• No results found

miljöpartiet de gröna Q

OSBY KOMMUN

Kommur.'edningskontoret

2014 -os- c 2

17 april 2014

Motion om framtagande av ett fungerande dagvatten- och avloppssystem i Osby kommun

Vi som har vuxit upp i kommunen ser att sjöarna Osbysjön och Immeln påverkas negativt av en undermålig hantering av dagvattensystemen och reningsverkens bräddning vid höga avlopps-och vattenflöden.

Vassdammar skulle inte bara vara ett sätt att ta hand om avloppsvatten vid bräddning, utan också vara ett sätt att öka den sjönära aktiviteten för fåglar och insekter. Ett allt större sjönära byggande får inte stå i konflikt med säkerheten kring Osby kommuns hantering av dagvatten och förbättrande insatser av avloppsvattnet till och från våra reningsverk.

För att minska kommunens miljöpåverkan på sjöar och vattendrag vill vi:

• att starkt förorenat avlopp från industrier skiljs från hushållsavlopp och dagvatten, samt att hårdare krav måste ställas på industrin för att införa slutna processer.

• att dagvattennätets kapacitet ökas för att klara ökad nederbörd, som ett resultat av klimatförändringarna, i framtiden.

• att dagvatten inte ska få gå ut i vattendrag orenat, utan till exempel infiltreras lokalt i marken eller i särskilda våtmarker.

• att bräddning från kommunens avloppshantering får en acceptabel nivå med anläggning av vassdammar i bräddningens närhet.

• att i översiktsplan och detaljplaner planera för översvämningsrisker och ett fulländat miljömässigt omhändertagande av dagvatten.

För Miljöpartiet de gröna i Osby

Telefon: 076-8215965 Epost: margaret engdahl@mp se Adress: Skogsgatan 8C, 283 31 Osby

www.mp.se/osby

Ingrid Axelsson

~OSBY

~ · KOMMUN

SAMMANTRÄDES PROTOKOLL

Sammanträdesdag • .

2014-10-29 . ' Kommunstyrelsen

Justerandes sign

~

§

277

Motion; skydd av vattenförsörjningen i Osby kommun Dm 2014.ks2134 340

Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktiges beslut Motionen anses besvarad då arbete i enlighet med motionens intention redan påbörjats.

Sammanfattning

Miljöpartiet de gröna inkom med motion 2014-05-02 om nödvändigheten av ett mer aktivt arbete för miljön antas för att de grundläggande resurserna för medborgarna i högre grad ska kunna tryggas för nuvarande och kommande generationer. Friskt dricksvatten, rena sjöar och vattendrag betonas särskilt.

Beslutsunderlag

Motion Miljöpartiet de gröna, daterad 2014-04-17 Kommunfullmäktige 2014-05-26, § 58

SBVT AB svar på remiss, daterad 2014-07-09 inkl kartbilaga

Samhällsbyggnad, miljö och byggs tjänsteskrivelse, daterad 2014-09-01

Expedierat Utdragsbestyrkande

I I

40(55)

rvl OSBY

~KOMMUN

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Sammanträdesdatum

2014-10-15 Kommunstyrelsens arbetsutskott

§ 297

Motion; skydd av vattenförsörjningen i Osby kommun Dnr 2014.ks2134 340

Kommunstyrelsens arbetsutskotts förslag till kommunstyrel-sens beslut

Förslag till kommunfullmäktige

Motionen anses besvarad då arbete i enlighet med motionens intention redan påbörjats.

Sammanfattning

Miljöpartiet de gröna inkom med motion 2014-05-02 om nödvändigheten av ett mer aktivt arbete för miljön antas för att de grundläggande resurserna för medborgarna i högre grad ska kunna tryggas för nuvarande och kommande generationer. Friskt dricksvatten, rena sjöar och vattendrag betonas särskilt.

Beslutsunderlag

Motion Miljöpartiet de gröna, daterad 2014-04-17 Kommunfullmäktige 2014-05-26, § 58

SBVT AB svar på remiss, daterad 2014-07-09 inkl krutbilaga

Samhällsbyggnad, miljö och byggs tjänsteskrivelse, daterad 2014-09-01

Expedierat Utdragsbestyrkande

I I

Sida

11 (15)

l "V l OSBY

\&KOMMUN

Samhällsbyggnad, Miljö och bygg Annika Wijk, 04 79-528176

annika.wijk@osby.se

T JÄNSTESKR/VELSE Datum

2014-09-01

Motion om skydd av vattenförsörjningen i Osby kommun

Dnr 20 I 4.ks2 I 34

Samhällsbyggnad, Miljö och byggs förslag till beslut

Kommunstyrelsen föreslår att motionen avslås med hänvisning till att arbete i enlighet med motionens syfte redan påbö1jats.

