• No results found

Påverkan av elever inom deras sociala fält

7. Diskussion

7.2 Påverkan av elever inom deras sociala fält

Mitt andra syfte handlade om hur personer i elevens sociala fält kan påverka valet av gymnasieskola och program. Bourdieu beskriver att en av strategierna föräldrarna använder för att reproducera, bevara eller öka sitt kulturella kapital är att barnen ska gå en bred utbildning. Resultaten stämmer överens med teorin, dock intervjuade jag endast elever som gick högskoleförberedande program vilket utesluter något annat resultat. En teori som var tydlig i resultatet var överföringen av föräldrarnas habitus. Föräldrarnas habitus skapar ett handlingsutrymme barnet orienterar sig utifrån. Om barnens agerande motsvarar föräldrarnas förväntningar skapas en tillit och föräldern behöver inte ha en aktiv roll och engagera sig i valprocessen. Resultaten i studien åskådliggör att familjen är med och konsulterar i beslutet men eleven orienterar sig utifrån det handlingsutrymmet som familjen konstruerat. För att få en större inblick i hur stor familjens påverkan är hade intervjufrågorna behövt justeras som exempelvis vilken åsikt hade din familj haft om du valt en utbildning som inte var

högskoleförberedande.

I min tidigare forskning formulerade Böhlmark m.fl. i sin rapport om skolsegregation och skolval att elever med högt kapital söker sig till vissa skolor och på så sätt bildas det en klassklyfta i samhället vilket bidrar till att elever med större kapital får det lättare med matematiken eftersom de har mer resurser att få hjälp. Min studies resultat stämde inte överens med vad Böhlmark m.fl. hade kommit fram till. Jag valde skolan eftersom den

36

kvalificerades som en skola med dåligt rykte. Resultaten visar att elever med högt socialt kapital söker sig till skolor med dåligt rykte om skolan erbjuder högskoleförberedande program. Det kan vara en tillfällighet att fyra av de fem informanterna jag slumpvis valde hade högutbildade föräldrar.

37

8. Vidare forskning

Min forskning visar vikten av socialt och humant kapital i den svenska gymnasieskolan. Forskningen har visat att prestationer och inställning till matematik har en koppling till elevers sociala kapital samt att familjens bakgrund har en passiv inverkan på valet av gymnasium och gymnasieprogram. Forskningen visar att barn med föräldrar som har högt socialt kapital tenderar att anpassa sig bättre till utbildningsystemet och förstå vikten av det vilket syns på betygen. Resultatet av denna studie har gett upphov till ytterligare intressanta frågeställningar angående elevers socioekonomisk bakgrund gällande förståelse och

inställning till matematik samt påverkan av elevers sociala fält. Eftersom läraren var en stor del av vem eleverna vänder sig till för att få hjälp med matematiken skulle jag vilja forska vidare på vilken position har läraren utgör i elevers sociala fält. Det andra området jag hade önskat att forska vidare i är hur stort föräldrars habitus och skapandet av handlingsutrymme för elevens val är, samt om det påverkar elevens val positivt eller negativt.

38

9. Referenser

Broady, D. (1990). Sociologi och epistemologi: om Pierre Bourdieus författarskap och den

historiska epistemologin = [Sociology and epistemology] : [on Pierre Bourdieu's work and the

historical epistemology]. Diss. Stockholm : Högsk. för lärarutbildning. Stockholm.

Böhlmark, A., Holmlund, H. & Lindahl, M. (2015). Skolsegregation och skolval. Uppsala: Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU).

Kallstenius, J. (2010). De mångkulturella innerstadsskolorna [Elektronisk resurs] om skolval, segregation och utbildningsstrategier i Stockholm. Diss. Stockholm : Stockholms universitet, 2011. Stockholm.

Kulturdepartementet (2000). Begreppet invandrare: användningen i myndigheters

verksamhet. Stockholm: Fritzes offentliga publikationer.

Myndigheten för skolutveckling Nationellt centrum för matematikutbildning (2004).

Familjematematik: hemmet och skolan i samverkan. (1. uppl.) Göteborg: Nationellt centrum

för matematikutbildning (NCM), Univ..

