• No results found

Noter till de finansiella rapporterna

Noter till de finansiella rapporterna

NOT 1 – REDOVISNINGSPRINCIPER KONCERNENS REDOVISNINGSPRINCIPER

Bolagets säte m.m.

Industrial and Financial Systems, IFS AB (publ) med organisa-tionsnummer 556122-0996 har sitt säte i Linköping, som också är bolagets huvudkontor. Bolagets adress är Teknikringen 5, 583 30 Linköping.

IFS är en ledande leverantör av komponentbaserade affärssystem utvecklade med öppna standarder och med en serviceorienterad arkitektur (SOA). Genom att erbjuda ett flexibelt affärssystem förbättrar IFS kundernas förmåga att fatta rätt beslut och mer effektivt styra verksamheten.

Överensstämmelse med normgivning och lag

Koncernredovisningen har upprättats i enlighet med Interna-tional Financial Reporting Standards (IFRS) utgivna av International Accounting Standards Board (IASB), samt tolkningsuttalanden från International Financial Reporting Interpretations Committee (IFRIC) såsom de har godkänts av EG-kommissionen för tillämpning inom EU. Vidare har Årsredovisningslagen (ÅRL) och av Rådet för finansiell rapportering utgiven rekommendation RFR 1.1, Komplette-rande redovisningsregler för koncerner, tillämpats.

Moderbolaget har upprättat årsredovisningen enligt ÅRL och av Rådet för finansiell rapportering utgiven rekommenda-tion RFR 2.1, Redovisning för juridiska personer.

Moderbolaget tillämpar samma redovisningsprinciper som koncernen utom i de fall som anges i avsnittet ”Moderbolagets redovisningsprinciper”. De avvikelser som förekommer mellan moderbolagets och koncernens principer beror på begräns-ningar i möjligheterna att tillämpa IFRS i moderbolaget till följd av ÅRL och Tryggandelagen samt i vissa fall av skatte-skäl.

Årsredovisningen och koncernredovisningen har godkänts för utfärdande av styrelsen den 20 februari 2009. Koncernens resultat- och balansräkning och moderbolagets resultat- och balansräkning blir föremål för fastställelse på bolagsstämman den 1 april 2009.

Funktionell valuta och rapporteringsvaluta

Funktionell valuta är valutan i de primära ekonomiska miljöer där de i koncernen ingående bolagen bedriver sin verksamhet.

De bolag som ingår i koncernen är moderbolag, dotterföretag, intresseföretag och joint ventures.

Moderbolagets funktionella valuta är svenska kronor som även utgör rapporteringsvalutan för moderbolaget och för koncernen. Det innebär att de finansiella rapporterna presente-ras i svenska kronor. Samtliga belopp, om inte annat anges, är avrundade till närmaste miljontal.

Bedömningar och uppskattningar i de finansiella rapporterna Att upprätta de finansiella rapporterna i enlighet med IFRS kräver att företagsledningen gör bedömningar och uppskatt-ningar samt gör antaganden som påverkar tillämpningen av redovisningsprinciperna och de redovisade beloppen av till-gångar, skulder, intäkter och kostnader. Det verkliga utfallet kan avvika från dessa uppskattningar och bedömningar.

Uppskattningar och antaganden ses över regelbundet. Änd-ringar av uppskattningar redovisas i den period ändringen görs om ändringen endast påverkat denna period, eller i den period ändringen görs och framtida perioder om ändringen påverkar både aktuell period och framtida perioder.

De bedömningar företagsledningen gjort av vid tillämp-ningen av IFRS som har en betydande inverkan på de finansi-ella rapporterna, samt gjorda uppskattningar som kan medföra väsentliga justeringar i påföljande års finansiella rapporter avser främst följande områden:

• intäktsredovisning,

• värdering av osäkra fordringar,

• värdering av goodwill och balanserade utgifter för utveck-lingsarbeten,

• värdering av uppskjutna skattefordringar,

• omstruktureringsåtgärder,

• värdering av konvertibla skuldebrev,

• avsättningar för pensioner, skatter samt rättstvister och ansvarsförbindelser.

