• No results found

Påverkan till följd av kväveutsläpp

In document Miljö- och hälsoskyddsnämnd (Page 76-80)

Yttrande i mål M 1316-18; NCC Industry AB

1.4 Påverkan till följd av kväveutsläpp

Miljönämnden har anfört att kväveutsläpp från verksamheten riskerar att innebära övergödning av den närliggande mossen samt att verksamheten riskerar att motverka att miljökvalitetsnormen för vatten uppfylls. Miljönämnden har i denna del hänvisat till den s.k. Weserdomen.

ÅF Infrastructure AB har upprättat en rapport (Utlåtande gällande risk för

övergödning av våtmark och miljökvalitetsnormer för ytvatten från krossupplag – Riksten), bilaga 2. I rapporten utreds verksamhetens påverkan på omgivande våtmark samt påverkan på omgivande ytvattenförekomster med avseende på rådande miljökvalitetsnormer.

Av rapporten kan det konstateras att ytvatten från verksamhetsområdet inte rinner till Tullingesjön och den dricksvattenresurs som är belägen där samt att

grundvattnet främst flödar österut. Den volym grundvatten som eventuellt tillförs grusåsen österut från verksamhetsområdet är liten i förhållande till grusåsens hela volym och uppehållstiden till sjön är lång, vilket sammantaget gör att risk för påverkan av sjön inte föreligger. Det bedöms därmed inte finnas någon risk för att verksamheten ska påverka miljökvalitetsnormen för Tullingesjön negativt eller motverka att miljökvalitetsnormen uppfylls.

I rapporten har en naturvärdesinventering av området kring Hacksjön genomförts och kvävehalter i Hacksjön har kontrollerats. Vidare har det beräknats hur mycket kväve som kan tillföras Hacksjön från planerad verksamhet. Beräkningarna är konservativa och representerar ett högre värde än ett värsta scenario, se vidare avsnitt 5 i rapporten. Hacksjön utgör inte en ytvattenförekomst och omfattas inte av slutsatserna i den s.k. Weserdomen.

Med ledning av en naturvärdesinventering av torvmarken, samt sammanställning av vattenkemisk data från Hacksjön, kan det konstateras att en förhöjd kvävehalt till följd av verksamheten kan få konsekvenser för omgivningen, bedömt i ett lokalt perspektiv. Torvmarken omfattar i och för sig inga växter av högt

skyddsvärde, varför förändrade förutsättningar inte nödvändigtvis är negativt ur ett växtperspektiv. En förändrad vegetation påverkar dock resten av ekosystemet i området och en ökad näringsgrad i sjön innebär en påverkan på sjöns ekosystem.

Med hänsyn härtill bör rening av vattnet installeras för att begränsa tillförseln av kväve.

5 (7)

I rapporten föreslås att det ska anläggas en vattenrening i anslutning till verksamhetsområdet som renar vattnet innan det når torvmarken. Förslagsvis anläggs tvåstegsdiken runt hela upplaget, vilka fångar upp vattnet och leder det till en markbädd. I botten av tvåstegsdikena föreslås förses med växter som tar upp kväve, se vidare figur 5, bilaga 2. Kontrollpunkter installeras i form av

observationsrör i en punkt efter reningsanläggning, i slutet av reningssteget innan vattnet rinner ut i omgivande torvmark. Mer höggradig, lokal kväverening i ett lokalt reningsverk bedöms inte vara nödvändigt.

NCC åtar sig att installera ovan beskriven vattenrening. Med föreslagen rening kommer det inte uppstå någon negativ påverkan på Hacksjön till följd av förhöjda kvävehalter. Det saknas skäl att med hänsyn till kvävepåverkan förbjuda

verksamheten.

1.5 Sammanfattning

NCC har med stöd av utredningar visat att påverkan från verksamheten är måttlig och att påverkan vid behov kan begränsas genom försiktighetsmått. Verksamheten medför inte en oacceptabel påverkan på omgivningen och det finns inte skäl att förbjuda den.

Miljönämnden i Botkyrka kommun har framfört ett antal skäl till varför planerad verksamhet inte ska få etableras på platsen. Vissa av dessa skäl har miljörättslig relevans, andra inte. Istället för att söka begränsa verksamhetens

omgivningspåverkan genom försiktighetsmått har miljönämnden förbjudit verksamheten. Ett förbud ska alltid utgöra det sista alternativet. Handläggningen vid miljönämnden och miljönämndens yttrande, inklusive bilagor från bl.a.

kommunledningsförvaltningen, i aktuellt mål skulle kunna uppfattas som att det finns en allmän motvilja mot verksamheten som sådan.

