• No results found

4.3 Företag Röd – företag utan extern styrelseledamot

4.3.4 Styrelsen och tankar kring en extern styrelseledamot

Företag Röds styrelse har enligt Vice VD Röd uppgifter som bland annat att jobba mer långsiktigt och inte vara så fokuserad på den dagliga verksamheten. Han menar att beslut såsom att bygga en ny verkstad exempelvis är en fråga som diskuteras i styrelsen. VD Röd forstätter och menar att i styrelsen gås underlag för beslut igenom och tittas på. Det är, en- ligt VD Röd, mest långsiktiga mål som styrelsen jobbar med, men har också en del kortsik-

tiga uppgifter såsom att titta på rapporter och ekonomiska rapporter och gå igenom dessa för att se hur läget ser ut.

Alla delägare sitter i styrelsen för Företag Röd, vilket betyder att den består av fyra ledamö- ter. Företaget har fyra styrelsemöten per år. Den ägande familjen brukar inte ha några for- mella möten utöver dessa styrelsemöten men Vice VD Röd säger att ibland kan de sitta kvar någon gång efter jobbet och diskutera frågor informellt.

På frågan om hur respondenterna anser att deras styrelsearbete fungerar idag svarar Vice VD Röd att de inte riktigt haft något styrelsearbete förut och att de nu i alla fall har påbör- jat ett sådant arbete. Han menar att det självklart kan förbättras och att det är något som de jobbar med.

Mentorskap

Det påpekas att Företag Röd har ett samarbete med ALMI Företagspartner3 och Vice VD

Röd anser att det varit väldigt bra.

”Hon [Företag Röds kontaktperson på Almi] har hjälpt till att som sagt komma med lite andra synsätt och det var väl hon från början som tog upp det här med generationsskiften och den här biten och börja på- peka; har ni tänkt på det här? Hur har ni lagt upp det här? Det var väl då egentligen vi börja ta tag i det på allvar och inse att ”oj det där kanske vi måste börja med i god tid” så det tycker jag har varit ett väldigt givande samarbete faktiskt”

Citat Vice VD Röd, Företag Röd.

VD Röd påpekar även att deras kontakt har en del erfarenhet från andra företag och kan därför komma med en del bra idéer. Han säger att hon också har en förmåga att lyssna och att det gör att de får förtroende för henne, dessutom kommer hon med en hel del bra sa- ker. De har inga bestämda antal möten med deras kontaktperson utan detta bokas efter hand, men det brukar bli ett par gånger per år.

Tankar kring en extern styrelseledamot

På frågan ifall styrelsen i Företag Röd funderat på att ta in en extern styrelseledamot svarar VD Röd att han känner att det skulle vara bra för företaget att få in någon utifrån, men att det gäller att hitta rätt person i så fall. Det vill säga att företaget hittar någon som är vettig och som kan hjälpa företaget framåt, som också är lönsam jämfört med kostnaden som det medför. Om de skulle tillsätta en extern styrelseledamot skulle detta enligt Vice VD Röd vara för att få hjälp med att se möjligheter och därmed få företaget att växa.

VD Röd tror framförallt att en extern styrelseledamot som är insatt i Företag Röds bransch och som har förståelse för vad de arbetar med skulle vara det bästa för företaget men på- pekar också att han kan ha fel där. Vice VD Röd tror att en extern styrelseledamot som har erfarenhet av ett liknande företag som deras och som har gjort resan att gå från ett litet fö-

3 ALMI Företagspartner är en organisation som syftar till att främja näringslivsutveckling genom att bland

retag till ett relativt stort företag i en liknande bransch tidigare, är något som företaget skul- le kunna gynnas av. Vice VD Röd tror att en extern styrelseledamot som har andra per- spektiv än vad ägarna har skulle kunna tillföra en hel del.

Anledningen till att Företag Röd inte valt att ta in en extern ledamot i styrelsen beror enligt respondenterna mycket på att de inte haft tiden att leta rätt på en passande ledamot för fö- retaget. Dessutom säger Vice VD Röd att de inte riktigt vet var de ska börja leta.

Fördelar och nackdelar med en extern styrelseledamot

De fördelar som respondenterna tror att en extern styrelseledamot skulle kunna bidra med är enligt Vice VD Röd bland annat att företaget får in någon som ser saker och ting på ett annat sätt, med andra ögon. Han menar att det är lätt att bli lite insnöad. Även att få in nå- gon form av spetskompetens, beroende på vilken fas företaget är i, tror Vice VD Röd skul- le vara fördelaktigt. VD Röd pekar på två scenarion där han anser att en extern styrelsele- damot skulle vara till fördel. Det första scenariot är om företaget kan få in en extern styrel- seledamot som har erfarenhet av just deras bransch och det som företaget själva tycker de är bra på, som kan bidra med idéer till förändringar och tänka i nya banor så att företaget inte blir fast i det gamla. Det andra scenariot är istället om företaget hittar en extern styrel- seledamot som är duktig på det som de själva är dåliga på, någon som kan komplettera den kunskap som redan finns i företaget.

Gällande nackdelar pekade respondenterna mestadels på rädslan att få in någon som inte tillför något och bara kostar pengar. VD Röd pekade också på problemet ifall den externa styrelseledamoten känns som en belastning och endast kommer med idéer och synpunkter som de inte kan ta på allvar och styrelsen måste lyssna på dessa idéer fast de känner att det ändå inte är genomförbart.

Angående hur respondenterna skulle känna för att öppna upp sitt företag för en extern le- damot, var detta något som de inte skulle ha något emot.

Rekommenderade av andra företag?

Varken VD Röd eller Vice VD Röd visste hur de skulle gå tillväga för att hitta en passande extern styrelseledamot. De visste inte heller något annat företag i deras storlek som haft el- ler har en extern ledamot vilket också enligt Vice VD Röd är bidragande till att de inte tagit beslutet att tillsätta en extern styrelseledamot. Han menar att i och med att de varken hört några direkta för- eller nackdelar, kanske det inte har väckt intresset på samma sätt som om de hört ett företag som satsat och vunnit på det.

5

Analys

I detta analyskapitel jämförs insamlad empirisk data med den teoretiska referensramen, med hjälp av ana- lysmodellen. Först analyseras företagens och ägarfamiljens komplexitet och hur det påverkar behovet av strukturutveckling. Därpå kopplas behovet av strukturutveckling ihop med vad företaget vill få ut av sin styrelse. Analysen avslutas med att undersöka hur en extern styrelseledamot kan påverka styrelsens förmå- ga att utföra sina roller i respektive företag.

Analysen utgår från den teoretiska analysmodell (se figur 5.1) som utformades utifrån den teoretiska referensramen.

Figur 5.1 – Teoretisk analysmodell

5.1 Familjens komplexitet

De faktorer som har haft störst påverkan på familjens komplexitet, i familjeföretagen som studerats, är framförallt antalet familjemedlemmar involverade i företaget, olika inställning- ar till företaget och antalet släktgrenar (jmf Gimeno et al., 2010).