• No results found

Omsättning per geografisk marknad

In document Lindab årsredovisning2006 (Page 32-35)

MSEK 2006 2005

Norden 3 222 2 945

Central- och Östeuropa 2 139 1 432

Västra Europa 1 854 1 497

USA 289 277

Övriga marknader 105 63

Totalt 7 609 6 214

F ö r v a l t n i n g s b e r ä t t e l s e 33

Nettoskuldssättningsgrad och soliditet Nettoskulden – skillnaden mellan räntebär-ande tillgångar och räntebärräntebär-ande skulder – uppgick per sista december 2006 till 2 602 MSEK ( 1 846 ). Räntebärande skulder upp-gick till 2 808 MSEK ( 2 096 ) varav avsatt till pensioner 106 MSEK ( 105 ). Soliditeten uppgick till 31 procent ( 43 ). Skuldsättnings-graden vid årsskiftet uppgick till 1,2 jämfört med 0,7 vid motsvarande tidpunkt föregå-ende år.

Finansnetto

För helåret uppgick fi nansnettot till –97 MSEK ( –73 ). Försämringen på 24 MSEK beror i huvudsak på en högre nettoskuld och högre ränta.

Likvida medel

Koncernens likvida medel uppgick vid årets utgång till 199 MSEK ( 244 ).

Disponibla likvida medel inklusive outnyttjade krediter uppgick till 1 468 MSEK ( 1 102 ).

Forskning och utveckling

Lindabs affärsverksamhet bygger på att förenkla byggandet genom utveckling av inno vativa produkter. Bolaget strävar efter att ligga i framkanten vad gäller produktdesign och utveckling inom de två affärsområdena.

Kärnvärdet ”Förenkla byggandet” står i centrum för produktutvecklingen och skall leda till produkter som har ett mervärde för kunden. För att säkerställa detta tillvaratar vi kundens synpunkter och önskemål, vilka bidrar till en ständig källa för vår produktut-veckling. Utveckling drivs i nära samarbete med såväl högskolor som materialleverantörer för att försäkra oss om att alltid ha tillgång till den senaste kunskapen inom våra områden och därmed kunna skapa de lösningar som bäst motsvarar våra kunders förväntningar.

Stora resurser läggs också på att utveckla produkterna för att gynna optimala tillverk-ningsprocesser med ännu bättre funktion, ekonomi och miljöegenskaper. Forskning och utveckling bedrivs vid nio anläggningar.

För 2006 uppgick kostnaderna för forsk-ning och utveckling till 43 MSEK ( 40 ) varav 21 MSEK ( 13 ) inom Profile, 21 MSEK ( 26 ) inom Ventilation och 1 MSEK ( 1 ) inom övrig verksamhet. Antalet anställda inom kon-cernens avdelningar för produktdesign och utveckling uppgick till totalt 60 ( 59 ), varav 30 ( 30 ) inom Ventilation och 30 ( 29 ) inom Profile.

Miljö

I de företag inom koncernen där omfattande produktion förekommer finns i de flesta fall implementerade miljöledningssystem enligt ISO 140001.

Verksamheten omfattar tillverkning av produkter i tunnplåt. Miljöpåverkan är med hänsyn till produktionsprocessen och produk-terna liten.

Av de svenska företagen har två tillstånd och sex är anmälningspliktiga enligt miljö-balken. Tillstånden avser verkstadsindustri med mer än 20 000 m2 verkstadsyta respektive ytbehandling av metall. Ett företag planerar att ansöka om tillstånd då förbrukningen av skärvätska kommer att överstiga 2 000 liter.

Påverkan på miljön sker främst genom utsläpp av stoft till luft, metaller till spillvatten samt buller från trafi k och ventilationsanläggningar.

Inga miljöskulder finns och verksamheten är inte av den karaktären att den ger upphov till föroreningar av mark eller vatten vilket kan medföra saneringsbehov.

Miljöförsäkring finns för täckande av eventuellt skadeståndsansvar enligt miljö-balken, avseende verksamhet som bedrivs på fastigheter i Sverige. Lindabkoncernen skall

följa såväl den svenska som den internatio-nella lagstiftningen.

Vinstandelssystem

För alla fast anställda i de svenska Lindabbolagen finns ett avtal om att avsätt-ningar ska ske till en Vinstandelsstiftelse. De årliga avsättningarna baseras på resultatet i de svenska koncernföretagen. Avtalet före-skriver att placering fr.o.m. år 2001 skall göras i aktier i Ratos AB. Dock innebar av talet att placering skulle ske i Lindabaktier till och med år 2000, då koncernen inte ägdes av Ratos AB. När Lindabaktien nu finns tillgänglig på börsen kommer placering återigen att ske i Lindabaktie. Efterhand som äldre fonder kan skiftas ut kommer kvar-stående medel att kunna placeras om från Ratosaktier till Lindab aktier.

Senast i april 2011 kommer alla icke kon-tanta medel att kunna bestå av Lindabaktier igen.

