• No results found

Observation 4: Lejon och jägare på savannen

Lärandet och kunskapen i den ”vilda och förbjudna leken”

4.4 Observation 4: Lejon och jägare på savannen

”När det gäller regler och förhandlingar kring denna lek, så sker det inga direkta förhandlingar då vi i vårt arbetslag inte är för förhandlingar kring sexuella lekar.”

En mindre sammanfattning av ovanstående kommentarer är att pedagogerna anser att denna lek inte är helt accepterade och där sker inga större förhandlingar mellan pedagogerna och barn då denna situation kan anses vara sexuellt inriktad lek. Denna lite ”sexuellt och hemliga” lek har vi klassats som en ”vild och förbjuden lek”. Pedagogerna menar att denna typ av lek oftast sker i mindre utrymme där inga andra pedagoger eller barn befinner sig just då.

Pedagogerna lyfter vidare att barn i denna ålder redan är nyfikna och intresserade på varandras kroppars olikheter och närhet. För att kunna främja arbetet kring ”temat kroppen” menar pedagogerna att de tidigt bör informera och arbeta kring kroppens olikheter på den nivån som barnen befinner sig på.

Pedagogernas förhållningsätt till denna ”vilda och förbjudna lek” förklarar de är som en ”röd stoppskylt” och det tolkar vi som att de inte tycker att detta är en okej lek att ha på fritidshemmet. Pedagogerna är medvetna om att denna lek oftast sker i skymundan och det som sker i skymundan kan de inte hindra då de inte kan vara med alla barn samtidigt.

   

4.4 Observation 4: Lejon och jägare på savannen

 

Onsdagen den 19 september

Det är sen onsdagseftermiddag på fritids och många av barnen och en del pedagoger har gått hem för dagen. Barnen brukar vid denna tid inte ha så mycket att göra utan de väntar oftast på att de ska bli hämtade av sina föräldrar. Situationen vi uppfattar är ett gäng barn ungefär hälften flickor hälften pojkar som roar sig helt på egen hand i korridoren och trapphuset.

Konversationen under är tagen ur vår fältdagbok onsdagen den 19/9-2012

Alva: Vem vill vara den som ska döda? Kalle: Inte jag!

Sofie: Inte jag heller! Jag vill vara ett lejon. Men kan inte du vara det Oliver, så gömmer vi oss andra nu?

Oliver: Hmh…. Oliver tänker och ser fundersam ut men säger sedan Jaaa okej. Oliver: Men sen får vi byta dödare.

De flesta barnen är lejon på savannen och ett av barnen är jägare som skjuter och dödar lejonen med ett gevär som barnen har tillverkat av legoklossar tidigare under dagen. Flertal av barnen springer ut och gömmer sig i olika gömslen och väntar med spänning på att jägaren skall komma ifatt dem.

Konversationen under är tagen ur vår fältdagbok onsdagen den 19/9-2012

Oliver: Haha jag har hittat dig först. Skynda dig och spring iväg nu annars dödar jag dig. Kalle: Jag orkar inte mer nu. (Pustande)…

Oliver: Lägg dig ner på marken så jag kan skjuta dig. Kalle: Ååååh nej! Hjälp! (Kalle lägger sig ner)

Oliver: Pang, pang nu har jag dödat dig riktigt ordentligt. Kalle: Nej, jag vill inte vara med mer

Oliver: Jo, du måste ligga och förblöda till döds här.

Oliver springer vidare ut i trapphuset på jakt efter ett nytt lejon att skjuta och döda.

Leken fortgår med ett evigt jagande och spänning under ca 10 minuter och avbryts plötsligt när där kommer en förälder och hämtar en av flickorna för dagen. De övriga barnen försvinner snabbt in i ett av rummen på fritidshemmet och påbörjar en ny lek.

     

Analys

 

Ur Knutsdotter Olofsson perspektiv menar hon att dessa tre förmågor bör finnas med i barns lek turtagande, samförstånd och ömsesidighet. Dessa tre förmågor finns med i denna ”vilda och förbjudna lek, då turtagandet framgår av att barnen diskuterar om att de ska byta jägare osv. Samförståndet i leken sker också då barnen förstår vilka av barnen som är delaktiga i leken och vad leken går ut på. Ömsesidigheten finns då barnen är ödmjuka mot varandra och de leker på ett jämställt vis då alla är lika delaktiga.

