• No results found

nybyggnad av fritidshus. Dnr 2015-S0120

komplementbyggnad (garage med verkstad), ersättningsbyggnad

Övrarp 1:5, nybyggnad av fritidshus. Dnr 2015-S0120

Bygglovsnämndens beslut

Bygglov kan beviljas med stöd av 2 kap och 9 kap 31 a § i Plan- och bygglagen (2010:900) (PBL).

Handläggningsavgift: 6 712 kronor (faktureras separat).

Beslutsmotivering

Den planerade åtgärden bedöms överensstämma med intentionerna i ÖP för Falkenbergs kommun.

Marken är lämplig för den avsedda åtgärden med avseende på omgivningen, karaktär och möjligheter till väganslutning.

Byggnadens placering och riktning på tomten är anpassad efter områdets tradition och byggnaderna ska utformas med särskild hänsyn till omgivningens egenart i enlighet med områdesbestämmelser.

Den sökta åtgärden kan tillåtas med stöd av PBL 9 kap. 31a §:

Bygglov ska ges för en åtgärd utanför ett område med detaljplan, om åtgärden inte strider mot

områdesbestämmelser, inte förutsätter planläggning enligt 4 kap. 2 eller 3 § och uppfyller de krav som följer av 2 kap. samt 8 kap. 1-3, 6, 7, 9-13, 17 och 18 §§ i de delar som inte har prövats i

områdesbestämmelser (PBL 9 kap. 31 §).

Bygglovsenheten bedömer att byggnadsföretaget uppfyller kraven i Plan- och bygglagen (2010:900) 2 kap och 9 kap 31 a §.

Upplysningar

Åtgärden får inte påbörjas förrän bygglovsnämnden lämnat ett startbesked (enligt 10 kap 3 § PBL).

Byggherren ansvarar för att bygg-, rivnings- och markåtgärder som byggherren utför eller låter utföra, genomförs i enlighet med de krav som gäller för åtgärden enligt PBL eller med beslut som meddelats med stöd av lagen (PBL 10 kap 5 §).

Om arbetena påbörjas innan startbesked beviljats ska en byggsanktionsavgift, på minst ett halvt prisbasbelopp (prisbasbelopp 2015 är 44 500 kronor) tas ut.

Bygglovet upphör att gälla, om åtgärden inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dag då beslutet vinner laga kraft (PBL 9 kap 43 §).

För att genomföra åtgärden krävs, enligt PBL 10 kap 9 §, en kontrollansvarig.

Som kontrollansvarig godtas byggherrens förslag till kontrollansvarig:

Kontrollansvarig är certifierad enligt PBL (2010:900) och BSF 2011:14, KA4.

_______________________________________________________________________________

Justering

Falkenbergs kommun Bygglovsnämnden

2015-03-19

32 (42) /forts § 1091/

Tekniskt samråd krävs i detta ärende. Kallelse till sammanträde för tekniskt samråd skickas till byggherren och kontrollansvarig i särskild skrivelse. Tidpunkt för samråd överenskoms med byggnadsinspektör.

Miljö- och hälsoskyddsnämndens yttrande 2015-03-06 skall beaktas.

Åtgärden kräver tillstånd från fastighetsägaren.

Innan startbesked kan ges ska följande lämnas in till bygglovsnämnden:

• Kontrollplan (beslutsunderlag)

• Teknisk beskrivning

• Verifikation avseende byggnadens beräknade specifika energianvändning och genomsnittliga värmegenomgångskoefficient.

Innan byggnaden får tas i bruk måste slutbesked ha meddelats enligt 10 kap 4 § PBL annars kan byggsanktionsavgift komma att tas ut (PBF 9 kap 21 §).

Bakgrund

Ansökan avser nybyggnad av fritidshus.

Fastigheten är belägen utanför detaljplanelagt område, samt utanför sammanhållen bebyggelse.

Enligt översiktsplan i Falkenbergs kommun (ÖP 2.0) är området utpekat som möjligt vindbruksområde, gränsande till blandad bebyggelse.

Fastigheten är belägen inom område där strandskydd råder men enligt Länsstyrelsens beslut 511-7735-14 från den 2015-02-05 upphävdes strandskyddet på den aktuella platsen för den sökta åtgärden.

Stadsbyggnadskontoret har i tjänsteskrivelse, 2015-03-02, tillstyrkt förslaget.

