• No results found

Vimmerby Förutsättningar

Vilka energikällor finns och vilka vill ni satsa på inom kommunen?

12.12 Vimmerby Förutsättningar

Finns kommunal energiplan/strategi eller motsvarande och finns trafikens energianvändning med?

Svar: En energi- och klimatstrategi är på gång. Finns en gammal

energiplan från 1997. Den nya ska följa energimyndighetens anvisningar. Nulägesbeskrivning osv.

Har energifrågor inklusive trafikfrågan integrerats i den kommunomfattande översiktsplanen?

Svar: Nej, finns dock avsnitt om trafik och energifrågorna. Trafiken berör dock inte energin.

Bidrar den regionala klimat- och energistrategin till det kommunala energiarbetet?

Svar: Ja, det som regionförbundet och länsstyrelsens tagit fram bidrar. Vi kan inte arbeta mot dem utan följer deras strategi (fungerar som

inspirationskälla till kommunalt arbete). Regionförbundets planer måste man försöka ta tag i på kommunal nivå och omsätta det där.

Vilken roll kommer fysisk planering att spela i er strategi?

Svar: Den kommer så småningom. Än så länge finns det inget. Man har det dock som mål. Bygga nära tätorter och samla bebyggelsen. Planering för klimatneutralbyggnation är ett mål. När det kommer vet man ännu inte. Liten kommun – går inte så fort.

Er roll i Uthållig kommun?

- Vilka projekt/aktiviteter finns?

Svar: Det finns förslag till projekt. Dessa ska ut på remiss först.

 Fysisk aktivitet. Handlar om vardagsmotion och klimatsmarthet. Att man bl.a. ska cykla eller gå till jobbet.

 Anmälda till Earth Hour. Ska vara startskott för att få med alla att stänga av och släcka ner ordentligt på stadshuset och kommunala fastigheter.

 Energirådgivning med inriktning mot barn och barnfamiljer. Ett samarbete med högskolan i Kalmar (Exel-labbet). En experimentdag är planerad, när

privatpersoner kan komma och prata om energifrågor och samtidigt ta del av konkreta energiexperiment.

 På IT har man bytt ut alla servrar och sparat mycket energi. Så småningom kommer man att installera automatisk avstängning av alla datorer.

 Förslag för hemtjänsten – planera sina resor bättre med hjälp av ett datorprogram.

- Hur ser organisation och ansvar ut?

Svar: Styrgrupp (kommunstyrelsen arbetsutskott), Arbetsgrupp (Emma Birgersson och Björn Holm), Referensgrupp samt en kontaktperson på varje förvaltning (för informationsspridning och fördelning av arbetet). Ansvar: Kommunstyrelsen

- Hur ser arbetet och tidsplanen ut?

Svar: Svårt att svara på, då de idéer till projekt som finns ännu inte är fast- ställda. Uthållig kommunram är det ända Vimmerby har för stunden. Vissa tidsramar från Energimyndigheten finns, där målsättningen är en framtagen strategi inför sommaren 2009.

- Finns det någon energi- och klimatstrategi?

Svar: Ja, den är på gång. Den skall först ut på remiss. Därefter skall

handlingsplanen få igång förvaltningarna och kontaktpersonen blir ansvarig för det övergripande arbetet.

- Har kommunen några övergripande mål för energiarbetet? Svar: Ja, i början på arbetet med Uthållig Kommun togs mål fram som Kommunstyrelsen beslutat om. Med utgångspunkt i de Regionala miljömålen har några mål valts ut.

- Uppfylls delmålen?

Svar: Det får vi se. Delmålen finns i energi- och klimatstrategin. Inga tidsatta delmål. Först övergripande målen för att sedan bearbeta delmålen.

- Hur mäts effekten av genomförda åtgärder och hur följs projekten upp?

Svar: Har inte kommit så långt ännu. Det är tänkt att man inte sätter upp exakta mål med siffror (möjligtvis vid energiförbrukning). Vimmerby satsar inte på krångliga mål som är svåra att nå upp till.