Länsstyrelsen har nu återförvisat målet till miljönämnden för förnyad

handläggning. Utöver redan genomförda utredningar avser NCC att vara fortsatt behjälpliga för att så långt som möjligt begränsa verksamhetens

omgivningspåverkan. NCC hoppas att miljönämnden har samma inställning och att handläggningen kan ske i enlighet med miljöbalkens bestämmelser.

6 (7)

2 Riksten Friluftsstad AB

Riksten Frilutsstad AB:s (”RFAB”) har framfört att när det område som omfattas av framtida detaljplan DP4 bebyggs med bostäder kommer närmaste hus ligga ca 230 meter från den planerade verksamheten. Det finns enligt RFAB risk för att verksamheten kommer att generera buller som överskrider tillämpliga riktvärden för såväl nuvarande som planerad bebyggelse inom Rikstens friluftsstad. RFAB har även riktat kritik mot den bullerutredning som lämnats in i ärendet.

Som angetts i avsnitt 1.3 har verksamhetens bullerpåverkan utretts med hänsyn till Naturvårdsverkets riktvärden för industri- och annat verksamhetsbuller, se bilaga 1.

Beräkningarna visar att samtliga riktvärden innehålls vid nuvarande bebyggelse.

Det finns således inga skäl att med hänvisning till bullerpåverkan på befintlig bebyggelse förbjuda den planerade verksamheten.

RFAB har informerat att det inom ett område betecknat DP4 planeras att anläggas bostäder och att detta område är beläget i närheten av NCC:s planerade

verksamhet. Området med beteckning DP4 omfattas för närvarande inte av någon detaljplan men det finns planer att anta en detaljplan. När, och om detaljplanen antas och det uppförs bostäder i området kan det utvärderas om det är nödvändigt att genom försiktighetsmått begränsa verksamhetens påverkas på dessa. Vid denna bedömning kan verksamhetens lokalisering och tillåtlighet på nytt utvärderas (verksamheten är en C-verksamhet och saknar rättskraft enligt 24 kap. 1 § miljöbalken). NCC förutsätter att det inom ramen för detaljplanens framtagande beaktas att området för närvarande är bullerutsatt och att de riktvärden för buller för ny bebyggelse som Boverket tagit fram beaktas.

Det kan dock informeras att det inom ramen för ovanstående bullerutredning (bilaga 1) har utretts hur den planerade verksamheten påverkar även planerad bebyggelse. Av utredningen kan det konstateras att riktvärdena för ekvivalent buller dag- och nattetid samt maximala ljudnivåer nattetid inom arbetsområdet innehålls. Riktvärdet för krossning kvällstid klaras eventuellt inte utan ytterligare åtgärder alternativt att krossning då endast utförs dagtid. De maximala

ljudnivåerna för transporter längs infartsvägen till området beräknas uppgå till 69 dBA. Det understiger riktvärdena för vägtrafik om 70 dBA samt de befintliga ljudnivåerna på Pålamalmsvägen som uppgår till 77 dBA.

7 (7)

Sammanfattningsvis saknas det skäl att förbjuda verksamheten med hänsyn till dess bullerpåverkan på nuvarande respektive framtida bebyggelse.

NCC Industry

Division Stone Materials

Sonja Grauwald Boman Råvaruhandläggare

Bilagor:

1: Tunemalms Akustik AB, Tumba 7:126, Riksten, Botkyrka kommun Beräkning av externt industribuller från masshantering – kompletteringar, 2018-06-20

2: ÅF Infrastructure AB, Utlåtande gällande risk för övergödning av våtmark och miljökvalitetsnormer för ytvatten från krossupplag – Riksten, 2018-06-08.

Innefattande Calluna AB, Växtinventering inför Mark- och miljödomstolen, Riksten, Botkyrka kommun, 2018-06-08

Tunemalm Akustik AB Skolgatan 81

903 30 UMEÅ

Tel växel:

Umeå 090-134590 Stockholm 08-273750

Org nr: 556293-5907 www.tunemalm.se

In document Miljö- och hälsoskyddsnämnd (Page 76-80)

Related documents