• No results found

I NTERMODALA TRANSPORTER FÖR S WEP MED STÖD AV S AMGODS

Ur Samgods har data hämtats för Sweps respektive KappAhls relationer, beskrivet i Kapitel 4 Den faktiska godsmängd som finns representerat i Kapitel 4 har använts som indata till de aktuella Samgods- körningarna. Som beskrivet i avsnittet om avståndsanalys, Kapitel 5.2, så förväntas samtliga relationer ge transportkedjor utan ren a last biltransporter, då avståndet är så pass stort ( avstån det Möln dal till

57

Helsingborg är 208 km och från Hildesheim till Landskrona är det 579 km). För samtliga relationer används zonerna för respektive ursprungs- och destinationsort vi d körningar i Samgods.

5.3.1L

ANDSKRONA

-H

ILDESHEIM

I Figur 21 och Figur 22 visas transportkedjan och noder i relationen Lan dskr ona – Hildesh eim. Det finns enligt Samgods två kostnadseffektiva rutter mellan Landskrona och Hildesheim. Den första sker med tung lastbil från Lan dskrona till Helsingborg där pålastning sker på kombitåg för vidare transport till Göteborg s hamn. Där lastas godset på båt och fraktas till Hamburg. Från Hamburg till Hannover- Linden sker transporten med kombitåg för att slutligen köras med tung lastbil till Hildesheim. Det är en relativt lång transportkedja som Samgods föreslår. Den an dra transportkedjan Samgods föreslår är kortare och börjar med tung l astbil från Landskrona till Helsingborg där godset fraktas med färja till Hamburg där en lastbilstran sport tar vi d för transport till Hildesheim.

Tung Lastbil Helsingborg Kombitåg Göteborg Båt Hamburg Kombitåg Hannover - Tung Lastbil Linden

Landskrona Hildesheim

FIGUR 21 KEDJEINFORMATION LANDSKRONA - HILDESHEIM.

Tung Lastbil Helsingborg Road Ferry Hamburg

Landskrona Tung Lastbil Hildesheim

FIGUR 22 KEDJEINFORMATION LANDSKRONA - HILDESHEIM.

Kostnaden per transporterat ton gods för den första rutten i Figur 21 är 5 832 kr/ton och den andra rutten, i Fig ur 22, har en kostnad på 323 kr/ton.

5.3.2H

ILDESHEIM

–G

ÄVLE

I Figur 23 och Figur 24 vi sas transportkedjan och noder, föreslagen av S amgods, för relationen Hildesh eim - Gävle. Den första kedjan börjar med tung lastbil från lagret i Hildeshei m till Hannover- Linden, där godset lastas på kombitåg och körs till Hamburg. I Hamburg lastas godset på båt och frakt as sjövägen till Gävle där en last bil tar vid och kör godset till slutdestinationen. Den andra föreslagna transportkedjan börjar också med last bil från lagret i Hildesheim och körs till ett färjeläger i Kiel för färjetransport till Göteborg. Den sista sträckan från Göteborg till Gävle sker med tung lastbi l.

Tung Lastbil Hannover -

Linden Kombitåg Hamburg Båt Gävle Tung Lastbil

Hildesheim Gävle

FIGUR 23 KEDJEINFORMATION 1: HILDESHEIM - GÄVLE.

Tung Lastbil Kiel Road Ferry Göteborg Tung Lastbil

Hildesheim Gävle

FIGUR 24 KEDJEINFORMATION 2: HILDESHEIM – GÄVLE.

Kostnaden för de båda föreslagna rutterna är 5 695 kr/ton för den första i Figur 23 respektive 543 kr/ton för den an dra transportkedjan i Figur 24.

5.3.3H

ILDESHEIM

–R

ONNEBY

I Figur 25 och Figur 26 visas transportkedjan och noder för relationen Hildesheim – Ronneby. Transportskedjorna som föreslås är av samma typ som för rel ationen Hildesheim – Gävle, fast med andra

58

noder. I först a transportkedjan körs godset från lagret i Hildesheim med tung lastbil till Hannover- Linden för omlastning till kombitåg. Kombitåget kör godset från Hannover- Linden till Hamburg där omlastning sker till båt. Från Hamburg fraktas godset med båt till Åhus och från Åhus till Ronneby sker transporten med tung lastbil. Den an dra transportkedjan är enligt följande: tung lastbil från lagret till Travemünde där en färja kör godset till Malmö. En lastbiltransport tar godset från Mal mö till Ronneby.

Tung Lastbil Hannover -

Linden Kombitåg Hamburg Båt Åhus Tung Lastbil

Hildesheim Ronneby

FIGUR 25 KEDJEINFORMATION: 1 HILDESHEIM - RONNEBY.

Tung Lastbil Travemünde Road Ferry Malmö Tung Lastbil

Hildesheim Ronneby

FIGUR 26 KEDJEINFORMATION: 2 HILDESHEIM - RONNEBY.

Kostnadern a för transportkedjan i Figur 25 är 10 678 kr/ton respektive 427 kr/ton för kedjan i Figur 26.

