• No results found

Vem som har tillgång till den offentliga arenan och kommunikationen genom medierna bestäms uteslutande av vilken status i samhället man besitter. I teorin redogjorde vi för hur tidningar genom sitt val av personer i artiklarna, det vill säga vilka som citeras och får rätten att uttala sig, riktar sig till en viss målgrupp. Vi diskuterade där hur högstatustidningar tenderar att främst citera högre tjänstemän och framstående personer i samhället. Detsamma gäller val av nyheter – ämnet och nyheten måste tilltala målgruppen.

I den sydafrikanska nyhetspressen syns idag ytterst få så kallade ”vanliga människor” – människor som inte innehar en offentlig tjänst, eller är känd

på något annat sätt. De som blir citerade är presidenten, olika ministrar, fackliga ledare och höga tjänstemän inom näringslivet. I det studerade materialet finns endast ett fåtal exempel på texter där den vanlige arbetaren får sin röst hörd. När det gäller nyhetsämnen är det politik, traditionellt vit idrott som rugby och cricket, ekonomi och underhållning som prioriteras högst. Tidningarna innehåller ofta en separat finansdel med börsnoteringar och konjunkturanalyser som inte direkt riktar sig till låginkomsttagare och arbetslösa. I de fall man rapporterar om svälten och kriserna som drabbar de fattigaste i landet förs diskussionen ofta på en politisk nivå.

I en av artiklarna berättar journalisten om en valkampanj som förs mellan en vit farmare och hans svarta förman. De kandiderar för olika partier men arbetar ändå tillsammans på farmen och stöttar varandra i respektive kampanjer. Artikeln är en av pressens många solskenshistorier från Det Nya Sydafrika. I denna typ av text, där syftet är att lyfta upp det svarta till det vitas nivå, låter man den svarta arbetaren komma till tals. Det framgår dock tydligt att det är tack vare farmägaren som han ens har möjligheten att genomdriva sin kampanj. Arbetaren beskrivs som en optimistisk novis som med tillstånd av sin chef får pröva på hur det är att delta i ett val. Citatet i 1.4 beskriver hur farmägaren skjutsade runt sin motståndare i en dyr jeep och gav honom pengar till kampanjen. Trots den positiva och solidariska beskrivningen av relationen mellan de båda männen finns en underton av överlägsenhet när skribenten framställer de bådas samarbete. Texten ger inte på allvar intryck av att arbetaren skulle kunna komma någonstans i sin kampanj.

1.4 During electioneering, Möller ferried Shabalala around in his 4x4 to chat to his constituents and to visit polling stations. He also gave him a month’s leave as well as R300 for electioneering. […] “Things will go back to business as usual”, said Möller, adding that had Shabalala won, he would have been forced to call him Mr Councillor.89

Ett annat exempel på hur tillgången till den offentliga kommunikationen kan yttra sig är hämtat från en artikel som uppmanar människor att starta egna bed & breakfast. Artikeln handlar till stor del om dem som inte har en daglig försörjning, de som är fattiga och kanske inte ens har all den hushållsutrusning som utgör grunden i de flesta medelklasshem – med andra ord handlar den om den svarta delen av befolkningen. Ingenstans i texten har man dock vänt sig direkt till denna samhällsgrupp för att förmedla deras åsikt. De som citeras och kommer till tals är turism- och miljöministern, samt högsta chefen för den sydafrikanska turismverksam- heten.

I artikeln ”Help for the hungry and poor”, som handlar om regeringens höjda bidrag och subventionerade livsmedel för fattiga, har journalisten över huvud taget inte brytt sig om att ta reda på vad dessa höjda bidrag betyder i realiteten. Vilken effekt den extra inkomsten faktiskt får för de människor det berör. De som får uttala sig i ämnet är jordbruksministern, finansdepartementets talesman, höga chefer på tre av Sydafrikas största livsmedelsföretag, motsvarande ordföranden för jordbruksdepartementet, samt fackliga ledare från det traditionellt svarta arbetarförbundet Cosatu. Ingenstans hörs rösten från den fattiga sydafrikan bidragen är instiftade för.