Ändrade redovisningsprinciper

Fr.o.m. 2008 redovisas försäljnings- och marknadsföringskost-nader som en separat funktion i enlighet med IAS 1. Tidigare inkluderades dessa kostnader i licenskostnader. Licenskostna-derna innehåller nu enbart kostnader till partners och tredje-partsleverantörer. I enlighet med IAS 8 har tidigare perioder räknats om och nyckeltal justerats.

Om inte annat framgår nedan har de nedan angivna redo-visningsprinciperna för koncernen tillämpats konsekvent på samtliga perioder som presenteras i koncernens finansiella rapporter. Koncernens redovisningsprinciper har tillämpats konsekvent på rapportering och konsolidering av moderbolag, dotterföretag, intresseföretag och joint venture företag.

Nya standarder och rekommendationer samt tolkningar har publicerats och är obligatoriska fr.o.m. 2008. Följande nya standarder har tillämpats vid upprättandet av 2008 års finansi-ella rapporter:

• IFRIC 11, "IFRS 2 – Transaktioner med egna aktier, även koncerninterna" behandlar aktierelaterade transaktioner som innefattar egna aktier eller som inbegriper koncern-företag (exempelvis optioner avseende ett moderkoncern-företags aktier). IFRIC11 ger vägledning om huruvida dessa trans-aktioner ska redovisas som aktierelaterade ersättningar som regleras med eget-kapitalinstrument eller med kontanter i

N O T E R T I L L D E F I N A N S I E L L A R A P P O R T E R N A

de separata finansiella rapporterna för moderföretaget respektive andra berörda koncernföretag. Denna tolkning har ingen inverkan på koncernens finansiella rapporter.

• IFRIC 14 IAS 19 – The Limit on a Defined Benefit Asset Minimum Funding Requirement and their Interaction, tolkningsuttalandet behandlar hur krav på viss fondering samverkar med IAS 19 tak för en förmånsbestämd tillgång.

Uttalandet förväntas inte leda till någon effekt på koncer-nens räkenskaper.

Följande rekommendationer är inte tillämpliga för koncernen;

IFRIC 12 Servicekoncessionsarrangemang samt IFRIC 13 Customer Loyalty Programmes.

Nya IFRS och tolkningar som ännu inte har börjat tillämpas Ett antal nya standarder, ändringar i standarder samt tolk-ningsuttalanden träder i kraft först fr.o.m. räkenskapsåret 2009 eller senare och har inte tillämpats i förtid av Koncernen.

• IFRS 8 ersätter IAS 14, ”Segmentrapportering” (gäller från 1 januari 2009), och anpassar segmentrapporteringen till kraven i USA-standarden SFAS 131, ”Disclosures about segments of an enterprise and related information”. Den nya standarden kräver att segmentinformationen

presenteras utifrån ledningens perspektiv, vilket innebär att den presenteras på det sätt som används i den interna rapporteringen. Detta kommer att leda till ett ökat antal rapporterade segment. Vidare kommer segmenten att rap-porteras på ett sätt som bättre överensstämmer med den interna rapportering som lämnas till den högste verkstäl-lande beslutsfattaren. Koncernen kommer att tillämpa IFRS 8 från den 1 januari 2009. Ytterligare segment kommer att presenteras i första kvartalsrapporten för 2009.

• IAS 23 (Ändring) ”Lånekostnader” (gäller från 1 januari 2009). Ändringen anger att aktivering måste ske av låne-kostnader som är direkt hänförliga till inköp, konstruktion eller produktion av tillgångar som tar en betydande tid i anspråk att färdigställa för avsedd användning eller försäljning. Förändringen påverkar inte koncernen då denna princip har tillämpats sedan lång tid tillbaka.

• IAS 1 (Reviderad), "Utformning av finansiella rapporter"

(gäller från 1 januari 2009). Ändringen innebär framförallt förändringar i uppställningsformer och benämning av de finansiella rapporterna. I rapporten över förändringar i eget kapital kommer endast transaktioner med aktieägare att redovisas. Koncernen kommer att tillämpa IAS 1 (Ändring) från och med den 1 januari 2009. Sannolikt kommer både separat resultaträkning och rapport över totalresultat att presenteras som räkning.

framåtriktat för transaktioner med minoritetsaktieägare från den 1 januari 2010.