Sammanfattning

Miljöpartiet de Gröna inlämnade 2014-05-02 en motion om nödvändigheten av ett mer aktivt arbete för miljön antas för att de grundläggande resurserna ror medborgarna i högre grad ska kunna tryggas för nuvarande och

kommande generationer. Friskt dricksvatten. rena sjöar och vattendrag betonas särskilt.

SBVT har lämnat en redogörelse av nuvarande arbete i dessa frågor.

Beträffande skydd av grusåsar så ligger tillståndsgivning och tillsyn hos Länsstyrelsen, vilket inte befriar den lokala tillsynsmyndigheten att påtala de brister som kan uppdagas. Kommunen är också remissinstans vid ti 1 lståndsprövni ng.

Den 3 september 2014 inleds arbete med att ta fram en VA-plan för Osby kommun. VA-planen ska innehålla anvisningar för skydd av befintliga och framtida vattenresurser med en handlings-, en tidsplan och en

prioriteringslista för planerade åtgärder. VA-planen ska vara klar senare delen av 2015.

Besluts underlag

Yttrande SB VT daterad 20 l 4-07-09

Sida

1(2)

Besöksadress Parkgatan 1

Postadress Samhällsutveckling, Miljö och bygg 283 80 Osby

Telefon 0479-52 80 00 vx Fax

Hemsida www.osby.se PlusGiro 11 16 61-5 Organisatlonsnr 212000-0902 Bankgiro 281-6809 E-post miljobygg@osby.se

SBVTB

SKÅNE BlfKif.GF. V4!!ENIJÄNSI

Skåne Blekinge Vattentjänst AB

Lars Svensson, Verksamhetsansvarig dricksvatten produktion Lars.svensson@sbvt.se

Svar

remiss med diarienummer Dnr2014.ks2134 340 §58

I. Grundvattenförande åsar skyddas mot användning som grustäkter. Krav på tillståndsgivning och kontroller av grustäkter skärps.

I underlaget "Bra grundvatten idag och i framtiden" från 2007 skriver SGU följande: Skydd av grundvattenförande geologiska formationer bedöms all inte kunna nås till år 2010. Detta uttalande gör SGU bland annat för att många grusåsar har använts som grustag och man har historiskt värderat relativt billigt naturgrus som mer värdefullt än framtida utvinning av grundvatten för dricksvattenproduktion.

De två större grusformationema som pekas ut av SGU (Sveriges Geologiska Undersökning) i Osby kommun sträcker sig från Loshult till söder om Killeberg samt från Ejratal, längs Skeingesjöns västra strand ner till Maglaröd. Dessa båda grusåsar är till stora delar förstörda och det är endast den sydligaste spetsen i Maglaröd som kan användas idag och då endast som ås för konstgjord infiltration då den har begränsad egen kapacitet.

2. Valtenledningsnätet hålls i gott skick och vattentäkter skyddas mot skador.

Alla ledningsnät läcker, Osby kommun är inget undantag. Arbetet med att förnya ledningsnätet har pågått sedan 2010, målet är att ha en utbytestakt på max I 00 år vilket innebär att ca. I% av ledningsnätet bör bytas varje år. Inledningsvis har VA-avdelningen behövt koncentrera sig på att byta alla trasiga ventiler samt att skapa rundmatning för att avstängningar inte skall drabba abonnenter för mycket. Under kommande I 0-årsperiod behöver investeringstakten i ledningar kosta ca. I 0 miljoner kronor per år för att sedan komma ner i ca. 6 miljoner kronor per år när "investerings-skulden" är bortbyggd.

Skyddet av vattentäkter står högt på listan över prioriteringar och här pågår ett arbete, bland annat med att skydda Skeingesjön mot undermåliga enskilda avlopp. I andra delar av

Skåne Blekinge Vattentjänst AB Bruksgatan lA, 295 31 Bromölla Växel: 010-2119700 Organisatlonsnummer: 556924-3180 Mall: info@sbvt.seWebb:www.sbvt.se

SBVTR

Sida 2 av 3

kommunen har åtgärder vidtagits ilir att öka redundansen dvs. ha en möjlighet till ökning av dricksvattenproduktion både tillfälligt vid eventuella läckor eller förbrukningstoppar

(exempelvis vid värmeböljor) men även som ett förberedande arbete med att möta en eventuell befolkningsökning.

