• No results found

3.2 E MPIRI

3.2.1 NordicFeel

NordicFeel ingår i koncernen Nordic E-Commerce Group, där även NordicInk ingår. Företaget grundades år 2006 och säljer parfym, hud- och hårvårdsprodukter till privatpersoner. Lagret är beläget i Växjö tillsammans med NordicInk. (Aspengren, VD, 2013-04-04)

3.2.1.1 Inköpsprocess Fastställa specifikation

NordicFeel köper in märkesprodukter från leverantörernas färdigvarulager vilket innebär att de har begränsade möjligheter att utfärda produktspecifikationer. En specifikation som företaget utfärdar till sina leverantörer är att vissa produkter ska märkas med svensk innehållsförteckning. Dessutom ska produkterna alltid levereras på EUR-pallar. NordicFeel har en tydlig lågprisprofil vilket innebär att deras leverantörer måste hålla ett lågt pris på produkterna. I Sverige är priserna på parfym, hud- och hårvårdsprodukter höga vilket har lett till att företaget söker leverantörer i framförallt Europa och USA. Där är konkurrensen hårdare och utbudet av leverantörer större vilket leder till lägre priser. Dock ökar detta betydelsen av att säkerställa att produkterna de köper in är äkta. (Aspengren, VD, 2013-05-15)

Fastställa specifikation Val av leverantör Kontrakt-skrivning Order-läggning Leverans-bevakning Uppföljning

Val av leverantör

Vid val av leverantörer utgår NordicFeel från varumärken som är trendiga på marknaden för tillfället. Inköparna använder sig av mässor för att träffa både nya och befintliga leverantörer samt ta del av deras utbud. Fördelen att arbeta med kända varumärken är att de alltid har samma egenskaper och kvalitet. Därmed blir priset den avgörande faktorn när leverantörsvalet ska ske. Dock är det viktigt att leverantören är pålitlig avseende leveranserna. Leverantörer som har sena eller inkompletta leveranser kan uteslutas. Idag har företaget cirka 30 leverantörer. (Aspengren, VD, 2013-05-15)

Kontraktskrivning

NordicFeel skriver inga långsiktiga kontrakt med sina leverantörer. Aspengren (VD, 2013-05-15) menar att det inte behövs då de har flera leverantörer och om någon höjer priset finns alltid en annan leverantör. Dock tillämpas köpeavtal vid varje inköp, som innehåller kvantitet, pris och leveransvillkor.

Orderläggning

NordicFeels affärssystem meddelar inköpspersonalen när lagersaldot är lågt. Produkter som tar slut på lagret försvinner även från företagets hemsida och går då inte att beställa förrän NordicFeel fått in produkten åter. När företaget och leverantören kommit överens

Fastställa specifikation Val av leverantör Kontrakt-skrivning Order-läggning Leverans-bevakning Uppföljning Fastställa specifikation Val av leverantör Kontrakt-skrivning Order-läggning Leverans-bevakning Uppföljning Fastställa specifikation Val av leverantör Kontrakt-skrivning Order-läggning Leverans-bevakning Uppföljning

inköp per vecka hos olika leverantörer. Leveranserna anländer normalt inom en vecka från att beställning lagts. Viktigt är att inköparen tydliggör kvantiteten för att undvika missförstånd. Exempelvis kan en order på 50 kartonger misstolkas som 50 enskilda artiklar. NordicFeel kan då åtgärda problemet genom att skicka tillbaka det som inte beställts eller om möjligt ta emot hela leveransen. (Aspengren, VD, 2013-05-15)

Leveransbevakning

Om NordicFeel inväntar leverans från en leverantör som haft leveransförseningar tidigare förekommer det att företaget kontaktar leverantören för att kontrollera var ordern befinner sig. Det förekommer även att leverantörerna kontaktar NordicFeel då leveransstörningar uppstår. Vanligtvis aviserar leverantörerna, men NordicFeel upplever inte att aviseringen är nödvändig, då personal som kan ta emot godset alltid finns på plats. (Aspengren, VD, 2013-05-15)

