• No results found

Přihlašovací formulář

4.11 Profil uživatele

Přihlášeným uživatelům se v menu zobrazuje odkaz Profil uživatele. Pod ním se nachází stránka s údaji o uživateli, jeho docházkou na uplynulé události, zakoupenými permanentkami a dostupnými bonusy.

Mezi údaje o uživateli, které se zde zobrazují, patří jméno a příjmení, e-mailová adresa a telefonní číslo. Tato data lze změnit kliknutím na příslušné odkazy. Vyplněním formuláře pro změnu údaje novou hodnotou a odesláním jej serveru klient vytvoří požadavek na přepis jeho záznamu v databázové tabulce uzivatel. Pokud klient zadal validní data, záznam se aktualizuje a klientovi je vypsán výsledek změny. Stejně funguje i změna hesla, kterou může zákazník provést kliknutím na příslušný odkaz v profilu.

Pod těmito údaji a odkazy se v profilu nachází docházka zákazníka na události za poslední tři měsíce. Dotazem na databázi se zjistí jeho rezervace na události v tomto časovém období. Pokud v posledních třech měsících nebyl na žádnou událost přihlášen, tato sekce se nezobrazuje. Jinak se vytvoří tabulka, která se naplňuje názvem události, datem konání, náplní lekce a informací o tom, zda se klient na událost dostavil nebo nedostavil. V případě, že zmeškal kurzovou lekci, vypíše se ještě, zda si ji nahradil na některé z volných hodin.

Pod tabulkou s docházkou se nachází přehled zakoupených permanentek. Pod ním je odkaz na zakoupení nové. Po kliknutí na něj se otevře colorbox s tabulkou permanentek aktuálně nabízených k prodeji. U každé položky je uveden název permanentky, cena pro kurzisty a pro ostatní klienty, délka platnosti ve dnech a počet možných rezervací na tuto permanentku (může být neomezený). V posledním sloupci se zobrazují odkazy na klasické zakoupení a na zakoupení s využitím bonusu, pokud se na permanentku nějaký vztahuje a uživatel na něj má dostatek peněz i bonusových bodů. Permanentku lze vrátit pouze v případě, že ještě nebyla použita k rezervaci na žádnou událost.

Poslední tabulka v profilu uživatele zobrazuje přehled bonusů. Ty, na které má uživatel dostatek bonusových bodů, jsou vykresleny černým písmem, ostatní šedým písmem.

4.12 Menu běžných uživatelů

Zákazníci mohou si mohou své rezervace prohlédnout v sekci Mé rezervace. Tato stránka se v aplikaci nachází v modulu me_rezervace.py. Obsahuje třídu, jejíž metoda obsah je namapována na adresu /me-rezervace. Obsah stránky je rozdělen na dvě části, v první se zobrazuje tabulka rezervací na události kurzového typu, tabulku v druhé části vyplňují rezervace na ostatní události.

Ilustrace 7: Profil uživatele

Tabulka uvádí název události, jméno lektora této události, termín konání, datum provedení rezervace a způsob uhrazení rezervace. Pro každou událost je kliknutím na příslušné tlačítko možné rezervaci zrušit nebo uhradit doplatek, pokud byla zaplacena pouze záloha.

V sekci Mé doklady si uživatelé mohou zobrazit své faktury a doklady vystavené za poslední tři měsíce. Stránka se dělí na část s tabulkou zálohových faktur vystavených přihlášenému uživateli, část s tabulkou jeho příjmových dokladů a poslední část s tabulkou opravných dokladů zákazníka. U každé faktury se vypisuje její evidenční číslo, datum vystavení a splatnosti, částka, na kterou byla vystavena, a stav (zaplacena nebo nezaplacena). Tabulka příjmových dokladů uvádí u každého evidenční číslo, datum vystavení a přijatou částku. Opravné doklady jsou zobrazeny v tabulce s evidenčním číslem, důvodem opravy, datem vystavení a stornovanou částkou.

Po kliknutí na řádek s fakturou se v novém okně (popř. panelu) zobrazí její plná podoba a v tomto formátu ji lze tisknout, pokud klientův prohlížeč podporuje funkci pro tisk stránky. Obdobně fungují odkazy s doklady.

V případě, že klient potřebuje zobrazit faktury nebo doklady starší než tři měsíce, klikne na odkaz Archiv dokladů zobrazený na konci stránky. Pod tímto odkazem se nachází stránka s adresou /archiv, která se načítá stejně jako stránka Mé doklady, pouze bez tříměsíčního časového omezení.

Posledním odkazem v menu, který se zobrazuje běžným uživatelům, je Ceník.

Tato jednoduchá stránka obsahuje základní informace o tom, jak platit rezervace v systému, a tabulku běžných cen jednotlivých typů událostí.

Běžný uživatel má také přístup na stránku FAQ (Frequently Asked Questions), jejíž odkaz se nachází v zápatí téměř každé stránky. Zde jsou zobrazeny nejdůležitější otázky, které mohou klienti na téma rezervačního systému pokládat, spolu s odpověďmi na ně. Tato stránka slouží jako stručná uživatelská nápověda k systému.

4.13 Rozhraní pro lektory

Pokud je přihlášený uživatel zaměstnancem studia nebo administrátorem, v menu se mu zobrazuje navíc odkaz Lektor. Pod tímto odkazem se nachází stránka, která umožňuje lektorům přijímat a vydávat peníze a vyplňovat docházku na jednotlivé lekce.

4.13.1 Příjem a výdej peněz

Klienti si mohou konto v rezervačním systému dobíjet předáním hotovosti jednomu z lektorů přímo ve studiu. V takovém případě lektor klikne v sekci Lektor na odkaz Přijmout peníze. Zobrazí se mu colorbox s formulářem, který obsahuje pole pro zadání přijaté částky a pole pro výběr daného klienta ze seznamu uživatelů.

