• No results found

3. Metod

3.5 Operationalisering

3.5.1 Beroende variabel

Tredjepartsgranskning

Denna studies beroende variabel är tredjepartsgranskning av hållbarhetsrapporter (Assurance) och definieras i studien som extern oberoende granskning utöver den lagstadgade kontrollen.

Variabeln operationaliseras till en dummyvariabel med kriterierna: företag vars hållbarhetsrapport har blivit granskad av en oberoende tredje part utöver lagstadgade krav = 1, om de kriterierna inte är uppfyllda = 0.

25

3.5.2 Testvariabler

Socialt och miljömässigt känsliga branscher

För att kunna mäta om branschtillhörighet påverkar företags val av tredjepartsgranskning operationaliseras variabeln till en dummyvariabel. Dummyvariabeln gäller tillhörande till en socialt eller miljömässigt känslig bransch och har kriterierna: 1 = företag som är verksamma i en socialt eller miljömässigt känslig bransch, 0 = företag som inte är verksamma i en socialt eller miljömässigt känslig bransch. För att kunna operationalisera variabeln till en dummyvariabel delas urvalet först upp i olika branscher efter branschindelningen sector enligt Global Industry Classification Standard (GICS) vilket delar in företag i följande branscher:

Energi (Energy), Industri (Industrials), Teknik (Information Technology), Konsument stabil (Consumer Staples), Konsument cyklisk (Consumer Discretionary), Sjukvård (Health Care), Finans (Financials), Fastigheter (Real Estate), Kommunikation (Communication Services), Råvaror (Materials) och Allmännyttigt (Utilities) (MSCI, 2020b).

I likhet med Sequí-Mas et al. (2018) och Bollas-Araya et al. (2018) definieras finansbranschen i denna studie som en socialt känslig bransch. På grund av olika branschindelningar har tidigare studier inte definierat miljömässigt känsliga branscher enhetligt. Baserat på en litteraturgenomgång av tidigare studier (Simnett et al., 2009; Cho et al., 2014; Zorio et al., 2013;

Casey & Grenier 2015; Bollas-Araya et al., 2018) och en analys av underkategorier till branschindelningen sector operationaliseras miljömässigt känsliga branscher i denna studie till:

Råvaror, Industri, Energi och Allmännyttigt. En sammanställning över de olika branscherna och antalet företag i varje bransch presenteras i tabell 3 nedan.

26 Tabell 3 - Branschindelning

Bransch Totalt

Allmännyttigt* 1

Energi* 4

Fastigheter 19

Finans* 18

Industri* 68

Kommunikation 10

Konsument cyklisk 32

Konsument stabil 8

Råvaror* 10

Sjukvård 26

Teknik 28

Totalt 224

Tabellen visar branschindelningen sector enligt GICS och fördelningen av företag i varje bransch. De branscher som enligt denna studie definieras som en socialt eller miljömässigt känslig bransch är markerad med *.

Företagsstorlek

I tidigare liknande studier har företagsstorlek operationaliserats till bland annat totala tillgångar och nettoomsättning. I denna studie operationaliseras företagsstorlek (Firm_size) till naturliga logaritmen av totala tillgångar i likhet med Castelo Branco et al. (2014) och Zorio et al. (2013).

Företagsstorlek (Firm_size) = LN (Totala tillgångar) Lönsamhet

I linje med liknande studier (Simnett et al., 2009; Castelo Branco et al., 2014; Zorio et al., 2013) har lönsamhet i denna studie operationaliserats till räntabilitet på totala tillgångar, på engelska return on assets (ROA). Lönsamhetsmåttet (ROA) beräknas på följande sätt:

Lönsamhet (ROA)

=

Årets resultat

(IB totala tillgångar+UB totala tillgångar)/2

27

3.5.3 Kontrollvariabler

För att kontrollera för faktorer som kan påverka företags val av tredjepartsgranskning av hållbarhetsrapporter utöver studiens testvariabler inkluderas ett antal kontrollvariabler. Trots att kontrollvariabler inte är av intresse för den specifika studien är det viktigt att deras påverkan på den beroende variabeln kontrolleras för och redovisas (Naghshpour, 2016, s. 98). Utöver företagsspecifika variabler som denna studie har valt att fokusera på har tidigare studier funnit att landspecifika faktorer och faktorer relaterat till bolagsstyrning kan påverka företags val av tredjepartsgranskning av hållbarhetsrapporter (Velte & Stawinoga, 2017). I denna studie inkluderas variabeln antal styrelsemedlemmar (Board_size) i syfte att kontrollera för en faktor relaterat till bolagsstyrning. Därutöver inkluderas variabeln skuldsättningsgrad (Leverage) vilket är en företagsspecifik variabel som undersökts i flertalet liknande studier och variabeln GRI i syfte att kontrollera för om rapportering i enlighet med Global Reporting Initiative (GRI) påverkar företags val av tredjepartsgranskning. Data för kontrollvariablerna skuldsättningsgrad och rapportering i enlighet med GRI standards samlas in från databasen Eikon och data för styrelsestorlek samlas in manuellt från företagens årsredovisningar.

