• No results found

OnPositions bakgrund

Intervjuad företrädare: Roger Persson, VD

Tidpunkt för inträde i Chalmers Innovation: inkubator (endast en nivå existerade), november 2000.

Presentation på Chalmers Innovations webbplats:13

OnPositions affärsidé är att hjälpa företag med många fysiska försäljningsställen att nå mobila slutkonsumenter med relevant information. Vi gör detta genom att hjälpa dom att bygga positionsbaserade databaser över deras butiksnät som sedan uppdateras kontinuerligt med aktuella erbjudanden. Informationen publiceras via olika etablerade mobila tjänsteleverantörer t ex mobiloperatörerna.

OnPositions bakgrund

OnPosition startade genom ett examensarbete som genomfördes av sex personer som gick utbildningen Executive MBA på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Examensarbetet utfördes i samarbete med Wireless Car och uppgiften var att undersöka affärsidéer kring positionering och ta fram en affärsplan kring en lämplig idé. Två av de sex personerna som ingick i gruppen hoppade av sina dåvarande arbeten och startade OnPosition. De övriga fyra personerna behöll små ägarandelar. Företaget startade i maj 2000. Inträdet i inkubatorn skedde i oktober/november 2000.

Idé

Vid inträdet var OnPositions affärsidé att sälja geo-kodade annonser det vill säga koordinatsatta annonser för att kunna använda i mobila tjänster.

I dagsläget arbetar man utifrån en något förenklad version av ursprungsidén. Kunderna för produkten är annonsörer och slutanvändare är teleoperatörernas kunder.

”Det är en förmedlingstjänst. Vi säljer förmedling åt annonsörer. Vi använder i princip teleoperatörer som förmedlare. De får betalt för att förmedla vår information.”

I dagsläget finns inte något identiskt, koordinatsatt, erbjudande på marknaden.

Chalmers Innovations bidrag

Inget.

Möjliga förbättringar av bidraget

Inga.

Produkt

Vid inträdet höll man på med att bygga en prototyp.

OnPosition har inte sålt sin ursprungliga produkt till någon kund utan man säljer en enklare förmedlingstjänst som körs på enklare plattformar. Produkten är dock i huvudsak färdigutvecklad.

”Tjänsten är färdigutvecklad men det är inte så att vi kör den dagligen. Den är inte tillräckligt testad, jag skulle vilja köra den mycket mer med kunder men det har visat sig att vi har byggt en mycket mer komplicerad tjänst än vad marknaden behöver.”

Chalmers Innovations bidrag

Inga.

Möjliga förbättringar av bidraget

Inga.

Marknad

Vid inträdet hade man gjort vissa marknadsstudier. Dessa genomfördes under våren 2000 när IT-företag värderades mycket högt. OnPosition studerade olika branschtidningar och gjorde intervjuer med potentiella kunder.

I dagsläget är inte marknaden tillräckligt stor för att vara lönsam.

Chalmers Innovations bidrag

Inget.

Möjliga förbättringar av bidraget

Inga möjliga förbättringar med de förutsättningar som fanns då.

Organisation

Vid inträdet var det tre personer med olika roller som jobbade på affärsidén. OnPosition var 8 man som mest. Eftersom marknaden inte var tillräckligt stor var man tvungen att spara pengar och säga upp anställda.

Idag är man två personer.

Chalmers Innovations bidrag

Inget.

Möjliga förbättringar av bidraget

Inga.

Kompetens

Formell kompetens vid inträdet

Tre civilingenjörer, en med stor erfarenhet av affärssidan och försäljning, en med mycket teknisk kunskap om systemsidan och affärsutveckling och en med erfarenhet inom produktion. Två av dessa personer hade läst Executive MBA tillsammans på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet (antagningskrav: 10 års arbetslivserfarenhet, 120 högskolepoäng och ledande befattning).

Utökad kompetens (förutom erfarenhet).

Man har gått en kurs i försäljning. Idag är man bara två personer.

Chalmers Innovations bidrag

OnPosition har använt kommunikationstjänster och har gått en kurs i försäljningsteknik.

