• No results found

3. PRIORITERADE OMRÅDEN

3.1 Ombudsmannens Uppgifter

– En majoritet av respondenterna anser att ombudsmannens viktigaste funktion är att hålla EU-medborgarna informerade om sina rättigheter -

Att se till att EU-medborgarna känner till sina rättigheter och hur de kan använda dem anses allmänt som en av ombudsmannens viktigaste uppgifter15, som 52 procent av respondenterna nämner som en av ombudsmannens huvudfunktioner. 34 procent av respondenterna anser att det är viktigt att EU:s ombudsman samarbetar med ombudsmännen i de olika EU-medlemsstaterna för att se till att medborgarnas EU-klagomål får en effektiv lösning, medan 30 procent ser det som ombudsmannens uppgift att främja medborgarnas rätt till god förvaltning från EU-institutionernas sida. Att sträva efter gottgörelse vid klagomål över administrativa missförhållanden betraktar 27 procent av respondenterna som viktigt, medan 22 procent anser att ombudsmannen bör prioritera att underlätta medborgarnas tillgång till EU-handlingar. 19 procent säger att de vill att ombudsmannen ska fokusera på att stärka EU:s serviceinriktning och 11 procent säger att de inte vet vad de viktigaste aspekterna av ombudsmannens roll bör vara.

15 QB3: Vilka uppgifter anser du är Europeiska ombudsmannens viktigaste? Främja EU-medborgarnas rätt till god förvaltning; underlätta EU-medborgarnas rätt att få tillgång till EU-institutionernas handlingar; försöka stärka EU-förvaltningens serviceinriktning; se till att EU-medborgarna känner till sina rättigheter och hur de ska använda dem; sträva efter gottgörelse vid klagomål över administrativa missförhållanden; arbeta tillsammans med ombudsmännen i medlemsstaterna för att se till att medborgarnas EU-klagomål får en effektiv lösning; annat (SPONTANT). Högst tre svar.

”Se till att EU-medborgarna känner till sina rättigheter och hur de kan använda dem” är det vanligaste svaret i samtliga medlemsstater, utom i Nederländerna där

”arbeta med ombudsmännen i medlemsstaterna för att se till att medborgarnas klagomål får en effektiv lösning” är vanligast, och på Irland där ”främja EU-medborgarnas rätt till god förvaltning av EU-institutionerna” anses vara lika viktigt som att ”se till att EU-medborgarna känner till sina rättigheter”.

”Se till att EU-medborgarna känner till sina rättigheter och hur de kan använda dem” betraktas som en särskild viktig uppgift i Danmark och Sverige, där 69 procent av respondenterna väljer detta svar, men det anses inte riktigt lika viktigt i Rumänien (38 procent), Irland (43 procent) och Portugal (43 procent).

”Arbeta med ombudsmännen i medlemsstaterna för att se till att medborgarnas klagomål om EU får en effektiv lösning” anses återigen vara en huvuduppgift för ombudsmannen i Danmark (61 procent), Sverige (59 procent) och Nederländerna (53 procent, första plats), medan relativt sett färre respondenter i Rumänien (16 procent) och Litauen (22 procent) fäster lika stor vikt vid detta.

Respondenterna på Cypern (49 procent), i Sverige (43 procent) och på Irland (43 procent, första uppgivna svar, tillsammans med ”se till att EU-medborgarna känner till sina rättigheter och hur de kan använda dem”) betraktar ”främja EU-medborgarnas rätt till god förvaltning av EU-institutionerna” som en av ombudsmannens viktigaste uppgifter, men endast 18 procent i Polen och 20 procent i Litauen instämmer.

”Sträva efter gottgörelse vid klagomål över administrativa missförhållanden”

anses mycket viktigt av 52 procent av befolkningen i Finland och 48 procent av dem på Cypern. Däremot ser endast 12 procent av människorna i Estland och 16 procent i Sverige detta område som prioriterat. Människor i Sverige (38 procent) och Danmark (36 procent) betraktar ”främjande av medborgarnas tillgång till EU-handlingar” som en huvuduppgift, medan endast 13 procent i Litauen och 14 procent av dem i Tjeckien, Lettland och Polen ser det på detta sätt. ”Fokusera på att stärka EU:s serviceinriktning” prioriteras högt enligt 36 procent i Österrike och 31 procent i Grekland, men ses inte som i lika hög grad prioriterat i Lettland (11 procent), Luxemburg (13 procent) eller Storbritannien (13 procent). Ett relativt stort antal människor i Rumänien (26 procent), Estland (22 procent) och Litauen (22 procent) säger att de inte vet vad ombudsmannens viktigaste uppgifter bör vara.

Sociodemografiska data tyder på en svag variation mellan könen, och den mest påtagliga skillnaden är att 32 procent av männen och 28 procent av kvinnorna anser att

”främja EU-medborgarnas rätt till god förvaltning av EU-institutionerna” bör vara en av ombudsmannens viktigaste sysslor. Åldersvariationerna är också ganska försumbara. Människor i åldersgrupperna 25–39 och 40–54 är något mer benägna att se alla sex uppgifterna som viktiga delar av ombudsmannens roll än de yngsta och äldsta grupperna.

Respondenternas utbildningsnivå har något större betydelse för uppfattningarna om vad ombudsmannen bör prioritera. 42 procent av dem som slutförde sin utbildning vid 20 års ålder eller senare anser att ombudsmannen bör ”arbeta med ombudsmännen i medlemsstaterna för att se till att medborgarnas klagomål om EU får en effektiv lösning”, men andelen sjunker till 34 procent bland dem som avslutade sin utbildning i åldern 16–19, och ännu mer, till 28 procent, bland dem som lämnade skolan vid 15 års ålder eller tidigare. Detta mönster upprepas i allmänhet för de andra uppgifter för ombudsmannen som diskuteras.

Samtliga uppgifter för ombudsmannen som vi diskuterar här nämns oftare som prioriterade områden av människor som säger sig vara intresserade av att bli bättre informerade om ombudsmannen än av dem som inte är intresserade.

Exempelvis svarar 59 procent av dem som är intresserade av att bli bättre informerade att en av ombudsmannens viktigaste funktioner bör vara att se till att EU-medborgarna känner till sina rättigheter och hur de ska använda dem, mot 47 procent av de personer som inte är intresserade av att bli bättre informerade. Respondenter som inte är intresserade (16 procent) är mycket mer benägna att säga att de inte vet vad ombudsmannens prioriteringar bör vara än de som är intresserade (4 procent).

Related documents