Skuldsättningsgrad

Företags skuldsättningsgrad har i tidigare studier visats påverka företags val av tredjepartsgranskning av hållbarhetsrapporter (Castelo Branco et al., 2014; Casey & Grenier, 2015; Zorio et al., 2013; Sierra et al., 2013). Skuldsättningsgrad kan enligt Simnett et al. (2009) ses som ett mått på företags finansiella risk. Enligt Casey och Grenier (2015) kan finansiella begränsningar till följd av en hög skuldsättningsgrad hindra företag från att välja att få sina hållbarhetsrapporter granskade av en extern oberoende part. Detta är i linje med resultaten från tidigare studier som funnit ett signifikant negativt samband mellan skuldsättningsgrad och tredjepartsgranskning (Sierra et al., 2013; Castelo Branco et al., 2014, Zorio et al., 2013; Casey

& Grenier, 2015). Simnett et al. (2009) finner däremot inget signifikant samband. Variabeln Leverage inkluderas därför som en kontrollvariabel i denna studie och mäts som totala skulder dividerat med totalt eget kapital. Med bakgrund av tidigare studiers resultat kan skuldsättningsgrad även i denna studie förväntas ha ett negativt samband med valet av tredjepartsgranskning.

Skuldsättningsgrad (Leverage) = Totala skulder Totalt eget kapital

28 Styrelsestorlek

I studier som likt denna uppsats studerar företags val av tredjepartsgranskning av hållbarhetsrapporter men med testvariabler kopplat till bolagsstyrning har variabeln styrelsestorlek undersökts (Kend, 2015; Liao et al., 2016). Företag med större styrelser har visats vara mer benägna att välja tredjepartsgranskning (Liao et al., 2016), vilket enligt Liao et al. (2016) kan förklaras av att större styrelser har möjlighet att dels beakta perspektiv från fler intressentgrupper, dels ägna mer resurser åt hållbarhetsarbete. Kontrollvariabeln Board_size operationaliseras i denna studie till antal styrelsemedlemmar. Med bakgrund av ovan kan styrelsestorlek även i denna studie förväntas ha ett positivt samband med valet av tredjepartsgranskning av hållbarhetsrapporter.

Styrelsestorlek (Board_size) = Antal styrelsemedlemmar

Rapportering i enlighet med GRI standards

Upprättande av en hållbarhetsrapport i enlighet med GRI:s riktlinjer har visats ha ett positivt samband med valet av tredjepartsgranskning av hållbarhetsrapporter (Ruhnke & Gabriel, 2013).

Global Reporting Initiative (GRI) (2013) rekommenderar företag att använda sig av oberoende extern granskning för sina hållbarhetsrapporter men kräver inte det. Kontrollvariabeln GRI operationaliseras i denna studie till en dummyvariabel där 1 = företag vars hållbarhetsrapport är upprättad i enlighet med GRI och 0 = företag vars hållbarhetsrapport inte är det. Med bakgrund av ovan kan rapportering i enlighet med GRI standards även i denna studie förväntas ha ett positivt samband med valet av tredjepartsgranskning av hållbarhetsrapporter.

29 Tabell 4 - Sammanställning av studiens variabler

Variabel Variabelnamn Definition Datainsamlingsmetod Förväntat

samband Beroende variabler

Tredjepartsgranskning Assurance Dummyvariabel där 1 = tredjepartsgranskad hållbarhetsrapport, 0 = ej tredjepartsgranskad hållbarhetsrapport

Manuellt

Testvariabler

Företagsstorlek Firm_size LN (Totala tillgångar) Eikon/Manuellt +

Lönsamhet ROA Årets resultat

(IB totala tillgångar + UB totala tillgångar

2 )

Eikon/Manuellt +/-

Socialt & miljömässigt känsliga branscher

Sensitive_industry Dummyvariabel där 1 = socialt eller miljömässigt känslig bransch, 0 = ej socialt eller miljömässigt känslig bransch *

Styrelsestorlek Bord_ size Antal styrelsemedlemmar Eikon/Manuellt +

Rapportering i enlighet med GRI standards

GRI Dummyvariabel där 1 = rapporterar i enlighet med GRI standards, 0 = rapporterar ej i enlighet med GRI standards

Eikon +

Tabellen visar en sammanställning över studiens variabler. Variabelnamn visar den beteckning som variablerna har i regressionsmodellerna och under definition visas variablernas operationalisering. Datainsamlingsmetod visar hur datan för variablerna har inhämtats och förväntat samband visar de olika variablernas förväntade samband. *Se detaljerad beskrivning i avsnitt 3.5.2.

Related documents