_________

_______________________________________________________________________________

Justering

Falkenbergs kommun Bygglovsnämnden

2015-03-19

33 (42)

§ 1092

Läderlappen 9, fasadändring (byte av takmaterial och takfärg) på enbostadshus. Dnr 2015-S0165

Bygglovsnämndens beslut Ansökan avslås.

Handläggningsavgift: 979 kronor (faktureras separat).

Beslutsmotivering

Förslaget, som innebär att byggnadens ursprungliga takbeläggning av lertegel byts mot grå betongpannor, strider mot bestämmelserna i 2 kap 6 § Plan- och Bygglagen (PBL), som anger att byggnader skall utformas med hänsyn till stadsbild och kulturvärden på platsen, samt att ändringar

och tillägg i bebyggelsen skall göras varsamt, så att befintliga kulturhistoriska karaktärs- drag respekteras och tillvaratas.

Vidare strider förslaget mot 8 kap 17§ PBL, där det anges att en ändring av en byggnad skall utföras varsamt så att man tar hänsyn till byggnadens karaktärsdrag och tar tillvara dess värden, i första hand dess kulturhistoriska och miljömässiga värden.

Området bebyggdes under 1950- och 1960-talen, och bebyggelsen har en för sin tid typisk ut- formning, enligt byggnadsinventeringen ”Stadens yttre årsringar” (2005). Med hänvisning till värderingar och rekommendationer i rapporten Stadens yttre årsringar ska fasader och tak vid förändring visas stor omsorg och särskild hänsyn tas till områdets helhet.

Bygglovsenheten bedömer att förslaget inverkar menligt på områdets kulturhistoriska värde. Åtgärden överensstämmer inte med 9 kap 30 § PBL (åtgärder inom detaljplan) vad gäller uppfyllande av kraven i 2 kap 6 § och 8 kap 17 § PBL varför ansökan enligt samma paragraf inte skall bifallas.

Upplysningar

Tillvägagångssätt vid eventuellt överklagande (se överklagandeanvisning).

Bakgrund

Fastigheten är belägen inom område för detaljplan, lagakraftvunnen 1948-07-30.

Ansökan avser ändring av takfärg på enbostadshus, vars utformning och karaktär är typiska för 1950- talets byggnadskonst.

_______________________________________________________________________________

Justering

Falkenbergs kommun Bygglovsnämnden

2015-03-19

34 (42) /forts § 1092/

Den aktuella fastigheten omfattas av rapporten ”Stadens yttre årsringar” 2005. Rapporten togs fram i samarbete mellan Falkenbergs kommun, Kulturmiljö Halland (före detta landsantikvarien), Hallands länsmuseer och länsstyrelsen, med avsikt att identifiera värdeenhetliga bebyggelseområden, det vill säga områden med en påfallande enhetlighet samt en tydlig sär- och tidsprägel. Arbetet utfördes av bebyggelseantikvarier, och syftet var att sammanställa ett kunskapsunderlag, som senare skulle kunna användas vid bland annat bygglovsprövningar. Den överordnade målet med inventeringen var att uppfylla det av riksdagen beslutade nationella miljömålet ”God bebyggd miljö”, där ett delmål är att identifiera och skydda ”Kulturvärden i byggd miljö”.

Kommunfullmäktige antog i juni 2007 Stadens yttre årsringar, i samband med att man antog en ny delöversiktsplan (DÖP) för Falkenbergs Centralområde. Fastigheten Läderlappen 9 ingår i

delområde 6:3. Under rubriken Värdering och rekommendationer framhålls ifråga om kvarteren Länsmannen och Läderlappen bland annat att de tegeltäckta sadeltaken på byggnaderna utmed Fåborgsvägen skapar en sammanhållen gatumiljö som bör bibehållas.

Sökanden anger som skäl till att byta det röda takteglet mot gråa betongpannor att hon vill undvika gröna alger på taket, framförallt på sidan mot nordväst.

I området har de flesta husen (10 av 18) som ligger längs Fåborgsvägen tak belagda med ljusröda tegelpannor. Av de resterande husen har flera uppförts med svarta eller mörka tegelpannor, medan det i två fall beviljats bygglov för byte från lertegel till grå betongpannor.

Sökanden har informerats om att och varför Stadbyggnadskontoret föreslår bygglovsnämnden att avslå ansökan om bygglov. Sökande har begärt att få sin ansökan prövad.

__________

_______________________________________________________________________________

Justering

Falkenbergs kommun Bygglovsnämnden

2015-03-19

35 (42)

§ 1093

Töringe 7:40, ändrad användning av äldreboende till boende för

Related documents