• No results found

I NNEBÄR DE RYSKA MYNDIGHETERNA OCH BYRÅKRATIN I LANDET NÅGRA PROBLEM ?

5. ANALYS

5.3 I NNEBÄR DE RYSKA MYNDIGHETERNA OCH BYRÅKRATIN I LANDET NÅGRA PROBLEM ?

De ryska myndigheterna är enligt Terterov red. (2005), Robertson (2000) samt U.S. Department of State (2005) orsaken till många problem och besvär för företag. De skriver att mutor och korruption tillhör vardag i Ryssland, vilket delvis beror på den låga lönenivån i landet. De undersökta företagen upplever att mutor minskar allt mer i affärssammanhang men att det fortfarande förekommer i kontakt med myndigheter. Det här stämmer överens med det Exportrådet (2005a) skriver om att det ryska affärsklimatet förändras relativt snabbt då allt fler inser att spelregler måste ändras så att det blir lönsamt att vara ärlig i affärer.

Tullen anses av båda företagen vara det största problemet med Ryssland. Företagen upplever att tullmyndigheten tillämpar tullagen godtyckligt, att tulltaxor ändras konstant och att mutor såväl

23

ANALYS

som hot är att förväntas vid kontakt med myndigheten. Denna bild stämmer väl överens med det som Exportrådet (2005a,b), U.S. Department of State (2005) och Terterov red. (2005) har skrivit om det bristande tullsystemet. Att handskas med tullen är ingenting ett företag ska göra på egen hand utan bör enligt Exportrådet (2005a) använda sig av expertis för detta. Företag 2 försökte till en början att klara förtullningen på egen hand men insåg snart att det inte var möjligt. Företag 1 tog redan från början legal hjälp och försökte inte klara det på egen hand då det i sådana fall skulle behövas en heltidsanställd som endast sysslade med import. Idag tar båda företagen i enlighet med Exportrådets rekommendation hjälp av advokater och importpartners. Sveriges ambassad i Moskva skriver om Gröna korridoren som ska underlätta förtullning av varor.

Undersökningen visar att detta inte har fungerat eftersom ingen vet hur den elektroniska överföringen av dokument ska genomföras. Trots att företagen använder sig av hjälp från utomstående menar respondenterna att förfarandet med tullen inte är helt problemfritt, de drabbas ändå av tullmyndighetens ständiga regelförändringar, köer samt detaljerade procedurer.

Undersökningen har visat att myndigheterna i Ryssland överlag är mycket mödosamma.

Handläggningen på ärenden hos myndigheter kan dra ut mycket på tiden. Myndigheter kräver även mycket information från företagen och det finns detaljerade regler för hur dokument ska se ut och vad de ska innehålla. Till skattemyndigheten ska flera detaljerade rapporter in varje år och det är mycket viktigt att de lämnas in i tid. Dessutom ska många dokument lämnas in personligen. Registreringen av ett företag är något som framställs som en mycket svår och krånglig process och därför råder Exportrådet (2005) att företag ska anlita professionell hjälp.

Den genomförda undersökningen visar dock att båda företagen tyckte registreringsförloppet var en relativt okomplicerad men tidskrävande procedur. Registreringsprocessen har dock underlättats för fallföretagen då de tog hjälp av legal expertis i form av advokatbyråer och konsulter. Finanschefen i Företag 2 menar att om man lyckas komma igenom byråkratin och har alla de rätta dokumenten med rätt innehåll ska förfarandet gå relativt enkelt.

Enligt författarna av uppsatsen är det ingen överdrift att påstå att de ryska myndigheterna innebär stora problem och orsakar en hel del svårigheter för de undersökta företagen. Problem med tullen visade sig vara det största problemet för de undersökta företagen och trots att båda använde hjälp till detta kunde inte alla problem undvikas. Fortfarande förekommer försenade leveranser och detaljerade bestämmelser som företagen är tvungna att följa. Författarna anser att problemen med

tullen är något som borde uppmärksammas än mer i litteratur och i media då utländska företag ofta är beroende av att på ett smidigt sätt importera sina varor. Att ha en importpartner är en kortsiktig lösning på problemet och i ett längre perspektiv måste andra lösningar hittas. Ett litet företag som har begränsade finansiella resurser till att anlita konsulter kan därför vara tvungna att klara av förtullning på egen hand, något som samtliga respondenter menar är en omöjlighet.

Rapporteringen till myndigheter är mycket komplicerad och detaljerad och att ha legal expertis är något som krävs för att förfaranden ska gå någorlunda smidigt till. Den utökade administrationen skapar mest problem i och med att tid och resurser måste avsättas till detta. Så länge alla papper fylls i och lämnas in enligt anvisningar från myndigheterna skapar administrationen inga ytterligare problem. Författarna tror att den långa handläggningstiden hos myndigheter delvis beror på att alla beslut ska fattas högst upp i organisationen.

Mutor är ett fenomen som enligt respondenterna har minskat i affärssammanhang, men som fortfarande förekommer. I likhet med Terterov red. (2005) anser författarna av uppsatsen att så länge lönenivån inte ökar för gemene man i Ryssland kommer problemet med mutor att kvarstå.