Månson, P. (2015) editor. Moderna samhällsteorier: traditioner, riktningar, teoretiker. 9. uppl. Lund: Studentlitteratur.

Skolverket (2011) Läroplan, examensmål och gymnasiegemensamma ämnen för

gymnasieskola 2011. Hämtad 2020-04-14 från:

https://www.skolverket.se/undervisning/gymnasieskolan/laroplan-program-och-amnen-i- gymnasieskolan/laroplan-gy11-for-gymnasieskolan

Skovsmose, O. (1994). Towards a philosophy of critical mathematics education. Dordrecht: Kluwer Academic Publishers.

39

Svensson, P. (2014). Elever med utländsk bakgrund berättar: möjligheter att lära matematik. Licentiatavhandling Malmö : Malmö högskola, 2014. Malmö.

Trost, J. (2010). Kvalitativa intervjuer. (2. uppl.) Lund: Studentlitteratur.

Vetenskapsrådet (2002). Forskningsetiska principer inom humanistisk-samhällsvetenskaplig

forskning. Stockholm: Vetenskapsrådet

Wacquant, J. D. (1989): “Towards a Reflexive Sociology: A Workshop with Pierre Bourdieu”, Sociological Theory 7 (1):26-63

40

Bilagor

Intervjuformulär

Inledning

Jag kommer att fråga dig om några olika områden till exempel boende, skolval och inställning till matematik. Alla som blir intervjuade får ett fiktivt namn i uppsatsen. Intervjun tar ungefär 15 minuter.

Ange vem som intervjuas

Namn Ålder

Gymnasieprogram

Bakgrundsinformation

Hur länge har du bott i Sverige? Var bor du?

Hur många finns i hushållet? Grundskola?

Frågor om socialt kapital

Varför valde du din skola? Följdfråga var föräldrarna med i beslutet? Vilken betydelse hade betyget?

Vad har dina föräldrar för utbildning?

Får du någon hjälp med matematiken utöver lärare och självstudier? ex. föräldrar, läxhjälp, syskon.

Hur är din inställning till matematik? Vad har du för betyg i matematik i nuläget?

41

Samtyckesblankett

LÄRANDE OCH SAMHÄLLE INSTITUTION

Datum 16/4-20

Samtycke till elevers medverkan i studentprojekt

Jag heter Alija Mesetovic och studerar på lärarutbildningen på Malmö Universitet. Som student i termin 8 ingår det att skriva ett examensarbete för att kunna ta min examen. Malmö Universitet har godkänt genomförandet av studien.

Syftet med min uppsats är att bidra med forskningsbaserad kunskap om hur elevers socioekonomiska bakgrund påverkar inlärningen och inställningen till matematik hos gymnasieelever. Vidare kommer uppsatsen undersöka hur eleven blir påverkad av personer inom det egna sociala fältet gällande val av gymnasieprogram. Denna studie genomförs eftersom forskning av elevers socioekonomiska bakgrund gällande inlärning av matematik på gymnasienivå är relativt liten.

Deltagandet i studien kommer innebära en personlig intervju på ca. 15–20. Intervjun kommer ske via Google hangout eller utomhus på en plats som valts i samråd med informanten. Intervjuerna kommer spelas in på band och sedan transkriberas. Det insamlande materialet kommer enbart behandlas av mig som uppsatsförfattare och konfidentiellt i enlighet med bestämmelser i Sekretesslagen. Du kommer även vara anonym i studien och din identitet kommer inte kunna härledas utifrån uppsatsen. Medverkan i studien kommer inte medföra några risker eller konsekvenser för din vardag eller för dina nuvarande studier. Efter examination kommer inspelningen att raderas och intervjun kommer inte användas i annat syfte än för denna uppsats. Din medverkan är totalt frivillig och kan när som helst avbrytas utan vidare motivering.

På lärarutbildningen vid Malmö universitet skriver studenterna ett examensarbete på avancerad nivå. I detta arbete ingår att göra en egen vetenskaplig studie, utifrån en fråga som kommit att engagera studenterna under utbildningens gång. Till studien samlas ofta material in vid skolor, i form av t.ex. intervjuer och observationer. Examensarbetet motsvarar 15 högskolepoäng, och utförs under totalt 10 veckor. När examensarbetet blivit godkänt publiceras det i Malmö universitets databas MUEP (http://dspace.mah.se/handle/2043/599).

