• No results found

ORREFORS – kristallklart varumärke

Namnet Orrefors klingar kristallklart världen över. Den välkända glasbruksorten är med sina cirka 700 invånare kommunens största tätort bortsett från centralorten Nybro. Åldersgruppen 60–80 år är förhållandevis stor i jämförelse med Nybro kommun som helhet och orten står därmed inför ett kommande generationsskifte.

Orrefors ligger vid Riksväg 31, 15 kilometer nordväst om Nybro stad. Orrefors har en lång och ärorik historia från järnbrukets tillkomst 1726 till dagens moderna samhälle med glasbruket i centrum. I anslutning till bruket finns också den unika Riksglasskolan med elever från i stort sett hela världen. Det expansiva sågverket sätter sin prägel på samhällets sydöstra del.

I Orrefors finns förskola och skola upp till sjätte klass samt fritidsverksamhet. Äldre- och handikappomsorgen har gruppbostäder vid Förklaringsvägen. Här finns även livsmedelsbutik, pizzeria, vandrarhem, hotell, bensinstation med mera. Kulturskolan bedriver musikundervisning i skolan där det även finns en biblioteksfilial.

Orrefors har ett varierat utbud av bostäder i form av villor, radhus och flerfamiljshus. Här finns många exempel på kulturhistoriskt värdefull bebyggelse från ortens skilda epoker och Orrefors bruksmiljö är en kulturmiljö av riksintresse.

Två kilometer väster om samhället ligger Orranäsasjön som har stor betydelse för Orrefors-bornas fritid och rekreation. Vid sjöns södra strand finns en campingplats och vid den norra stranden finns spår av Orranäs Säteri. Sydväst om Orranäsasjön ligger Barkeström där det på 1700-talet fanns en masugn tillhörande Orrefors järnbruk. I anslutning till Barkadammen breder ett vackert åsnätlandskap ut sig.

Även norr om samhället finns värdefulla naturområden i Kabbe backe med omgivningar. I denna ädellövskog, med gamla ekar och solbelysta gläntor som bitvis övergår i mindre ängsmark, finns en rik flora och fauna. Vid Riveberg finns en mindre stugby som är vackert belägen intill den gamla kvarndammen.

Sommaren 2005 bytte glaskoncernen Orrefors Kosta Boda ägare och därmed tog utvecklingen ny fart i Orrefors. Denna utveckling är av stor betydelse såväl för den lilla glasbruksorten som för kommunen och hela regionen. Målsättningen är att bredda utbudet av attraktioner och boendemöjligheter i Glasriket och på så sätt få turister att stanna längre tid i regionen. Det är av största vikt att denna utveckling tar hänsyn till de unika kulturhistoriska värden som orten besitter och att dessa värden lyfts fram i framtida satsningar på turistnäringen.

Förslag till förändringar

Trafiksäkerhetshöjande åtgärder och försköning

Flygsforsvägens nuvarande karaktär bidrar inte till att hastigheterna hålls nere och här, liksom utmed Frösekevägen, krävs både trafiksäkerhetshöjande åtgärder och försköning. Den ursprungliga bruksgatan har under årens lopp klippts av, dels inom själva bruksområdet med hyttans expansion, dels i söder där Flygsforsvägen bildar en barriär mellan Smedernas väg och dess förlängning, Vallgatan. Det expansiva sågverket har dessutom skapat en påtaglig barriäreffekt mellan hjärtat av Orrefors och den servicestruktur som tidigare byggts upp utmed Kantavägen. Orrefors har därmed förlorat sitt tydliga axelsystem och i den fortsatta utvecklingen av orten bör man sträva efter att återskapa en tydlig struktur. Denna struktur ska både underlätta ”det goda livet” för dem som bor i Orrefors men dessutom kunna ta emot ett stort antal turister. Viktiga element i denna framtida trafikstruktur är:

x Återskapad axel Smedernas väg/Vallgatan i ett tydligt gångstråk.

x Nyskapad axel som knyter samman glasbruket med Kantavägen och riksväg 31 via Bromanders väg.

x Ny infart till Orrefors från väg 31.

x Cykel- och ridled på gamla banvallen.

x Gång- och cykelväg Orrefors–Flygsfors.

x Parkeringsytor för turister.