Under 2006 avsattes 6,0 MSEK ( 5,8 ) inklusive löneskatt till vinstandelsstiftelsen.

Personal och personalutveckling Under slutet av året förvärvades CCL Veloduct Ltd. Antalet anställda vid förvärvs-tillfället var 245. Airbat S.A.S. är ytterligare ett bolag som förvärvades i december, där antalet anställda vid förvärvstillfället uppgick till 25. Dessutom ingår Astron Buildings S.A.

med helårstal detta år, jämfört med endast fyra månader föregående år. Detta tillsam-mans med övriga förändringar som skett i koncernens verksamheter har medfört att antalet anställda vid årets slut ökade med 463 personer ( 468 ) till 4 942 ( 4 479 ). Medel-antalet anställda inom Lindabkoncernen ökade med 554 till 4 689 ( 4 135 ). Medel-antalet anställda i Sverige uppgick till 1 078 ( 1 124 ) vilket motsvarade 23 procent ( 27 )

Lindab_06_sv.indd 33 07-03-08 16.11.44

34 F ö r v a l t n i n g s b e r ä t t e l s e

av samtliga anställda. Uppgifter om personal-kostnader samt medelantalet anställda åter-finns i not 6.

Lindabs anställda är i vissa länder ( främst i Sverige, Danmark, Norge, Luxemburg och USA ) fackligt anslutna. Lindab anser sig ha goda relationer med sina anställda och deras fackföreningar och bolaget har inte erfarit eller blivit föremål för någon väsentlig arbetsnedläggelse, sänkt arbetstakt eller kollek tiva åtgärder. Vidare har Lindab inte på senare tid upplevt och förutser rimligen heller inga framtida problem med att rekrytera och anställa den personal som verksamheten kräver. För att kunna utveckla bolaget på alla nivåer, såväl externt som internt, arbetar Lindab sedan flera år efter tre tydliga och väl förankrade operationella kärnvärden, ”För-enkla bygg andet”, ”Jordnära” samt ”Ordning och reda”. Dessa används löpande som en utgångspunkt för den ständigt pågående personalutvecklingen i bolaget. Företagets anställda uppmuntras att delta i löpande för-bättringsåtgärder och förslag från anställda bidrar i hög grad till utvecklingen på olika plan i verksamheten. Särskilt de svenska bolagen utmärker sig i detta avseende. Genom att rekrytera, utbilda och behålla kunnig och engagerad personal strävar Lindab efter att behålla den entreprenörs anda som har karak-teriserat bolaget sedan grundandet. Lindab rekryterar aktivt personal internt till ledande positioner och erbjuder program i ledar-skapsutveckling. Genom att prioritera intern rekrytering har bolaget skapat utvecklings-möjligheter vilket samtidigt bidragit till konti-nuitet i verksamheten och minskat personal-omsättningen. Resultatet är att bolaget har ett stort antal anställda som har varit i Lindab under många år varav flera har avancerat till ledande positioner i bolaget.

Lindabs utbildningsprogram är grunden

för bolagets strategi för intern rekrytering av ledande befattningshavare. Utbildningsakti-viteter genomförs både på lokal nivå och på koncernnivå och sträcker sig från utbildning av nyanställda till specialiserad ledarskaps-utbildning. Utbildningsprogrammet Lindab Business Acumen kombinerar praktiska övningar med simulering för att ge anställda i ledande befattningar djupare kunskap om Lindabs verksamhet, Lindabs marknader och de finansiella förhållandena. För att utbilda personer i ledande befattningar i att formulera klara och användbara argument vid marknadsföringen av Lindabs produkter och system innehåller utbildningen av dessa befattningshavare analys och diskussion kring de mervärden som Lindab erbjuder sina kunder. Hittills har över 450 av bolagets anställda genomgått programmet Business Acumen. Sammantaget har Lindabs anställda i genomsnitt två till tre utbildningsdagar per år och person.

Tvister

Bolaget är för närvarande föremål för en kartell utredning genomförd av den finska kon-kurrensmyndigheten, där bolagets och vissa av dess konkurrenters verksamheter inom ventilationsbranschen i Finland granskas.

Utredningen inleddes 2003 och bolaget har hittills tillställt den finska konkurrensmyndig-heten all den information som myndigkonkurrensmyndig-heten efterfrågat. Den finska konkurrensmyndig-heten kan komma att fortsätta sin utredning genom att begära ytterligare information, men bolaget vet för närvarande inte om utredning-en kommer att fortgå. Om så blir fallet, avser bolaget att fortsätta hävda sin ståndpunkt att anklagelserna om kartellbildning är ogrund-ade. Utredningen har uteslutande fokuserat på och riktats mot bolagets finska dotter-bolag. Bolaget anser efter att ha rådgjort

med finska juridiska rådgivare, att eventuell påfäljdavgift ( konkurrensbrottsavgift ) i enlig-het med finsk tidigare praxis, sannolikt skulle baseras på omsättningen i de aktuella finska dotterbolagen och därmed inte överstiga 10 MSEK. Marknadsdomstolen har dock formellt sett möjlighet att fastställa påföljds-avgiften upp till 10 procent av Lindabs totala nettoförsäljning om den finner att en över-trädelse av konkurrenslagstiftningen har ägt rum. Bolaget har inte reserverat några medel med anledning av denna utredning. Bolaget var även föremål för ett ersättningskrav under avtal i Frankrike avseende en byggnad som har levererats av Astron. Efter bokslutsårets utgång har denna tvist förlikts utan resultat-påverkan för bolaget.