Möjliga förbättringar av bidraget

Eftersom OnPosition har mycket egen erfarenhet anser man inte att Chalmers Innovation skulle kunna bidra med något ytterligare som inte redan fanns inom företaget. Däremot tror Roger att Chalmers Innovation har ett mycket bra erbjudande om man kommer direkt från skolan.

”Om jag jämför vårt företag med de andra företagen så är ju vi mer av gamla gubbar och man har fått rätt mycket erfarenhet av att vara ute och jobba.”

Drivkrafter

Målet vid inträdet var att ta en av de tre största andelarna på marknaden för mobil marknadsföring.

I dagsläget arbetar man utifrån en annan målsättning, man väntar tills marknaden kommer och vill vara lönsamma under tiden.

Chalmers Innovations bidrag

Inget.

Möjliga förbättringar av bidraget

Inga.

Kundrelationer

OnPosition hade inte några kunder vid inträdet.

Någon försäljning av den ursprungliga produkten har inte skett och idag är inriktningen delvis en annan, men OnPosition är fortfarande verksamt inom mobil marknadsföring och säljer information ur de databaser man har byggt.

Chalmers Innovations bidrag

OnPositions huvudsyfte med att gå med i Chalmers Innovation var att få Chalmers Innovation som ägare, att få en kvalitetsstämpel på att det var en bra affärsidé de hade och för att underlätta finansieringen. Man anser inte att försäljningsteknikkursen har haft någon betydelse.

Möjliga förbättringar av bidraget

”Jag tror att vi är för självständiga, om det är något vi behöver så går vi och frågar.”

Kapitaltillgång

Vid inträdet: Endast egna satsade pengar. Idag: Tillräckligt med kapital.

Chalmers Innovations bidrag

”Vi har fått kontakt med Västra Götalands Regionen och fått delfinansiering för att bygga en demonstrator, resten av pengarna har vi fixat själva. Chalmers Innovation hjälpte till med kontakter till Connect Väst och vi träffade 36 riskkapitalbolag, men vi fick ingen finansiering den vägen. Hösten 2000 var det inget vidare läge för att få finansiering. De försökte men det gav ingen utdelning.”

OnPosition har inte fått någon hjälp med affärsplanen. Chalmers Innovation gick in som ägare men detta gav inget tillskott av kapital.

Möjliga förbättringar av bidraget

Se ovan.

Övriga relationer

Utbyte/samarbete med universitet/högskola

Vid inträdet: Inget samarbete.

Idag: Har haft ett samarbete med Viktoriainstitutet.

Chalmers Innovations bidrag

Inget.

Möjliga förbättringar av bidraget

Inga.

Utbyte/samarbete med andra Chalmers Innovations-företag

Vid inträdet: Inga.

Idag: OnPosition har drivit gemensamma projekt mot kunder med ett företag inom Chalmers Innovation.

Chalmers Innovations bidrag

Inget.

Möjliga förbättringar av bidraget

Inga. Man anser att man kan leta reda på företag att samarbeta med inom Chalmers Innovation själva.

Utbyte/samarbete med externa företag

Vid inträdet: Ett samarbete. Idag: Ett samarbete.

Chalmers Innovations bidrag

Inget.

Möjliga förbättringar av bidraget

Inga.

Externa tjänster/rådgivning

Tillgång till externa tjänster/rådgivning vid inträdet: OnPosition hade redan valt advokat och revisor innan de kom till Chalmers Innovation.

Användande av externa tjänster/rådgivning förmedlade av Chalmers Innovation idag: OnPosition har använt tjänster inom kommunikationsområdet för att ta fram en kommunikationsplan.

Möjliga förbättringar

Inga.

Avslutande frågor

Tycker du att Chalmers Innovation har hjälpt er med något vi inte frågat om?

”Det är egentligen att rollerna förändras i och med att företaget blir äldre. Mycket av frågorna gäller företagets första år. När man väl har kommit igång minskar behovet av Chalmers Innovation och det är ju tänkt så också.”

Vilken nytta har ni haft av att sitta i inkubatorn?

”I början är det mycket bra att sitta här. Då kan man träffa andra i samma situation. Annars har de inte tillfört något som gjort att vår process har gått snabbare.”

Är det något du vill tillägga?