Personlig åsikt Emma: anser ju mer man går efter siffror ju mer förvirrande blir det. Svårare att följa upp. Mycket pappersarbete för att få fram ett resultat. Använd tiden till konkreta åtgärder. Attitydförändring!

- Vilken potential bedömer ni de olika projekten ha ur energisparsynpunkt

om man ser till hela er kommun, Kalmar län och landet i övrigt?

Svar: Det går inte att svara på i nuläget. Avsikten är att göra något bra av det hela och om så blir fallet, ska detta meddelas till övriga län. Vimmerby antar de projekt som de tror är genomförbara.

Samarbete mellan kommuner?

- Finns det några specifika samarbeten, i så fall vilka och hur ska det

utföras?

Svar: Samarbete sker inom energirådgivning med Högskolan i Kalmar (Exel- labbet) och Hultsfred kommun. Annars finns det inget samarbete. Grupperna inom pilotlänet ska föra en kommunikation och resultera i samarbete. Detta fungerar inte jättebra i nuläget men Vimmerby tror att detta kommer så småningom. Tidigare har det inte funnits några samarbeten. För övergripande frågor som infrastruktur så finns ett samarbete regionalt. I det arbetet ingår att arbeta för höjd standard på både vägar och järnvägar. Detta arbete sker i viss konflikt med t.ex. målet att bli en fossilbränslefri region (personlig reflektion i efterhand av Björn Holm).

- Finns det en kommunikation mellan närliggande kommuner för att

tillsammans kunna effektivisera åtgärder?

Svar: Nej, diskussioner förs men det leder till att var och en arbetar med det själva inom kommunen utan att utbyte med andra kommuner sker. Man har dessutom olika förutsättningar i kommunerna. Man delar inte med sig av kunskap. Inom energirådgivning har det funnits en kommunikation sedan länge. En förändring sker i och med pilotlänet inom Uthållig kommun. Det är ju just det saknade samarbetet som ska åtgärdas med pilotlänet!

- Finns arbeten med gemensamma planeringsunderlag eller t.o.m. planer?

Svar: Nej, möjligtvis det Länsstyrelsen tar fram i så fall. Detta gäller dock för hela länet.

Potential för projekt i förhållande till kommun?

- Kommer/kan målen uppfyllas?

Svar: Svårt att säga nu. Vi tror det. Miljöbilar är något som kan uppfyllas.

Finns det en miljöanpassad upphandling?

- Dyra kontra billiga lösningar?

Svar: Diskussioner förs. Kommunen är väldigt medveten om det. Exempel: Ny gymnasieskola ska man titta närmare på det. Dock på mindre saker. När det gäller de större inköpen har det inte slagit igenom. En länsgemensam upphandling av miljöbilar har gjorts 2008.

Vilka energikällor finns och vilka vill ni satsa på inom kommunen?

- Vilka energikällor vill ni särskilt satsa på? Svar:

 100 % biobränsle vill det satsas på. Biobränsle finns det gott om i kommunen.

 Eventuell planering av vindkraft. Vindkraft: Kommunens ledning är positivt inställd till vindkraft. Avsaknad av en vindbruksplan gör att handläggning av tillstånds/ansöknings-ärenden tar längre tid. Detta kan vara en orsak till att intresset för att etablera vindkraft i Vimmerby kommun hittills har varit lågt.

 Kraftvärme – råder dock delade meningar om vad som ska eldas (biobränsle/sopor).

 Biogas: Inom Vimmerby kommun finns en stor potential för biogas. Ett av de lokala miljömålen säger att biogasen ska uppgraderas till

fordonsgas och en tappstation ska sättas upp i kommunen.

Uppgraderingsanläggningen har kommunen fått KLIMP-pengar till. Ett alternativ är att installera en elturbin i reningsverket i Vimmerby för att producera egen el av biogasen samtidigt som gasen används för

Related documents