2006 kollapsade två av Astron levererade byggnader i Tjeckien och Tyskland till följd av ovanligt stora snölaster. Inga krav har fram-ställts mot bolaget rörande dessa byggnader, men det finns inte några garantier för att krav inte kommer att framställas i framtiden.

Även om bolaget har låtit göra en oberoende granskning av den tjeckiska byggnaden, enligt vilken byggnaden hade monterats på ett felaktigt sätt av en tredje part, är händel-sen för närvarande föremål för en undersök-ning som genomförs av en tjeckisk allmän åklagare rörande denna byggnad.

Skattetvister

Bolaget är part i en skattetvist i Tjeckien.

Tvisten är resultatet av en skatterevision 2003 av bolagets tjeckiska dotterbolag, Lindab s.r.o., avseende taxeringsåren 2001 och 2000. Mot bakgrund av vad som framkom i skatterevisionen ålade det tjeckiska skatte-verket Lindab s.r.o. att betala ett sammanlagt belopp om 8 MSEK i bolagsskatt, mervärde-skatt och straffavgift. Skatteverket hävdade att Lindab s.r.o. på ett icke tillfredsställande

marknadstillväxten 2007. Vår geografiska spridning är gynnsam med etableringar också på marknader där tillväxten är särskilt hög.

Sammantaget gör vi en bedömning att det kommande året fortsätter att utvecklas positivt.

Moderbolagets resultat

Resultatet uppgick till 241 MSEK ( –30 ).

Moderbolaget har under året mottagit kon-cernbidrag från dotterbolagen, vilket bidrog till det högre resultatet jämfört med före-gående år.

Förslag till utdelning

Styrelsen och verkställande direktören föreslår att 3,25 SEK per aktie, maximalt 256 MSEK utdelas till aktieägarna för räkenskapsåret 2006. Förslag till avstämningsdag är mån-dagen den 30 april 2007. Om årsstämman beslutar enligt förslaget beräknas utdelningen utbetalas via VPC fredagen den 4 maj 2007.

Styrelsen har bedömt att den föreslagna vinstutdelningen är försvarlig och att bolagets och koncernens egna kapital, konsoliderings-behov, likviditet och ställning är beaktade, inkluderande framtida bedömda kassaflöde, för att kunna fullgöra förpliktelser på kort och lång sikt samt vidmakthåller förmåga att göra nödvändiga investeringar. Vidare är den föreslagna utdelningen i linje med av styrelsen antagen utdelningspolicy.

sätt redovisat de aktuella transaktionerna.

Det belopp som Lindab ålades att betala baserades på den av skatteverket gjorda bedömningen. Bolaget delar inte det tjeckiska skatteverkets uppfattning och överklagade beslutet i dess helhet i februari 2005 hos det tjeckiska finansdepartementet. Bolaget har redan betalat den beslutade bolags- och mervärdeskatten. Efter verksamhetsårets utgång har domstol i Tjeckien ogillat bolagets överklagande. Bolaget kommer att överklaga till högsta instans. Vidare har bolaget efter verksamhetsårets utgång återfått halva straff-avgiften avseende bolagsskatt och förväntas återfå halva straffavgiften avseende mervär-deskatt. Det totala belopp om 8 MSEK som tvisten avser har redovisats som ansvarsför-bindelse i koncernens årsredovisning. Se not 30.

Händelser efter balansdagen

Inga väsentliga händelser har inträffat efter balansdagen som påverkat fastställandet av resultat- och balansräkningen.

Nya satsningar

Ett av de viktigaste långsiktiga projekten under 2007 blir den nya fabriken i Yaroslav ca 30 mil norr om Moskva. Den ska vara produktionsfärdig andra kvartalet 2008.

Fabrik en i S:t Petersburg är nu färdigställd och Air Duct Systems kommer att lanseras på den snabbt växande ryska marknaden. Målet är att komma närmare kunderna i Ryssland och Ukraina och stärka både relationer och servicegrad. Satsningarna fortsätter i östra Europa, bland annat i de för Lindab fyra nya länderna ( Ukraina, Slovakien, Bosnien-Herze-govina samt Bulgarien ).

Utsikter inför 2007

Mot bakgrund av analyser från Eurocon-struct har vi en fortsatt positiv syn på

F ö r v a l t n i n g s b e r ä t t e l s e 35

Till årsstämmans

In document Lindab årsredovisning2006 (Page 32-35)

Related documents