• No results found

Hur påverkas återgivning av information med och utan Läspodden?

Den hypotes som formulerades i inledningen var att stimulans av ljud och ljud i samband med läsning ger en positiv inverkan på läsupplevelsen samt återgivning av information.

9.1 Hur påverkar Läspodden användarens läsupplevelse?

Läsupplevelsen Pappersväggar

Läsupplevelsen pappersväggar som ämnade att återspegla händelser i texten med matchande ljud och ljus var den läsupplevelse som fick lägst betyg under Make-mässan. Även om medelbetyget av upplevelsen (figur 6) blev relativt hög (5,3/7) så upplevde flera användare att det var omständigt att behöva byta ljudspår manuellt. Som koncept

uppskattades denna som den mest innovativa under intervjuerna, men nådde inte riktigt upp till förväntningarna på grund av bristande utförande.

Harry Potter med ambience programmet

Läsupplevelsen som ämnade att skapa olika sinnesstämningar i Läspodden var den näst mest populära i undersökningen där 8/33 deltagare valde denna som sin favorit (figur 10). Här såg deltagare potential att enkelt applicera programmet på andra böcker som de själva läste. Detta program var det som upplevdes som minst påträngande och mest avslappnade, vilket var uppskattat av många. Programmet erbjöd även mest flexibilitet vilket gör att

sannolikheten ökar att användaren hittar något den gillar.

Harry Potter med Harry potter musik

Resultaten visade att läsning av Harry Potter i Läspodden med musik från filmen fick högst medelbetyg (figur 6) samt var den mest uppskattade läsupplevelsen av de tre som

presenterades (figur 10), 15/33 deltagare från testet på Make-mässan valde upplevelsen som sin favorit. Från testerna på Make-mässan framkom det att 24/33 hade sett filmen Harry Potter och de vises sten sedan tidigare (figur 2).

Tittar vi på korrelationen mellan tidigare erfarenhet av filmen Harry Potter och de vises sten från testet på Make-mässan (figur 7) så fick läsupplevelse 6,3/7 i medelvärde bland de som hade sett filmen, motsvarande medelvärde för de som inte hade sett filmen var 4,2/7.

I intervjuerna på OpenLab hävdade ett flertal deltagare som antingen hade läst eller sett harry potter på film sedan tidigare att de försattes i en nostalgisk sinnesstämning när de utförde testet. Även om ljuset och avskärmningen bidrog till den förhöjda läsupplevelsen så var det musiken som flest deltagare lyfte under intervjuerna.

En förklaring till varför deltagarna som hade sett filmen gav högre betyg skulle kunna vara att de som redan var familjära med musiken från filmen hade positiva minnen kopplat till detta från när de såg filmen för första gången, något som framkom under intervjuerna från under testet på Openlab. Denna förklaring stödjs även av en studie från Pereira, Teixeira, Figueiredo, Xavier, Castro, Brattico (2011) som pekar på att familjaritet är en viktigt

komponent av musik när det kommer till att göra åhöraren mer emotionellt engagerad, vilket i Läspoddens fall innebär att skapa en starkare läsupplevelse och som resulterar i ett högre betyg.

Läspodden som verktyg

Vidare undersöktes huruvida deltagarna kände sig mer eller mindre fokuserade i Läspodden. Sju av tio deltagare svarade att de kände sig mer fokuserad i Läspodden än utanför. En förklaring till detta kan ligga i själva utformningen av Läspodden. Designmässigt så är Läspodden dels visuellt avskärmande för att förhindra koncentrationsstörande moment som rör sig inom läsarens periferi. Läspodden är dessutom byggd på ett sådant sätt att störande ljud utifrån skärmas av och det är möjligt att med väldigt låg volym på de inbyggda

högtalarna bli helt avskärmade i en annars bullrig miljö.

Att dessa var viktiga egenskaper bekräftades även i intervjuerna där 4/10 ansåg att den avskärmande miljön var den bästa egenskapen, och 6/10 ansåg att omslutningen av riktad ljud var den bästa egenskapen. Ingen deltagare ansåg att ljuset i Läspodden var den bästa egenskapen. Detta kan bero på att ljuset inte var lika påtagligt i dagsljus som de andra egenskaperna. Hade testet istället gjorts i en mörkare miljö skulle ljuset i Läspodden kunnat spela en större roll.

