• No results found

Rozhraní pro administrátory

Rozhraní pro administrátory lze otevřít kliknutím na odkaz Správa, který se v menu objevuje uživatelům, kteří mají administrátorská práva. Tato stránka je rozdělena na dvě části. Levou část tvoří menu s odkazy pro vytvoření nové události, permanentky, pro správu permanentek a další. Pravá část je vyplněna přehledem událostí, které ještě neskončily.

4.14.1 Správa událostí

Přehled událostí, které ještě neskončily, je rozdělen na tabulku kurzů a tabulku událostí ostatních typů. V tabulce je vždy uveden název události, jméno lektora, termín první lekce a aktuální obsazenost. Každý řádek tabulek slouží jako odkaz na úpravu dané události. Přehled uplynulých událostí lze zobrazit kliknutím na tlačítko Uplynulé události v menu stránky Správa. Tvoří se zde tabulka událostí uvádějící všechny důležité parametry.

Po kliknutí na událost se otevře colorbox s formulářem, který slouží ke změně názvu, lektora, termínu a podobných údajů o události. Odesílá se kliknutím na tlačítko Změnit. Data z formuláře se poté zkontrolují a příslušné záznamy v databázi se změní.

Pokud správce sníží cenu události, označí se tento úkon jako sleva a všem uživatelům se zakáže zrušení rezervace na tuto událost. Systém tak zabraňuje tomu, aby zákazníci zrušili svou rezervaci na tuto událost a provedli ji znovu za nižší cenu. Nová nižší cena je totiž cílena na klienty, kteří se na událost přihlásí na poslední chvíli.

Jakoukoli událost lze zrušit kliknutím na tlačítko Zrušit v boxu pro její úpravu.

Všechny rezervace, které byly na tuto událost provedeny, se zruší a událost se odstraní z databáze.

Ilustrace 8: Rozhraní pro administrátory

Box pro změnu události typu kurz navíc obsahuje druhý formulář, který slouží ke zrušení jedné lekce kurzu. Tato funkce se hodí pro svátky a další dny, kdy je nemožné lekce uskutečnit. Administrátor zruší tuto lekci a ta se přesune za poslední lekci kurzu.

Při vytváření nové události správce vyplňuje název události, stručný popis, jméno lektora, kontakt na něj, začátek a konec události. Událost se může opakovat jednou týdně nebo jednou za dva týdny. Administrátor zadá počet opakování nebo datum, do kdy se má opakovat. Dále se zadává maximální a minimální kapacita, cena a záloha pro kurzisty i ostatní uživatele a počet bonusových bodů za absolvování události.

Po odeslání se zkontroluje validita parametrů a událost se zapíše do databáze.

4.14.2 Správa uživatelů

Administrátoři mohou přiřazovat a odebírat lektorskou funkci registrovaným uživatelům. Po kliknutí na odkaz Správa lektorů v menu stránky Správa se otevře colorbox s formulářem pro přijetí nového lektora a formulářem pro propuštění

Ilustrace 9: Vytváření nové události

stávajícího lektora. Správce vybere uživatele ze seznamu a odešle vybraný formulář kliknutím na tlačítko Přijmout nebo Propustit. Zpracování formuláře probíhá tak, že se nejprve zkontroluje validita parametrů a poté se v databázové tabulce uzivatel změní funkce daného uživatele na požadovanou hodnotu.

Jakýkoli správce má dále možnost udělit nebo odebrat jakémukoli uživateli ban.

Přidělení banu znamená zákaz přihlášení tohoto uživatele do systému. Tato funkce může být prospěšná například v případě, kdy se v systému objeví uživatel, který provádí podvody jakéhokoli typu. Odkaz na správu banů se nachází také v menu stránky Správa. Ban se udělí nebo odebere výběrem daného uživatele ze seznamu a odesláním formuláře serveru. Systém poté změní hodnotu atributu Ban v tabulce uzivatel u záznamu daného uživatele.

4.14.3 Správa bonusů

Po kliknutí na odkaz Správa bonusů na stránce Správa se otevře colorbox s tabulkou všech dostupných bonusů. Každý bonus má svůj název a oblast platnosti, tedy na jaký typ události nebo na jakou permanentku se vztahuje. Dalším parametrem je sleva v procentech, která udává, o kolik bude událost nebo permanentka levnější při využití bonusu. Posledním uváděným údajem o bonusu je počet bonusových bodů, který musí uživatel uhradit při využití bonusu ze svého bonusového konta.

