• No results found

Lofta mosse

Kalmarsund

0 500 1 000 1 500 2 000

Meter

Områdesbeskrivning

En uppdelning har gjorts av planområdet utifrån bebyggelsestrukturen och bygg-nadstraditioner samt utifrån områdets övri-ga karaktär. Generellt kan fem delområden utläsas;

• Delområde 1 - Nordöst

• Delområde 2 - Nordväst

• Delområde 3 - Östra

• Delområde 4 - Centrum

• Delområde 5 - Södra

Dessa beskrivs på kommande sidor.

Bilderna visar exempel på be-byggelse inom delområde 1.

Delområde 1 - Nordväst

Områdeskaraktär

Områdets typiska karaktär kommer av två tongivande faktorer. Det ena är stenbrotts-industrin som lämnat spår i marklandskapet och det andra är byggnadernas förhållande till Kustvägen. Till skillnad från bebyggel-sen söderut finns i nordvästra området ett tydligt avstånd mellan bebyggelsen och Kustvägen vilket ger en öppnare karaktär och trots avståndet en stark kontakt med vattnet.

Bebyggelse

Byggnationen är huvudsakligen låg och av ”fritidshuskaraktär”, oftast i 1-plan men även ett fåtal inslag av 1,5-planshus finns.

Tomterna ligger mestadels mellan 1500-2000 kvm i storlek med några få undantag för ett par mindre fastigheter och ett antal som omfattar större markytor. Vanligast takbeläggning är takpannor i röd eller svart färg men även papp och plåt förekommer.

Trä är det dominerande fasadmaterialet men även inslag av nyare bebyggelse med putsad fasad finns. Även klassisk Öländsk kalksten förekommer i någon byggnad. Fa-sadfärgerna är oftast av dov karaktär men även ljusare bidrag med gult och vitt finns.

Tydliga avgränsningar i form av staket eller mur ut mot kustvägen saknas generellt.

Läs vidare under kapitlet Kulturmiljö och fornminnen på sida 42f.

Bilderna visar exempel på be-byggelse inom delområde 2.

Delområde 2 - Nordöst

Områdeskaraktär

Östra delen är mycket lummigt i förhål-lande till hur Djupvik ser ut på andra håll.

Många blommor som orkidé, gullviva, hum-leblomster, mandelblom och smörblommor samt trädvegetation som björk, ek, tall, oxel och enbuskar växer här.

Bebyggelse

Bebyggelsen är till stora delar relativt ny-byggd med inslag av äldre gårdar. Tom-terna varierar mellan 1000 och 3500 kvm.

men det förekommer även större fastighe-ter som sträcker sig upp mot drygt 5000 kvm. Bebyggelsen är småskalig, består främst av 1-plans hus, men även 1,5-plan.

Mindre och äldre bebyggelse i traditionell

”fritidshuskaraktär” finns i den östra delen.

Färgskalan varierar med husens ålder och stil. I huvudsak består husen av trä samt av sten (främst kompletteringsbyggnader).

Rött tegel dominerar takfasaderna men också papp och i enstaka fall plåt. I huvud-sak stenmurar men även staket markerar tomtgränserna.

Läs vidare under kapitlet Kulturmiljö och fornminnen på sidan 42f.

Bilderna visar exempel på be-byggelse inom delområde 3.

Områdeskaraktär

Området omges av höga trädridåer och har ingen visuell vattenkontakt. Stora grönstråk finns bakom alla tomter samt mellan kvar-teren. Marken är karg och växtligheten har alvarsmarkskaraktär med mycket enbus-kar och låga växter. Området har generellt bättre standard på gator, nyare bebyggelse och en tydligare kvarterskaraktär etc. än övriga områden.

Bebyggelse

Bebyggelsen är småskalig, i huvudsak av 1-planshus med låg taklutning. Några en-staka 1,5-planshus finns i den östra delen.

Bebyggelsen ligger tätt och har tydligare karaktär av permanentboende än det norra områdets bebyggelse. Enstaka byggnader är av äldre ålder. Tomterna är i huvudsak små, runt 1000 kvm, och husen ligger nära gatan. Trädgårdarna är välskötta med ra-batter och trädgårdsgångar av stenplat-tor. Fasaderna består främst av trä, några av sten och har ingen enhetlig färgskala.

Takmaterialet är i huvudsak rött tegel men även plåt förekommer.

Tomtgränserna markeras främst av häckar men även stenmurar och staket.

Läs vidare under kapitlet Kulturmiljö och fornminnen på sidan 42f.

Delområde 3 - Östra

Bilderna visar exempel på be-byggelse inom delområdet.

Delområde 4 - Centrum

Områdeskaraktär

Området karakteriseras av öppna ytor och en varierad vegetation med artrika strand-ängar i väster och strand-ängar omgivna av träd och buskvegetation i öster. Inom området finns kiosk/restaurang med minigolfbana, boule-plan, camping, badplats och parke-ring.

Bebyggelse

Bebyggelsen inom området är varierad av-seende karaktär, ålder och storlek. Likaså varierar tomtstorlekarna mycket, mellan 750 och 4000 kvm. Husen består av 1-plan och 1,5-plan.

Bebyggelsekaraktären sträcker sig mellan modern och gammal, traditionell. Ingen en-hetlig karaktär eller färgskala finns i områ-det. Främst består husens fasader av trä men även sten förekommer. Taken består av tegel eller plåt. Tomtgränserna markeras i huvudsak av stenmurar.

Läs vidare under kapitlet Kulturmiljö och fornminnen på sidan 42.

Bilderna visar exempel på be-byggelse inom delområdet.

Delområde 5 - Södra

Områdeskaraktär

Området ligger högt i förhållande till Kal-marsund och har stark visuell vattenkon-takt. Området gränsar till alvaret, även ve-getationen inom området karakteriseras av alvarsmark men även med lummiga inslag.

Bebyggelse

Bebyggelsen är av varierad karaktär och ålder. Gatorna slingrar sig fram och husens placering är ostrukturerad. Bebyggelsen består i huvudsak av ett plan, men det finns också flera 1,5-planshus. Tomterna är av varierad storlek, mellan 900 och 3800 kvm.

Husen närmast vattnet är i allmänhet stör-re, har fler tillbyggnader och större tomter.

Bebyggelsens ålder varierar också liksom utförandet. Många byggnader är typiska fritidshus medan andra har permanentbo-stadskaraktär. Färgskalan varierar. Fasa-derna består i huvudsak av trä. Komplette-ringsbyggnader består även av sten. Något hus har putsfasad och något eternit. Taken består i första hand av rött eller svart te-gel, men också av plåt och i enstaka fall av eternitplattor.

I huvudsak markerar stenmurar tomtgrän-serna.

Läs vidare under kapitlet Kulturmiljö och fornminnen på sidan 42.

Karta 21. Kartan markerar de områden som är av särskild vikt ur rekreationssynpunkt. Kustlinjen är det stråk som har störst betydelse för turism och rekreation. Närheten till andra naturtyper som al-varsmark, skogspartier och mossar gör området än mer attraktivt ur frilufts- och rekreationssynpunkt.

Related documents