• No results found

Nybro Förutsättningar

Vilka energikällor finns och vilka vill ni satsa på inom kommunen?

12.10 Nybro Förutsättningar

Finns kommunal energiplan/strategi eller motsvarande och finns trafikens energianvändning med?

Svar: Det finns energiplan och en energisparplan håller på att sammanställas. Trafiken finns med och följs upp.

Har energifrågor inklusive trafikfrågan integrerats i den kommunomfattande översiktsplanen?

Svar: Ja, dessa frågor finns med i översiktsplanen.

Bidrar den regionala klimat- och energistrategin till det kommunala energiarbetet?

Svar: Ja, beslutet om att gå med i Uthållig Kommun gjordes samtidigt som Nybro arbetade med sekretariatet för hållbar utveckling. Detta underlättade att organisera arbetet med hjälp av de regelverk som följer med Uthållig Kommunprojektet.

Vilken roll kommer fysisk planering att spela i er strategi?

Svar: Fysisk planering finns med i energi- och klimatstrategin. Hur detta ska hanteras i praktiken vet man inte i nuläget. Bl.a. nämns Passivhus. Översiktplanen berör många av frågorna om fysisk planering. Finns med som en av fyra strategier för att nå målen.

Det finns projekt som berör fysisk planering. Bl.a. håller Nybro på att planlägga en kombiterminal med syftet att få över transporterna med lastbil till tåg. Syftet är att industrierna ska kunna frakta sina varor med hjälp av tåg. Skulle denna terminal byggas och genomföras hade CO2 - halten minskat med ca 80 %. Det finns intressenter som vill driva terminalen. I juni planeras detta om ekonomin finns.

Er roll i Uthållig kommun?

- Vilka projekt/aktiviteter finns?

Svar: Åtta projekt finns:

 Intern energisparplan – personal/beteende

 Klimatlöfteskampanj

 Klimatsmart affärsutveckling/Green Living

 Energianalyser

 Miljökonsekvenser av kommunala beslut

 Förstudie ”promenad & cykelstad”

 Förstudie Andelsförening vindkraft

- Hur ser organisation och ansvar ut?

Svar: Det finns en styrgrupp där bl.a. en utsedd beställare från kommunstyrelsen ska vara en kommunikationskontakt mellan politiker och kommunstyrelsen. Sedan finns det en arbetsgrupp med tolv representanter från alla berörda förvaltningar och bolag. Ansvaret ligger hos Mattias Andersson som är kontaktperson för Uthållig Kommun.

- Hur ser arbetet och tidsplanen ut?

Svar: Strategin antogs efter energimyndighetens direktiv. Nybro jobbar med delprojekten som i sin tur ska generera att målen i strategin uppnås. Dessa mål ska förnyas inför nästa år.

- Finns det någon energi- och klimatstrategi?

Svar: Ja

- Har kommunen några övergripande mål för energiarbetet?

Svar: Ja, det finns övergripande mål i översiktplanerna, energiplanen, energisparplanen och energi- och klimatstrategin.

- Uppfylls delmålen?

Svar: Det vet man inte i nuläget men man tror att delmålen kommer uppnås.

- Hur mäts effekten av genomförda åtgärder och hur följs projekten upp?

Svar: Detta är en mycket komplex fråga att svara på. Samhällsbyggnadskontoret står för uppföljningen och mätbarheten av målen. Nybro sköter uppföljning till delprojekten genom frågor där de ansvariga får i uppdrag att kvantifiera vilken effekt arbetet har på minskat CO2-utsläpp osv.

- Vilken potential bedömer ni de olika projekten ha ur energisparsynpunkt

om man ser till hela er kommun, Kalmar län och landet i övrigt?

Svar: Kommunal nivå: Om Vindkraftetableringen går igenom gör detta att målet för 2030, att vara fossilbränslefria uppnås inomutsatt tid. Kombiterminalen medför att utsläppen minskas 80 %. Fjärvärmeutvecklingen är även ett projekt som anses ha stor potential. Kalmar län: Utbildning om energieffektivisering anses ha hög potential.

Landet i övrigt: På nationell nivå är det svårt att svara på. Nybro är

fossilbränslefria vad det gäller uppvärmningen av Nybros kommunala lokaler. Om man inte är först i landet med det så är man en av de första kommunerna att göra det. Detta är ett gott exempel som skulle kunna ”trigga” andra kommuner i landet.

