• No results found

Bro#Galopp#

5.3 Sammanfattning av intervjuer .1 Tillgänglighet

5.3.2 Organisation och struktur

I dagsläget så följer kommunikationsstrukturen den organisationsstruktur som finns på platsen. Detta kan vara både bra

det förändringar och i vissa fall har en tydlig och naturlig struktur redan har uppnåtts.

I fallprojektets så har en tydlig organisationsplan saknats. Var och en har vetat sin titel och sin uppgift. Men ofta så har dessa ansvarsområden gått i varandra vilket gjort att flera missförstånd och onödiga konflikter har uppstått.

Som Ervin Révai (2014) skriver i sin bok där han beskriver att en befattningsbeskrivning och/eller en organisationsplan i textform är ett bra sätt att undvika sådana här missar som beror på organisationen. En sådan tydlig form av beskrivning fanns inte på fallprojektet i början.

Speciellt Person E och F säger att de hade önskat en större tydlighet än vad som fanns från början men även fler av de intervjuade antyder att tydlighet saknades. Problemet var att det fanns två stycken platschefer på samma etapp. Vilket inte är konstigt för ett projekt av denna storlek.

Det som skapade problem enligt dem var att deras uppdelning av ansvarsområden inte gjordes ordentligt. Istället skapades en mer

”flytande” organisationsbild än vad som var tanken från början. Det gjorde att de tog beslut som inkräktade på vad de ansåg var deras egna områden och yrkesarbetarna blev förvirrade eftersom de inte visste vem av dem som de skulle lyssna på.

På fallprojektet så har det framkommit från flera av intervjupersonerna att en mätchef har saknats. Tre stycken av intervjupersonerna menar att det har saknats kompentens och arbetskraft för att utföra de mer teoretiska bitarna av mät- och utsättningsjobben. De menar att det borde funnits en person som skulle utfört mängdberäkningar samt gjort alla de filer och underlag som behövts för all maskinstyrning. Det framkommer att de mättekniker som fanns på plats fick för stor arbetsbörda när det kommer till att både finnas till hands för yrkesarbetarna samt för maskinisterna genom att både behöva utföra utsättning och inmätning samt tillverka alla maskinstyrningsfiler.

På fallprojektet fanns det tillgång till en mängdberäknare som hade till uppgift att sammanställa månadens utförda arbete för att kunna fakturera beställaren för den korrekta summan. Personen byttes dessvärre ut under projektets gång. Ett annat problem med denna tjänst var att personen endast var på plats under en begränsad period varje månad eftersom hans enda uttalade uppgift var att just mängdberäkna för månadens lyft (se 3.6.9).

En åsikt som framkommer under intervjun med Person G är att han anser att det har saknats personer som har haft den uttalade

arbetsledarrollen. Han fortsätter att berätta att det har saknats personer som har koll på de dagliga problemen och utmaningarna som sker ute i fält. Det framkommer också att han anser att det är svårt med två platschefer som det var i början men att det också var svårt under perioden då det bara fanns en platschef eftersom det då saknades en uttalad arbetsledare. Han menar att det lades för stor börda på platschefen under denna period och att det skapade många problem.

5.3.3 Kontakter

Person D tycker att han har mycket bra kontakt med sina egna yrkesarbetare, dock skulle han önska att de sa emot i konflikter för de har oftast bra idéer att komma med som skulle kunna vara till nytta. De försvinner lite i dagsläget, både deras idéer och deras förmåga att säga ifrån, han skulle vilja att de inte köpte allt som sades när det blev en konflikt. Person D nämner också feedback som något som han saknar i dagsläget.

Person D menar att han i största möjliga mån vill undvika att ta produktionsfrågor med hans chef. Detta eftersom han tycker att han då inte involverar chefen i rätt sorts frågor. Person D tycker att hans chefs roll i organisationen är att ta hand om regleringsfrågor i projektet och ägna sig åt dessa helhjärtat. Han säger att han använder sin chef till att ta kontakt och ta om hand om de stora ekonomiska frågorna med beställare, detta för att underlätta både sitt eget men också sin chefs arbete eftersom alla har olika roller i organisationen.

Person A säger att han skulle önska mer personlig kontakt med chefen för att lättare räta ut frågetecken och kanske underlätta för båda parter så att de vet vad som händer. Han säger också att han vill ha snabbare besked från sin chef men förstår samtidigt att det är svårt eftersom han är så pass upptagen.

Person G säger att han uppskattar kontakten med Birka och anser att den är väldigt god. Han säger att det är väldigt lätt och att han tycker om att det är så pass öppet och lätt att ta frågor som uppkommer.

Intervjupersonen fortsätter med att förklara att han behöver information om hur det går, vilka resurser som används, vilka arbetsmoment som sker samt hur det ligger till med den ekonomiska biten.

5.3.4 Mandat

Alla intervjuade personer menar att de får bestämma det som de själva

som styr är deras ekonomiska respektive produktionstekniska mandat som, i stort sett, följer deras yrkestitel.

Den enda respondenten som på något sätt upplever ett missnöje är person E. Han säger att hans områden ibland inkräktas. Framförallt är det hans egen dagsplanering som han menar blir påverkad för mycket av andra personer i produktionskedjan. På samma sätt som med fikarasterna så menar han att detta är ett stort projekt och eftersom det finns mättekniker på plats på heltid så säger han att yrkesarbetarna själva inte lägger ner tid i planeringen. Person E fortsätter att berätta att när det är mindre projekt så lägger yrkesarbetarna ner tid på planering eftersom de endast har tillgång till en mättekniker någon enstaka gång i veckan. Men i projektet så försvinner planeringen och deras ansvarstagande och det upplever han att det ställer till effektiviteten och produktionen.

Person G säger att han bestämmer över alla frågor på plats så länge det inte är stora ekonomiska frågor som kommer att påverka beställaren negativt. Han tillägger också att entreprenörerna har väldigt stor frihet eftersom de bestämmer hur det ska utföras bara det uppfyller de krav och specifikationer som beställaren angivit i sina handlingar.

Related documents