• No results found

4 Resultat, analys och teoretisk tolkning

4.1 Pedagogernas syn på surfplattor som pedagogiskt verktyg

4.1.9 Pedagogens förhållningssätt

Pedagogerna anser att deras förhållningssätt påverkar och om de visar nyfikenhet inför nya arbetssätt och metoder så smittar det av sig på barnen. De menar att osäkerhet och bristande intresse kan leda till att verktyget inte används. Marie menar att man som pedagog inte får vara rädd för att använda teknik man inte är förtrogen med.

Anna L: Tror du att ditt förhållningssätt till surfplattan spelar roll för elevens lust att lära?

37

Birgitta: Åh ja, åh ja, visst gör det! … för det första måste man vara väldigt intresserad själv, är man inte det så, tar du det inte till dig, du tar inte fram det här, du använder inte det i så stor utsträckning. Mm, jag har en glädje när jag presenterar sakerna, ja visst har det en betydelse! använder du inte surfplattorna i så stor utsträckning. … Det står i läroplanen att vi ska ge de en digital kompetens och det är, ju säkrare de är från början desto bättre kommer det gå för dem i livet. Är jag övertygad om, det är ju deras framtid!

***

Martin: Jag hoppas att mitt förhållningssätt smittar av sig på barnen på så sätt att de tycker att det är roligt att jobba med surfplattorna. Det tror jag! De tycker att det här är kul, sedan tror jag att det är klart att hade jag inte varit förtjust så hade de inte i heller varit intresserade, så man hoppas att de blir uppmuntrade … behöver någon av mina kolleger hjälp så hjälper man till. För det krävs tid för att lära sig allt det här! … Jag tycker inte att man ska vara rädd som pedagog utan man ska våga prova, att man vågar släppa kontrollen, för det är ju nytt för alla.

***

Mia: Jo, naturligtvis, nyfikenheten gör du ju. Jag tycker själv att det är kul att kolla appar och så, vad man kan göra och så. Det visst i hela, eller i allting vi gör här, utstrålar jag negativitet eller någonting så känner de det. Så spelar det ingen roll om det är på en iPad eller något, faktiskt!

***

Anna har alltid varit för användning av datorer och surflattor med barnen och sett det som ett stort hjälpmedel, men samtidigt blir hon lite rädd för vart utvecklingen är på väg. Anna menar att hon kanske är lite gammeldags, eftersom hon känner ett behov av att lära sig apparnas funktion och innehåll innan barnen får använda dem. Även Birgitta vill sätta sig in i apparnas innehåll innan hon presenterar dem för barnen.

Anna L: Hur är ditt förhållningssätt till användning av appar?

Birgitta: … jag är nyfiken och vill veta hur de fungerar för att känna mig säker på vad jag sätter i barnens händer. Det är tålamodskrävande ibland att göra färdigt en sak för att se vad det handlar om … och det tålamodet behöver ju vissa barn träna på …

***

Analys

Vi märkte att de flesta pedagogerna var positiva inför att arbeta med det nya verktyget. De kände behov av att förstå och kontrollera verktygets innehåll och funktion, innan de satte det i elevernas händer.

Klerfelt (2007) menar att det är en fråga om barns delaktighet och att ge barn tillgång till verktyg som krävs för att utveckla kunskaper som är värdefulla i ett modernt samhälle.

38

En viktig faktor för elevens lust att lära är vikten av engagerade pedagoger som har förmåga att motivera och inspirera sina elever (Skolverkets rapport, nr221). Klerfelts (2007) forskningsresultat visar att pedagoger generellt är positiva inför att arbeta med digitala verktyg, men att det fanns en inre oro som kom att påverka deras förhållningssätt. De pedagoger som inte känner sig helt bekväma med verktyget vill få möjlighet att inhämta mer kunskap.

Birgitta menar att brist på intresse leder till att det finns en risk för att pedagogen inte använder verktyget. Klerfelt (2007) menar att brist på kunskap, rädsla och motivation gör att pedagogerna låter bli att använda redskapet.

Martin tycker att man inte ska vara rädd, utan man ska våga släppa kontrollen. Imsen (2006) menar att det är pedagogens skyldighet att lägga rädslorna åt sidan och anamma nya medel för att fånga, lära och utveckla eleverna. Alexandersson, Linderoth och Lindö (2001) anser att det är väldigt viktigt som pedagog i dagens föränderliga samhälle att uppdatera sig, att utvecklas och att inte vara rädd för förändring. Pedagogen måste söka kunskap i den nya tekniken för att stödja elevernas kunskapsutveckling och intresse. Det handlar om att fånga elevernas lust och motivation och framför allt se till att eleverna bibehåller intresset för att lära.

4.2 Sammanfattning

Vi kommer att sammanfatta vårt resultat genom att presentera varje frågeställning för sig. Hur arbetar pedagoger med surfplattan som pedagogiskt verktyg?

Alla pedagoger är för att använda verktyget i undervisningen och Klara tycker att tekniken ligger i tiden och eftersom det är ”barnens arena” ska den nya tekniken ingå i skolans verksamhet. Pedagogerna ser på surfplattan som ett komplement till den traditionella undervisningen. Lisa menar att det handlar om att ge eleverna tillgång till så många verktyg som möjligt för att underlätta lärandet. Arbetet med surfplattan ska utgå från barnens tankar och man måste se till hela processen. Surfplattan används mest i svensk- och matematikämnet, men flera pedagoger berättar om hur de även använder surfplattan i andra ämne.

39

Vilka för- och nackdelar ser pedagogerna med surfplattan som pedagogiskt verktyg?

Birgitta menar att det måste vara ett enkelt verktyg att arbeta med för att det ska fungera optimalt. Mia säger att det är ett praktiskt och smidigt verktyg, som går att ta med överallt. Flera pedagoger anser att verktyget ska implementeras successivt och inte kastas rakt in i verksamheten. De flesta pedagogerna anser det viktigt med förkunskaper om verktyget innan det används i verksamheten och många pedagoger upplever därför svårigheter med att bedöma och dokumentera elevernas kunskapsutveckling. Martin ser vinning med att låta barnen sitta två och två när de arbetar med verktyget och att barnen då fungerar som stöttor åt varandra.

De pedagoger som med nyfikenhet och intresse tog sig an det nya digitala verktyget upplevde förändringar i elevernas lust att lära. Klerfelt (2007) menar att när pedagogen visar intresse för elevens intresse så ökade elevens lust och eleven blir mer motiverad att lära. Elevernas självkänsla och intresse för det egna lärandet ökade när eleven fick möjlighet att interagera med andra samt att pedagogen fungerade som ett stöd i lärandet.

40

5 Slutsats och diskussion

Genom vår undersökning vill vi ta reda på pedagogernas syn på surfplattan som pedagogiskt verktyg. Vi undersökte hur pedagogerna arbetar med surfplattan som pedagogiskt verktyg och om de ser några för- och nackdelar med det pedagogiska verktyget.

Related documents