Každý bonus je možné upravit kliknutím na jeho řádek v této tabulce. Po odeslání formuláře pro úpravu se předané parametry validují a záznam v tabulce bonus se aktualizuje. Zrušení bonusu se provádí kliknutím na tlačítko Zrušit bonus. V takovém případě se záznam s bonusem smaže z databáze, ale uživatele, kteří si pomocí něj rezervovali místo na nějaké události nebo koupili permanentku, žádná změna nepostihne, protože bonus není vázán ani na jednu z těchto akcí. Nový bonus lze vytvořit kliknutím na odkaz Nový bonus v menu stránky Správa. Správce pod tímto odkazem najde formulář pro zadání jednotlivých atributů bonusu a odešle ho serveru kliknutím na tlačítko Vytvořit.

4.14.4 Správa permanentek

Přehled všech permanentek je, obdobně jako přehled bonusů, zobrazen jako tabulka v colorboxu po kliknutí na odkaz Správa permanentek. U každé permanentky je uveden její název, typ událostí, na které je možné ji využít, platnost ve dnech, maximální počet čerpání (může být neomezený), cena pro kurzisty i pro ostatní klienty a nakonec počet zákazníků, kteří si ji zakoupili. Permanentky, které byly staženy z prodeje, jsou vypsány šedou barvou.

Kliknutím na některou permanentku (řádek tabulky) lze zobrazit formulář pro úpravu permanentky. Upravit lze jakýkoli atribut a formulář se odesílá kliknutím na tlačítko Upravit. Pokud předané hodnoty nejsou validní, systém opět zobrazí formulář s hláškou o tom, které pole je nesprávně vyplněno. Po kontrole všech parametrů se přepíše záznam v tabulce permice novými hodnotami.

Pokud chce správce stáhnout permanentku z prodeje, klikne na tlačítko Zrušit permanentku. Atribut Aktualni v tabulce permice se u dané permanentky nastaví na nulu. Aktivování permanentky je možné pomocí tlačítka Aktivovat pod formulářem pro její úpravu.

Formulář pro vytvoření nové permanentky se zobrazuje kliknutím na odkaz Nová permanentka v menu stránky Správa. Po vyplnění všech polí správcem a potvrzení formuláře se validují předané parametry a vytvoří se nový záznam v tabulce permice.

Ilustrace 10: Vytváření nového bonusu

4.14.5 Správa pohledávek

Administrátoři mohou zobrazit všechny faktury a doklady kliknutím na odkaz Pohledávky na stránce Správa. Otevře se nová stránka s přehledem nevyřízených faktur, vyřízených faktur, příjmových dokladů a opravných dokladů vystavených za posledních třicet dní.

U každé pohledávky je zobrazeno evidenční číslo, datum vystavení, datum splatnosti, jméno, příjmení a e-mailová adresa odběratele a částka faktury. Po kliknutí na pohledávku se pomocí technologie AJAX vykreslí v colorboxu formulář, který slouží pro vyřízení pohledávky. Pro zobrazení plné podoby faktury slouží odkaz Zobrazit fakturu. Pokud správce na bankovní účet obdržel platbu s variabilním symbolem stejným jako evidenční číslo faktury, zadá přijatou částku a odešle formulář serveru.

Systém zkontroluje validitu přijatých parametrů a zjistí informace o dané faktuře.

Faktura se v databázi označí jako zaplacená, uloží se datum a čas zaplacení a její částka se opraví na tu, kterou zadal správce. Pokud si tedy uživatel vystaví fakturu na částku jinou, než kterou poté uhradí převodem, původní faktura se přepíše. Odběrateli se přičte na konto přijatá částka a zaplacení faktury se zapíše do databázové tabulky log.

Tabulky vyřízených faktur uvádí pro každou položku evidenční číslo, datum vystavení, jméno, příjmení a e-mailovou adresu odběratele, částku a stav faktury (zaplacena nebo stornována). Kliknutím na jakoukoli fakturu se otevře nové okno s plnou podobou této faktury.

Třetí tabulka obsahuje údaje o příjmových dokladech. Zobrazuje se evidenční číslo dokladu, datum vystavení, jméno, příjmení a e-mailová adresa příjemce a přijatá částka. Kliknutím na řádek s dokladem lze zobrazit celý doklad.

Poslední tabulka na této stránce tvoří přehled opravných dokladů. Kromě evidenčního čísla, data vystavení, kontaktních informací odběratele a přijaté částky je zde uvedeno také evidenční číslo faktury, která byla stornována. Pokud se jedná o opravný doklad z důvodu vrácení peněz z konta klienta, tato buňka tabulky zůstane prázdná.

Related documents