3. Atgärder för sanering vidtas av kända utsläpp, särskilt då hot mot vattentäkt föreligger.

Bortsett från ett antal enskilda avlopp finns ett antal förorenade tomter/fastigheter inom tätbebyggt område samt ett antal nedlagda soptippar. Lokaliseringen av dessa är något osäker men för fTamtida försök att hitta någon form av reservvattentäkt så kommer det krävas mer exakt lägesbestämning och provtagning samt eventuellt sanering. De platser som kan komma ifråga är: Gunänga, Marklunda, Ejratal, området öster om RV23 vid Lars Dufva bland annat.

Se bilaga Grundvatten.karta från SGU.

4. Dokumentation kring dricksvatten.försörjning sker i enlighet med att dricksvatten är ett livsmedel.

Alla som arbetar med dricksvatten har en dokumenterad utbildning i livsmedelshygien, dessutom inspekteras vattenverken av oberoende part regelbundet och detta dokumenteras. I de nya kraven från Livsmedelsverket ingår bland annat att huvudmannen måste göra en så kallad HACCP dvs. en risk-och sårbarhetsanalys av sin verksamhet med avseende på dricksvatten. Det har Osby kommun påbörjat under 2014 och den skall utvärderas, därefter kommer eventuella brister åtgärdas.

5. En handlingsplan med uppdatering av skyddsområdena för nuvarande vattenjörsörjning och.framtagande av reservvattentäkt antas.

Maglaröd Vattenskyddsområde (VSO) är beslutat november 2003 av Länsstyrelsen i Skåne.

Lönsboda VSO beslutades april 2006 av Länsstyrelsen i Skåne.

Killeberg och Hököns VSO kommer att nya förskrifter 2014/2015, materialet är framtaget och skall presenteras för Ks under hösten 2014.

Nytt underlag från Naturvårdsverket kom i form av "Naturvårdsverkets handbok 2010:5 Om Vattenskyddsområde" vilken publicerades 2011-02-21. Denna skrift ligger till grund för framtagandet av nya VSO i Killeberg och Hökön. En revidering av VSO för Maglaröd bör tas

SBVTIJ

Sida 3 av 3 SKANl BllKl/tGl VlllEl'illÅHSI

fram under 2015. En revidering behövs även fOr Visseltofta VSO, den nuvarande är från 1980 och geografiskt är den väl tilltagen men texten bör uppdateras för att överensstämma med gällande lagstiftning och rekommendationer.

Reservvatten täkt

Reservvatten till Maglaröd skulle man kunna ta längre uppströms i Simontorpsån eller som ett grundvatten i det nedlagda grustaget i Ej rata!. Omställningstid för dessa råvattenintag

beräknas till dagar eller veckor för rent praktiska/tekniska lösningar, juridiskt är läget oklart.

Att ersätta vattenverket i Maglaröd skulle antagligen kosta mellan 50 - I 00 miljoner kronor och där är omstä1lningstiden 5 - 10 år.

Läget i Lönsboda är delvis ett annat, här finns stenbrottet i Hägghult att tillgå och rent praktiskt/tekniskt kan man lösa det på någon vecka, vattenkvaliteten i stenbrottet är relativt god och vattenverket skulle med mindre justeringar kunna behandla även detta råvatten. Det skulle dock innebära restriktioner för verksamheten i stenbrottets närhet (inrättande av VSO skulle antagligen tvinga stenbrytningen i brottet intill att stänga).

Killeberg har ett stort VSO och nuvarande grundvattenbrunnar har bra kapacitet och de ligger relativt utspritt, möjlighet finns att göra ytterligare grundvattenborror om behov skulle uppstå.

Omställningstiden här är några veckor.

Hökön och Visseltofta har väldigt begränsade möjligheter till reservvatten men här är förbrukningen relativt liten så under en kortare period går det att köra vatten hit med tankbil.

Lars Svensson

Fd. VA-chef Osby kommun

Verksarnhetsansvarig Dricksvattenproduktion SBVT AB

56.30'

«>Sveriges geologiska undersökning (SGU) Huvudkontor:

Box 670 751 28 Uppsala Tol· 018·17 90 00 E-post'. kundse:rvke@sgu.se www.sgu.se

Topografiskt underlag, Ur GSD·Översiktskartan IO Lantmäteriet. MS2009/08799 Rutnät I svart anger koordinater I SWEREF 99 TM.

