• No results found

PARTERNAS INTENTIONER

In document Protokoll KSAU 2011-01-26 §§ 1-25 (Page 50-57)

GÖTEBORG ENERGI AB

3 PARTERNAS INTENTIONER

3.1 Vara kommun

• Energipolitiken skall skapa villkor för en effektiv och hållbar energianvändning och en kostnadseffektiv svensk energiförsörjning med låg negativ inverkan

ningen till ett ekologiskt uthålligt samhälle.

• Förbränning av olja och gas, fossila bränslen, svarar för det största bidraget till växthuseffekten både i Sverige och i övriga världen. Icke-fossila bränslen t.ex. ved bidrar inte till någon ökning av växthusef-fekten utan är koldioxidneutrala. Däremot är det vik-tigt att ha en god förbränning även av icke-fossila bränslen för att minska andra utsläpp.

• En omställning av energianvändningen måste därför göras. Omställningen av energisystemet innebär att landets elförsörjning ska tryggas genom ett energisy-stem som grundas på varaktiga, helst inhemska och förnybara, energikällor samt en effektiv energian-vändning. Energin ska användas så effektivt som möjligt med hänsyn till alla resurstillgångar.

• I en kommande upphandling av fordon för Vara kommun avser Vara kommun ha med krav om gas-drivna fordon där så är möjligt. En förutsättning är att det går att tanka dessa fordon lokalt. Även Västtra-fiks miljömål, som bl.a. beskriver att användningen av fossila bränslen ska minska samt krav på ökning av förnybart bränsle, finns med i Vara kommuns öns-kan att producera biogas lokalt.

3.2 Göteborg Energi

• Göteborg Energi är Sveriges största kommunala energibolag och är ledande i Västsverige inom för-nyelsebar energi. Huvudkontoret och en stor del av verksamheten ligger i Göteborg. Bolaget är även ak-tivt i stora delar av Västsverige. Produktområdena är gas, fjärrvärme, elnät, elhandel, färdig värme, kyla, energitjänster och datakommunikation.

• Göteborg Energi strävar efter att skapa långsiktigt hållbara energilösningar och arbetar ständigt för att

från vår verksamhet. Effektiv energiförsörjning är en av de viktigaste grundstenarna i ett väl fungerande samhälle. Biogas är en förnybar och miljöklok energi-källa som varken förbrukar några naturresurser eller ger några utsläpp till miljön. Göteborg Energi har en tradition som gasföretag sedan 1846, dagens mål-sättning är att bolaget skall producera 1 000 GWh biogas senast år 2020.

• Göteborg Energi har ett 50% ägande i bolaget For-donsGas Sverige AB, som bygger ut och driver gastankstationer i Sverige.

4 OMFATTNING, ANSVAR OCH ÖVERGRIPANDE TIDPLAN

4.1 Inom ramarna för Avtalet ska Parterna gemensamt utreda förutsättningarna för biogasproduktion och

-försäljning i Vara enligt nedan. Den part som anges som huvudansvarig skall även bära kostnadsansvaret.

1. Produktionsanläggning för biogas

lokalisering av en anläggning för produktion av biogas i Vara

utredning av dimensioneringsförutsättningar för biogas-anläggning i Vara

Huvudansvarig: GE

2. Engagemang från lantbruket

lantbruksföretagarnas möjligheter att engagera sig i produktionen av biogas

inventering av tillgängligt substrat inom Vara kommun

kartläggning av lantbruksföretag intresserade av biogas i Vara

Huvudansvarig: GE

3. Rötning av avloppsslam

rågas från rötningen av avloppsslam för uppgradering till fordonsgas

Huvudansvarig: VK

4. Utnyttjande av befintliga resurser

möjligheten att samutnyttja lokaler och resurser inom kommunen

utnyttjande av befintlig infrastruktur såsom exempelvis fjärrvärmenät för att stimulera biogasproduktion Huvudansvarig: VK

5. Tankstation för biogas

marknaden för biogas till fordon i Vara

möjligheten att ställa om den kommunala fordonspar-ken till biogasdrift i Vara

lokalisering av en tankstation för biogas i Vara

Huvudansvarig: Första punkten har GE huvudansvar för, de två föl-jande har VK huvudansvar för

Även om en av Parterna utses till huvudansvarig för respektive om-råde så skall Parterna gemensamt verka för att genomföra under-sökningarna och bistå varandra i arbetet i den mån som krävs och efterfrågas utan kostnadsersättning av den andre parten.

och utreda förutsättningarna enligt 4.1.

