• No results found

Vision har genomfört en undersökning gällande utsattheten för hot, våld och personangrepp inom socialt arbete. I undersökningen ingår även frågor om huruvida incidenter polisanmäls, av vem polisanmälan gjorts, hur man ser på arbetsgivarens stöd och förebyggande arbete. Denna bilaga redogör för några av resultaten nedbrutet för de som har sin arbetsplats belägen inom Visions område Stockholm som huvudsakligen består av Stockholms län. Resultaten jämförs med siffrorna totalt för hela landet. Totalt svarade 1433 personer på enkäten varav 190 personer som arbetar inom område Stockholm. För en mer utförlig resultatredovisning, metodbeskrivning och för att ta del av Visions förslag för att öka tryggheten för medlemmar inom socialt arbete hänvisas till huvudrapporten.

Närmare hälften inom socialt arbete i område Stockholm har utsatts det senaste året 48 procent av respondenterna i område Stockholm svarar att de har utsatts för en eller flera former av hot, personangrepp och våld under det senaste året. Det är något mer än för landet i stort (45 procent). Olika former av hot är det vanligaste att utsättas för.

Figur 1 Har du med anledning av din yrkesutövning under de senaste tolv månaderna blivit utsatt för något eller några av dessa incidenter? (flera svar möjliga)

Bas: Samtliga (n totalt=1417, n område Stockholm=189)

3%

15%

4%

17%

28%

2%

20%

4%

18%

28%

Fysiskt våld Annan typ av kränkning, hat, hot eller våld Näthat/kränkningar/personangrepp/förtal via

till exempel sociala medier, insändare, kommentarer i media

Muntliga eller skriftliga direkta hot Muntliga eller skriftliga förtäckta eller diffusa

hot

Arenorna för att utsättas är många

Det är vanligast att utsättas direkt på arbetsplatsen, men via telefon, mail och sociala medier förekommer också i relativt hög utsträckning. Att utsättas i sitt hem förekommer sällan men är ett mycket stort intrång i den privata sfären när så sker.

Figur 2 Var eller i vilket forum blev du eller din närstående utsatt? (flera svar möjliga) Bas: De som svarat att de själva eller någon av deras anhöriga blivit utsatta (n totalt=636, n område Stockholm=95)

7%

5%

1%

1%

3%

8%

41%

70%

10%

8%

0%

0%

2%

8%

37%

63%

0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80%

Vet inte/vill inte svara Annat, vad?

Via andra medier I förskolan/skolan Vid/i hemmet Via sociala medier Via telefon eller mail På arbetsplatsen

Område Stockholm Totalt

Få incidenter polisanmäls i område Stockholm

I område Stockholm polisanmäls något lägre andel incidenter jämfört med landet totalt. Endast 17 procent av de som utsatts svarar att incidenten polisanmälts jämfört med 21 procent för landet totalt. Det är en större andel som inte vill svara på frågan i område Stockholm än i landet i stort.

Figur 3 Polisanmäldes incidenten?

Bas: De som svarat att de varit utsatt för en incident de senaste 12 månaderna (n totalt=651, n område Stockholm=98)

Då antalet respondenter i område Stockholm som svarar att händelsen har polisanmälts är så få redoviserar vi inte resultatet gällande om polisanmälan gjordes av arbetsgivaren eller respondenten och inte heller gällande om polisanmälan lett till förundersökning.

17%

68%

5% 9%

21%

69%

6% 4%

0%

10%

20%

30%

40%

50%

60%

70%

80%

Ja Nej Vet inte Vill inte svara

Område Stockholm Totalt

Missnöjet med arbetsgivarnas förebyggande arbete är större i Stockholm

Var tredje respondent i område Stockholm tycker att arbetsgivaren inte gör tillräckligt för att förebygga hot, personangrepp och våld. Andelen som tycker att arbetsgivaren gör tillräckligt är lägre i område Stockholm än i landet i stort, 28 procent jämfört med 39 procent. En stor andel av respondenterna i område Stockholm svarar att de inte vet om arbetsgivaren gör tillräckligt, 37 procent.

Figur 4 Tycker du att din arbetsgivare gör tillräckligt för att förebygga hot, hat, våld, personangrepp och förtal?

Bas: Samtliga (n totalt=1429, n område Stockholm=189)

28%

33%

37%

2%

39%

28%

31%

2%

0%

5%

10%

15%

20%

25%

30%

35%

40%

45%

Ja Nej Vet ej Vill inte svara

Område Stockholm Totalt

Många som utsätts i område Stockholm får inget eller otillräckligt stöd av sin arbetsgivare

32 procent av respondenterna som utsatts i område Stockholm svarar att de tycker

arbetsgivaren gett ett otillräckligt eller inget stöd efter det inträffade vilket är något högre än för landet i stort (29 procent). Lika stor andel (33 procent) tycker att arbetsgivaren gett ett mycket eller ganska bra stöd efter det inträffade vilket är lägre än för landet i stort (40 procent). Det är en högre andel i område Stockholm som svarar att de inte vet om arbetsgivaren gav ett bra stöd efter det inträffade jämfört med övriga landet, 30 procent jämfört med 24 procent).

Figur 5 Upplevde du att din arbetsgivare gav dig ett bra stöd efter det inträffade?

Bas: De som svarat att antingen de själva eller deras anhöriga blivit utsatta (n totalt=643, n område Stockholm=97)

Ja, mycket bra

stöd Ja, ganska bra

stöd Nej,

otillräckligt stöd

Nej, inget stöd

alls Vet inte Vill inte svara

Område Stockholm Totalt

Hälften vill att arbetsgivaren ska stå som beslutsfattare på myndighetsbeslut

Hälften av respondenterna som arbetar som socialsekreterare eller biståndsbedömare i område Stockholm vill att arbetsgivaren ska stå på beslut de fattar i samband med myndighetsbeslut vilket är fler än för landet i stort (49 procent respektive 39 procent). Den högre andelen som vill detta i Stockholm kan bero på att andelen socialsekreterare som svarat på denna fråga är något högre i Stockholm än i landet i stort, och vi ser i det sammantagna resultatet att

socialsekreterare i högre utsträckning än biståndshandläggare svarar ja på denna fråga.

Figur 6 Vill du att din arbetsgivare ska stå som beslutsfattare på beslut du fattar i yrket i samband med myndighetsövning?

Bas: Biståndshandläggare och socialsekreterare (n totalt=794, n område Stockholm=108

49%

27%

21%

3%

39% 41%

20%

1%

0%

10%

20%

30%

40%

50%

60%

Ja Nej Vet inte Vill inte svara

Område Stockholm Totalt

Related documents