Denna situation kan värderas ur ett Pramling Samuelsson perspektiv där hon menar att det viktigaste för att göra lärandet synligt för barn är att de själva får tänka och resonera kring sitt lärande. Barn lär sig och hämtar kunskap genom att leka, utforska och experimentera. Genom att barnen tar del av kunskaper och lärande de fångar upp i meningsfulla situationer blir det till verkliga kunskaper och händelser för barnen. I denna situation utforskar och experimenterar barnen med leken genom att de hämtar kunskap i hur en jägare kan vara eller hur ett lejon är. Denna lek blir en meningsfull situation för barnen då de får leka ostört. Deras kunskaper om lejonen och jägaren och hur denna lek fungerar blir till verkliga kunskaper och händelser för barnen genom att de får leka och bearbeta det på sitt eget sätt. Att göra lärandet synligt för barnen kan vara att man som vuxen inte avbryter leken, och att man efter lekens slut pratar och diskuterar med barnen om lekens innebörd och vad som händer och sker och på så sätt blir det i sig en lärandesituation för barnen. Utifrån begreppet den ”vilda och förbjudna leken” menar Hangaard Rasmussen att kamp är det största fokuset i denna typ av

lek. De lekande barnen låtsas oftast att de växlar mellan att angripa och jaga varandra. I denna ”vilda och förbjudna lek” jagar och angriper barnen varandra hela tiden vilket är poängen med leken. Vidare kategoriserar han denna typ av lek som en bråklek. Likheten i observationen med begreppet bråklek är att barnen springer, jagar, och de får stort utrymme till denna lek då barnen leker i korridoren och trapphuset.

Øksnes menar att barn oftast använder sina leksaker på ett kreativt sätt, som inte alltid uppskattas av oss vuxna. I denna observation har barnen skapat sina vapen själva utifrån deras egen fantasi och kreativa förmåga.

Denna ”vilda och förbjudna lek” kan diskuteras ur ett genusperspektiv där Eidevald menar på att det visst finns flickor som leker vilda lekar tillsammans med pojkar. I denna ”vilda och förbjudna lek” ser vi ett brott mot de traditionella könsmönstren för att det inte finns någon könsuppdelning i leken, då det är lika många pojkar och flickor som är delaktiga under lekens gång. Vidare ur ett genusperspektiv menar Hwang & Nilsson att flickor oftast leker i mindre grupper och gärna två och två, vilket då motsätter det som sker i denna lek där flickorna leker i större grupp tillsammans med andra pojkar och flickor.

 

Till Vygotskijs teorier om att det finns ett förhållande mellan barns verklighet och barns fantasi. Med hjälp av sin fantasi skapar de sig en uppfattning och deras tolkningar bygger på intryck som barnen hämtat från verkligheten. I denna ”vilda och förbjudna lek” har något/några av barnen hämtat denna situation från en verklighetstolkning som sedan med hjälp av deras fantasi iscensätts till en lek.

 

Lärandet och kunskapen i den ”vilda och förbjudna leken”

 

För att koppla det till ett lärande- och kunskapsperspektiv anser vi att lärandet i denna situation är att barnen får en chans att utveckla sin fantasi och bearbeta och tolka den på ett kreativt sätt. I denna ”vilda och förbjudna lek” utvecklar barnen även sina kroppsliga rörelser i form av att de springer, spejar, går på tå och smyger. Barnen använder också några av sina olika sinnen, framförallt då hörseln och synen genom att de i denna lek är relativt högljudd och det krävs även att barnen använder sin syn fullt ut och är alerta på vad som händer och

sker under lekens gång. Även i denna situation visar barnen att de kan fungera i grupp men även att de kan hantera snabba händelser i en grupp.

 

Pedagogernas kommentarer

 

Citaten under är taget ur vår empiri 21/9 & 1/10 2012

”Kan vara att barnen sett en film om jägare eller liknanden och förverkligar de dem sett genom sin lek.”

”Det har också varit mycket diskussioner om detta och vi resonerar fortfarande huruvida barnen ska få bygga låtsas vapnen eller ej.”

”Många av de seriefigurer barnen ser på datorn eller tv har dessvärre vapen. Det är så verkligheten ser ut för dagens barn.”

”Barnen använder sin fantasi mycket i denna lek och utvecklar den tillsammans. Personligen kan jag tycka att leken är hyfsat oskyldig men så länge inget barn blir kränkt eller liknande så finns det väl inget direkt fel.”

En mindre sammanfattning av ovanstående kommentarer är pedagogerna påpekar att vapen i barns lek är väldigt vanligt och att barnen oftast har fått inspiration från datorn, tv eller annan likande media som är lättillgänglig för barnen. Seriefigurerna och tv-serier är förebilder för dagens barn och det bidrar med en verklighetsbild för barnen som de i sin tur bearbetar och visar i deras ”vilda och förbjudna lek”. De menar även inom ämnet vapen att de på skolan ofta har diskussioner om huruvida de ska tillåta lekar med vapen eller ej.

Pedagogerna menar att leken kan ses som oskyldig men förutsättningar för att denna lek ska få utrymme är att inget barn far illa psykiskt eller fysiskt. Vi tolkar det som att återigen är pedagogerna kluvna kring de ”vilda och förbjudna lekarna” som finns som en del av barns vardagliga lek på fritidshemmet.

Slutligen menar pedagogerna att i denna typ av ”vild och förbjuden lek” utvecklar barnen sin fantasi på så sätt att de tolkar dagens samhälle utifrån media eller dylikt, och förverkligar detta genom sin lek på fritidshemmet.

Related documents