• No results found

Zaměstnanecké výhody v České republice

Z hlediska odměňování zaměstnanců hrají zaměstnanecké výhody důležitou roli, čehož si jsou dobře vědomi i zaměstnavatelé v České republice. To dokazuje fakt, že v posledních letech docházelo k neustálému růstu nabídky zaměstnaneckých výhod a tento trend i nadále pokračuje. Zatímco donedávna bylo poskytování benefitů pouze výsadou velkých firem, v současné době nabízí škálu rozličných zaměstnaneckých výhod už i řada malých a středních podniků. Podstatný vliv na rostoucí nabídku zaměstnaneckých výhod má rovněž rekordně nízká nezaměstnanost. Nemění se pouze počet nabízených výhod, ale také jejich oblíbenost. Na rozdíl od předešlých let poskytují zaměstnavatelé více benefitů zaměřených na zájmy a dlouhodobý rozvoj zaměstnanců oproti dosavadním jednorázovým hmotným výhodám. Pro znázornění současné situace týkající se nabídky a trendů poskytování zaměstnaneckých výhod v České republice budou použity výsledky z posledních studií realizovaných společnostmi TREXIMA a NN pojišťovnou a penzijní společností ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy ČR.

Společnost TREXIMA provedla dotazníkové šetření pod názvem BENEFITY v období 17.

8. – 30. 9. 2016. Informace byly získány na základě náhodného výběru od 1 013 ekonomických subjektů (TREXIMA, 2016b). NN pojišťovna a penzijní společnost ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy ČR realizují pravidelné anketní výzkumy týkající se zaměstnaneckých benefitů. Sběru dat se v období 30. 6. – 30. 7. 2015 zúčastnilo 110 společností z České republiky (NN pojišťovna, 2015).

Jak vyplývá z výzkumu NN pojišťovny (2015), zlepšující se ekonomická situace společností se projevuje nejen ve zvyšování mezd a v náboru nových pracovníku, ale má také pozitivní dopad na množství nabízených benefitů. Ekonomická situace ovlivňuje

především poskytování služebního automobilu, jednorázových darů a příspěvku na penzijní a životní pojištění. Zlepšení situace oproti předešlému roku konstatovalo 39 % ze všech dotázaných společností.

Výsledky obou studií se shodují, že se většina firem věnuje oblasti zaměstnaneckých benefitů a poskytuje svým zaměstnancům alespoň jeden benefit. V průměru nabízí společnosti svým zaměstnancům 8 až 12 různých benefitů, ale stále platí, že ve firmách s více než 250 zaměstnanci jsou zastoupeny ve větší míře.

4.6.1 Nejčastěji poskytované benefity

Dle studie NN pojišťovny (2015), společnosti v České republice dlouhodobě nejvíce poskytují mobilní telefon (88 % firem) a příspěvek na vzdělávání (83 % firem), které však ve většině firem mohou využívat jen vybraní zaměstnanci. Vzdělání je zároveň nejdynamičtěji rostoucí výhodou. Mezi velmi oblíbené benefity patří rovněž příspěvky na penzijní a životní pojištění, u nichž se i nadále vlivem zlepšující se ekonomické situace u řady společností očekává růst. Naopak méně častými benefity jsou flexi poukázky, příspěvek na cestování do zaměstnání a příspěvek na dovolenou. Obr. 7 znázorňuje žebříček benefitů podle četnosti jejich využívání.

Obr. 7: Žebříček nejčastěji poskytovaných benefitů Zdroj: Vlastní zpracování dle NN pojišťovny (2015)

Z výše uvedeného žebříčku je zřejmé, že některé benefity mohou být u daného zaměstnavatele nabízeny pouze selektivně vybraným zaměstnancům. Proto se společnost TREXIMA v rámci svého šetření zabývala i situací, ve které mají nárok na benefit všichni zaměstnanci. Obr. 8 znázorňuje odlišnost v četnosti využívání zaměstnaneckých výhod za předpokladu, že jsou jednotlivé benefity poskytovány plošně, tj. všem zaměstnancům.

14% Firemní mobilní tarif pro členy rodiny 13. plat

Obr. 8: Žebříček nejčastěji poskytovaných benefitů všem zaměstnancům Zdroj: Vlastní zpracování dle TREXIMY (2016b)

V rámci plošného poskytování benefitů je jednoznačně neoblíbenější výhodou příspěvek na stravování, který poskytuje více jak 80 % z dotazovaných firem. Průměrně činí výše příspěvku na jedno jídlo 45 Kč. Na druhé straně žebříčku se nachází benefit v podobě poskytování služebního vozidla, u něhož je znatelný rozdíl v oblíbenosti u selektivního a plošného poskytování (TREXIMA, 2016b).

4.6.2 Nejžádanější benefity

Žebříčky nejčastěji poskytovaných zaměstnaneckých benefitů byly znázorněny výše, ale jsou tyto výhody žádoucí samotnými zaměstnanci? Pracovní portál Profesia.cz ve spolupráci s personální agenturou Advantage Consulting provedl dotazníkové šetření, ve kterém měli respondenti seřadit 15 benefitů, podle toho, jak dané výhody oceňují.

4,70%

0,00% 20,00% 40,00% 60,00% 80,00% 100,00%

Služební vozidlo pro soukromé účely Náhrada mzdy za první 3 dny DPN Práce z domova (home office) Příspěvek / zajištění dopravy do zaměstnání Příspěvek na dovolenou Výrobky a služby se slevou nebo zdarma Občerstvení na pracovišti Příspěvek na penzijní / životní pojištění Příspěvek na vzdělání Příspěvek při významných událostech Dovolená nad rámec zákona Náhrada mzdy při překážkách v práci Příspěvek na stravování

Podíl zaměstnavatelů poskytujících benefit PLOŠNĚ

Tab. 9: Nejžádanější benefity v České republice v roce 2015

Práce z domova (home office) 6 %

Služební vozidlo 4 %

Zdroj: Vlastní zpracování dle Profesia.cz (2015)

Výsledky studie znázorněné v Tab. 9 ukázaly, že nejzajímavějším benefitem pro české zaměstnance je pružná pracovní doba následovaná finančními bonusy a vzdělávacími kurzy. Naopak v případě půjček dávají zaměstnanci před svými zaměstnavateli raději přednost bankám. Zaměstnanecké výhody jako je např. občerstvení na pracovišti, poskytování mobilního telefonu či příspěvek na penzijní připojištění berou zaměstnanci jako samozřejmost a v dotazníkovém šetření mu nepřikládají velkou váhu (Profesia.cz, 2015).