• No results found

Neurologiska mottagningen i Huddinge

In document Organisationskultur i fusion (Page 34-40)

4.6 Intervju med personalen på de olika avdelningarna

4.6.2 Neurologiska mottagningen i Huddinge

Huddinge sjukhus ser ut som en stor och grå byggnad, det är svårt att skapa sig en överblick med en gång, flera hus och olika ingångar. Neurologiska mottagningen finns långt in i sjukhusbyggnaden.

Mottagningen ger ett varmt och harmoniskt intryck. Mottagningsrummet har väldigt varma färger på både väggar och golv, huvudfärgen är grön. Mitt i rummet står ett stort akvarium med flera färgglada fiskar. Samt tavlor hänger på väggarna med enkla trämöbler.

Respondent 1

Arbetsrutiner och motivation

Respondenten har inte fått några nya arbetsrutiner efter sammanslagningen. Personen ifråga tycker att det finns utrymme för självständigt tänkande och beslutfattande och denne styr sina

egna beslut. Vidare berättar respondenten att denne får uppmuntran från bl.a. chefssjuksköterskan och även på sina utvecklingssamtal. Likaså finns löpande diskussioner där positiv kritik tas upp. Respondenten känner sig lika motiverad nu som då i sitt arbete.

Möten, kommunikation och relationer

Kommunikationen med klinikchefen har förändrats och det på grund av att man nu har en klinikchef och tidigare hade man två, en på varje geografisk arbetsplats. Detta gör att nuvarande klinikchef inte är lika tillgänglig. Kontakten med kollegor och patienter har inte förändrats någonting, relationerna har alltid varit bra. Förbindelsen med mottagningen i Solna är liten, ganska åtskilt, men respondenten påpekar att om man vill så har man kommunikation dessutom tycker respondenten att mötena inte har förändrats.

Arbetsmiljö och stämning

Respondenten menar att stämningen är bra på mottagningen och att denna alltid har trivts, både före och efter sammanslagningen. När det gäller attityder har inte de heller förändrats.

Förvärvet har respondenten upplevt bra förutom att det fanns en ”rädsla”. Rädslan baserades på en flytt till mottagningen i Solna. Det var tal om att man skulle slå ihop de båda mottagningarna till en, mottagningen i Huddinge skulle ha flyttats till mottagningen i Solna. Respondenten menar att denne skulle ha för lång resväg och det skulle vara omöjligt för personen ifråga att resa så långt. Respondentens familjeförhållanden skulle helt enkelt inte passa in i denna långa resväg. Skulle denna flytt ha gått igenom så var det stor chans att respondenten skulle säga upp sig fastän denna inte vill.

Fysiska objekt

Man byggde om mottagningen men denna ombyggnad har ingenting med sammanslagningen att göra.

Respondent 2

Arbetsrutiner och motivation

Respondenten menar att det ges utrymme för självständigt tänkande och beslutsfattande men det är en liten skillnad sen tidigare. Däremot menar respondenten att efter sammanslagningen så är det mera styrning från ledningen av hur man ska utföra sitt arbete. Respondenten tror att det kan bero på att det är olika kulturer i Solna och Huddinge. Personen menar att det är mer

formellt och hierarkiskt i Solna och att titeln spelar roll medan i Huddinge så arbetar man mer nära varandra oberoende titel.

Personen ifråga har alltid fått uppmuntran och positiv feedback och det får respondenten bl.a. från chefssjuksköterskan och specialistläkarna. Dessutom har respondenten alltid känt sig motiverad i sitt arbete, men som med allt så går det ibland upp och ner.

Möten, kommunikation och relationer

Förhållandet med chefer, kollegor och patienter har inte förändrats. Istället tycker respondenten att klinikmötena har ändrats. Tidigare hade man dessa möten mer tätare och det har lett till att man idag inte får tillgång till lika mycket information som förr. Vidare tycker respondenten att man diskuterade mer på mötena tidigare, nu så får man i princip bara information.

Respondenten anser att det inte finns en naturlig kommunikation med mottagningen i Solna, man tar bara kontakt när man behöver det. Likaså träffas man väldigt sällan, bara på de gemensamma mötena som inte är så ofta.

Arbetsmiljö och stämning

Det är inget problem med stämningen på mottagningen och attityderna har heller inte förändrats. Respondenten påpekar att man tidigare arbetat närmare varandra, mera som team. Man har så även idag, men mottagningen i Solna har påverkat och det har lett till att det idag är lite mer hierarkiskt. Respondenten tycker att Universitetssjukhuset i Solna ligger bakåt i tiden, det är mera skillnader där och det är man inte van vid på Huddinge.

Fusionen gav respondenten en osäkerhet, för denne kände sig hotat på grund av att mottagningen i Huddinge kanske skulle flytta till Solna. Denna osäkerhet kunde påverka stämningen på mottagningen. Likaså hade respondenten funderingar som ”Går det verkligen att slå ihop två kliniker”. Respondenten påpekar att i Göteborg så gick det inte. Men personen ifråga tyckte att det inte var någon idé att lägga ner energi på det när man ändå inte kunde påverka. Respondenten kände: den dagen den sorgen. Avslutningsvis säger respondenten: ”man vet vad man har, men man vet inte vad man får”.