Po vyplnění a odeslání formuláře se provede skript pro jeho zpracování.

Tento skript nejprve kontroluje přijetí a validitu povinných parametrů. Pokud je přijatá částka zadána nulová nebo záporná, zobrazí se opět původní formulář spolu s hláškou, že přijatá částka musí být kladné číslo. Po kontrole částky systém z databáze zjistí aktuální stav konta daného klienta. Přijatá částka se zákazníkovi přičte na konto – tato akce je chráněna proti souběhu opětovnou kontrolou stavu konta. Poté se vytvoří příjmový daňový doklad a odkaz na jeho zobrazení se vypíše lektorovi spolu s výsledkem zpracování formuláře. Jako poslední krok se do tabulky pokladna vloží záznam o přijetí peněz.

Obdobně funguje i zpracování formuláře pro vrácení peněz z klientova konta.

Po kontrole předaných parametrů se zjistí, zda má daný uživatel na kontě dostatek peněz, a poté se mu z konta strhne zadaná částka. Vytvoří se opravný daňový doklad z důvodu vrácení peněz z konta a operace se zapíše do databázové tabulky pokladna.

Lektoři si mohou své operace s pokladnou z aktuálního dne zobrazit kliknutím na příslušný odkaz zobrazený v sekci Lektor. Zde systém vypisuje záznamy z tabulky pokladna v podobě pohodlně čitelné člověkem. Za výpisem všech operací se zobrazí celkový součet, který slouží pro kontrolu zůstatku ve fyzické pokladně ve studiu.

4.13.2 Docházka

Lektoři vyplňují na lekcích docházku klientů s rezervací na danou událost.

Seznam událostí se v podobě tabulky vykresluje na stránce Lektor. Zobrazeny jsou lekce na následující týden a na týden právě uplynulý. Po kliknutí na jeden řádek tabulky se otevře colorbox s tabulkou zákazníků přihlášených na danou událost spolu s formulářem pro zadání jejich přítomnosti či nepřítomnosti. Dalším prvkem v tomto formuláři je textové pole, do kterého lektor zadává náplň lekce – například probírané prvky, variace, typ choreografie a podobně. Klienti, kteří lekci zmeškají, si poté v systému budou moci přečíst, o co přišli a případně se prvky doučit. Po vyplnění docházky lektor odešle formulář serveru.

Na serveru proběhne skript, který zkontroluje validitu parametrů předaných metodou GET. Pokud jsou hodnoty zadány správně, docházka se zapíše do databáze.

Poté se přičtou bonusové body, jejichž počet je definovaný u události, ke kontům klientů, kteří byli na lekci přítomni.

4.14 Rozhraní pro administrátory

Rozhraní pro administrátory lze otevřít kliknutím na odkaz Správa, který se v menu objevuje uživatelům, kteří mají administrátorská práva. Tato stránka je rozdělena na dvě části. Levou část tvoří menu s odkazy pro vytvoření nové události, permanentky, pro správu permanentek a další. Pravá část je vyplněna přehledem událostí, které ještě neskončily.

4.14.1 Správa událostí

Přehled událostí, které ještě neskončily, je rozdělen na tabulku kurzů a tabulku událostí ostatních typů. V tabulce je vždy uveden název události, jméno lektora, termín první lekce a aktuální obsazenost. Každý řádek tabulek slouží jako odkaz na úpravu dané události. Přehled uplynulých událostí lze zobrazit kliknutím na tlačítko Uplynulé události v menu stránky Správa. Tvoří se zde tabulka událostí uvádějící všechny důležité parametry.

Po kliknutí na událost se otevře colorbox s formulářem, který slouží ke změně názvu, lektora, termínu a podobných údajů o události. Odesílá se kliknutím na tlačítko Změnit. Data z formuláře se poté zkontrolují a příslušné záznamy v databázi se změní.

Pokud správce sníží cenu události, označí se tento úkon jako sleva a všem uživatelům se zakáže zrušení rezervace na tuto událost. Systém tak zabraňuje tomu, aby zákazníci zrušili svou rezervaci na tuto událost a provedli ji znovu za nižší cenu. Nová nižší cena je totiž cílena na klienty, kteří se na událost přihlásí na poslední chvíli.

Jakoukoli událost lze zrušit kliknutím na tlačítko Zrušit v boxu pro její úpravu.

Všechny rezervace, které byly na tuto událost provedeny, se zruší a událost se odstraní z databáze.

Ilustrace 8: Rozhraní pro administrátory

Box pro změnu události typu kurz navíc obsahuje druhý formulář, který slouží ke zrušení jedné lekce kurzu. Tato funkce se hodí pro svátky a další dny, kdy je nemožné lekce uskutečnit. Administrátor zruší tuto lekci a ta se přesune za poslední lekci kurzu.

Při vytváření nové události správce vyplňuje název události, stručný popis, jméno lektora, kontakt na něj, začátek a konec události. Událost se může opakovat jednou týdně nebo jednou za dva týdny. Administrátor zadá počet opakování nebo datum, do kdy se má opakovat. Dále se zadává maximální a minimální kapacita, cena a záloha pro kurzisty i ostatní uživatele a počet bonusových bodů za absolvování události.

Po odeslání se zkontroluje validita parametrů a událost se zapíše do databáze.

4.14.2 Správa uživatelů

Administrátoři mohou přiřazovat a odebírat lektorskou funkci registrovaným uživatelům. Po kliknutí na odkaz Správa lektorů v menu stránky Správa se otevře colorbox s formulářem pro přijetí nového lektora a formulářem pro propuštění

Related documents