• No results found

Offentlig och kommersiell service

Det är mycket viktigt att ta hänsyn till olika servicebehov vid planering av ny bebyggelse eller ändrad markanvändning så att den service människor behöver blir lättillgänglig. I samhälls-planeringen kan man förebygga olika problem genom att bygga ett varierat utbud av bostäder inom ett område så att olika människor kommer att bo tillsammans och på så sätt minska skillnaderna mellan olika områden i en stad. Lättillgänglig service underlättar vardagen för den som har blivit äldre eller har ett funktionshinder vilket kan leda till minskat omsorgsbehov. Närhet till barnomsorg och skola ger en tryggare vardag för barnfamiljerna.

Det är också önskvärt att kunna ta sig till och från arbetet på ett sätt utan att vara bilberoende men det är inte lika lätt att planera för. Många verksamheter kan inte lokaliseras nära bostäder och service på grund av miljö- och riskfaktorer. Arbetsmarknaderna växer geografiskt och vi kommer förmodligen att behöva pendla mer och längre sträckor i framtiden.

Kommersiell service, karta F

Utbudet av kommersiell service är i huvudsak koncentrerat till Nybro stad men livsmedelsbutikerna i Alsterbro, Bäckebo, Orrefors och Målerås är mycket betydelsefulla för

befolkningen i dessa tätorter med omland. Bensinstationer finns i Nybro, Målerås, Orrefors, Alsterbro samt i Skoghult.

Dagligvaruhandelns försäljningssiffror från år 2004 visade med ett index på 111 % att livsmedelsbutikerna i Nybro kommun försörjer mer än sin egen befolkning. Motsvarande index för sällanköpshandeln var samma år 88 %. Sammantaget visar dessa siffror att Nybro är en attraktiv handelsort. Fackhandelns 60-tal butiker och fem varuhus kommer i framtiden troligtvis att uppleva ökad konkurrens på grund av Kalmars kraftiga handelsexpansion.

Utvecklingstendensen inom handeln är att externa köpcentra, till exempel kvarteret Bilen med IKEA och kvarteret Giraffen med ICA Maxi och Coop Forum i Kalmar, tar en allt större andel av den totala handeln. Den växande outletförsäljningen i Kosta kommer även den att påverka regionens handel liksom den ökande Internethandeln.

Att arbeta vidare med:

Kommunen ska ta fram en serviceplan där åtgärder föreslås för att upprätthålla en rimlig servicenivå för alla invånare i kommunen. Kommunen bör även ta fram en handelsstrategi i syfte att utveckla den attraktiva handelsplatsen Nybro–Glasriket.

Offentlig service, karta G

Barnomsorg, skola och utbildning

I Nybro kommun finns förskolor, skolor och fritidshem, gymnasieskola, vuxenutbildning, kvalificerad yrkesutbildning samt en designutbildning på högskolenivå. Planering av barnomsorg och skola är beroende av olika faktorer. Den viktigaste faktorn är hur många barn som föds i kommunen. Födelsetalen kan variera kraftigt från 300 barn per år i början av 1990-talet till en mer stabiliserad nivå på cirka 170 barn per år under början av 2000-1990-talet.

Det finns förskolor i Nybro stad samt i sju av tätorterna. Förutom den kommunala verksamheten finns det även enskilda förskolor. Omsorgstiden har haft en tendens att öka, det är dels fler barn som är inskrivna i omsorgen men även tiden barnen vistas i omsorgen har blivit längre. Grundskolor finns i Nybro stad, Örsjö, Orrefors, Flerohopp, Alsterbro, Bäckebo och i Kristvallabrunn. Det finns en gymnasieskola i Nybro stad, Åkrahällsskolan. Till gymnasieskolan finns en riksrekryterande glasskola med verksamhet i Orrefors. Genom ett samarbete med närkommunerna tillämpas så kallad fri sökning vilket innebär att eleverna kan söka till andra gymnasieskolor än hemkommunens. Även ett samarbete över kommungränsen om förskola och grundskola kan bidra till en ökad service och valfrihet.

Skolorna i Kristvallabrunn och Örsjö Vuxenutbildning

I Nybro kommun finns sedan många år en kommunal vuxenutbildning med undervisning på grund- och gymnasieskolenivå, svenska för invandrare samt särvux. Dessutom kan kurser skräddarsys efter önskemål från företag, myndigheter och förvaltningar. Utbildningen sker inom de traditionella kärnämnena på konventionellt vis men även yrkesutbildningar som till stor del består av karaktärsämnen erbjuds. En strävan är att tillgodose de studerandes olika möjligheter och önskemål och det förutsätter en hög grad av flexibilitet hos anordnaren.

Kurser ges därför exempelvis på distans och i olika studietakt, allt efter de studerandes behov.

Nybro vuxenutbildning håller på att bygga upp ett nytt utvecklingscenter i nya lokaler.

Utvecklingen av det nya utvecklingscentret kallas för projekt ”Brunnen”. Förutom att innehålla utbildningslokaler ska det nya centret inhysa företagscentrum, projektcentrum och vägledningscentrum.

Högskoleutbildning

I Pukeberg finns Designhögskolan med utbildning på kandidat- och magisternivå.

Etableringen av Pukeberg som ett designcentrum med utbildning, Arkiv för svensk formgivning samt konstnärsateljéer är mycket viktig för kommunens och regionens utveckling.