Samma mönster följer i resterande urval av artiklar och överallt är det ministrar, direktörer och höga tjänstemän som får tillträde till den offentliga arenan. Den svarta delen av befolkningen, de så kallade ”gräsrötterna” i det sydafrikanska samhället, finns endast representerade i syfte att ge exempel på solkskenshistorier likt den om valkampanjen. I sammanhang där läsarna kan lätta sitt samvete med att det går att ta sig upp ur fattigdomen bara man vill, och att den välbärgade delen av samhället visst är solidariska och stöttande gentemot de mindre gynnade. De lägre klasserna i samhället får alltså inte något större utrymme, eller chans att uttala sig i media. För de högre klasserna är tillträdet till den offentliga kommunikationen lättare. Och trots att klasserna på senare år blivit mer uppblandade är de högre klasserna med stor majoritet fortfarande bländande vita. Liksom i de flesta andra sammanhang i Sydafrika är det mesta lättare om man är vit – så även när det gäller tillgången till de offentliga kommunikationskanalerna. I artikeln ”Dad’s Baywatch kiss saves toddler’s life”, som vi tidigare nämnt, lämnas en hel framsida åt berättelsen om hur en vit välbärgad pappa räddar sin son från att drunkna i poolen. Största delen av sidan upptas av rubriken och en bild på pappan och sonen vid poolkanten. På den målande beskrivningen och språkbruket i artikeln förstår man att det är en välbärgad familj i centrala Kapstaden med swimming pool at the family’s Table View home.90 Den enligt

texten dramatiska händelsen slutade med att sonen räddades ur vattnet oskadd.

När det gäller vem som citeras och vem som har tillgång till medierna är urvalet till stor del styrt av det tidningen tror att mottagarna vill läsa om. Beroende på hur läsarkretsen ser ut disponeras även artiklarna i tidningarna. Det som berör den egna samhällsgruppen tenderar oftast att prioriteras högre. Men bortsett från de artiklar som gränsar till nöje, lokala idrottsprestationer eller mindre incidenter i samhället så citerar sydafrikansk press i allmänhet hellre så kallade expertuttalanden än åsikter från ”vanliga” människor. Spaltmeter efter spaltmeter fylls av citat

från presidenten, ministrar och framgångsrika män inom näringslivet. Medierna må vara fria – frågan är för vem.

Sammanfattning

Slutsatsen av detta grupperande och motsatsdefinierande språkbruk är att de allra flesta artiklar i studien vänder sig till en vit medelklasspublik. Man samlar sina läsare, definierar och rapporterar om ’de fattiga’ – ’de där andra’. Formuleringarna och ämnena exkluderar ofta fattiga. Även språkbruket använder ett västerländskt, ofta brittiskt, perspektiv och sätt att berätta en händelse.

Tillgången till medierna och möjligheten att uttala sig offentligt är starkt begränsad för de människor som inte besitter någon makt eller inflytande i övriga samhället. Sydafrikas medier har varit fria relativt länge men utvecklingen har ännu inte hunnit reformera nyhetspressen till mycket mer än en kommunikationskanal för eliten. Studien visar att människor ur de lägre klasserna endast får uttrycka sig sporadiskt i den tryckta pressen – då i syfte att berätta solskensberättelser om människor som trots sin fattigdom är lyckliga och känner sig delaktiga i samhället. Folk tillhörande de högre klasserna har lättare att göra sin röst hörd. Men ändock är det oftast makthavare, inflytelserika tjänstemän och entreprenörer som uttrycker sig.

Den diskursiva praktiken kring media i Sydafrika skulle kunna gå att analysera ur många olika perspektiv. Vad vi valt att fördjupa vidare är hur nationen och individer skapas. Den diskussion som följer är även den en del av den diskursiva praktiken, dock mer fördjupad än det vi tagit upp i denna del.

Related documents