• No results found

Vision har genomfört en undersökning gällande utsattheten för hot, våld och personangrepp inom socialt arbete. I undersökningen ingår även frågor om huruvida incidenter polisanmäls, av vem polisanmälan gjorts, hur man ser på arbetsgivarens stöd och förebyggande arbete. Denna bilaga redogör för några av resultaten nedbrutet för de som har sin arbetsplats belägen inom Visions område Syd. Område Syd omfattar huvudsakligen Skåne län och Blekinge län.

Resultaten jämförs med siffrorna totalt för hela landet. Totalt svarade 1433 personer på enkäten varav 182 personer som arbetar inom område Syd. För en mer utförlig resultatredovisning, metodbeskrivning och för att ta del av Visions förslag för att öka tryggheten för medlemmar inom socialt arbete hänvisas till huvudrapporten.

Fler än fyra av tio inom socialt arbete i område Syd har utsatts det senaste året 43 procent av respondenterna i område Syd har utsatts för en eller flera former av hot,

personangrepp och våld under det senaste året. Det är i nivå med totalen för övriga landet (45 procent). Olika former av hot är det vanligaste att utsättas för.

Figur 1 Har du med anledning av din yrkesutövning under de senaste tolv månaderna blivit utsatt för något eller några av dessa incidenter? (flera svar möjliga)

Bas: Samtliga (n totalt=1417, n område Syd=182)

3%

7%

18%

15%

23%

3%

4%

15%

17%

28%

Fysiskt våld Näthat/kränkningar/personangrepp/förtal via

till exempel sociala medier, insändare, kommentarer i media

Annan typ av kränkning, hat, hot eller våld Muntliga eller skriftliga direkta hot Muntliga eller skriftliga förtäckta eller diffusa

hot

Arenorna för att utsättas är många

Det är vanligast att utsättas direkt på arbetsplatsen, men att bli utsatt via telefon, mail och sociala medier förekommer i relativt hög utsträckning. Att utsättas i sitt hem förekommer ganska sällan men är ett mycket stort intrång i den privata sfären när så sker. I område Syd är det något vanligare att utsättas via sociala medier och vid/i hemmet än det är totalt för landet.

Figur 2 Var eller i vilket forum blev du eller din närstående utsatt? (flera svar möjliga) Bas: De som svarat att de själva eller någon av deras anhöriga blivit utsatta (n totalt=636, n område Syd=84)

7%

5%

1%

2%

5%

12%

40%

65%

7%

5%

1%

1%

3%

8%

41%

70%

0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80%

Vet inte/vill inte svara Annat, vad?

Via andra medier I förskolan/skolan Vid/i hemmet Via sociala medier Via telefon eller mail På arbetsplatsen

Totalt Område Syd

Få incidenter polisanmäls och inte alltid av arbetsgivaren

Få incidenter verkar polisanmälas i område Syd. Endast 19 procent av de som utsatts svarar att incidenten polisanmälts. På frågan om polisanmälan gjordes av respondenten eller av

arbetsgivaren svarar tre av fyra att arbetsgivaren gjorde polisanmälan, vilket är en något högre siffra än för landet totalt. Resultatet ska tolkas med försiktighet då det är så få svarande i område Syd som svarar att händelsen polisanmälts och det är därför svårt att göra en jämförelse med hur det ser ut totalt i landet.

Figur 3 Polisanmäldes incidenten?

Bas: De som svarat att de varit utsatt för en incident de senaste 12 månaderna (n totalt=651, n område Syd=88)

Figur 4 Gjordes polisanmälan av dig eller din arbetsgivare?

Bas: De som uppgett att de varit utsatta och att händelsen polisanmälts (n totalt=135, n område Syd=16) 19%

72%

6% 3%

21%

69%

6% 4%

0%

10%

20%

30%

40%

50%

60%

70%

80%

Ja Nej Vet inte Vill inte svara

Område Syd Totalt

75% 70%

70%

80%

Ungefär hälften av polisanmälningarna leder till förundersökning, men kännedomen är låg

Nästan hälften av respondenterna i område Syd svarar att polisanmälan lett till förundersökning jämfört med var tredje för landet totalt. Var tredje respondent vet inte om polisanmälan lett till förundersökning. Resultatet ska tolkas med försiktighet då det är så få svarande i område Syd som svarar att händelsen polisanmälts och det är därför svårt att göra en jämförelse med hur det ser ut totalt i landet.

Figur 5 Ledde polisanmälan till förundersökning?

Bas: De som svarar att incidenten polisanmälts. (n totalt=137, n område Syd=17) 47%

24%

29%

35% 34%

31%

0%

5%

10%

15%

20%

25%

30%

35%

40%

45%

50%

Ja Nej Vet inte

Område Syd Totalt

Missnöjet med arbetsgivarnas förebyggande arbete är större i område Syd

Var tredje respondent i område Syd tycker inte att arbetsgivaren gör tillräckligt för att förebygga hot, personangrepp och våld vilket är en något högre siffra än för landet i stort. Lika stor andel tycker att arbetsgivaren gör tillräckligt, vilket är en något lägre siffra än för landet i stort. 31 procent svarar att de inte vet om arbetsgivaren gör tillräckligt.

Figur 6 Tycker du att din arbetsgivare gör tillräckligt för att förebygga hot, hat, våld, personangrepp och förtal?

Bas: Samtliga (n totalt=1429, n område Syd=181)

33% 33%

31%

3%

39%

28%

31%

2%

0%

5%

10%

15%

20%

25%

30%

35%

40%

45%

Ja Nej Vet ej Vill inte svara

Område Syd Totalt

Många som utsätts får inget eller otillräckligt stöd av sin arbetsgivare

Mer än var fjärde respondent som utatts i område Syd svarar att de tycker arbetsgivaren gett otillräckligt eller inget stöd efter det inträffade. Fyra av tio av de som utsatts tycker att de fick ganska eller mycket bra stöd. En fjärdedel av de som varit utsatta svarar att de inte vet.

Figur 7 Upplevde du att din arbetsgivare gav dig ett bra stöd efter det inträffade?

Bas: De som svarat att antingen de själva eller deras anhöriga blivit utsatta (n totalt=643, n område Syd=86)

Ja, mycket bra stöd

Ja, ganska bra stöd

Nej, otillräckligt

stöd

Nej, inget stöd alls

Vet inte Vill inte svara

Område Syd Totalt

Närmare hälften vill att arbetsgivaren ska stå som beslutsfattare på myndighetsbeslut 46 procent av respondenterna som arbetar som socialsekreterare eller biståndshandläggare i område Syd vill att arbetsgivaren ska stå på beslut de fattar i samband med

myndighetsutövning, vilket är en större andel än i övriga landet. Den högre andelen som vill detta i område Syd kan bero på att andelen socialsekreterare som svarat på denna fråga är något högre i område Syd än i landet i stort, och vi ser i det sammantagna resultatet att socialsekreterare i högre utsträckning än biståndshandläggare svarat ja på denna fråga.

Figur 8 Vill du att din arbetsgivare ska stå som beslutsfattare på beslut du fattar i yrket i samband med myndighetsövning?

Bas: Biståndshandläggare och Socialsekreterare (n totalt=794, n område Syd=83)

46%

36%

18%

0%

39% 41%

20%

1%

0%

5%

10%

15%

20%

25%

30%

35%

40%

45%

50%

Ja Nej Vet inte Vill inte svara

Området Syd Totalt

Related documents