• No results found

7.1.9 Påverkan på aktivitetsgrad

I ett tidigare arbete ville jag veta om könsuppdelad idrottsundervisning påverkade aktivitetsgraden på de olika könen. Därför undrade jag här om lärarna hade märkt någon skillnad och så fall vilken konstellation som var bäst för de olika könen.

Anders menar att ett stort ansvar ligger på läraren i denna fråga och då med hänseende på hur man lägger upp sin undervisning. När det är blandat flickor och pojkar är flickorna lite mer försiktiga och detta speciellt vid bollsport, flickorna blir passiva. Då gäller det som lärare att lägga upp undervisningen på ett sådant sätt att så många som möjligt blir aktiva menar Anders. Anna tycker att flickorna gynnas av att ha det könsuppdelat men säger samtidigt att

33

pojkar tidigare har haft högre betyg men att det numer är mer jämnt fördelat när det är blandat flickor och pojkar.

Anna tycker att flickorna har lite högre aktivitetsgrad vid den könsuppdelade undervisningen på grund av att de känner sig tryggare och därmed tar för sig mer. Men det är när flickor och pojkar är blandat som den högsta aktivitetsgraden uppnås tycker Anna och det tycker Andreas också, det gynnar både flickor och pojkar mest att blanda könen på undervisningen. Men Anna tycker dock inte man ska se det helt svart eller vitt utan det har också med att göra vad det är för moment man undervisar i. Att de olika könen är olika mycket aktiva vid olika moment och då kan en sorts uppdelning vara att föredra.

Agnes är inne på vilket kön som gynnas mest vid vilken konstellation och menar att de som gynnas mest vid könsuppdelning är de som är osäkra, för de vågar komma fram och visa sig då. Det är inget man kan se på endast en klass, utan man får se på det i stort menar Agnes. Flickorna gynnas mest av att ha det könsuppdelat. Men om tittar på helheten så gynnas både flickor och pojkar mest av att ha det blandat flickor och pojkar på lektionerna, Agnes tycker det är fler som höjer sig när det är blandat än när man har det könsuppdelat.

Agneta tycker det har att göra med hur man är som person och i vilken grupp av elever man är i. Gruppens sammansättning har betydelse för hur man utvecklas, man utvecklas olika

beroende på vilken grupp man är i anser Agneta. Är man i en tillåtande miljö tillåts man att göra fel och då utvecklas av detta, är man istället i en annan situation kan det vara mer press och man vågar inte riktigt och håller därmed igen. Agneta är också inne på att det har med läraren att göra, hur man lägger upp sin undervisning men även som hon sagt innan, gruppen och miljön har också påverkan på vilket kön som gynnas mest.

7.1.10 Skolinspektionen

Till sist ville jag veta hur dessa lärare ställde sig till att Skolinspektionen besökt skolor som undervisat könsuppdelat utan att ha anmärkt på att undervisningen var just könsuppdelad. Med anledning av att detta har förekommit.

Anders, Anna, Agnes och Agneta tycker alla att det var konstigt och märkligt att

Skolinspektionen inte anmärkte något på detta. Andreas hoppades att Skolinspektionen hade på fötterna i det ärendet, alltså att de hade anledning att inte ifrågasätta den könsuppdelade idrottsundervisningen som bedrevs. Andreas hade även gärna sett att Skolinspektionen försökt ändra till att skolan skulle ha idrotten bandad med flickor och pojkar. Eller i alla fall försökt

34

att förändra på något sätt. Både Anders och Anna har haft besök av Skolinspektionen på deras idrottslektioner. Anders upplevde Skolinspektionen som väldigt fyrkantiga. Skolinspektionen var på en lektion och tittade på en sak och det var det enda de tittade på, inte hur lektionen fungerade i övrigt, därmed upplevdes de väldigt fyrkantiga. Anna tyckte som sagt det var konstigt och menar att Skolinspektionen har ju ett ansvar att lyfta fram skolans uppdrag. Anna tycker även det känns lite föråldrat att ha det könsuppdelat.

Det var 2010 som Anna hade besök av Skolinspektionen då de gjorde en flygande inspektion och tittade på utfallet i undervisningen och kom fram till att det var mycket bollsport.

Skolinspektionen tittade på vad som undervisades, alltså inte hur de undervisades, liknande Anders fall där de tittar på en specifik sak och inget annat. Agnes tycker Skolinspektionen borde lyft frågan om varför det var könsuppdelad idrottsundervisning på den aktuella skolan. Skolinspektionen borde ha uppmärksammat det och då ifrågasatt det. Anna tycker man borde gått till skolledningen och försökt fått svar till varför det bedrivs könsuppdelad idrott på skolan när Skolverket skriver på ett sätt som förstås som att undervisningen ska vara blandad flickor och pojkar.

Agneta tyckte som sagt också det var konstigt av Skolinspektionen, hon menar på att det inte överensstämmer med vad Skolverket skriver, som det citatet jag läste upp tidigare. Agneta anser att Skolinspektionen borde gjort en anmälan för att göra en bedömning i detta ärende. Agneta tar här upp simundervisningen som en del som skulle kunna delas upp eftersom den är mer känslig än övriga undervisningen i idrott. I och med att man visar mer av kroppen och det då inom vissa religioner kan innebära problem. En annan lösning på detta kan vara att

eleverna som inte kan visa sina kroppar får ha heltäckande simkläder och att det inte är några problem för själva undervisningen.

Related documents