Smedernas väg

Verksamheter

I första hand bör bruksområdet kunna utnyttjas bättre genom en effektivare markanvändning till förmån för nya verksamheter inom handel, industri, lager och kultur. I andra hand kan handel etableras söder om Flygsforsvägen som en fortsättning på stråket upp mot bruket norr om Flygsforsvägen. Den idag undanskymda restaurangen vid Bromanders väg skulle då bli en mera central och naturlig mötesplats. Bromanders väg kan förlängas söderut och på sikt finns möjlighet att skapa en ny infart till Orrefors från riksväg 31 i söder. Denna infart skulle även kunna användas för sågverkets timmertransporter. I tredje hand kan det bli nödvändigt att ta i anspråk ett område söder om riksväg 31 för verksamheter. Detta läge är med tanke på trafiksäkerhet, barriäreffekter och koppling till befintliga verksamheter det minst lämpliga alternativet och bör väljas endast när övriga möjligheter är uttömda. Vid exploatering av området bör stor vikt läggas vid att skapa en bra trafiklösning. Ett fjärrvärmeverk skulle kunna ta hand om överskottsvärme från glasbruket och avfall från sågverket för att förse en del av Orrefors bebyggelse med fjärrvärme.

Kommunikationer

Om antalet besökare i Glasriket och i Orrefors ska dubbleras från dagens en miljon besökare per år är det viktigt att regionens kommunikationsstruktur förbättras. Kalmar flygplats, regionens vägnät, kollektivtrafik samt cykel- och ridled Orrefors–Målerås–Kosta är alla betydelsefulla delar i helheten.

Glasbruket ligger i hjärtat av Orrefors samhälle med infart från Flygsforsvägen.

Godstransporter sker via Frösekevägen och Simon Gates väg i norr. Med hänsyn till de boende bör det befintliga trafiksystemet med transport och hantering av gods i norr och kunder och besökare i söder behållas även i framtiden.

Framtida boende

Ett område i anslutning till skolan öster om Flygsforsvägen reserveras för framtida bostadsändamål. Nya bostäder utmed den planerade gång- och cykelvägen bidrar till att knyta Orrefors närmare tvillingorten Flygsfors. Stallgården kan med sitt centrala läge utvecklas till ett attraktivt seniorboende för den växande gruppen äldre i Orrefors. Området vid Förklaringsberget kan förtätas med ytterligare markbostäder liksom ett område norr om glasbruket.

Turism

Orrefors Glasbruk kommer även i framtiden att vara den stora turistmagneten i Orrefors men det kan vara nödvändigt att skapa andra aktiviteter i området för att stärka turistmålet Glasriket. Det kan handla om aktiviteter för hela familjen i form av en temapark och andra typer av evenemang och upplevelser med anknytning till traktens naturvärden och kulturhistoria. Ett område mellan tätorten och Orranäsasjön reserveras därför för en familjepark. Parken kan eventuellt ha inslag av boende för turister, till exempel i form av en stugby. Parken får skyltläge utmed riksväg 31 och blir lättillgänglig med infart från Flygsforsvägens södra del.

Det finns möjlighet för campinganläggningen Riveberg att utöka sin verksamhet.

Rivebergs stugby och camping Utveckla ortens natur- och kulturvärden

Hammarsmedjan, med sin unika miljö från 1726, föreslås bli ett statligt byggnadsminne.

Norrifrån tränger en grön kil ner till glasbruksområdet. Detta öppna landskap med intilliggande Kabbe backar är viktiga närrekreationsområden för Orreforsbor, men utgör även en resurs vid stora och publikdragande utomhusevenemang som till exempel skid- och löptävlingar.

Entréer

Det är vid infarten till Orrefors det första intrycket av orten skapas. En stor, vacker och lysande glasskulptur skulle i detta läge signalera att Orrefors är en viktig plats i Glasriket.

Detta positiva intryck måste sedan upprätthållas hela vägen fram till utställningslokal, hytta och butiker. Stor omsorg måste ägnas åt gestaltningen av det offentliga rummet där alla detaljer har stor betydelse för det estetiska helhetsintrycket. Orrefors bruksmiljö är en kulturmiljö av riksintresse och ett kvalitetsprogram bör upprättas med fokus på skyltning, belysning, grönstruktur, färgsättning, utsmyckning och markplanering. Skyltningen bör vara enhetlig i hela glasriket.

Infart till Orrefors från väg 31