Då mutor har satts i system i landet och då vanor är svåra att bryta är det här ett problem som inte står i begrepp att lösas över en natt. Författarna förmodar att än fler västerländska företag kommer att lockas till den växande ryska marknaden framöver och att det är rimligt att anta att lönenivån på sikt ökar. Detta kan i sin tur leda till att tendensen till mutor såväl som korruption får en mindre roll på marknaden. Författarna tror även att ju mer västerländskt affärsklimatet blir desto mer oacceptabelt blir det att kräva mutor.

5.4 Uppfattningar om den ryska marknaden

Föreställningen om Ryssland är beroende av vilken källa som används. I likhet med Westin och Lundberg (2003-09-23) menar båda de undersökta företagen att föreställningen om Ryssland i svensk media är kraftigt snedvriden och R1 menar att media mest fokuserar på problem och misär då detta är något som säljer. Enligt Hedlund (2005-04-21) är Ryssland fortfarande ett mycket korrumperat land som inte heller har en genuin ekonomisk tillväxt. Tillväxten är enligt denne endast ett resultat av de stigande oljepriserna. En av de största anledningarna till att de undersökta företagen valde att expandera till Ryssland var dock just landets ekonomiska tillväxt. R4 menar att den svarta ekonomin kan vara lika stor som den vita och att tillväxten därför kan vara än större

25

ANALYS

än vad som syns. R3 påstår också att den svarta ekonomin är stor i landet och att endast tio procent av ryska företag bedriver verksamhet offentligt. Med bakgrund av undersökningen tror författarna att Ryssland är en växande marknad och att potentialen för utländska investerare är stor. Eftersom de undersökta företagen upplever en stor efterfrågan på sina produkter tyder det på att ekonomin är på framfart. Att en stor del av ekonomin kan vara svart påstår inte författarna vara något positivt, men det kan förklara den delade bilden om tillväxten.

Westin och Lundberg reflekterar över att det är lätt att hitta brister i det ryska systemet och att detta är naturligt med tanke på de reformer det ryska systemet genomgår. De menar dock att det även finns många positiva tecken som inte uppmärksammas. Hedlund (2005-04-21) å andra sidan skriver att de reformer som genomförts i landet till stor del endast är ett spel för gallerierna och att verkligheten speglar ett land där makten och pengarna av tradition går före rätten och moralen.

R1 säger i likhet med Westin och Lundberg att vissa problem existerar men att dessa har blivit mindre till omfattningen sedan flera reformer har genomförts. R4 menar att Moskva har kommit mycket långt på vägen mot ett västsamhälle men att de har i beaktande att Ryssland är ett utvecklingsland.

Författarna av uppsatsen förmodar utifrån litteratur och undersökning att framtida reformer kommer att bilda den ryska marknadsekonomin. Samhället rör sig hela tiden mot ett västerländskt sådant och idag tycks problem med annorlunda kultur, misär, statens kontroll, korruption och även mutor vara mindre till omfattningen. Ändå kvarstår mycket av Rysslands dåliga rykte vilket enligt författarna kan bero på att rykten ofta är svåra att bli av med. Det krävs stora ansträngningar för att vinna förtroende hos dem som ännu är kritiska, speciellt när dessa fortfarande kan hitta fakta för att ge stöd åt sin rådande uppfattning. Författarna anser vidare att mycket av det som skrivs om Ryssland är vinklat åt ett negativt håll även om positiva aspekter hos vissa källor uttrycks. De undersökta företagen uttrycker dock både positiva och negativa uppfattningar men är övervägande positiva till det ryska affärsklimatet. De anser att Ryssland är en marknad värd att satsa på trots problemen som förknippas med landet.

6 SLUTSATSER

Kulturella skillnader:

• Språkliga begränsningar är inget större problem hos de undersökta företagen.

• Den största utmaningen är att införliva ett mer svenskt tankesätt hos den ryska personalen.

Ett typiskt svensk ledarskap fungerar inte i Ryssland.

Redovisningsreglering:

• Skillnader mellan RAS och IAS/IFRS innebär resurs- och tidskrävande åtgärder.

• Undersökningen ger inte stöd åt att RAS ger en missvisande bild av företagets ställning.

• Många och snabba lagförändringar inom redovisningsområdet gör det svårt att hålla sig uppdaterad.

Myndigheter och byråkrati:

• Mutor förekommer allt mindre i affärssammanhang men lever fortfarande kvar, främst hos tjänstemän vid myndigheterna.

• Byråkrati orsakar mycket merarbete och tar mycket tid i anspråk.

• Tullen är det största problemet med landet. Godtyckliga tillämpningar av lagen och mutor gör det svårt att förtulla varor.

• Skattemyndigheten har inte inneburit några direkta problem för företagen då de följer de lagar och regler som krävs. Den har dock orsakat merarbete.

Uppfattningar om den ryska marknaden:

• Företagen hade en övervägande positiv bild av Ryssland, men medger samtidigt att problem existerar.

27

SLUTSATSER

• Litteraturens bild av landet är snedvriden och överdriver de negativa aspekter som finns av den ryska marknaden.

Related documents