Fysiska objekt Inget har ändrats

Respondent 3

Arbetsrutiner och motivation

Arbetsrutinerna har inte ändrats för respondenten då denna får fritt bestämma och arbeta självständigt. Likaså får respondenten väldigt mycket beröm, speciellt från läkarna. Respondenten påpekar att läkarna tycker att hon vet vad som skall göras, därutav berömmet.

Respondenten känner sig väldigt motiverad med sitt arbete för denne tycker att den har ett intressant jobb. Men om respondenten skulle tvingas att flytta till Solna skulle personen ifråga inte känna sig så motiverad.

Möten, kommunikation och relationer

Respondenten berättar att denna inte har kommunikation alls med nuvarande klinikchefen. Med den tidigare chefen hade respondenten en väldigt bra kontakt. Förhållandet med kollegor och patienter har inte ändrats. Det finns nästan ingen kontakt alls med mottagningen i Solna, bara om respondenten måste beställa något eller om man måste till exempel faxa en journal, detta händer inte ofta. Med detta menar respondenten att man inte har en aning om vad som händer på den andra mottagningen.

Det är svårt för respondenten att svara om APT och avdelningsmötena har ändrats för denna hinner inte alltid vara med, någon måste ta hand om patienterna.

Arbetsmiljö och stämning

Stämningen är nu bra men tidigare var den väldigt turbulent på grund av den möjliga flytten till Solna, många på mottagningen var oroliga för ingen ville dit. Den stora anledningen var att det är mer familjärt på Huddinge, alla är som en stor familj. Man kramar varandra och man får visa sina emotionella känslor. Likaså påpekar respondenten att titeln inte spelar någon roll på Huddinge, alla är tillsammans och äter tillsammans oavsett yrke. Respondenten menar att så är det inte i Solna. Där spelar titeln en stor roll och man äter inte tillsammans. Under denna turbulenta period så mådde respondenten dåligt för denna var så orolig att vara tvungen att åka så långt för att komma till en sämre arbetsmiljö. Flytten skedde aldrig eftersom att det skulle bli för dyrt.

Respondenten tycker att attityderna har förändrats när det gäller klinikchefen, när chefen kommer till mottagningen i Huddinge hälsar han inte, han tittar inte ens på de anställda.

Respondenten får intrycket att chefen inte bryr sig om dem på Huddinge. Den tidigare klinikchefen var raka motsatsen.

Respondenten är inte glad över sammanslagningen för tydligen fungerar det sämre i Solna och det har även folk därifrån påstått. Respondenten tog upp ett exempel där de anställda skulle skriva ett brev om vad de tyckte och kände angående sammanslagningen. Dessa tankar skulle sedan till klinikchefen. Idag så har inga åtgärder skett. Respondenten själv anser att det fungerar bättre i Huddinge.

Fysiska föremål

Det har skett en ombyggnad på mottagningen i Huddinge men denna ombyggnad har ingenting med sammanslagningen att göra. Efter ombyggnaden så bjöd man in personalen från mottagningen i Solna. Meningen var att man skulle lära känna varandra och se hur det ser ut. Solna skulle bjuda tillbaka Huddinge, men respondenten påpekar att man än idag väntar på denna inbjudan.

5. Analys

I detta kapitel appliceras och analyseras resultatet som erhållits från intervjuerna på Scheins modell om organisationskultur.

5.1 Schein

Som vi beskrev i kapitel tre så har vi valt att utgå från Edgar Scheins definition på organisationskultur. Vi nämner definition igen:

”Organisationskultur är ett mönster av grundläggande antaganden – uppfunnet, upptäckt eller utvecklat av en viss grupp efter hand som den lär sig bemästra sina problem med extern anpassning och intern integration – som har fungerat tillräckligt bra för att bli betraktat som giltigt, och som därför lärs ut till nya medlemmar som det riktiga sättet att uppfatta, tänka och känna om dessa problem”66

Likaså har vi tittat på Scheins tre kulturella nivåer, dessa var: Artefakter, Tro och värderingar samt underliggande antaganden.67

Kort handlade artefakter om allt det man kan se, höra och känna i en organisation. Det kan både vara fysiska och immateriella föremål t.ex. utformning, språk, beteende, myter och ceremonier. På samma sätt struktur, rutiner och arbetssätt. Vidare handlar tro och värderingar om människornas bedömningar och tankar i organisationen. Dessa måste vara likformiga med dem underliggande antaganden för att det skall kunna bli en gemensam organisationskultur. Den sista nivån, underliggande antagandens handlar om hur vi uppfattar, tänker och känner. Detta är kärnan i en organisationskultur. 68

För att vi skall kunna förstå organisationskulturen på kliniken så måste vi först och främst titta på artefakterna, via dem kommer respondenternas värderingar och antaganden fram. Är respondenternas värderingar och antaganden gemensamma på mottagningarna? Eller råder det olika på varsitt håll? För att det skall vara en enhetlig kultur på kliniken så menar Schein att värderingarna och antagandena måste vara likadana på båda mottagningarna.

66 Schein E 2004 s 147

67Ibd 68Ibd

För att få ett så nyanserat svar som möjligt som täcker Scheins definition på organisationskultur, delade vi upp våra frågor till respondenterna i fyra punkter. Första punkten handlade om arbetsrutiner och motivation. Andra punkten inkluderade frågor om möten, kommunikation och relationer. Arbetsmiljö och stämning var den tredje punkten och fysiska objekt var den sista punkten.

In document Organisationskultur i fusion (Page 34-40)

Related documents