Omsorg

Äldre- och handikappomsorgen har som mål att alla ska ha möjlighet att bo i egen bostad oavsett vårdbehov. Detta ställer krav på hur framtidens bostäder utformas och placeras.

Hemtjänsten verkar ihela kommunen och utgår från ett antal basplaceringar: Nybro stad (6 lokaler), Örsjö, Orrefors, Målerås, Alsterbro och Bäckebo. För de som inte kan bo i sin egen bostad finns särskilt boende eller gruppboende. Särskilt boende finns i Nybro stad och

Omsorgsnämnden har angett en miniminivå för bostadsstandarden, som skall gälla för sär-skilda boendeformer. Boendet skall bland annat vara utformat så att de boende har möjlighet till såväl avskildhet som gemenskap, vilket innebär:

ƒ att den boende skall kunna välja om han/hon vill inta sina måltider i den egna lägenheten eller i samvaro med andra.

ƒ att det i anslutning till den egna lägenheten skall finnas utrymme för samvaro och gemenskap.

ƒ i boendet bör det dessutom finnas lagstadgade utrymmen för personal och utrymmen för de boendes förråd.

Flera av de särskilda boendeformer som kan erbjudas idag har en standard som ligger under denna nivå. Detta innebär att dessa efter hand skall bli föremål för ombyggnation till minst denna miniminivå.

För funktionshindrade finns tolv gruppbostäder i kommunen: elva i Nybro stad samt en i Orrefors. Daglig verksamhet (dagcenter) finns i dagsläget på fyra olika platser i Nybro stad.

Jutegården är en annan verksamhet med intresse för omsorgsverksamheten och som sedan invigningen hösten 2002 fungerar som allaktivitetshus. Verksamheten drivs av frivilliga och organisationer med stöd av omsorgsnämnden. Tanken är att man genom aktivering som före-byggande inslag skall arbeta mot ensamhet och passivisering. Alla inbjuds att delta i verksam-heten.

I alla mindre tätorter finns önskemål från de boende att fler bostäder för äldre ska byggas. I de olika tätorterna föreslås olika platser för ny bebyggelse, vilka kan vara bostäder anpassade för äldre eller andra särskilda behov.

Att arbeta vidare med:

Omsorgsnämndens mål är att det under de närmaste åren skall skapas mötesplatser runt om i kommunen.

Fler boenden anpassade för den åldrande befolkningen i Nybro kommun bör tillskapas.

Alsterbro.

Kultur och fritid

Ett rikt utbud av kultur, upplevelser och fritidsaktiviteter skapar ett välbefinnande hos kommunens invånare och besökare. Nybro kommun har ett brett föreningsliv inom både idrott och kultur.

Kulturskolan

Kulturskolan bedriver enskild undervisning av olika instrument och sång samt undervisning i ensembel- och orkesterspel. Kulturskolan bedriver även gruppundervisning i dans, teater, bild, poesi, musikteori och studioteknik. Förutom på kulturskolan i Nybro stad, undervisar skolans lärare på sammanlagt elva av kommunens skolor. De huvudsakliga instrumenten som undervisas i exempelvis Örsjö, Kristvallabrunn och Orrefors är gitarr, piano och blockflöjt.

Lokala variationer kan förekomma beroende på vilken lärare som undervisar.

Biblioteken

Huvudbiblioteket ligger centralt i Nybro stad. Fasta skolbibliotek finns på fem grundskolor i kommunen medan övriga skolor besöks av bokbussen varje vecka under terminstid.

Bokbussen kör i Nybro och Mönsterås kommuner måndag till torsdag. Biblioteket har också en uppsökande verksamhet på kommunens särskilda boenden och i ökande grad i hemmen.

Samlingslokaler

Olika typer av föreningslokaler som till exempel bygdegårdar, Folkets hus, hembygdsgårdar och församlingshem är viktiga mötesplatser för människor speciellt i mindre samhällen. Både lokalerna i sig och de aktiviteter som de olika föreningarna anordnar är viktiga för kulturlivet i kommunen.

Att arbeta vidare med:

Många samlingslokaler är i stort underhållsbehov. En plan bör tas fram för att bestämma vilka lokaler som är viktigast att behålla och hur dessa kan underhållas.

Sportanläggningar

I kommunen finns gott om olika sportanläggningar vilka kan drivas av antingen kommunen eller en förening. Se vidare under respektive tätort i kapitel 7. I så gott som alla tätorter finns det fotbollsplaner. Ofta finns även en tennisbana som vintertid kan spolas till is. Vidare finns i anslutning till många skolor idrottshallar och i Målerås finns en föreningsägd sporthall.

Idrottsparken i Flerohopp

Friluftsliv, karta H

Det finns gott om natur i Nybro kommun så de flesta har lätt för att enkelt komma ut i skog och mark. Det finns två kommunala naturreservat som har bildats med stor hänsyn till friluftslivet, Svartbäcksmåla och Rismåla, som båda ligger i anslutning till Nybro stad. Vid några tätorter finns motionsspår med belysning. I kommunen finns olika vandrings-, cykel- och ridleder. Det finns även ett flertal badplatser i kommunen som antingen sköts av kommunen, en lokal förening eller privatpersoner. Det finns fem campingplatser och stugbyar.

Att arbeta vidare med:

Utveckla området kring Allgunnen och Alsterån till ett mer välkänt besöksmål som ”Den nära vildmarken”. Det kommunala naturreservatet Bjällingsmåla bör göras mer besöksvänligt.

Glasrikets ridled och Vilseleden