• IFRS 3 (Reviderad), "Rörelseförvärv" (gäller från 1 juli 2009). Förändringen av standarden innebär exempelvis att minoritetsintresset i det förvärvade företaget kan antingen värderas till verkligt värde eller minoritetsaktieägarens proportionella andel av det förvärvade företagets nettotill-gångar och att alla trasaktionskostnader avseende förvärv kostnadsförs. Koncernen kommer att tillämpa IFRS 3 (Reviderad) framåtriktat för alla rörelseförvärv från den 1 januari 2010.

Följande rekommendationer förväntas inte ha någon väsentlig inverkan på koncernens finansiella rapporter; IFRIC 15,

"Agreements for construction of real estates", IFRS 2 (Ändring), "Aktierelaterade ersättningar, IAS 32 (Ändring),

"Finansiella instrument: Klassificering, IAS 1 (Ändring),

"Utformning av finansiella rapporter" – "Puttable financial instruments and obligations arising on liquidation", IAS 23 (Ändring), ”Lånekostnader”, IFRIC 16, "Hedges of a net investment in a foreign operation" samt IFRIC 17, ”Distribu-tions of non-cash assets to owners.

Det årliga ”Improvements to IFRS” innehåller förbättringar av ett antal IFRS som avser nödvändiga, men icke brådskande ändringar som inte omfattats av andra större projekt. Dessa har huvudsakligen ikraftträdande för räkenskapsår som påbör-jas 1 januari 2009 eller senare; tidigare tillämpning tillåten.

Sammantaget gäller att ändringarna i de IFRS som berör IFS inte alls eller i mycket begränsad omfattning kommer att påverka koncernens resultat eller finansiella ställning.

Segmentrapportering

Ett segment kan utgöras av geografiska områden som tillhan-dahåller produkter och tjänster inom en ekonomisk miljö som är utsatt för risker och möjligheter som skiljer sig från vad som gäller för andra ekonomiska miljöer. Ett segment kan också utgöras av en rörelsegren som är en grupp av tillgångar och verksamheter som tillhandahåller produkter eller är utsatta för risker och möjligheter eller skiljer sig från andra rörelsegrenar.

Koncernens primära segment är geografiska områden.

Koncernen redovisar ingen sekundär segmentrapportering då det endast finns en rörelsegren, som består av att tillhandahålla och implementera IFS Applications.

Klassificering m.m.

Anläggningstillgångar och långfristiga skulder i moderbolaget och koncernen består i allt väsentligt av belopp som förväntas återvinnas eller betalas efter mer än tolv månader räknat från

N O T E R T I L L D E F I N A N S I E L L A R A P P O R T E R N A

Koncernredovisningsprinciper

Dotterföretag

Dotterföretag är företag som står under ett bestämmande inflytande från moderbolaget. Bestämmande inflytande innebär direkt eller indirekt en rätt att utforma ett företags finansiella och operativa strategier i syfte att erhålla ekono-miska fördelar. Vid bedömningen av huruvida ett bestäm-mande inflytande föreligger, skall potentiella röstberättigande aktier som utan dröjsmål kan utnyttjas eller konverteras beaktas.

Förvärvsmetoden används för redovisning av koncernens dotterföretag. Metoden innebär att förvärv av ett dotterföretag betraktas som en transaktion varigenom koncernen indirekt förvärvar dotterföretagets tillgångar och övertar dess skulder och eventualförpliktelser. Inledningsvis görs värderingen till verkliga värden på förvärvsdagen, oavsett omfattningen på eventuellt minoritetsintresse. Det koncernmässiga anskaff-ningsvärdet fastställs genom en förvärvsanalys i anslutning till rörelseförvärvet. I analysen fastställs dels anskaffningsvärdet för andelarna eller rörelsen, dels det verkliga värdet av förvär-vade identifierbara tillgångar samt övertagna skulder och eventualförpliktelser. Skillnaden mellan anskaffningsvärdet för dotterföretagsaktierna och det verkliga värdet av förvärvade tillgångar, övertagna skulder och eventualförpliktelser utgör koncernmässig goodwill. Om anskaffningskostnaden under-stiger verkligt värde för det förvärvade bolagets nettotill-gångar, redovisas mellanskillnaden direkt i resultaträkningen.