5.3.4

H

ILDESHEIM

–V

ALDEMARSVIK

I Figur 27 och Figur 28 visas motsvarande kedja för rel ationen Hildesheim – Valdemarsvik. De akt uella transportkedjorna är motsvaran de för de hittills representerade relationerna, med skillnaden nodern a. En tung lastbil fraktar godset till Hannover-Linden där ett kombitåg tar vid och fraktar godset till Hamburg. En sjötransport tar godset från Hamburg till Norrköping där en tung lastbil sköter sista sträckan från Norrköping till Valdemarsvik. Den andra transportkedjan består av en tung lastbilstransport från l agret i Hildeshei m till Kiel för färjetransport till Göteborg. Från Göteborg frakt as godset med t ung lastbil till Valdemarsvik.

Tung Lastbil Hannover -

Linden Kombitåg Hanburg Båt Norrköping Tung Lastbil

Hildesheim Valdemarsvik

FIGUR 27 KEDJEINFORMATION: 1 HILDESHEIM - VALDEMARSVIK.

Tung Lastbil Kiel Road Ferry Göteborg Tung Lastbil

Hildesheim Valdemarsvik

FIGUR 28 KEDJEINFORMATION: 2 HILDESHEIM - VALDEMARSVIK. Kostnaden är 9 981 kr/ton för transportkedjan i Figur 27 och 514 kr/ton för den i Figur 28.

5.3.5H

ILDESHEIM

–N

OL

För rel ationen Hildesheim – Nol gäller som för tidigare relationer från Hildeshei m, t vå liknan de transportkedjor, se Figur 29 och Figur 30. Den första föreslagna tran sportkedjan börjar med en tung lastbil från l agret i Hildesh eim till Hannover-Lin den där omlastning görs till ett kombitåg. Kombitåget kör sedan från Hannover-Linden till Hamburg för ytterligare en omlastning, till båt. Båten fraktar sedan godset till Göteborg där en tung lastbil tar vid och kör den sista sträckan till Nol. Även den andra transportkedjan börjar med en tung lastbilstransport som tar godset till Kiel där en färja tar vi d och fraktar godset till Göteborg . Från Göt eborg till Nol tas godset med en tung last bil.

59

Tung Lastbil Hannover-

Linden Kombitåg Hamburg Båt Göteborg Tung Lastbil

Hildesheim Nol

FIGUR 29 KEDJEINFORMATION: 1 HILDESHEIM - NOL.

Tung Lastbil Kiel Road Ferry Göteborg Tung Lastbil

Hildesheim Nol

FIGUR 30 KEDJEINFORMATION: 2 HILDESHEIM - NOL.

Kostnaden för att transportera gods med transportkedjorna i Fig ur 29 och Figur 30 är 10 847 kr/ton för den första respektive 406 kr/ton för den andra.

5.3.6H

ILDESHEIM

–L

IDINGÖ

För den sista rel ationen för Swep blir utfallet av transportkedjor något annorl unda mot övriga från Hildesh eim. Första kedjan i Fig ur 31 består av vagnslastståg från lagret i Hildeshei m till Sundbyberg. Från Sun dbyberg till Li dingö fraktas godset med t ung lastbil. Den andra transportkedjan, i Figur 32, är motsvaran de som för tidigare redovisade transporter från Hildesheim; tung lastbil från lagret i Hildesh eim till Kiel där en färja tar vid och fraktar godset till Göteborg. Den sista sträckan från Göteborg till Lidingö sker med t ung lastbil.

Vagnslastståg Sundbyberg Tung Lastbil

Hildesheim Lidingö

FIGUR 31 KEDJEINFORMATION: 1 HILDESHEIM - LIDINGÖ.

Tung Lastbil Kiel Road Ferry Göteborg Tung Lastbil

Hildesheim Lidingö

FIGUR 32 KEDJEINFORMATION: 2 HILDESHEIM - LIDINGÖ.

Kostnad för att transportera med någon av de transportkedjor som visas i Figur 31 och Figur 32 är 7 644 kr/ton för den första relationen med vagnslastst åg och tung lastbil och 564 kr/ton för transport via Kiel och Göteborg.

5.37S

AMMANFATTNING

Skillnaden mellan de dyraste och billigaste transportkedjorna för samtliga rutter är relativt stor. Tabell 23 visar en sammanställning av kostnaderna för respektive relation, där kostnaderna vi sas med de dyraste och de billigaste i varsin kol umn.

TABELL 23 SAMMANSTÄLLNING AV TRANSPORTKOSTNADEN, KRONOR PER TON FÖR SWEPS SAMTLIGA RELATIONER.

Relation Intermodal Lastbil - Färja

Landskrona - Hildesheim 5 832 323 Hildesheim - Gävle 5 695 543 Hildesheim - Ronneby 10 678 427 Hildesheim - Valdemarsvik 9 981 514 Hildesheim - Nol 10 847 406 Hildesheim - Lidingö 7 644 564

60

Related documents