5 RESURSER OCH KONTAKTPERSONER

5.1 Vara kommun kommer att utan ersättning bistå med all adekvat kompetens som kommunen normalt tillhanda-håller i ärenden av denna karaktär, t.ex. personella ut-rednings-, handlednings- och kompetensresurser vad gäller miljö-, byggnations-, infrastruktur- och näringslivs-frågor även i de punkter som GE har huvudansvaret.

5.2 Kontaktperson och ombud för Vara kommun är:

Mia Forsäng Tel: 0512-318 12

E-post: mia.forsang@vara.se

5.3 Göteborg Energi kommer att bidra med den kompe-tens som krävs för att genomföra samarbetet. Kompe-tensområden inom GE omfattar bland annat system-uppbyggnad och konceptutveckling, projektledning, miljötillståndsarbete, och framtagande av tekniska lös-ningar.

5.4 Kontaktperson och ombud för Göteborg Energi är:

Jonas Anderson Tel: 031-62 68 12

E-post: jonas.h.anderson@goteborgenergi.se

6 KOMMUNIKATION

6.1 Utöver vad som anges i Samarbetsavtalet så skall Parts kommunikation med media, avseende samarbetet och resultat som framkommit, på förhand godkännas av den andre Parten i den mån det inte görs gemensamt.

som lyder under offentlighetsprincipen.

7 LÖPTID OCH UPPHÖRANDE

7.1 Detta Avtal träder i kraft när båda Parterna underteck-nat detsamma. Avtalet upphör att gälla 2016-12-31 om det inte i förtid sägs upp i enlighet med 7.2 nedan.

7.2 Avtalet kan av Part sägas upp till upphörande vid varje årsskifte med iakttagande av sex (6) månaders upp-sägningstid.

7.3 Den uppsägande Parten har rätt till det resultat som samarbetet genererat fram till dagen för upphörande.

Under uppsägningstiden är den uppsägande Parten skyldig att lojalt verka för att Avtalets målsättningar skall kunna uppfyllas.

7.4 De avtal som Parterna kan ha ingått med en tredje part, inom ramarna för samarbetet och detta Avtal, svarar Parterna fortsatt för i enlighet med vad som framgår av respektive avtal med tredje part.

7.5 I det fall detta Avtal, oavsett anledning, upphör att gäl-la så skall även Samarbetsavtalet upphöra att gälgäl-la per samma dag.

8.1 Göteborg Energi och Vara kommun är verksamheter som lyder under offentlighetsprincipen.

9 ÄNDRINGAR OCH TILLÄGG

9.1 Ändringar och tillägg till detta Avtal skall, för att vara bindande, göras skriftligen och undertecknas av behö-rig företrädare för respektive Part. Tvist med anledning av detta Avtal skall slutligt avgöras i allmän domstol.

Detta Avtal har upprättats i två (2) likalydande exemplar, varav Göteborg Energi tagit ett och Vara Kommun har tagit ett.

Ort och datum:

_________________________ _________________________

Vara Kommun Göteborg Energi AB

_________________________ _________________________

Fredrik Nelander Anders Hedenstedt

Kommunstyrelsens Ordförande VD

\\FILSERVER\SHARED\SHARED\KS\KANSLI\PROT\KSAU\2011\AU20110126.doc

POSTADRESS BESÖKSADRESS FAKTURAADRESS TEL VÄXEL FAX E-POST HEMSIDA

Vara kommun St Torget 8 Vara kommun 0512-310 00 0512-313 10 vara.kommun@vara.se www.vara.se

534 81 VARA VARA Box 170

In document Protokoll KSAU 2011-01-26 §§ 1-25 (Page 50-57)

Related documents