Dotterföretags finansiella rapporter inkluderas i koncern-redovisningen från och med den dag då det bestämmande inflytandet överförs till koncernen, förvärvstidpunkten. De exkluderas ur koncernredovisningen från och med den dag då det bestämmande inflytandet upphör.

Intresseföretag

Intresseföretag är de företag för vilka koncernen har ett betydande inflytande, men inte ett bestämmande inflytande, över den driftsmässiga och finansiella styrningen, vanligtvis genom andelsinnehav mellan 20% och 50% av röstetalet. Från och med den tidpunkt som det betydande inflytandet erhålls redovisas andelar i intresseföretag enligt kapitalandelsmetoden i koncernredovisningen. Kapitalandelsmetoden innebär att det i koncernen redovisade värdet på aktierna i intresseföretagen motsvaras av koncernens andel i intresseföretagens egna kapital samt koncernmässig goodwill och andra eventuella kvarvarande värden på koncernmässiga över- och under-värden. I koncernens resultaträkning redovisas som ”Andel i intresseföretags resultat” koncernens andel i intresseföretagens nettoresultat efter skatt och minoritet justerat för eventuella avskrivningar, nedskrivningar eller upplösningar av förvärvade över- respektive undervärden. Erhållna utdelningar från intresseföretaget minskar investeringens redovisade värde.

Eventuell skillnad vid förvärvet mellan anskaffningsvärdet för innehavet och ägarföretagets andel av det verkliga värdet netto av intresseföretagets identifierbara tillgångar, skulder och eventualförpliktelser redovisas i enlighet med IFRS 3 Rörelse-förvärv.

När koncernens andel av redovisade förluster i intresseföreta-get överstiger det redovisade värdet på andelarna i koncernen reduceras andelarnas värde till noll. Avräkning för förluster sker även mot långfristiga finansiella mellanhavanden utan säkerhet, vilka till sin ekonomiska innebörd utgör del av ägar-företagets nettoinvestering i intresseföretaget. Fortsatta förlus-ter redovisas inte såvida inte koncernen har lämnat garantier för att täcka förluster uppkomna i intresseföretaget. Kapital-andelsmetoden tillämpas fram till den tidpunkt när det betydande inflytandet upphör.

Joint ventures

Joint ventures är redovisningsmässigt de företag för vilka koncernen genom samarbetsavtal med en eller flera parter har ett gemensamt bestämmandeinflytande över den driftsmässiga och finansiella styrningen. I koncernredovisningen redovisas innehav i joint ventures enligt klyvningsmetoden. Klyvnings-metoden innebär att för joint venture företag redovisas koncernens ägarandel av företagens intäkter och kostnader respektive tillgångar och skulder i koncernens resultat- och balansräkningar. Detta görs genom att samägarens andel av tillgångar och skulder, intäkter och kostnader i ett joint venture-företag, slås ihop post för post med motsvarande poster i samägarens koncernredovisning. Endast eget kapital som intjänats efter förvärvet redovisas i koncernens egna kapital. Klyvningsmetoden tillämpas från den tidpunkt då det gemensamma bestämmande inflytandet erhålls och fram till den tidpunkt då det gemensamma bestämmande inflytandet upphör.

Transaktioner som skall elimineras vid konsolidering

Koncerninterna fordringar och skulder, intäkter eller kostna-der och orealiserade vinster eller förluster som uppkommer från koncerninterna transaktioner mellan koncernföretag, elimineras i sin helhet vid upprättandet av koncern-redovisningen.

Orealiserade vinster som uppkommer från transaktioner med intresseföretag och gemensamt kontrollerade företag elimineras i den utsträckning som motsvarar koncernens ägarandel i företaget. Orealiserade förluster elimineras på samma sätt som orealiserade vinster, men endast i den utsträckning det inte finns någon indikation på nedskrivnings-behov.