42

När studien har färdigställts och examinerats finns det möjlighet att begära en kopia på den slutgiltiga uppsatsen. Uppsatsen kommer även laddas upp på Malmö Universitets hemsida MUEP (Malmö University Electronic Publishing) där den kommer finnas tillgänglig för allmänheten. För mer information angående etik finns vetenskapsrådets forskningsetiska principer som mitt arbete kommer utgå ifrån. http://www.codex.vr.se/texts/HSFR.pdf

……… Studentens underskrift och namnförtydligande

Kontaktuppgifter till student (tfn nr, e-mail):

... Ansvarig handledare på Malmö universitet:

... Kursansvarig på Malmö universitet:

... Kontaktuppgifter Malmö universitet:

www.mau.se 040-665 70 0

43

Information om Malmö universitets behandling av

personuppgifter

Personuppgiftsansvarig Malmö universitet

Dataskyddsombud dataskyddsombud@mau.se

Typ av personuppgifter Namn, anteckning av lärandesituation, bild och/eller filmklipp

samt ditt samtycke till att Malmö universitet behandlar dessa personuppgifter.

Ändamål med behandlingen För att möjliggöra undervisnings- och examinationssituationer i

skolmiljö för studenter vid Malmö universitets lärarutbildning.

Rättslig grund för behandling Ditt samtycke.

Mottagare Personuppgifterna kommer endast användas i utbildningssyfte

inom ramen för lärarutbildningen vid Malmö universitet och kommer inte att spridas vidare till någon annan mottagare.

Lagringstid Malmö universitet kommer spara dina personuppgifter så länge

de behövs för ovan angivet ändamål eller till dess att du

återkallar ditt samtycke. Efter genomförd kurs/program kommer personuppgifterna att raderas. Malmö universitet kan dock i vissa fall bli skyldiga att arkivera och spara personuppgifter enligt Arkivlagen och Riksarkivets föreskrifter.

Dina rättigheter Du har rätt att kontakta Malmö universitet för att 1) få

information om vilka uppgifter Malmö universitet har om dig och 2) begära rättelse av dina uppgifter. Vidare, och under de förutsättningar som närmare anges i dataskyddslagstiftningen, har du rätt att 3) begära radering av dina uppgifter, 4) begära en överföring av dina uppgifter (dataportabilitet), eller 5) begära att Malmö universitet begränsar behandlingen av dina uppgifter. När Malmö universitet behandlar personuppgifter med stöd av ditt samtycke, har du rätt att när som helst återkalla ditt samtycke genom skriftligt meddelande till Malmö universitet. Du har rätt att inge klagomål om Malmö universitets behandling av dina personuppgifter genom att kontakta Datainspektionen, Box 8114, 104 20 Stockholm.

44

Samtycke

Härmed samtyckes till att nedanstående elev får medverka i ovan beskrivna studentprojekt, samt bekräftas att vi som vårdnadshavare har tagit del av informationen om Malmö universitets behandling av personuppgifter, och Vetenskapsrådets forskningsetiska principer, som säger att

- medverkan baseras på samtycke och detta samtycke kan när som helst återkallas. Alla som

tillfrågas har alltså rätt att tacka nej till att delta, eller (om de först tackar ja) rätt att avbryta sin medverkan när som helst, utan några negativa konsekvenser.

- deltagarna kommer att avidentifieras i det färdiga arbetet.

- materialet kommer enbart att användas för aktuell studie och kommer att förstöras när denna är

examinerad. 1

Elevens namn: ……….

Skola: ………..

Dagens datum: ………

………. ……….

Namn, vårdnadshavare 1 Namn, vårdnadshavare 2

Vid gemensam vårdnad måste båda vårdnadshavare underteckna blanketten.

1

De forskningsetiska principerna kan du läsa mer om i Vetenskapsrådets skrift Forskningsetiska principer inom humanistisk- samhällsvetenskaplig forskning (2002), som du kan finna här: http://www.codex.vr.se/texts/HSFR.pdf

Related documents