• No results found

nybyggnad av enbostadshus och garage. Dnr 2013-S0067

Bygglovsnämndens beslut

Bygglovnämnden beslutar om anstånd med avgörandet om bygglov för nybyggnad av

enbostadshus med komplementbyggnad - garage tills dess att planarbete avslutas, dock högst två år.

Beslutsmotivering

Enligt 9 kap 28 § Plan- och Bygglagen (PBL)

Ärenden om lov eller förhandsbesked för åtgärder på byggnader eller mark som omfattas av en ansökan om tillstånd att expropriera eller av ett påbörjat planarbete får byggnadsnämnden besluta om anstånd tills tillståndsansökan avgjorts eller planarbetet avslutats. Avslutas inte planarbetet inom två år ska ärendet om lov eller förhandsbesked dock genast avgöras.

Om byggnadsnämnden meddelar ett anståndsbeslut har man skapat en tidsfrist som gör att ärendet inte behöver avgöras förrän planarbetet avslutats. Det räcker att kommunen fattar sitt planbeslut inom den föreskrivna fristen på två år för att ärendet om bygglov ska kunna hållas vilande ytterligare en tid. Det krävs alltså inte att planärendet har vunnit laga kraft inom tidsfristen.

Upplysningar

Tillvägagångssätt vid eventuellt överklagande (se överklagandeanvisning).

Bakgrund

Ansökan avser nybyggnad av enbostadshus och garage.

Fastigheten är belägen utanför detaljplanelagt område, men inom sammanhållen bebyggelse. Det aktuella området omfattas av delöversiktsplan (DÖP) – Centralorten.

Kommunstyrelsen beslutade 2006-10-10 § 264 att ge stadsbyggnadskontoret i uppdrag att upprätta och samråda kring förslag till detaljplan för området Skrea 4:7 m.fl. i syfte att pröva möjligheten till ny bebyggelse inom området. Kommunstyrelsen beslutade 2013-05-21§ 175 att godkänna

föreliggande detaljplaneförslag avseende bostadsbebyggelse inom fastigheten Skrea 4:7 m fl. för utställning. Detaljplanen syftar till att pröva lämpligheten att uppföra bebyggelse i form av friliggande enbostadshus med tillhörande garage inom aktuellt planområdet. Planförslag upprättat 2012-09-25 och reviderat 05-21 har varit föremål för utställning mellan 05-29 till 2013-06-28. Under utställningen inkomna synpunkter finns samlade i ett utlåtande, daterat 2013-12-17 där även kommentarer och förslag till revideringar återfinns i sin helhet. Detaljplanen överklagades och gick vidare till Länsstyrelsen för vidare handläggning.

I detta fall kan byggnadsnämnden meddela ett anståndsbeslut till och med 2015-02-07 (från det datum att ansökningen om lov kom in till byggnadsnämnden).

_______________________________________________________________________________

Justering

33 (50)

Beslut om antagande, ändring eller upphävande av en detaljplan eller områdesbestämmelser måste ha vunnit laga kraft innan bygglov, rivningslov eller marklov kan beviljas inom området. Lov kan dock lämnas innan planen eller områdesbestämmelserna vunnit laga kraft om beslutet om lov innehåller villkoret att åtgärden inte får påbörjas förrän planbeslutet vunnit laga kraft.

Enligt 9 kap.36 § i PBL:

Om ett beslut att anta, ändra eller upphäva en detaljplan eller områdesbestämmelser inte har vunnit laga kraft, får ett bygglov, rivningslov eller marklov för en åtgärd som avses att vidtas inom det område som detaljplanen eller områdesbestämmelserna omfattar ges med villkoret att planbeslutet vinner laga kraft.

Beslutet om lov ska i så fall innehålla en upplysning om att åtgärden inte får påbörjas innan planbeslutet har vunnit laga kraft.

Om byggnadsnämnden lämnar ett sådant villkorat lov kommer tiden för överklagande av planen och lovet att löpa parallellt och på så sätt kan byggprocessen påskyndas. Paragrafen är avsedd att tillämpas enbart när det inte finns någon konflikt om planbeslutet. I annat fall riskerar man att både kommunen och den som söker lov lägger ned arbete i onödan. Lovprövningen ska ske som om planbeslutet hade vunnit laga kraft.

Den aktuella fastigheten är betecknat med B e2 f (bostadsändamål), enligt det pågående

planförslaget. Enligt bestämmelser, är minsta tomtstorlek 750 m2, är högsta tillåtna byggnadsarean 180 m2, varav 40 m2 är byggnadsarean för komplementbyggnad. Huvudbyggnad får uppföras med högst en våning, utöver detta får en slutningsvåning anordnas. Högsta tillåtna byggnadshöjd för huvudbyggnaden är 4,0 meter, med anordnad slutningsvåning – 5,5 meter. Byggnadshöjd för komplementbyggnaden får inte överskrida 3,0 meter. Största tillåtna takvinkel för huvudbyggnaden är 47. Vind på komplementbyggnader får ej inredas. Huvudbyggnad får förses med takkupor på max 1/4 del av takets längd. Huset och komplementbyggnad ska förses med matt takmaterial.

