• No results found

Vedle těchto uvedených vad se můžeme setkat se špatným navázáním, s nestejnoměrným barevným odstínem atd.

Nevýhodou žinylkové příze je její nízká odolnost v oděru, proto pro detekci vad nemohou být použity klasické měřicí přístroje, jelikož během měření je příze namáhána v oděru a příze, která tvoří vlas, je při tomto měření deformována. Měření stejnoměrnosti výšky vlasu tak není možné. Jako vhodné se tedy jeví použití obrazové analýzy a pro sledování stejnoměrnosti výšky vlasu použití regulačních diagramů [1, 2, 11, 12].

Jedná se o nejčastěji se vyskytující vady na přízi. Důvody vzniku těchto typů vad lze hledat v surovém materiálu nebo v nesprávném procesu přípravy.

Následující hodnoty v procentech lze použít jako vodítko při pojmenovávání a hledání těchto vad:

 slabé místo: -50%,

 silné místo: +50%,

 nopek: +200%.

30

Silná a slabá místa v přízi poměrně výrazně ovlivňují vzhled tkanin nebo pletenin.

Navíc zvýšení počtu silných a slabých míst v přízi ukazuje na fakt, že vstupní surovina nebo způsob zpracování jsou špatně nastaveny. Na druhou stranu nelze dojít k závěru, že vzrůstající množství silných a slabých míst v přízi musí indikovat zvýšení počtu výpadků tkacích nebo pletacích strojů. Slabá místa obyčejně ukazují na vyšší zákrut příze, protože z důvodu menšího počtu vláken v průřezu příze vyúsťují v menší odolnosti proti kroucení nebo napětí. Napětí příze neklesá úměrně snižujícímu se počtu vláken v průřezu příze.

U silných míst v přízi je situace opačná. Více vláken v průřezu příze zvyšuje odolnost příze proti kroucení. Silná místa mají v mnoha případech menší zákrut příze než je průměrný. Napětí v přízi je pouze ve velmi málo případech proporcionálně úměrné počtu vláken v průřezu příze.

Nopky mohou ovlivnit vzhled tkanin nebo pletenin poměrně výrazně. Přítomnost nopků jisté velikosti může vést až k obtížnostem při zpracování, zejména u pletacích strojů. Z tohoto důvodu je vyvarování se nopků při výrobě předených přízí základním textilním technologickým problémem.

Nopky můžeme rozdělit do dvou kategorií:

 nopky ze surového materiálu,

 nopky z výrobního procesu.

Nopky ze surového materiálu v bavlněné přízi jsou primárně výsledkem rostlinné hmoty (zbytků rostlin, trávy apod.) a nepřírodních vláken v materiálu. Vliv surového materiálu ve výrobě vlny a syntetických není pro výskyt nopků významný. Nopky z výrobního procesu jsou totiž způsobeny čističem při výrobě mykané bavlněné, vlněné a česané příze. Jejich výroba je ovlivněna typem oblečení, pracovníky a rychlostí produkce [14].

2.4. Program Centurion Statgraphics

2.4.1. Popis

Program Centurion Statgraphics je navržen pro každého, kdo chce provádět statistické analýzy dat a nechce se týdny učit pracovat s jinými složitými statistickými programy. Obsahuje více než 180 různých statistických funkcí a procedur, které pokrývají oblast od popisné statistiky až po návrh experimentů. Není nutné být statistikem, aby bylo možné používat tento program. Veškeré dostupné funkce

31

je možné vybírat v menu, intuitivně, jednoduše a uživatelsky přívětivě. Implementovány jsou i nástroje jako StatWizard a StatAdvisor, které pomohou používat program efektivněji.

Program je založen na principu tabulkového editoru. Do jednotlivých buněk lze vkládat hodnoty nebo údaje a poté s nimi lze dále pracovat. Program nabízí velké množství funkcí a metod. Každá funkce ještě nabízí další a další možnosti nastavení a různých přístupů, jakými lze počítat. Pak již stačí jen zvolit tu nejvhodnější. Volitelné jsou rovněž grafické metody vyhodnocení nebo zobrazení dat.

2.4.2. Historie

Historie tohoto programu sahá až do roku 1980, kdy se začalo s vývojem toho programu. O dva roky později byla uvedena na trh první verze Statgraphicsu, tehdy ještě na počítače s operačním systémem MS DOS. V současné době je k dispozici již 16. verze tohoto statistického programu. Zároveň je k dispozici i verze pro mobilní telefony a také online verze fungující v rozhraní webového prohlížeče. Zákazníků, kteří Statgraphics využívají, je mnoho. Jsou mezi nimi i velké firmy a státní instituce Spojených států amerických. Společnost se zabývá hlavně vývojem softwaru, další činností je také pořádání školicích seminářů pro využívání jejích programů.

2.4.3. Použití v této práci

V této práci byl Statgraphics použit zejména při počítání pravděpodobnosti a při provádění popisné statistiky. Také byl využit při ověřování výsledků testování shody s rozděleními a celkově velmi usnadnil zpracování dat, protože ihned byly k dispozici výsledky a mohlo být rozhodnuto, zda je tento nápad či myšlenka vhodná či nikoliv. Při zpracování dat byl použit mnohokrát a práci velmi ulehčil, protože nebylo nutné vše složitě počítat, stačilo zadat data, zvolit správnou metodu a odečíst výsledek.

32

3. Obrazová analýza

V této části bude zjednodušeně popsána problematika zpracování obrazu, vysvětleny základní pojmy, popsán program, ve kterém byla analýza prováděna a také je zde představen skript, s jehož pomocí byly vady detekovány.

3.1. Digitální obraz

3.1.1. Definice

Obraz může být modelován matematicky pomocí spojité skalární funkce f dvou nebo tří proměnných a je nazýván jako obrazová funkce. V jednoduchém případě je statický obraz popsán obrazovou funkcí dvou souřadnic f (x; y) v rovině (obecněji v ploše, například na přibližně kulové ploše sítnice). Obrazová funkce tří proměnných se použije, buď když se plošné obrazy mění v čase t, tj. f (x; y; t) nebo v případě objemových obrazů f (x; y; z). Rozměr matice je zároveň velikost obrazu [8].

3.1.2. Pixel

Pixel, z angličtiny zkratka slov picture element, je nejmenší, dále nedělitelný prvek, který tvoří digitální obraz. Neexistuje žádná standardní velikost pixelu. Množina pixelů je přesně uspořádána. Každý pixel je nositelem informace o barvě a jasu a má danou polohu. Barvám jednotlivých pixelů jsou přiřazena čísla. Tato čísla uspořádaná podle poloh jednotlivých pixelů pak vytvářejí datový soubor, který je vlastně elektronickým vyjádřením obrazu.

Na obrázku č. 8 lze vidět zobrazení obrazu jako matice nul a jedniček. Výchozí matice vypadá následovně:

0 0 0 0 1 0 0 0 0