• No results found

Nedan presenteras den data observerats av författaren under sin deltagande observation under praktiktiden på SVT Malmö.

4.3.1 Projekt Z:s process på Instagram

Under den deltagande observationen har författaren fått både observera och assistera medarbetarna på SVT under deras vardag. Anna Bylund, Maria Karlsson-Thörnqvist och Cat Bengtsson, de

medverkande i Projekt Z, är de tre som hade de största rollerna inom Projekt Z under tiden författaren befann sig på plats.

Precis som tidigare beskrivet, består Projekt Z:s process och arbete genom att samla in information och material via plattformen Instagram. Deras dagliga process består till stor del av att kommunicera via plattformen och se till att samla in tillräckligt med material för att ha ett nytt inlägg varje dag att publicera. Via DM och långa konversationer delar de flesta av ungdomarna med sig av sitt material, oftast efter de känner att de fått ett behov uppfyllt. Behovet brukar oftast vara att de vill bli lyssnade på, få råd eller inte känna sig ensamma.

Enligt författarens observation, kan arbetets process på Instagram hos SVT:s Projekt Z se ut ungefär såhär:

1. Vid början av arbetspasset så öppnas Instagram plattformen och det första som syns är att under kvällen samt natten har oftast flertal DM kommit in på Projekt Z:s instagram konto, så någon på Projekt Z börjar läsa igenom dem.

2. Projekt Z besvarar alla DM som väntat på svar, och börjar sedan analysera om denna

ungdomens berättelse är något som de kan använda för att skapa ett inlägg på deras Instagram konto. I de olika DM berättar ungdomen hela sin berättelse med rika detaljer och vissa ber ibland om att få deras berättelse berättat på Projekt Z:s sida. Ibland så får Projekt Z inleda en längre konversation med personen för att få reda på mer information, så det kan bli en lite mer detaljrik berättelse. Ifall medarbetaren på Projekt Z inte har någon berättelse att hämta och skapa ett inlägg av just den dagen så arbetar hon med det tidigare materialet som hon fått en annan dag.

3. Oftast så avslutas konversationen med att ett citat utlovas till ungdomen, men ibland så vill inte ungdomen ha något citat, utan endast råd eller stöd, och då avslutas konversationen utan ett citat. Emellanåt avslutas konversationen av ungdomen.

4. Utifrån vad som berättats av ungdomen på DM kan Projekt Z nu forma ett citat och en kort sammanfattnings berättelse. Projekt Z tar hela eller delar av berättelsen som ungdomen berättade, vilket resulterar i ett citat utifrån vad som har berättats och sedan skapas ett inlägg där citatet samt berättelsen finns med som publiceras på Instagram.

5. När citatet och berättelsen är färdig och inlägget är skapat, läggs det upp på deras sida på Instagram. Dessa nya upplagda citat genererar oftast nya DM från unga. Det blir som en cirkel av att ett publicerat citat ger fler citat att publicera.

Annat material som också kommer in och samlas in, är ungdomar som kommenterar och delar sina åsikter och egna berättelser på de inläggen Projekt Z publicerat. Materialet sparas också för framtiden, exempelvis när SVT vill skapa fler program för denna målgruppen men vet inte vad ungdomarna vill se för program. Materialet används alltså både för att skapa inlägg och generera nytt material, men även för Projekt Z:s slutgiltiga mål: att skapa anpassade ungdomsprogram till deras svårfångade målgrupp.

4.3.2

Ungas bidrag och kommentarer

Under observationen har författaren observerat flertals konversationer och kommentarer som lagts under observationstiden. Precis som Karlsson-Thörnqvist och Bylund tidigare beskrivit, så består Projekt Z:s inlägg generellt av ett foto och ett citat som är skapat av de medverkande på Projekt Z, taget ur berättelsen som ungdomen valt att dela med sig till Projekt Z. Oftast har ungdomen kontaktat Projekt Z via DM, Projekt Z och ungdomen har en konversation som kan vara olika lång tid.

Konversationens start är främst att uppnå ett gott bemötande samt visa ungdomen att den på Projekt Z som ungdomen konverserar med går att lita på. Projekt Z uppmuntrar alltid ungdomen att dela med sig av sina känslor och berättelse, samtidigt som de inte pushar på ungdomen för mycket genom att stressa den, utan ungdomen får alltid upplysningen om att hen kan ta sin tid på sig att svara. När ungdomen påbörjat sin berättelse, besvarar Projekt Z alltid med någon form av stöttande ord och bekräftelse. Under hela konversationens gång försöker Projekt Z visa förståelse för ungdomens känslor och eventuella problem hen står inför, men de är noggranna med att upplysa om att de är inga psykologer som kan ge råd. Istället försöker Projekt Z hjälpa genom att förklara att ungdomen oftast inte är ensam i sin sits och att det är förståeligt att ungdomen känner som hen känner. Slutresultatet blir oftast att ungdomens känner sig uppskattad, förstådd och uttrycker detta till Projekt Z. Sedan påbörjas

processen om att Projekt Z tillfrågar ungdomen om tillåtelse att få använda hens historia som material till ett inlägg, och oftast svarar ungdomen att detta är okej. Ungdomens bidrag skapar sedan ett inlägg som leder till nya DM, men också till att ungdomar kommenterar på inlägget. De kommentarer som läggs är ofta från ungdomar som skriver att de är i samma situation, känner liknande känslor och visar sitt stöd och ger även råd utifrån egna erfarenheter.

Målet med det insamlade materialet, både från DM och kommenterarna på inläggen, är att materialet ska generera nya tv-program för SVT, som förhoppningsvis ska generera att fler ungdomar tittar på deras kanal och SVT-play.

5 Diskussion

I följande kapitel diskuteras resultat underbyggd av presenterad teori. Diskussion ligger till grund för att kunna besvara studiens frågeställning.

Related documents