Huvudbyggnad ska placeras minst 4,0 m från tomtgräns, komplementbyggnad - 1,0 meter. Garage - 6,0 meter från gata. Källare får ej anordnas, dock får souterrängvåning uppföras.

Tomten gränsar till område betecknat med ”g u y” - marken ska vara tillgänglig för

gemensamhetsanläggning, för allmänna underjordiska ledningar och för utfart från angränsade fastigheter.

Den planerade åtgärden strider mot det pågående planeförslaget, beträffande placering av

garagebyggnad på ”prickad” mark (mark som inte får bebyggas). Fastigheten (tomten) är inte bildad.

Samt bygglovsansökan är inkomplett (nybyggnadskarta och kontrollansvarig lämnades inte in). I enlighet med detta kan inte ett villkorat bygglov ges.

Sökanden informerades om bygglovsavdelningens bedömning och förslag till nämnden, men påpekar bl.a. ”att kommunen inte kan besluta om anstånd eftersom det är snart tio år sedan

kommunfullmäktige beslutade att Skrea 4:7 och 4:11 skall detaljplaneläggas dvs det är långt mer än två år sedan detaljplanearbetet påbörjades och det är ytterst osäkert när detaljplanearbetet kommer att vara avslutat.

__________

_______________________________________________________________________________

Justering

34 (50)

§ 1232

Skrea 14:33, tillbyggnad av enbostadshus med uterum, nybyggnad av carport och fasadändring. Dnr 2014-S01384

Bygglovsnämndens beslut

Bygglov beviljas med stöd av 9 kap 30 § plan- och bygglagen (PBL).

Startbesked för att påbörja åtgärden godkänns med stöd av 10 kap 23 § PBL.

Med detta startbesked bestämmer bygglovsnämnden att kontrollplan diarieförd 2014-05-26 fastställs.

Kontrollansvarig och tekniskt samråd erfordras inte i detta ärende.

Handläggningsavgift: 17 321 kronor (faktureras separat).

Beslutsmotivering

Åtgärden strider inte mot aktuell detaljplan och dess bestämmelser samt bedöms, i aktuella delar, uppfylla kraven i PBL kap 2, 6 § första stycket 1 och 5, 6 § tredje stycket, 8 och 9 §§ och 8 kap 1-3, 6, 7, 9-13, 17 och 18 §§.

Aktuell fastighet (tomtindelning) överensstämmer med detaljplanen och dess bestämmelser.

Upplysningar

Bygglovet upphör att gälla, om åtgärden inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dag då beslutet vinner laga kraft (PBL 9 kap 43 §).

Sökanden bör avvakta med att påbörja byggnadsåtgärderna innan bygglovbeslutet vunnit laga kraft.

Byggherren ansvarar för att bygg-, rivnings- och markåtgärder som byggherren

utför eller låter utföra, genomförs i enlighet med de krav som gäller för åtgärden enligt PBL eller med beslut som meddelats med stöd av lagen (PBL 10 kap 5 §).

Åtgärden kräver tillstånd från fastighetsägaren.

Följande handlingar ska lämnas in till bygglovsnämnden som underlag för slutbesked:

• Verifierad kontrollplan

Innan byggnaden/byggnadsdelarna får tas i bruk måste slutbesked meddelas av bygglovs- nämnden enligt 10 kap 4 § PBL annars kan byggsanktionsavgift komma att tas ut (PBF 9 kap 21 §).

________________________________________________________________________

Justering

35 (50) Bakgrund

Ansökan avser:

- tillbyggnad av enbostadshus med inglasat uterum (7 hus x 13,63 m2= på 68,67 m2 och 4 hus x 17,168 m2), omfattande totalt på 137,34 m2 i BYA,

- nybyggnad av komplementbyggnader (3x15 m2=45 m2 och ett växthus på 10 m2) omfattande totalt på 55 m2 i BYA,

- nybyggnad av carport (9 x 21,6 m2) omfattande totalt 194, 4 m2 i BYA.

För fastigheten gäller detaljplan lagakraftvunnen 2011-10-26. Enligt detaljplanens bestämmelser får bebyggelse uppta 35 % av fastighetens area, dock max 250 m2 per tomt. Minsta tomtstorlek är 500 m2. Minsta avstånd från tomtgräns för huvudbyggnaden är 4,0 meter, 1 meter – för

komplementbyggnad, eventuellt får sammanbyggas vid tomtgräns. Byggnadshöjd för huvudbyggnaden får inte överskrida 4,0 meter, nockhöjd – 6,5 meter. Taklutning är 22-27.

Tillkommande byggnadsarea är på 368,744 m2, blivande byggnadsarea efter den planerade åtgärden 1254,7 m2 (medan fastigheten får bebyggas med 1 667 m2).

Tomtindelning är inte fastighetsreglerad. Fastigheten är taxerad som småhusenhet, tomtmark till helårsbostad (kod 210), taxerad ägare är Bostadsrättförening – Brf Skrea Park i Falkenberg.

Den planerade åtgärden stämmer överens med detaljplanen. Berörda sakägare har skriftligt godkänt placeringen.

Stadsbyggnadskontoret har i tjänsteskrivelse, daterad 2014-05-28, tillstyrkt förslaget.

__________

_______________________________________________________________________

Justering

36 (50)

§ 1233

Related documents