• No results found

5 Diskussion och rekommendationer

Del 2 Utvärdering av Läspodden

I denna del behandlas det efterföljande arbetet med Läspodden och tester som utfördes på den färdiga prototypen efter att arbetet med Zon 164 avslutats.

6 Inledning

6.1 Zon 164

I rapporten Zon 164 - I Nya sätta att läsa (Del 1) undersöktes design thinking lösningar för att öka närvaron i Kista biblioteks lokaler från unga killar i socioekonomisk utsatta områden. Ett av av koncepten som tog fram ämnade att skapa en plats på Kista bibliotek för att främja en mer interaktiv läsupplevelse. Intervjuer med ungdomar i Järvaområdet gav insikter om att traditionell läsning uppfattas som för monoton, vilket resulterar i att det är svårt att hålla sig koncentrerad under en längre period. Ungdomarna hävdade att om läsningen kunde kompletteras med extern stimuli och vara mer interaktiv så skulle de kunna tänka sig läsa mer. Resultatet blev konceptet Läspodden, som är tänkt att fungera som en brygga mellan traditionell läsning och digital mediekonsumtion. Detta uppnåddes genom att inkludera interaktiva element kopplat till händelser i den bok som läses. Exempelvis kunde färg och ljud anpassas till unika händelser i boken så som att en karaktär i boken går genom en lövskog under hösten resulterar i att grönt, gult och rött ljus pulserar inne i Läspodden och att ljudet av prasslande löv spelas upp.

Syfte

Syftet med denna studie är att undersöka vilken effekt användning av prototypen ger med avseende på kontrollerad ljud- och ljus stimuli i samband med läsning. Studien ämnar att undersöka om och hur detta kan påverka individens läsupplevelse samt återgivning av information.

Vår hypotes är att kontrollerad stimulans i form av ljud och ljus har en positiv inverkan på läsupplevelsen och återgivning av information.

6.2 Frågeställning:

● Hur påverkar Läspodden användarens läsupplevelse? ● Hur påverkas återgivning av information med Läspodden?

7 Metod

7.1 Val av målgrupp

För del två valde vi att bredda den ursprungliga målgruppen pojkar 13-15 år till att även inkludera alla andra ålderskategorier samt kön. Anledningen till denna förändring var det dåliga deltagandet av vår ursprungliga målgrupp på Make- mässan på Digital Art Center i Kista där vi valde att ställa ut vår prototyp för att testa denna och få in feedback. En ytterligare anledning var också möjligheten vi fick av OpenLab att ställa ut Läspodden i deras lokaler på Valhallavägen som gjorde det möjligt för oss att ta dit testpersoner och utföra tester i lugn och ro utanför arbetstid i en mer kontrollerad miljö. Vidare gav detta oss också möjlighet att bredda vår ursprungliga frågeställning och undersöka hur användarnas återgivning av information påverkas med Läspodden.

7.2 Prototyp

Under arbetet i del ett togs en funktionsduglig prototyp fram i syfte att besvara

frågeställningarna i del två. I den initiala prototypen laborerade vi enbart med ljud kopplat till specifika händelser i böcker som vi spelade upp medan testpersonerna fick läsa. Vår första prototyp blev en väldigt enkel sådan för att följa riktlinjerna i design thinking processen och har illustrerats med en bild nedan. Responsen var väldigt positiv till denna typ av lösning då detta gjorde läsningen mer intressant enligt testpersonerna.

Bild 4. Första skiss på prototyp

Med dessa insikter, samt Kista biblioteks kunskap kring behov kopplat till koncentration och läsning började en mer komplett prototyp utarbetas fram.

Prototypen togs fram med avsikt att skapa en avskild miljö, utan distraherande element som tillåter användaren att bli uppslukad av läsandet. Detta möjliggjordes genom en design med ljuddämpande material som täcker insidan, riktade högtalare som stänger ute oönskat ljud, ljusslingor som kan ändra färg i taket samt avskärmande visir vid ingången.

Användagränssnitt

För att simulera ett mer realistiskt användarscenario utvecklades ett användargränssnitt med hjälp av plattformen arduino. Prototypen möjliggjorde för användaren att välja skräddarsydda läsupplevelse med ljud och ljus som var anpassade till den bok användaren valde. Till

arduino-plattformen kopplades en NFC läsare som möjliggjorde att användaren kunde skanna in en bok i Läspodden, och därmed starta den valda läsupplevelsen.

För att utvärdera olika element av prototypen, togs tre skräddarsydda läsupplevelser fram.

7.3 Tre läsupplevelser

Den första läsupplevelsen baserades på novellen pappersväggar av Lindqvist (2006). Novellen delades upp i fem delar med speciella ljus och ljudinställningar för varje del. Novellen hade märkts upp vid de tillfällen då kritiska miljöombyten skedde i texten. Då uppmanades användaren att trycka på en knapp för att ljud och ljus skulle vara i synk med de händelser som utspelade sig i novellen.

Den andra läsupplevelsen som utvecklades hade fokus på att utnyttja igenkänning av filmatiseringar av böcker för att uppmuntra läsande. Till detta användes boken Harry Potter och den vises sten av Rowling (1997). Här kopplades varje kapitel till ljud och ljus som skulle passa det som utspelade sig i syfte att förhöja upplevelsen.

Den tredje läsupplevelsen ämnade att försätta användaren i en plats av mental sinnesro i syfte att öka läs viljan genom att exempelvis förflytta användaren sinnesnärvaro från en hektisk vardag, till en lugn plats ute i skärgården med ljudet av vattnet som kluckar och en ljusblå himmel på en solig dag. Utöver detta exempel skapades ytterligare 9 stycken andra lägen, däribland djungel, lövskog, regnoväder med tillhörande färgtema.

Bild 6. Exempel på olika typer av belysning inuti Läspodden.

7.4 Intervjuer

Både kvantitativa och kvalitativa intervjuer hölls med testanvändare av Läspodden. Dessa utfördes kopplat till de tre läsupplevelser som beskrivs i kapitlet ovan. Syftet med

frågeställningar. Alla tester och intervjuer skedde i samband med Make- mässan på Digital Art Center i Kista samt i OpenLabs lokaler på KTH Valhallavägen.

Make- mässan på Digital Art Center i Kista

Vi valde att använda oss av kvantitativa tester av Läspodden på Make-mässan vid Digital Art Center i Kista (se bild 7). Anledningen till detta var då vi visste att besökarna på mässan skulle vara där en begränsad tid samt att de inte kom dit enbart för Läspodden. En

ytterligare anledning var att vi visste att mässan skulle dra mycket folk och att vi på så sätt enkelt skulle ha möjlighet att samla in mycket data.

Testdeltagare av Läspodden bestod av en bred grupp människor i olika åldrar och kön. Alla testdeltagare ombads testa alla tre läsupplevelser och sedan svara på en enkät som hade tagits fram i syfte att betygsätta dessa. Vår ambition var att med hjälp av denna data kunna utröna huruvida läsupplevelsen skiljer sig mellan de framtagna läsupplevelserna beroende på läsvanor och tidigare erfarenheter.

Bild 7. Läspodden på Make-mässan i Kista.

Kvalitativa tester på OpenLabs lokaler på Valhallavägen

Då tiden med deltagarna var begränsad under Make-mässan fanns det inte möjlighet att utvärdera informationsåtergivningsdelen. Ytterligare tester med kvalitativa intervjuer hölls då i Open Labs lokare på valhallavägen. Deltagarna fick svara på ett vidareutvecklat

frågeformulär samt delta i ett test av att återge information både utan och med Läspodden.

Related documents