Frekvens av läsning

När vi tittade på betygsättning av läsupplevelse samt hur ofta deltagarna läser böcker (figur 9) kunde vi se att de som läste mellan några gånger per år, till en gång i veckan gav

läsupplevelsen med Harry potter och tillhörande musik högst betyg. Att många hade sett filmen och läst böckerna tidigare kan ha vägt in i resultatet.

Av gruppen som läser flera gånger i veckan fick läsupplevelsen pappersväggar högst betyg. En förklaring till detta skulle kunna vara att de som är vana läsare hade lättare att ta in texten, då denna skiljer sig i språk och utformning av handlingen gentemot Harry Potter boken som är skriven på ett enklare sätt.

Tittar vi sedan på korrelationen mellan hur ofta deltagarna läser böcker, kontra vilken läsform de föredrog (figur 8) så såg vi att överlag föredrogs läsning i Läspodden.(26/33). Bland de som föredrog läsning på traditionellt sätt var gruppen som läste flera gånger i

veckan störst (3/33). En förklaring till detta kan vara att de som läser mycket är redan vana vid att konsumera böcker på ett viss sätt, och blir därför störda av de ytterligare elementen som Läspodden erbjuder. Bland de som läste mindre frekvent ansågs Läspodden vara ett mer intressant alternativ. Två av deltagarna som svarade att de aldrig läser böcker var osäkra på vad de föredrog. Detta kan förklaras med att de inte har så mycket vana av att läsa böcker, och det därför är svårt att jämföra.

Föredragen läsform

Majoriteten av deltagarna 26/33 från Make-mässan (figur 11) föredrog att läsa i Läspodden gentemot traditionell läsning. Där egenskaperna av Läspodden som nämndes i tidigare avsnittet kan vara anledningar till just detta. Att Läspodden var ett nytt koncept som presenterades för deltagarna kan också ha varit en bidragande faktor, detta bekräftades också av ett flertal deltagare under intervjuerna. Huruvida samma positiva inställning har potential att hålla i sig under en längre period av användning går dock att ifrågasätta, då deltagare uttryckte funderingar om att ljudslingorna som användes skulle eventuellt kunna uppfattas som enformiga.

9.2 Återgivning av information

En annan aspekt som undersöktes var huruvida användande av Läspodden bidrog till en ökad nivå av informationsåtergivning där deltagarna fick läsa en sida text ur Harry Potter och de vises sten, för att sedan svara på frågor kopplat till vad de hade läst.

Ur resultaten var det dock svårt att dra några substantiella slutsatser. Nämnvärt är att

oavsett vilket sätt deltagarna fick läsa på, det vill säga med eller utan Läspodden så hade de i större utsträckning lättare att svara på frågor som rörde den övergripande berättelsen, och svårare att svara på frågor som gällde detaljer.

Av de sex frågor som ställdes till deltagarna, lyckades alla svara rätt på fyra av dem, oavsett hur det läste. Svaren från deltagarna i Läspodden uppfattades dock som mer detaljrika och uttömmande än svaren från de som lästa utan Läspodden. En förklaring till detta skulle kunna ligga i utformningen av Läspodden, primärt i den avskärmande designen. Det är dock svårt att säga exakt hur bullrigt miljön utanför Läspodden var, då detta inte var något som mättes upp, och som kan ha varit högre eller lägre vid de olika deltagarnas tester.

Enligt en studie från Molesworth, Burgess, Gunnell, Löffler, Venjakob (2014). om hur

ljuddämpande hörlurar förbättrar återgivningen av information i en bullrig miljö så skulle man kunna dra parallellen av att det även i detta test är fördelaktigt att kunna blockera ut oönskat ljud för att förbättra informations återgivningen.

Överlag så kunde vi se att flest rätt hade deltagarna på de sista frågorna. En enkel

förklaringen till detta kan vara att det var det sista som deltagarna läste innan de fick svara på frågorna, och kanske därför hade lättare att komma ihåg.

9.3 Metodkritik

Tester vid Make-mässan

Related documents