Samarbete mellan kommuner?

- Finns det några specifika samarbeten, i så fall vilka och hur ska det

utföras?

Svar: Inom ramen för Uthållig Kommun finns ett samarbete om utbildning inom företag gälland energisparande. Swedtrak är ett annat samarbete där

lastbilschaufförer utbildas i en simulator. Där utbildas man även i ecodrivning. Sedan finns de kommunövergripande projekten i Uthållig kommun. Bl.a. Klimatlöfteskampanjen, biogasutvecklingen och Green Living.

- Finns det en kommunikation mellan närliggande kommuner för att

tillsammans kunna effektivisera åtgärder?

Svar: Det har diskuterats om en eventuell planering av pendeltåg med Emmaboda.

Kombiterminalen är ett projekt där kommunerna Mönsterås, Mörbylånga, Borgholm, Torsås, Kalmar, Emmaboda och Lessebo är delaktiga i förstudien. Det finns en styrgrupp för detta projekt där samtliga är medverkande. Detta är ett eget utöver uthållig kommun.

- Finns arbeten med gemensamma planeringsunderlag eller t.o.m. planer?

Svar: Ja, det finns det. Finns en omfattande ansökan om kombiterminalen.

Potential för projekt i förhållande till kommun?

- Kommer/kan målen uppfyllas?

Svar: Det ser bra ut. De långsiktiga målen kommer att nås inomutsatt tid (Fossilbränslefria 2030).

Finns det en miljöanpassad upphandling?

- Dyra kontra billiga lösningar?

Svar: Bara delvis. Den ansvariga upphandlaren i Nybro ska åka på utbildning för att lära sig mer om det.

Vilka energikällor finns och vilka vill ni satsa på inom kommunen?

- Vilka energikällor vill ni särskilt satsa på? Svar:

 Kraftvärmepannor i syfte att elda sopor. Detta är dock en jättestor fråga som inte är fastställd än.

 Vindkraft.

 Ingen biogas – ingen plan som är värd namnet för etablering av biogas i Nybro. Följer frågan med intresse i nuläget.

12.11

Torsås

Förutsättningar

Finns kommunal energiplan/strategi eller motsvarande och finns trafikens energianvändning med?

Svar: Det finns en gammal energiplan som gäller fram till 2010. En ny översiktsplan är i förestående. Den gamla energiplanen har varit föremål för översyn i kommunstyrelsen, där man önskar revidera densamma. Energiplanen omnämner trafik/energianvändning, om än i begränsad skala. Några mål finns inte angivna. Formuleringen är vag, där texten anger att kommunen skall verka för en bättre framtid. Torsås har ansökt om medel för att skapa förutsättningar för en reviderad energiplan. Kommunen har också ansökt sig till REKLIM.

Har energifrågor inklusive trafikfrågan integrerats i den kommunomfattande översiktsplanen?

Svar: Ja, översiktsplanen har ”fångat” dessa områden. Översiktsplanen har dock ännu inte blivit antagen. I denna står att finna ett helt kapitel som berör energifrågor, däribland trafikfrågor.

Bidrar den regionala klimat- och energistrategin till det kommunala energiarbetet?

Svar: Då Torsås gått med i NOOIL, blir svaret Ja. En berättigad följdfråga är dock hur mycket kommunen är beredd att låta strategin påverka arbetet. Torsås hoppas att Uthållig Kommun ska lyfta frågan ytterligare.

Vilken roll kommer fysisk planering att spela i er strategi? Svar: Man har inte tagit ställning till det än. Torsås är en liten stad. Frågan har fått större genomslag i andra kommuner (t ex. Kalmar).

Er roll i Uthållig kommun?

- Vilka projekt/aktiviteter finns?

Svar:

 Torsås är sena med sina mål och aktiviteter. Man har antagit relativt små aktiviteter. Man har valt att förlägga det mesta arbetet vid de två kommunhusen. Vid resultatredovisning på regional nivå ser man först och främst till vad som uträttats vid kommunen. Därefter kommer man att kraftsamla och fokusera arbetet till de två kommunhusen. I takt med att arbetet fortskrider kommer man att rikta aktiviteter och projekt mot allmänheten.