Utländsk valuta

Transaktioner i utländsk valuta

Transaktioner i utländsk valuta omräknas till den funktionella valutan till den valutakurs som föreligger på transaktions-dagen. Monetära tillgångar och skulder i utländsk valuta räknas om till den funktionella valutan till den valutakurs som föreligger på balansdagen. Valutakursdifferenser som uppstår vid omräkningarna redovisas i resultaträkningen. Kursvinster/

-förluster på rörelsefordringar/-skulder redovisas i övriga intäkter/kostnader och kursvinster/-förluster på finansiella fordringar och skulder redovisas i finansiella intäkter/

kostnader. Icke-monetära tillgångar och skulder som redovisas

N O T E R T I L L D E F I N A N S I E L L A R A P P O R T E R N A

till historiska anskaffningsvärden omräknas till valutakurs vid transaktionstillfället. Icke-monetära tillgångar och skulder som redovisas till verkliga värden omräknas till den funktionella valutan till den kurs som råder vid tidpunkten för värdering till verkligt värde, valutakursförändringen redovisas sedan på samma sätt som övrig värdeförändring avseende tillgången eller skulden.

Utländska verksamheters finansiella rapporter

Tillgångar och skulder i utlandsverksamheter, inklusive goodwill och andra koncernmässiga över- och undervärden, omräknas till svenska kronor till den valutakurs som råder på balansdagen. Intäkter och kostnader i en utlandsverksamhet omräknas till svenska kronor till en genomsnittskurs som utgör en approximation av kurserna vid respektive transak-tionstidpunkt. Omräkningsdifferenser som uppstår vid valuta-omräkning av utlandsverksamheter redovisas direkt mot eget kapital som en omräkningsreserv.

Nettoinvestering i en utlandsverksamhet

Omräkningsdifferenser som uppstår i samband med ning av en utländsk nettoinvestering redovisas direkt i omräk-ningsreserven i eget kapital. Vid avyttring av en utlandsverk-samhet realiseras de till verkutlandsverk-samheten hänförliga ackumulerade omräkningsdifferenserna efter avdrag för eventuell valuta-säkring i koncernens resultaträkning.

Vad avser utlandsverksamheter så presenteras de ackumu-lerade omräkningsdifferenserna som en separat kapitalkategori och innehåller omräkningsdifferenser ackumulerade från och med den 1 januari 2004. För ackumulerade omräkningsdiffe-renser före den 1 januari 2004 har bolaget valt att ange dessa till noll vid tidpunkten för övergång till IFRS.

Redovisning av intäkter

Koncernens samtliga intäkter redovisas till verkligt värde efter avdrag för rabatter, moms etc. Licensavtal för IFS standard-programvara och tredjepartslicenser intäktsförs när samtliga följande krav är uppfyllda:

• licensavtal, utan avbrottsklausuler, är påskrivet och leverans har skett;

• pris och betalningsplan är fastställda och inga andra åtaganden föreligger utöver licensleveransen;

• betalning är sannolik och förfaller inom 6 månader.

Licensavtal där det förekommer ej levererade komponenter, vilka är en förutsättning för funktionaliteten av programvaran, intäktsförs i sin helhet när dessa komponenter levereras.

IFS programvarulicenser som säljs via partners och

åter-uppdaterad programvara. Underhållsintäkterna redovisas linjärt över kontraktsperiodens längd.

Konsulttjänster och utbildning i samband med implemente-ring redovisas separat från licensintäkterna och intäktsförs i takt med att tjänsterna levereras. Färdigställandegraden på sådana tjänster fastställs genom en beräkning av nedlagd tid.

Om tjänster, såsom omfattande kundanpassningar, är en förutsättning för funktionaliteten av programvaran och om tjänsterna ingår som en del av den totala leveransen intäktsförs både licensintäkter och intäkter från tjänster successivt i takt med att leverans sker.

Konsulttjänster utförs huvudsakligen på löpande räkning, varvid intäkterna redovisas i den takt arbetet utförs. Ej faktu-rerad upparbetning redovisas som omsättningstillgång, under balansposten andra fordringar. Arbeten till fast pris redovisas också i den takt som arbetet utförs, efter reservation för förlustrisker.

Intäkter från hårdvaruförsäljning redovisas vid leverans.

Internprissättning

För avgifter från försäljningsbolagen till produktutvecklings-bolaget tillämpas, för huvuddelen av Koncernens dotterbolag, en modell för internprissättning som baseras på att försälj-ningsbolagen erhåller en i förväg fastställd vinstmarginal, som är normal för jämförbara bolag på marknaden. Metoden, som kallas TNMM-method (Transactional Net Margin Method), är en av de vedertagna modellerna för internprissättning. Vinst-marginalen har för 2008 fastställts till 4%, för samtliga dotter-bolag. Denna princip grundar sig på att det är produktbolaget som är entreprenör och står för huvuddelen av risken i verk-samheten.

