• No results found

5.5 Styrelsen

5.6.4 Påverkan på styrelsens servande roll

Vad som kan antas av analysen ovan, är att företagen som ingår i studien framförallt söker att förbättra deras styrelsers servande roll, genom tillsättandet av externa styrelseledamöter. De positiva aspekter som företagen anser att de dragit nytta av och vad de ville, eller i Före- tag Röds fall vill, att en extern styrelseledamot ska bidra med faller främst in under den ser- vande rollens aktiviteter.

Genom tillsättandet av externa styrelseledamöter har Företag Grön och Företag Blå sökt att förbättra deras respektive styrelses servande roll genom; objektivitet vid strategiska dis- kussioner (jmf Gabrielsson & Winlund, 2000; Leach, 2007), rådgivning (jmf Forbes & Mil- liken, 1999; Gersick et al., 1997; Johannison & Huse, 2000), erfarenhet (jmf Zahra & Pear- ce, 1989), kunskap (jmf Forbes & Milliken, 1999; Johannison & Huse, 2000; Zahra & Pear- ce, 1989), understödjande vid ledningssuccession (jmf Gimeno et al., 2010; Ward, 1991) och givande av legitimitet (jmf Johannisson & Huse, 2000).

Objektivitet kan också ha en kontrollerande roll, och inte enbart en servande. Då företagen i studien sökt objektivitet när det kommer till rådgivning vid exempelvis strategiska diskus- sioner samt diskussioner gällande ledningssuccession och inte en objektivitet som är över- vakande, det vill säga kontrollerande, anser författarna till uppsatsen att objektiviteten i det- ta hänseende har en servande roll.

Att Företag Röd framhäver värdet av deras kontaktpersons erfarenhet av deras bransch, tyder på att de med samarbetet vill förbättra sin styrelses servande roll med hjälp av hennes erfarenhet (jmf Zahra & Pearce, 1989) samt genom rådgivningen (jmf Forbes & Milliken, 1999; Gersick et al., 1997; Johannison och Huse, 2000) hon bidrar med.

Behovet som företagen har av en extern styrelseledamot och mentor har främst drivits av behovet att förbättra deras styrelsers servande aktiviteter. Den externa styrelseledamotens erfarenhet och kunskap bidrar till dess förmåga att understödja företaget vid exempelvis rådgivning och diskussioner och är därför av stor vikt för alla tre företag, då de vill få råd- givning som hjälper dem i deras styrelsearbete. Utifrån detta kan utläsas att små familjeföre- tag väljer att tillsätta externa styrelseledamöter då de bidrar till styrelsens förmåga att effek- tivt utföra dess servande roll.

5.6.5 Vad påverkar beslutet att inte tillsätta en extern styrelseledamot? Varken Företag Grön eller Företag Blå ansåg att de upplevt några nackdelar med att tillsätta en extern ledamot. VD Grön ansåg till en början att samarbetet med den externa styrelsele- damoten inte gav någon direkt effekt, men detta anser han har förändrats över tiden. Före- tag Blå var innan tillsättandet något tveksamma till att få in en utomstående i företaget, vil- ket är en av de aspekter som identifierats i referensramen ha en negativ påverkan på beslu- tet att tillsätta externa styrelseledamöter i familjeföretag (jmf Leach, 2007). Dock förändra- des också denna åsikt snabbt efter att den externa ledamoten kom in i styrelsen.

Risken att förlora kontroll över företaget är enligt Ward och Aranoff (2002) en av de störs- ta orsakerna till att företag inte tillsätter externa styrelseledamöter. Detta är inget som fun- nits belägg för i denna studie. Ingen av de studerade företagen nämner att de är oroliga att förlora kontrollen över företaget. Tvärtom så menar både Företag Grön och Företag Blå att det i slutändan är ägarna som har den egentliga makten och att det därför inte ligger nå- gon risk i att de skulle förlora någon kontroll över företaget. Inte heller Företag Röd näm- ner att de skulle vara oroliga över att förlora kontroll över företaget om de tog in en extern ledamot i styrelsen.

En orsak till varför Företag Röd inte valt att tillsätta en extern styrelseledamot beror, till viss del enligt respondenterna, på att de inte haft tid att ta tag i processen eller haft tid att hitta en passande kandidat. Problemet att det är tidsödande att söka efter en extern styrelse- ledamot är något som identifierats i den teoretiska referensramen som en möjlig påverkan- de negativ aspekt relaterat till tillsättandet av en extern styrelseledamot (Andersson et al., 2010).

Företag Röd är dessutom rädda att anlita en extern styrelseledamot som blir en börda istäl- let för en tillgång, då personen kanske inte förstår sig på företaget och kommer med dåliga idéer som övriga styrelsen måste lyssna på. Det kan bli kostsamt sett till både tid och peng- ar. Denna rädsla kan jämföras med problemen relaterade till svårigheter att hitta rätt person (Andersson et al., 2010; Mallin, 2010; Smithson, 2004) och den finansiella aspekten som Hughes (1995) framför påverkar företags benägenhet att tillsätta en extern styrelseledamot. Flera författare diskuterar svårigheterna kring att hitta rätt person (jmf Andersson et al., 2010; Mallin, 2010; Smithson, 2004), vilket påverkar beslutet att tillsätta en extern styrelse- ledamot. Tillsätts inte rätt person, kommer företaget inte heller anse att utbytet är värt den kostnad som det medför, vilket därför mer är relaterat till problemet att hitta en passande extern styrelseledamot istället för finansiella restriktioner. Företag Grön fick till viss del uppleva aspekten att kostnaden inte överstiger nyttan med deras externa ledamot när de till en början inte var nöjda med hans prestation, vilket stödjer vikten av att hitta en passande extern styrelseledamot. Om Företag Röd inte tillsatt en extern styrelseledamot enbart på grund av att de inte anser att det är värt kostnaden, hade det enligt Leach (2007) egentligen berott på att företaget inte inser vad en extern styrelseledamot kan bidra med till deras verksamhet.

Att Företag Röd inte tillsatt en extern styrelseledamot i dagsläget kan sammanfattas i tre identifierade anledningar; i) de vet inte vart de ska vända sig för att hitta en passande extern styrelseledamot (se kapitel 5.6.1), ii) de har inte i dagsläget den tid som krävs att ta reda på vart de ska vända sig för att hitta en kandidat (se kapitel 5.6.1) och att själva söka efter en passande ledamot, iii) de är rädda för att inte hitta en passande extern styrelseledamot. Yt- terligare en aspekt som troligtvis påverkat att de inte tillsatt en extern styrelseledamot är att de i och med samarbetet med ALMI Företagspartner har ett fungerande mentorskap, vilket bidrar till ett i dagsläget mindre behov av en extern styrelseledamot.