Gradnätet i brunt anger latitud och longitud i referenssystemot SWEREF 99.

SGU

Sveriges geologiska undersökning Geoloa:ical Survey of Sweden

MARKARV

ÅlMHUlT

OSBY lONSB A

~---~· OfSTROM

Grundvattenkartan visar en generaliserad bild av grundvattnet, dvs. utbredningen av grundvattenmagasin och uttagbara mängder i dessa och i berggrunden. Grundvattnets

flödesriktningar och vattendelare visas också. SGUs jordarts- och berggrundskartor har använts som underlag och har kompletterats med studier av arkivmaterial, tidigare undersökningar, mätningar av grundvattennivåer, källinventering, borrningar. drivning av grundvattenrör och vattenprovtagning.

Kartans data är anpassad för att visas i skala i,250 000.

Informationen finns lagrad i 5GUs databas. Den innehåller dessutom detaljerad information som inte kan visas på kartan om exempelvis lagerföljder, vattenanalyser och grundvattennivåer. Data kan beställas från SGU.

GRUNDVATIENFÖRHÅLLANDEN I JORDLAGREN

Sand och grus, huvudsakligen isälvsavlagringar

Uttagsmöjligheter 25 • 125 l/s

Uttagsmöjligheter 5 • 2 5 l/s

Uttagsmöjligheter l · 5 l/s

Uttagsmöjligheter < 1 lfs

ORGANISKA JORDARTER

Uttagsmöjligheter 600 • 2 000 l/h

~ Uttags möjligheter O 600 l/h

Grundvattendelare el. annan hydraulisk gräns i jordlager Källa registrerad vid SGU Enskild brunn i jord som ingår i regional grundvattenkemis1< undersökning Enskild brunn i berg som ingår i regional grundvattenkemis~ undersökning Källa som Ingår I regional

grundvattenkemisk undersökning vid SGU Borrpunkt med lagerföljdsuppgift i meter.

L•Lera. sill. S•Sand,grus.sten, M•Morä Avfallsupplag i drift.

Avfallsupplag nedlagt.

Bergtäkt.

Sand- och grustäkt Sand- och grustäkt med brytning under grundvattenytan .

13, /a.qt!

tf2e/Å/'1 <:: f f t;~

%-

201'1

M OSBY

~KOMMUN

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Sammanträdesdatum

2014-05-26 Kommunfullmäktige

Justerandes sign

§ 58

Motioner för remittering - Motion om skydd av vattenförsörjningen i Osby kommun

Dm 2014.ks2134 340

Kommunfullmäktiges beslut

-Kommunfullmäktige remitterar motionen för yttrande till

kommunstyrelsen. Av yttrandet ska det framgå om motionen ska bifallas eller avslås. Yttrandet ska inlämnas senast 2014-10-01.

Sammanfattning

I motion inkommen 2014-05-02 framhåller Margaret Engdahl (MP) och Ingrid Axelsson (MP) nödvändigheten av att ett mer aktivt arbete för miijön antas för att de grundläggande resurserna för medborgarna i högre grad ska kunna tryggas för nuvarande och kommande generationer. Motionärerna betonar särskilt vikten av ett friskt dricksvatten samt rena sjöai· och vattendrag. Motionärerna anser att det behövs bättre underlag inom detta område i samhällsplaneringen och att handlingsprogram för Osby kom.muns dricksvattenförsörjning upprättas. För att säkra framtida vattenförsörjning vill motionärerna att följande åtgärder vidtas:

• Grundvatten.förande åsar skyddas mot användning som grustäkter. Krav på tillståndsgivning och kontroller av grustäkter skärps.

• Vattenledningsnätet hålls i gott skick och vattentäkter skyddas mot skador.

• Åtgärder för sanering vidtas av kända utsläpp, särskilt då hot mot vattentäkt föreligger.

• Dokumentation kring dricksvattenförsörjning sker i utifrån att dricksvatten är ett livsmedel.

• En handlingsplan med uppdatering av skyddsonu·ådena för nuvai·ande vattenförsörjning och framtagande av

reservvattentäkt antas.

Beslutsunderlag

Motion inkommen 2014-05-02

Beslutet skickas till:

T.f. kommunchef P. Lind vall Bengtsson Verksamhetsområde SarnhällsutveckJing

Expedierat Utdragsbestyrkande

·~ 1 711 I~ i 10\~ ~ o~ , o~ t\W\I

Sida

9(27)

Sid l (1)

M OTIO N

Related documents