Uppföljning

Företaget utför ingen leverantörsuppföljning, men Aspengren (VD, 2013-05-15) anser att de ändå har vetskap över leverantörernas prestationer. Vid godsmottagningen kontrolleras att kartongerna och produkterna inte skadats under transporten. Sedan genomförs en mer utförlig kontroll av innehållet, för att stämma av att kvantiteten är korrekt. Vid avvikelser kontaktas ansvarig inköpare som sedan kontaktar leverantören. (Aspengren, VD, 2013-05-15) Fastställa specifikation Val av leverantör Kontrakt-skrivning Order-läggning Leverans-bevakning Uppföljning Fastställa specifikation Val av leverantör Kontrakt-skrivning Order-läggning Leverans-bevakning Uppföljning

3.2.1.2 Lagerhantering Mottagning

När godset anländer till NordicFeel tas det emot av personal som arbetar för ICA eller Coop. Matvarukedjorna har matvarulager på samma plan som NordicFeels inleverans sker på. De kvitterar godset eftersom godsmottagningen är belägen på samma nivå som deras lager, medan NordicFeel har lagret på ett annat plan. Innan godset kvitteras utförs en överblickskontroll. (Aspengren, VD, 2013-05-03)

NordicFeels produkter köps in i mindre volymer, vilket medför mindre hanteringsarbete vid mottagningen. Beroende på vilken leverantör som levererar kan pallarna se olika ut, dock är EUR-pallar vanligast. Efter att godset har mottagits transporteras pallarna på ett transportband till NordicFeels lager. På lagret utförs en kvantitetskontroll av inleveransen gentemot följesedeln. (Aspengren, VD, 2013-05-03)

Inläggning

Aspengren (VD, 2013-04-04) berättar att NordicFeel inte har en definierad inleveransyta, vilket försvårar inläggningen. NordicFeels leveranser kräver inget sorteringsarbete då godset är indelat efter varumärke. Registrering i affärssystemet kan utföras genom olika metoder. Antingen registreras hela leveransen i affärssystemet, innehållandes olika varumärken eller registreras varje varumärke för sig. Fördel med att registrera hela inleveransen är att administrativt arbete reduceras. Dock ökar risken för att en del av produkterna blir kvar på pallen och inte packas upp. När varorna registrerats ska de förflyttas till bestämd plockplats eller buffertzon enligt systemet. På

Mottagning Inläggning Plock Paketering

grund av tidsbrist förekommer det att pallar och kartonger istället för att flyttas till tillförordnad plats blir ståendes i gångarna där plock sker.

NordicFeels plockplatser består av två hyllplan med produkterna uppackade utefter varumärke. Buffertplats finns ett hyllplan ovanför samt nedanför plockplatsen. Då deras produkter är små och måste vara lättillgängliga anses det som en bra lösning. Om även buffertplatserna är fulla finns det möjlighet att placera produkterna på högre hyllplan som normalt står tomma. (Aspengren, VD, 2013-04-04)

Plock

Beställningarna från kund till NordicFeel kommer in via deras hemsida. Företaget har som policy att inledningsvis slutföra föregående dags beställningar. Plockpersonalen inleder med att skriva ut fakturor och en medföljande plocklista. Affärssystemet sorterar plocklistan enligt plockeffektivitet, vilket innebär en optimerad rutt för plockarna. Plockarens utrustning består av en plockvagn och ett packbord. När plockning utförs har plockaren med sig en plockvagn för att plocka samtliga utskrivna order samtidigt. När både plock- och buffertlagret är slut tvingas plockaren leta i pallarna och kartongerna som står i gångarna för att hitta rätt produkt. (Samuelsson, Lagerpersonal, 2013-05-03)

När alla order är plockade återvänder plockaren med vagnen till ett packbord. Där skannas först fakturan och informationen från fakturan överförs till affärssystemet. Produkter tillhörandes faktura skannas därefter för att godkännas i systemet. Endast produkterna som fakturan anger godkänns. Det innebär att plockaren inte kan skicka fel produkt till kund. (Samuelsson, Lagerpersonal, 2013-05-03)

Paketering

När samtliga produkter som står på fakturan är skannade paketeras produkterna. NordicFeels produkter emballeras och paketeras sedan i kartong med lämplig storlek. Under tiden har en fraktsedel skrivits ut som plockaren fäster på paketet. Samtliga förpackningar placeras på pallar och förvaras på utleveranszonen tills avhämtning av transportören sker. Sista upphämtning av paketen sker halv fem på eftermiddagen. Krav för leveranser som ska skickas som postpaket får ej överstiga 20 kilogram eller en och halv meter. (Aspengren, VD, 2013-04-04)