För koncernens dotterbolag i Central- och Östeuropa tillämpas följande principer:

• Licensavgift på 40%, efter direkta försäljningskostnader, av intäkter från försäljning av applikationslicenser.

• Underhållsavgift på 50% av underhållsintäkter på applikationen.

• En generell avgift på 3% av omsättningen, efter direkta försäljningskostnader och övriga avgifter till produkt-bolaget, för att täcka koncerngemensamma kostnader.

Förutom produktbolaget i Sverige finns ett antal permanenta utvecklingscentra, bland annat i Norge och Sri Lanka. För dessa utvecklingskostnader betalar produktbolaget den faktiska kostnaden med ett generellt påslag på 5%. I vissa projekt utnyttjas konsulttjänster mellan koncernbolagen.

Priset för dessa tjänster är normalt något lägre än normalt

N O T E R T I L L D E F I N A N S I E L L A R A P P O R T E R N A

Rörelsekostnader samt finansiella intäkter och kostnader

Avgifter avseende operationella leasingavtal

Avgifter avseende operationella leasingavtal redovisas i resultaträkningen linjärt över leasingperioden. Förmåner erhållna i samband med tecknandet av ett avtal redovisas i resultaträkningen som en minskning av leasingavgifterna linjärt över leasingavtalets löptid.

Avgifter avseende finansiella leasingavtal

Minimileaseavgifter fördelas mellan räntekostnad och amortering på den utestående skulden. Räntekostnader fördelas över leasingperioden så att varje redovisningsperiod belastas med ett belopp som motsvarar en fast räntesats för den under respektive period redovisade skulden.

Finansiella intäkter och kostnader

Finansiella intäkter och kostnader består av ränteintäkter på bankmedel och fordringar och räntebärande värdepapper, räntekostnader på lån, valutakursvinster och –förluster på finansiella tillgångar och skulder, orealiserade och realiserade vinster på finansiella placeringar samt derivatinstrument som används inom den finansiella verksamheten.

Ränteintäkter på fordringar och räntekostnader på skulder beräknas med tillämpning av effektivräntemetoden. Effektiv-räntan är den ränta som gör att nuvärdet av alla framtida in- och utbetalningar under räntebindningstiden blir lika med det redovisade värdet av fordran eller skulden. Räntekomponenten i finansiella leasingbetalningar är redovisad i resultaträkningen genom tillämpning av effektivräntemetoden. Ränteintäkter inkluderar periodiserade belopp av transaktionskostnader och eventuella rabatter, premier och andra skillnader mellan det ursprungliga värdet av fordran och det belopp som erhålls vid förfall.

Emissionskostnader och liknande direkta transaktionskost-nader för att uppta lån periodiseras över lånets löptid. Om lån innehåller optionsdel redovisas transaktionskostnaden mot eget kapital.

Lånekostnader

Lånekostnader som är direkt hänförbara till inköp, konstruk-tion eller produkkonstruk-tion av en tillgång och som tar betydande tid i anspråk att färdigställa för avsedd användning eller försäljning inkluderas i tillgångens anskaffningsvärde. Aktivering av låne-kostnader sker under förutsättningen att det är troligt att de kommer att leda till framtida ekonomiska fördelar och kostna-derna kan mätas på ett tillförlitligt sätt. I aktiverade utgifter för utvecklingskostnader ingår ränta. Avskrivningar på aktiverade räntekostnader redovisas i rörelseresultatet i likhet med övriga avskrivningar på anläggningstillgångar.

Övriga lånekostnader kostnadsförs och belastar resultatet för den period till vilken de hänför sig.

Skatter

Skatter utgörs av aktuell skatt och uppskjuten skatt. Skatter redovisas i resultaträkningen utom då underliggande

transaktion redovisas direkt mot eget kapital varvid tillhörande skatteeffekt redovisas i eget kapital.

Aktuell skatt är skatt som skall betalas eller erhållas avse-ende aktuellt år, med tillämpning av de skattesatser som är

Aktuell skatt är skatt som skall betalas eller erhållas avse-ende aktuellt år, med tillämpning av de skattesatser som är

Related documents