15 000 Kč

pronájem prostor 10 000 Kč

CELKEM 75 000 Kč

Zdroj: Vlastní zpracování

Za účasti 40 účastníků bude náklad na jednoho účastníka = 75 000/40 = 1 875 Kč.

U příspěvku na kulturní pořady, sportovní akce a zdraví není limit pro osvobození na straně zaměstnance stanoven. Zaměstnavatel hradí tyto nedaňové náklady ze zdanění po zisku. Do této kategorie patří:

 vstupné do divadla,

 vstupné na koncert,

 vstupné do kina,

 pronájem sportovní haly,

 pronájem sportovních kurtů,

 sodexo poukázky – Relax Pass a Vital Pass,

 online nákup na www.lekarna.cz, www.slevomat.cz,

 benefity Cafeterie v kategorii „Zdraví“, „Kultura“, „Rozvoj & vzdělání“ a „Sport“,

 očkování.

Hodnota nepeněžních darů může být osvobozena max. do výše 2 000 Kč na straně zaměstnance, na straně zaměstnavatele se vždy jedná o nedaňový náklad. Do limitu 2 000 Kč patří nepeněžní dary:

 při životních výročích 50 let a každých dalších 5 let věku,

 při prvním odchodu do starobního nebo plného invalidního důchodu,

 při pracovních výročích 20 let a každých dalších 5 let trvání pracovního či služebního poměru,

 za mimořádnou aktivitu ve prospěch zaměstnavatele při poskytnutí osobní pomoci při požáru, živelné události a při jiných mimořádných případech a za aktivitu humanitárního a sociálního charakteru a péči o zaměstnance a jejich rodinné příslušníky.

Dalšími nepeněžními dary, které však nespadají do limitu 2 000 Kč pro osvobození, ale zaměstnancům společnosti Amcor Flexibles Nový Bydžov mohou být poskytnuty, jsou:

 poukázka do restaurace,

 sodexo poukázky: Gurman Pass, Wellness Pass, Dárkový Pass, Zážitkový Pass, Gastro Pass,

 benefity Cafeterie v kategorii „Zážitky“.

Při poskytování služebních vozidel musí být uživatelem zaměstnanec společnosti, jehož pracovní povinnosti přepokládají užívání motorového vozidla, má řidičské oprávnění a absolvoval školení odborné způsobilosti řidičů. Služební vozidlo může být klasifikováno jako:

 referentské vozidlo, které je využíváno výhradně pro pracovní účely a není permanentně přidělené jednomu zaměstnanci, na konci služební cesty či stanovené práce musí být zaparkováno na přesně určeném místě u společnosti,

 užitkové referentské vozidlo, které je definováno podobně jako referentské vozidlo, ale slouží především pro technické účely,

 manažerské vozidlo, které je využíváno pro služební a soukromé účely.

Poskytování služebních vozidel je ve společnosti nabízeno pouze pracovníkům na společnost také hradí manažerům příspěvek na ujeté soukromé kilometry až do výše 2 000 km měsíčně.

Administrativním pracovníkům je po domluvě také nabízena možnost pružného rozvržení pracovní doby. Jedná se o pozice, u nichž pružná pracovní doba neovlivní plynulost chodu výroby.