 En klimatkampanj som är avsedd för hushållen är antagen.

 Teckningstävling – ”Bevara planeten levande” Detta är en bildtävling gällande 2009 som är riksomfattande.

 Utredning pågår huruvida man kan energieffektivisera kommunhusen.

- Hur ser organisation och ansvar ut?

Svar: Kommunstyrelsens arbetsutskott fungerar som styrgrupp för Uthållig kommun. Kontaktperson är Annika Persson-Åberg mot

energimyndigheten. Framtiden är dock oviss, då en ny nämnd skall komma att tillsättas. En sammanslagning av bygg och miljönämnden har gjorts. För att hålla budgeten har personalstyrkan minskat med två personer vilket gör att projekten kan äventyras då det kanske inte finns personal som kan jobba med projekten.

- Hur ser arbetet och tidsplanen ut?

Svar: I Torsås har man valt att bara göra aktiviteter för detta år. Målen ligger långt fram och delmålen ska vara genomförda år 2010. Man har valt att anordna aktiviteter för ett år i taget.

- Finns det någon energi- och klimatstrategi?

Svar: Nej. Kommunen ställer sin tilltro till REKLIM-projektet. Vid dessa raders nedtecknande följer inte Torsås den tidsplan som fastställdes vid Uthållig Kommuns tillkomst.

- Har kommunen några övergripande mål för energiarbetet?

Svar: Ja, eftersom målen från Uthållig Kommun har antagits.

- Uppfylls delmålen?

Svar: I nuläget är man dålig på uppföljningsarbete. Man vet inte om man uppfyller delmålen. Just nu finns det inga siffror. Flertalet målinriktningar är formulerade i allmänna ordalag som ”vi vill verka för”. Då kommunen valt att använda sig av denna formulering, blir det svårt, för att inte säga omöjligt att mäta resultat/uppföljning. Annika tror dock att merparten av delmålen blivit uppfyllda (90 %).

- Hur mäts effekten av genomförda åtgärder och hur följs projekten upp?

Svar: Intetsägande. Beräkningsbara mål inom Uthållig kommun.

- Vilken potential bedömer ni de olika projekten har ur energisparsynpunkt

om man ser till hela er kommun, Kalmar län och landet i övrigt?

Svar: Annika tror inte att varje projekt kommer att synliggöras. Då emellertid energisparandet på ett kraftfullt vis framhållits, är hon övertygad om att detta ämne blir aktualiserat. Privatpersoner kommer att reagera och detta medför i sin tur kontakter med energirådgivare. Företag kommer också upptäcka att det finns

pengar att spara genom att energieffektivisera. Övriga effekter blir svåra att mäta.

Samarbete mellan kommuner?

- Finns det några specifika samarbeten, i så fall vilka och hur ska det

utföras?

Svar: Vi har diskuterat projekt med Emmaboda kommun, men har ännu inte inlett något samarbete.

- Finns det en kommunikation mellan närliggande kommuner för att

tillsammans kunna effektivisera åtgärder?

Svar: Nej.

- Finns arbeten med gemensamma planeringsunderlag eller t.o.m. planer?

Svar: Nej.

Potential för projekt i förhållande till kommun?

- Kommer/kan målen uppfyllas?

Svar: Ja, i möjligaste mån. Det är lättare att överblicka målen ur ett regionalt perspektiv. Vissa mål blir svåra att uppnå på lokal nivå. Exempelvis

samhällsbetalde resor.

Finns det en miljöanpassad upphandling?

- Dyra kontra billiga lösningar?

Svar: Torsås kommun har inget med upphandlingen att göra. Man har en gemensam upphandlare i Kalmar som står för upphandlingen.

Vilka energikällor finns och vilka vill ni satsa på inom kommunen?

- Vilka energikällor vill ni särskilt satsa på? Svar:

 Gödsel är något man vill satsa på i kommunen (mycket jordbruk). I regionen är det Torsås som har de bästa förutsättningarna.

 Fjärrvärme.

 Diskussioner om man vill ha vindkraft eller inte förs just nu bland politiker. Det ser ljust ut för etableringar av vindkraft i kommunen.

12.12

Vimmerby

Related documents